Cedevita Olimpija je letos osvojila slovenski pokal, zdaj pa bo velik favorit v državnem prvenstvu, toda domači lovoriki sta slaba tolažba za rezultat v Ligi ABA in Evropskem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je letos osvojila slovenski pokal, zdaj pa bo velik favorit v državnem prvenstvu, toda domači lovoriki sta slaba tolažba za rezultat v Ligi ABA in Evropskem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija že končala jadransko sezono

V obeh mednarodnih tekmovanjih so zmaji zaostali za zastavljenimi cilji. V Evropi so podirali negativne rekorde, tudi v jadranski ligi pa je rezultat precej slabši, kot so pričakovali. Že peto mesto po rednem delu je neuspeh, izpad na prvi oviri končnice in to proti ekipi, ki naj bi imela na papirju slabšo zasedbo, pa še potrjuje črno piko, ki jo ima letošnja sezona. Pred začetkom četrtfinala je kapetan Jaka Blažič dejal, da sezona ne bo imela smisla, če se konča že z boji z Mego. Mlada beograjska vrsta je zanesljivo dobila obe tekmi, odčitala prav košarkarsko lekcijo in prisolila novo zaušnico letos res skromnim Ljubljančanom.

Blažičevo opravičilo navijačem

Sorodna novica Pot Cedevite Olimpije v jadranski končnici ekspresno končana

"Podobna tekma kot v Beogradu. Prvi polčas smo bili zraven, v drugem pa razpad sistema. Izkoristil bi priložnost in se opravičil navijačem Olimpije za predstave, ki smo jih pokazali v Ligi ABA in Evropskem pokalu, saj enostavno niso na ravni, kakršni smo vsi hoteli in pričakovali. Ni še konec sezone, saj je pred nami še državno prvenstvo, je pa kar težko v tem trenutku," je dejal Blažič in nadaljeval: "Od začetka je bila sezona turbulentna. Stvari preprosto niso bile postavljene, kot smo si želeli. To se vleče še danes. Veliko je bilo rotacij, nekaj poškodb … Lahko bi našteval marsikaj, ampak je zadeva dosti kompleksna in je težko obrazložiti v eni izjavi. Bodo imeli vodilni v klubu po sezoni čas, da dobro razmislijo in gledajo naprej v dobro Olimpije."

Tekmi z Mego, ki je zmaje zdaj ugnala trikrat zapored, sta razkrili številne težave slovenskih prvakov. Na prvi v Beogradu je bila katastrofalna obramba, ki je prejela kar 119 točk. Nikola Đurišić se je brez težav sprehajal mimo obrambnih igralcev. V napadu je bilo v slogu cele sezone polno individualnih akcij, ko marsikdo skrbi le za svojo statistiko in prave povezanosti ni. Ne na igrišču, ne v garderobi. In tako je že od samega začetka. Že poleti so bili postavljeni slabi temelji, pa naj bi bila to sezona, ki bo začetek novega cikla in (uspešne) zgodbe. Zdaj gre za izgubljeno sezono, ki je bila morda lahko dobra šola oziroma opozorilo za boljšo ljubljansko prihodnost, kar koli pozitivnega pa bodo iz nje težko potegnili. Temeljev preprosto ni.

Serija porazov vplivala na psihologijo igralcev in moštva

Dejstvo je, da je Mega hitra ekipa in mi ji po hitrosti ne moremo parirati. Na prvi tekmi je šlo marsikaj narobe. Energija ni bila prava. Tokrat ne morem reči, da si nismo želeli in se nismo borili. Toda oni so lahko s svojo hitrostjo dobivali neke enostavne koše, mi pa smo morali, sploh ob takem metu, za vsak koš garati.

Zoran Martić

Na trenutke se je po vseh neuspehih zdelo, da so vsi v klubu kar dvignili roke in komaj čakajo konec sezone. Velikokrat se je letos govorilo o pristopu, vidno pa je bilo tudi, da se v garderobi ni ustvarila prava kemija. Na domačem parketu je bila obrambna predstava nekoliko boljša, a vseeno so bili energični gostje prehitri in preagresivni za anemične zmaje (71:85). Tokrat je popolnoma zatajil met Cedevite Olimpije, ki je bil izza črte vsega 11-odstoten (3/27). "Težko je igrati na tej ravni oziroma dobiti tekmo, če si tako neprecizen pri metu od daleč in prostih metih, kot smo mi bili tokrat. Igralcem ne morem očitati, da si niso želeli, ali se ne bi borili. Bili smo dominantni v skoku, čeprav so bili trije ofenzivni skoki Mege ravno v tistih trenutkih, ko se je tekma lomila. Na koncu je odločala natančnost pri metu," je povedal trener zmajev Zoran Martić.

Ekipo je prevzel z novim koledarskim letom, ko je bila sezona v Evropi že izgubljena. Po začetnem navdušenju, ko je v Tivoliju "padla" Crvena zvezda, pa so se težave košarkarjev iz mesta zmaja hitro nadaljevale. Od 13 regionalnih tekem, ki so sledile, so jih dobili le pet. "Ko si v seriji 15 zaporednih porazov, kot smo bili v Evropskem pokalu, vse vpliva na psihologijo posameznikov in tudi moštva. Mislim, da je bila za nas na nek način ključna tista tekma v Litvi takoj po Zvezdi. Zmaga nad Zvezdo je bila neka spodbuda, da dobro odigramo v Litvi, kjer smo neumno izgubili praktično v zadnjem napadu. Nek udarec, ki nas je vrnil nazaj. Tudi določene zadeve nam niso šle na roke in smo bili obsojeni na enako igro, ko smo jo imeli prej. Klobučar si je zlomil roko, potem tudi Ščuka ravno, ko je ujel neko formo. Dejstvo je, da je bil Matković naš najbolj eksploziven oziroma najhitrejši igralec. Omić je naredil svoje in verjetno brez njega ne bi dobili pokala, ampak dejstvo je, da smo bili počasnejši od ostalih. Težko je parirati tem ekipam," je dodal Martić.

Udarec za ugled kluba, igralcev, vodstva …

Letos ni v ospredje stopil noben mlajši košarkar, kot so napovedovali pri Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Letos ni v ospredje stopil noben mlajši košarkar, kot so napovedovali pri Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Trener Mege Marko Barać je povedal, da je po prvi tekmi pričakoval reakcijo tekmeca, ki ima zelo kakovostno ekipo in ogromno izkušenj. Toda tega zmaji niso pokazali. Baraćeva vrsta je bila tista, ki je igrala bolj odgovorno in zbrano, čeprav je najmlajša v ligi. Da o energiji in všečni igri ne govorimo. Namesto da bi se Cedevita Olimpija borila z Budućnostjo za tretje mesto, kot se je do zdaj, ali mogoče celo izzvala Partizan in Zvezdo, je tako zaostala še za Mego, ki ima na voljo precej manj sredstev, pa čeprav je letos proračun v Ljubljani nižji, kot je bil. Vseeno to ne izbriše slabe sezone v Ligi ABA in konkretne blamaže v Evropskem pokalu, kjer so slovenski prvaki zmagali le enkrat. Ni šlo le za udarec za klub in znamko Cedevita Olimpija, ampak tudi ugleda igralcev in vodstva priznane organizacije, kakršna je zdaj v prestolnici.

Najmlajši igralci so imeli obrobne vloge, povprečni tujci niso prinesli dodane vrednosti, tudi izkušeni domači košarkarji pa so igrali precej pod pričakovanji. Do konca je zdaj pred zmaji še državno prvenstvo. Domači lovoriki sta za ekipo, ki je po kakovosti in finančnih zmožnostih korak pred slovensko konkurenco, obveza, toda kot je razkrila že tekma s Krko prejšnji mesec, jih ob takem pristopu in neprepričljivih igrah ne čaka prav lahka naloga.

Cedevita Olimpija klavrno končala sezono v Ligi ABA