Zoran Dragić in Jaka Blažič sta bila najboljša strelca Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić in Jaka Blažič sta bila najboljša strelca Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Več kot deset let v Sloveniji ni bilo takšne tekme na klubski ravni. Vstopnice za hram slovenske košarke – Stožice so bile zasedene – so bile hitro razgrabljene. V goste je prišel beograjski velikan na čelu s slovitim trenerskim velemojstrom, Željkom Obradovićem, ki je ob tem dejal: "Vedno je lepo priti v Ljubljano in v Tivoli. Tu imam veliko zelo dobrih prijateljev." Obe ekipi imata letos visoke ambicije in sta trenutno v odlični formi. Črno-bela vrsta se je v Ljubljano odpravila na krilih devetih regionalnih zmag v nizu, varovanci Jurice Golemca so jih pričakali po petih, ob tem pa so tudi v seriji šestih zmag v Evropskem pokalu.

Izjemno zahtevna in težka tekma. Ko smo vodili za osem točk, smo imeli lepo priložnost za mirno končnico, a to je košarka in take stvari se dogajajo. V nizu smo zgrešili štiri proste mete, delali napake, vse to pa je del tega, s čimer ukvarjamo. Tokrat je zmaga na strani Cedevite Olimpije, za kar ji čestitam.

Željko Obradović

Bil je večer emocij in spominov na zgodovinske košarkarske čase. Za nameček je Olimpija na tem dvoboju praznovala 75. rojstni dan, tako je nastopila v retrodresih iz 60. let, ko je bila ljubljanska zasedba z generacijo, zbrano okoli Iva Daneua, šestkrat prvak nekdanje Jugoslavije, dvakrat pa se je prebila tudi med najboljše štiri v Evropi. Na drugi strani je tudi Partizan zaigral v opravi, kakršno je nosil v zlatih 70., ko je v črno-belem blestela naveza Dragan Kićanović – Dražen Dalipagić. Pika na i celotnemu dogodku je bilo vzdušje, ki je zmaje pričakalo v nekdanjem gnezdu.

Spektakel v razprodanem Tivoliju

Borili smo se do zadnjega. Imeli smo težko delo. Ves čas smo malce zaostajali, a na koncu stisnili. Zadeli smo dva odprta meta in odigrali v zadnji četrtini dobro obrambo. Vemo, da ima Slovenija ene boljših navijačev. Upam, da bo tako tudi v Stožicah. Pokazali smo, da je Olimpija na ravni, kakršni mora biti.

Zoran Dragić

Toda sprva se je sicer zdelo, da se bo ljubljansko praznovanje prevesilo v črno-belo zabavo, kar pa so preprečili domači košarkarji z izjemno predstavo. Gostujoči navijači Grobari, ki so se zbrali v velikem številu, so bili glasni že pred dvorano, bučno navijali vso tekmo in tudi ob koncu, ko so njihovi ljubljenci drugič v tej sezoni klonili pred Olimpijo. Ob tem je bil neposrečen izbor glasbe, ki jo je vrtel ljubljanski DJ, saj je nekajkrat razgrel Grobare s skladbami, melodije katerih uporabljajo za svoje napeve. Če je spektakel v Tivoliju spomnil na nepozabna 90. leta, ko je bil hram pod Rožnikom prava evropska trdnjava, so na praznovanju manjkali organizirani domači navijači. Green Dragonsi so bili pomemben del zgodovine ljubljanskega kluba. Na mestu, kjer so nekoč navijali, je tokrat stalo za komaj dvomestno število navijačev, ki so zbrani pod zastavo Sektor 6.

Večji del srečanja so bili bistveno glasnejši gostujoči privrženci, ob dobrih potezah zmajev pa je le nekajkrat odmevalo Olimpija, Olimpija. Domača tribuna se je prebudila šele v zaključku, ko so zmaji navdušili z nepopustljivostjo in izjemno borbenostjo, za kar so bili nagrajeni še z enim odmevnim skalpom. "Neverjetna tekma. Tekma še iz mojih časov v Tivoliju. Poklon igralcem do tal. Pokazali neverjeten boj, željo in energijo. Vse skupaj povezano s publiko in Tivolijem … Niso se predali tudi, ko smo zaostajali. V zadnji četrtini so odigrali neverjetno v obrambi. Borili so se eden za drugega. Ko se tako boriš, si nagrajen. Zadeli smo nekaj metov in zaradi te želje smo bili nagrajeni z zmago," je bil zadovoljen Golemac.

Olimpija si je čestitala sama

Končno ena norost v košarkarskih dvoranah. Smo pogrešali. Naredili smo korak naprej in upam, da bo vsako tekmo toliko gledalcem. Vzdušje je bilo neverjetno. Hvala navijačem. Pokazali smo, da smo košarkarski narod.

Jaka Blažič

Vse Obradovićeve ekipe so znane po dobri obrambi in tudi Partizan je v Tivoliju igral zelo čvrsto in agresivno. Ljubljanski strelci se niso razigrali, toda vseeno je Olimpija korak z nasprotnikom ohranjala, čeprav je bil met izza črte, kar je sicer njeno pomembno orožje, zelo skromen. Po prvem polčasu vsega 1/14, a je zaostajala le -3, na koncu pa je bila domača trojka 6/29: "Do tega pride, kar je normalno. Nismo imeli veliko odprtih metov, tudi tiste, ki smo jih, pa smo grešili. Ves čas govorimo o obrambi, skoku in hitri igri. Tako moraš igrati, če nimaš strelskega dne. To je bila ena posebna tekma. Po vseh teh zmagah, ko ti gre vse od rok. Partizan je igral zelo agresivno, ves čas na meji osebne napake. Mogoče se je začutila nervoza v napadu, ampak smo se ves čas vračali z obrambo in skokom. Zadeli smo, ko je bilo najbolj pomembno. Jaka nas je vračal v igro, ko je bil edini res razpoložen, na koncu pa je dva ključna meta zadel Yogi."

Olimpijini tujci so bili večji del srečanja dolžniki. Yogiju Ferrellu ni in ni šlo, a na koncu je dosegel ključnih pet točk, v zadnjih sekundah, ko je Aleksa Avramović zdrvel v protinapad za izenačenje, pa je srbskemu košarkarju izbil žogo in preprečil podaljšek. Ameriški organizator igre je dal 13 točk, toliko kot Alen Omić. 14 jih je prispeval Zoran Dragić, ki je zbral indeks 21, prvo ime dvoboja pa je bil Jaka Blažič. Ljubljanski kapetan, ki je bil zaradi igranja za Zvezdo večkrat deležen žaljivk gostujočih igralcev, je odigral izvrstno tekmo. Njegov statistični indeks je znašal 30, prispeval je 25 točk, izsilil devet osebnih napak in na črti prostih metov ohranil mirno kri (11/11). Blažič je začel preobrat, potem ko je Partizan slabih pet minut pred koncem povedel s 77:69.

Yogi Ferrell je prispeval pet ključnih točk in odločilno obrambno potezo. Foto: www.alesfevzer.com
Yogi Ferrell je prispeval pet ključnih točk in odločilno obrambno potezo. Foto: www.alesfevzer.com

"Tri sezone smo že skupaj. Neverjetno, kako napreduje in igra. Ne vem, kje najde energijo. V obrambi vedno krije najboljše igralce, teče v protinapade, miren je na prostih metih, začel je zadevati … Zrasel je v res vrhunskega evropskega igralca. Bil je vedno dober, a zdaj premore to mirnost, ima izkušnje in ni več nepotrebnih izgubljenih žog," je o kapetanu Olimpije povedal Golemac, ki je drugič v tej sezoni dobil obračun z Obradovićem: "Zagotovo je to neko zadoščanje za delo, ki ga opravljaš, a na koncu so igralci tisti, ki igrajo. Trenerji lahko govorimo, a igralci so na igrišču. Potrebuješ čas, da najdeš skupino, ki ima tako kemijo, hoče poslušati in delati. Mi smo tu, da jih vodimo, a oni so tisti, ki igrajo. Vsa čast za vse, kar so pokazali tokrat."

Zmaji v polnem Tivoliju spomnili na stare čase

Olimpija torej nadaljuje izvrsten niz, prihajajo pa najpomembnejše tekme sezone. S to zmago je potrdila tudi končnico Lige ABA, kjer se bo v primeru uspeha na prvi oviri zagotovo v polfinalu srečala z enim od beograjskih velikanov. Tako se v Ljubljani še v tej sezoni obetajo nove fantastične košarkarske predstave. Zdaj so izpolnjeni vsi pogoji, da se prestolnica prebudi – dobri rezultat, všečna igra in ekipa, kjer ključno vlogo igrajo zveneča slovenska imena. "Pred nami je še veliko tekem. Uživamo v tej zmagi, a evforije ni. Dosegli smo veliko zmago nad Partizanom v Tivoliju. Zgodovinsko. Ne vem, koliko časa ni bilo take atmosfere, a ostajamo čvrsto na tleh. Ni evforije, kot tudi ni depresije," je dodal Golemac. Že v sredo (20.00) zmaje čaka nova zahtevna preizkušnja, ko se bodo v Stožicah pomerili z Valencio. V Slovenijo prihaja Mike Tobey, manjkal pa bo zaradi zloma roke Klemen Prepelič.

Zadnji dve minuti tekme Olimpija – Partizan