Medsebojno tekmo v Zagrebu je Cibona dobila s kar 90:52. Foto: Cibona/Mihal Jacić
Medsebojno tekmo v Zagrebu je Cibona dobila s kar 90:52. Foto: Cibona/Mihal Jacić

Serijo porazov so na začetku novembra Novomeščani začeli prav proti zagrebškim volkovom. Tudi Cibona je decembra in januarja padla v negativni niz, ko je klonila na sedmih jadranskih obračunih zapored. Vmes so dvakratni evropski prvaki prekinili sodelovanje s trenerjem Vladimirjem Jovanovićem, ki ga je na klopi hrvaškega velikana zamenjal slovenski strokovnjak Gašper Okorn. Pod vodstvom Ljubljančana je Cibona še neporažena. V Ligi ABA je ugnala Studentski centar in Split, dve zmagi pa je vpisala še v državnem prvenstvu, kjer je premagala tudi jadranskega ligaša Zadar.

Igramo s Cibono, ki v zadnjem času igra odlično tako v hrvaškem prvenstvu kot v Ligi ABA, kjer so dobili zadnji dve tekmi. Sestavljena je iz mladih in perspektivnih igralcev. Na položaju organizatorja prednjači Gnjidić, ob njem pa še Vildoza in skupaj sta motorja igre. Na položaju dve je Drežnjak, ki je zelo energičen fant in dobro igra pod taktirko Okorna. Na položaju tri je nosilec igre Gegić, ki je zadnjo tekmo odigral statistično vrhunsko. Pod košem igra Branković, prav tako mlad center, njegova igra pa je v vzponu. Na položajih štiri in pet sta Reuvers in Nakić, ki sta raznovrstna igralca, lahko igrata po globini, imata pa tudi odličen met za tri točke.

Dalibor Damjanović

"Čaka nas težka tekma. Osredotočeni smo predvsem na svojo igro in svoje težave. Ne vemo, v kakšni postavi bomo lahko igrali, ali nam bosta lahko pomagala poškodovana Adonis Thomas in Jan Kosi. Ne glede na vse in glede na to, da igramo doma in da nujno potrebujemo zmago, pričakujem od svojih fantov, da bodo na parketu dali vse od sebe, da bodo vsi, ki bodo prišli na parket, dali še dodatno energijo in ustrezno zamenjali odsotne igralce. Predvsem pričakujem, da začnemo tam, kjer smo končali, torej po 15 minutah dobre igre proti SC Derbyju. Ne glede na rezultat, ali vodimo ali izgubljamo, moramo biti potrpežljivi in pametni. Pričakujem tudi podporo s tribun. Vsa podpora nam je zelo pomembna, saj bomo nastopali okrnjeni, glede na naše težave v tej sezoni potrebujemo pozitivizem, dodatno motivacijo in energijo od naših navijačev," je povedal novomeški trener Dalibor Damjanović.

Za tem krogom Lige ABA sledi premor. Prihodnji teden bo Krka branila pokalno lovoriko, nato pa so na vrsti reprezentančne kvalifikacije. Regionalno tekmovanje se bo nadaljevalo prvi marčevski konec tedna, ko čaka novomeško ekipo izjemno pomembna tekma. Namreč v dvorani Leona Štuklja bo gostila Split, ki ima na dnu lige prav tako le tri zmage, a poraz več. So pa Dalmatinci dobili prvi medsebojni obračun, ko so bili na Gripah boljši s 77:76.

Split pred prihodom v Novo mesto še z Olimpijo

Lestvica:                              
PARTIZAN              18 15  3 +237 33 
CRVENA ZVEZDA         17 16  1 +236 33 
BUDUĆNOST             16 13  3 +128 29 
CEDEVITA OLIMPIJA     17 10  7  +86 27 
IGOKEA                18  9  9  +43 27 
FMP                   17 10  7    0 27 
MEGA BASKET           17  8  9  +23 25 
CIBONA                17  7 10   +8 24 
MORNAR                17  7 10  -19 24 
STUDENTSKI C. DERBY   17  7 10 -108 24 
ZADAR                 17  6 11  -94 23 
BORAC                 17  6 11 -100 23 
SPLIT                 18  3 15 -234 21 
KRKA                  17  3 14 -206 20 

V slovitem domovanju trikratnih evropskih prvakov bo v 20. krogu v petek ob 20.00 gostovala Cedevita Olimpija, ki v Split prihaja na krilih treh zaporednih zmag in vse boljše forme. V sredo so Ljubljančani v Evropskem pokalu v gosteh na kolena spravili Ulm. V zadnjem času so vidno dvignili raven igre, nove okrepitve na čelu z Zoranom Dragićem so vse bolj uigrane s soigralci, zelo razigrani so zmaji v napadu, na trenutke pa je vse boljša tudi obramba. Slovenski prvaki so se prebili na četrto mesto Lige ABA, v Evropskem pokalu pa so tudi na mestih, ki vodijo naprej. "Zagotovo tekma s Splitom ne bo lahka. Verjamemo, da so se naši tekmeci dobro pripravili na nas, doma igrajo odlično. Premagali so nekatere favorite, tudi obračun s Crveno zvezdo je bil zelo tesen. Nimamo veliko časa za pripravo na tekmo, zato bomo morali biti osredotočeni in dati vse od sebe, da osvojimo novo zmago,“ je dejal Jurica Golemac.


20. krog, petek ob 18.00:
KRKA – CIBONA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 20.00:
SPLIT – CEDEVITA OLIMPIJA

Sobota ob 17.00:
IGOKEA – MORNAR

Ob 19.00:
FMP – PARTIZAN

Nedelja ob 17.00:
BUDUĆNOST – MEGA BASKET

Ob 19.00:
CRVENA ZVEZDA – ZADAR

Ponedeljek ob 18.00:
BORAC – SC DERBY