Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič prihaja v vse boljšo strelsko formo. Foto: Cibona/Mihal Jacić
Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič prihaja v vse boljšo strelsko formo. Foto: Cibona/Mihal Jacić

Na vrhu je pričakovano Crvena zvezda. Branilci naslova, ki so zaradi dobre obrambe konkurenčni tudi v Evroligi, so klonili le na gostovanju v Laktaših pri Igokei. Dva poraza ima Partizan, ki je po prihodu Željka Obradovića glavni izzivalec mestnega tekmeca. Črno-beli, pri katerih vse pomembnejšo vlogo igra obetavni slovenski ostrostrelec Gregor Glas, so poleg beograjskega derbija izgubili še z Olimpijo, po tri poraze pa imata Budućnost, ki je po pričakovanju tik za srbskima velikanoma, in FMP, ki je najprijetnejše presenečenje sezone.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V 14. krogu Lige ABA je na sporedu slovenski obračun Krke in Cedevite Olimpije. Tekmo, ki bo v nedeljo ob 17.00, boste lahko v prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Iskreno sem fantom rekel, da podpišem zmago tudi za eno točko. Cibona je talentirana mlada ekipa, ki nima česa izgubiti. Imeli smo dovolj časa za pripravo, tako težka tekma pa je odraz kakovosti Cibone. Nobena ekipa je letos ni nadigrala. Bila je blizu proti FMP-ju, se dobro opirala Partizanu… Če je kdo po teh zadnjih zmagah pomislil, da je pripravljen za Evroligo, smo potrebovali tako tekmo, samo, da nismo izgubili točk.

Jurica Golemac

Korak za vodilnim kvartetom stopicajo zmaji, ki za četrtim mestom zaostajajo dve zmagi, pred šesto Igokeo imajo eno prednosti, pred sedmo Cibono pa že tri. Prav z zagrebškimi volkovi so se pomerili v 13. krogu. Ob zadnjem gostovanju v dvorani Dražena Petrovića so doživeli grenak poraz, s katerim so si lani zaprli vrata v polfinale Lige ABA, tudi tokrat pa so se z obetavno zasedbo dvakratnega evropskega prvaka pošteno namučili in po drami v zadnjih sekundah osmič v sezoni slavili. Na svojem računu imajo pet porazov, kar je več, kot so si predstavljali, toda prva dva meseca sezone niso odigrali po pričakovanjih. Poleg FMP-ja in Budućnosti je v Stožicah slavil še Zadar, kar je bil velik spodrsljaj, pravo blamažo pa so Ljubljančani doživeli v Beogradu, kjer jih je z visoko razliko nadigrala Mega.

Tedaj si je Olimpija privoščila dve visoka poraza zaporedoma, saj jih je razbila tudi Budućnost, toda takrat v Evropskem pokalu. Nato je sledil še velik omenjeni 'kiks' proti Zadru, ki je pošteno zamajal stolček Jurice Golemca. A po menjavah v moštvu – skupaj je v tej sezoni odšla že četverica, prišla sta le dva novinca, glede na omejeno rotacijo pa bi pričakovali še kakšno okrepitev, kar si ne nazadnje želi tudi ljubljanski trener – je le sledil rezultatski zasuk. Ljubljančani so v Zagreb prišli na krilih dveh največjih skalpov sezone – Partizana in Valencie, za piko na i sta bila dosežena še v gosteh.

Toda proti Ciboni Golemčeva vrsta ni igrala, kot je ob omenjenih prestižnih zmagah. Znova so do izraza prišle slabosti, ki jo zaznamujejo že vso sezono. Glavna težava v obrambi je zapiranje pod obročem in ofenzivni skok nasprotnika, v napadu pa manjka prava povezanost, pretočnost žoge je prevečkrat skromna in vse preveč je individualnih akcij. Tokrat so na primer zbrali le 13 podaj. Gostitelji, ki so ostali brez poškodovanega najboljšega posameznika Roka Prkačina, so v napadu ujeli 12 odbitih žog. Pod obročema je gospodaril Danko Branković, ki je obetaven center, a na primer pred mesecem, ko je bil vpoklican v hrvaško reprezentanco, potem ni prišel v kader za kvalifikacijski obračun s Slovenijo.

Cedevita Olimpija v Zagrebu v zadnji četrtini nadomestila devet točk zaostanka

Golemac: Pokazali smo pravi značaj

“V Zagrebu je vedno težko. V tretji četrtini smo imeli lepo prednost, česar pa nismo izkoristili. Nespametno smo odigrali zaključek četrtine in Ciboni, ki je zadela nekaj težkih metov, dopustili, da se je vrnila v igro. Premajhna agresivnost v obrambi je bila tudi posledica taktične priprave, saj smo želeli bolje ščititi raketo, a nismo dobro reagirali na zgrešene mete. Slabo smo zapirali, s temi drugimi poskusi pa je samozavest Cibone rasla. Čestitke fantom, da se niso predali in so pokazali pravi značaj. Med slabšim začetkom sezone smo takšne tekme izgubljali. Tokrat so bili samozavestni. V očeh sem jim videl, da niso dvomili o zmagi. Niso se ustrašili,“ je povedal Golemac, ki je bil na začetku trenerske poti pomočnik pri Ciboni.

Slovenski prvaki so v tretji četrtini povedli z dvomestno razliko, toda namesto da bi izkušena ekipa, kakršna je ljubljanska, prednost nadgradila in mirno prišla do novih točk, je hitro zapravila priigrano. Tedaj je začela spominjati na Olimpijo izpred meseca dni, ko je izgubljala z Budućnostjo, Mego in Zadrom. Yogi Ferrell je kar naenkrat začel ekspresno zaključevati napade, podobno pa so nadaljevali tudi njegovi soigralci. Obenem je padla raven obrambe in Cibona je po zaostanku s 46:56 v dobrih dveh minutah naredila serijo 12:0, šest minut pred koncem pa povedla 73:64. Takrat je odgovornost prevzel Jaka Blažič in s tremi trojkami poskrbel za preobrat. V zadnji minuti je bila pobuda znova na Cibonini strani, toda Zach Auguste je najprej izbil žogo Brankoviću, Blažič je potem zadel dva prosta meta, nato pa je ameriški center zagrebški napad za zmago prekinil s še eno ukradeno žogo in z zabijanjem potrdil dve točki.

Rok Stipčević statistično blesti, a je Krka vseeno nanizala sedem porazov zapored. Foto: KK Krka/Drago Perko
Rok Stipčević statistično blesti, a je Krka vseeno nanizala sedem porazov zapored. Foto: KK Krka/Drago Perko

“Dobra stvar te tekme je, da smo pokazali pravi značaj in smo se v zadnji četrtini kljub visokemu zaostanku vrnili, preobrnili tekmo in zmagali. Tekma ni bila idealna, zmaga pa je prigarana. Vesel sem za ekipo, ker smo si zaslužili. V zadnjih tednih dobro delamo in v taki težki tekmi smo naredili korak naprej. Moramo biti bolj zbrani. Koncentracija je zelo pomembna tako v napadu kot v obrambi. Le obramba nam bo letos prinesla uspehe,” je dodal Blažič, skupaj z Augustom junak Olimpijine zmage.

Z vrnitvijo Frencha in Stergarja bo Krki lažje

Ljubljančane naslednja tekma čaka v nedeljo, ko bodo ob 17.00 gostovali na zanje vedno težkem terenu v Novem mestu. Krka je po polovici sezone predzadnja. Slabši je le Split, s katerim se je že lani borila za obstanek. Dalmatinci zaostajajo za vsega zmago. Novomeščani so dobro začeli sezono in bili po šestih krogih pri polovičnem izkupičku. Tedaj so dobili vse tri domače zmage, nato pa je sledila črna serija in koledarsko leto so sklenili s sedmimi zaporednimi jadranskimi porazi.

Krka kaže na domačem parketu popolnoma drugačen obraz kot na gostovanjih, kjer jo je Cibona premagala za 38, Budućnost za 46, Partizan pa celo za 47 točk. V Novem mestu je bila pred potjo v Moračo le korak oddaljena od senzacionalne zmage proti Zvezdi, ko je zapravila 18 točk prednosti. Nihanj v igri je preveč, niz porazov pa se nadaljuje. Na zadnjem dvoboju, ko je v Leonu Štuklju slavila Igokea (59:72), je bila odločilna že prva četrtina, ki so jo gostje, ki so v nadaljevanju priigrano prednost zlahka zadržali, dobili s 23:9.

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         13 12  1 +217 25
BUDUĆNOST             13 10  3 +112 23
FMP                   13 10  3  +26 23
PARTIZAN              12 10  2 +116 22
CEDEVITA OLIMPIJA     13  8  5  +72 21
IGOKEA                13  7  6  +29 20
CIBONA                13  5  8   -5 18
MORNAR                13  5  8  -22 18
STUDENTSKI C. DERBY   13  5  8 -100 18
MEGA BASKET           12  5  7  +22 17
ZADAR                 13  4  9  -67 17
BORAC                 13  4  9  -78 17
KRKA                  13  3 10 -166 16
SPLIT                 13  2 11 -156 15

"Spet smo začeli premehko in premalo osredotočeno. Prvi dve osebni napaki smo naredili pri metu za tri točke, potem smo dopustili skok v napadu in po dobljenem košu naredili še osebno napako. Igokea je razliko napravila iz nič. V nekem trenutku smo dobro igrali v obrambi, a smo izgubljali žoge, po katerih so gostje prišli do lahkih zaključkov. Lovili smo razliko, prišli na –10, potem pa se je zgodba ponovila. Zgodile so se tudi nekatere stvari, na katere pa nimamo vpliva,“ je po desetem regionalnem porazu sezone razlagal Dalibor Damjanović.

Tudi letos imajo v Novem mestu ogromno težav s poškodbami. V določenem trenutku so slovenski pokalni prvaki tako težko sploh trenirali, posledica vseh odsotnosti pa je tudi rezultatski padec. Zdaj se počasi igralci vračajo, tako da v drugi polovici upajo na boljše izide. “Moramo dvigniti glave, delati naprej in biti bolj čvrsti. Že pred tekmo z Igokeo sem povedal, da je prav to njena največja moč. Znova v določenih trenutkih na to nismo dovolj dobro odgovorili. Čakamo, da se vrneta še Hasahn French in Leon Stergar, da nam bo malce lažje,“ je pristavil novomeški trener, ki ima mešanico mladih in izkušenih košarkarjev, glavni nosilec moštva je Rok Stipčević, ki je celo najučinkovitejši posameznik Lige ABA, hkrati pa tudi njen prvi strelec.


Na seznamu so reprezentančni kandidati in slovenski košarkarji, ki igrajo v najmočnejših tujih prvenstvih oz. ligah.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Split/HRV)

ABA: Zadar - Split 61:59

22

2 (1/2 za dve, 0/3 za tri)

0

4

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 79:82

EC: Valencia - Olimpija 85:97

33

27

19 (3/6 za dve, 3/9 za tri)

24 (5/8 za dve, 2/6 za tri)

3

4

1

5

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Golden State - Denver 86:89

LA Clippers - Denver 100:103

Denver - Charlotte 107:115

Oklahoma City - Denver 108:94

/

15

19

17

/

2 (1/1 za dve)

11 (4/5 za dve, 1/1 za tri)

9 (1/2 za dve, 1/3 za tri)

/

5

4

4

/

1

2

0

Jakob Čebašek (Leuven Bears/BEL)

BNXT: Leuven - Belfius Mons 96:91

34

25 (7/10 za dve, 3/8 za tri)

6

1

Žiga Dimec (Anwil Włocławek/POL)

DP: Anwil - Start 90:81

28

8 (3/6 za dve)

7

3

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)covid


Goran Dragić (Toronto Raptors/KAN)

/

Zoran Dragić (Žalgiris Kaunas/LIT)

DP: Juventus - Žalgiris 71:78

/

/

/

/

Gregor Glas
(Partizan/SRB)

EC: Lokomotiv - Partizan 101:94

29

20 (3/4 za dve, 4/10 za tri)

2

3

Blaž Habot (Nutrispoint Ilirija/Cedevita Olimpija)

DP: Šentjur - Ilirija 61:63

15

1

2

0

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 79:82

EC: Valencia - Olimpija 85:97

10

/

3 (0/1 za dve, 1/3 za tri)

/

2

/

0

/

Gregor Hrovat (Elan Bearnais/FRA)

DP: Elan - Roanne 109:106

DP: Gravelines - Elan 90:95

/

29

/

9 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

/

2

/

6

Jaka Klobučar (Aris Solun/GRČ)

/

/

/

/

/

Jan Kosi (Krka)

ABA: Krka - Igokea 59:72

DP: Rogaška - Krka 65:95

13

21

3 (1/3 za dve)

6 (3/3 za dve)

1

7

0

0

Martin Krampelj (Sioux Falls Skyforce/ZDA, razvojna liga)

Austin - Sioux Falls 112:99

Stockton - Sioux Falls 87:91

22

31

14 (3/4 za dve, 2/5 za tri)

7 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

7

6

1

3

Luka Lapornik (Krka)

ABA: Krka - Igokea 59:72

DP: Rogaška - Krka 65:95

34

30

9 (3/5 za dve, 1/5 za tri)

12 (3/5 za dve, 1/4 za tri)

1

5

8

2

Miha Lapornik (Debreceni EAC/MAD)

DP: Hubner - DEAC 62:89

DP: Duna Aszfalt - DEAC 85:94

/

/

/

/

/

/

/

/

Jurij Macura (Krka)

ABA: Krka - Igokea 59:72

DP: Rogaška - Krka 65:95

23

/

9 (3/7 za dve)

/

7

/

0

/

Blaž Mesiček (brez kluba)

Jordan Morgan (brez kluba)

poškodovan

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 79:82

EC: Valencia - Olimpija 85:97

29

33

9 (3/9 za tri)

15 (3/3 za dve, 3/5 za tri)

3

2

2

1

Aleksej Nikolić (San Pablo Burgos/ŠPA)

DP: Burgos - Betis 76:84

LP: Burgos - Rytas 77:84

18

15

3 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

4 (1/3 za dve, 0/1 za tri)

1

0

6

0

Alen Omić (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 79:82

EC: Valencia - Olimpija 85:97

23

25

12 (5/7 za dve)

6 (3/6 za dve)

9

9

1

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

DP: Valencia - Obradoiro 91:71

EC: Valencia - Olimpija 85:97

25

26

20 (4/5 za dve, 3/7 za tri)

12 (1/3 za dve, 2/9 za tri)

0

0

4

0

Rok Radović (Cedevita Junior/HRV)

/

/

/

/

/

Matic Rebec (Agribertocchi Orzinuovi/ITA, 2. liga)

/

/

/

//
Luka Rupnik (Yalovaspor/TUR)

DP: Bahčešehir - Yalovasport 102:79

31

16 (2/6 za dve, 2/6 za tri)

2

10

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

DP: Breogan - Fuenlabrada 97:89

28

9 (4/8 za dve, 0/2 za tri)

1

8

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

DP: Crailsheim - Bayern 77:68

EL: Bayern - Baskonia 76:81

16

7

0 (0/1 za dve, 0/3 za tri)

0 (0/1 za dve, 0/2 za tri)

3

0

2

0

Jan Špan (brez kluba)

Mike Tobey (Valencia/ŠPA)

DP: Valencia - Obradoiro 91:71

EC: Valencia - Olimpija 85:97

14

17

4 (2/3 za dve, 0/2 za tri)

8 (1/4 za dve, 2/2 za tri)

2

6

0

1