V Splitu je bil najboljši igralec tekme Nejc Barič, slovenski organizator igre, ki je lani nosil dres Krke. Foto: Liga ABA
V Splitu je bil najboljši igralec tekme Nejc Barič, slovenski organizator igre, ki je lani nosil dres Krke. Foto: Liga ABA

V Novem mestu bo srečanje zadnjih dveh v nedeljo ob 20.30. Že lani sta Krka in Split med sabo obračunala za neposreden obstanek med regionalno elito. Uspešnejši so bili dolenjski košarkarji, Dalmatinci pa so nato morali v dodatne kvalifikacije, saj lani po stečaju Kopra Primorske ni neposredno izpadla nobena ekipa. Letos je drugače in zadnje mesto v naslednji sezoni prinaša Ligo ABA 2, zato bo nedeljski dvoboj ključen oziroma čeprav je do konca rednega dela še nekaj tekem, lahko že nekako odločilen. Novomeščani, ki so v regionalnem tekmovanju zadnjič zmagali 30. oktobra in so v seriji 12 porazov, so odigrali tekmo manj od tokratnih nasprotnikov in imajo tako tudi en poraz manj, je pa Split, ki je v Ligi ABA na zadnjih 11 tekmah le enkrat slavil, dobil prvo medsebojno srečanje, ko je na Gripah slavil s 87:77.

Krka še vedno ne igra v popolni postavi. Že vso sezono imajo Novomeščani ogromno zdravstvenih težav. Foto: www.alesfevzer.com
Krka še vedno ne igra v popolni postavi. Že vso sezono imajo Novomeščani ogromno zdravstvenih težav. Foto: www.alesfevzer.com

"Tako za nas kot za Split bo to zelo pomembna tekma. Na njej bo treba dati svoj maksimum, mislim pa, da ne bo odločala strelska forma. Naš ključ bo obramba, energija, volja, želja in s tem bomo morali premagati Split. Morali bomo biti skozi vso tekmo zelo odločni in zbrani. Odločale bodo malenkosti. Pomembna bo vsaka žoga, vsaka podaja, vsak trenutek na tekmi bo pomemben. Split ima tako kot mi dobre rezultate v domačem prvenstvu, kjer so vodilni, tako kot smo mi na prvem mestu končali redni del lige. Imamo pa podobne težave skozi celotno sezono Lige ABA. Na tej tekmi enostavno ne bo izgovorov, vsak, ki pride na parket, pa bo moral dati svoj maksimum. V kakšni zasedbi bomo lahko igrali, žal še ne vemo," je dejal Dalibor Damjanović, ki je bil odsoten med reprezentančno akcijo, saj je pomočnik Aleksandra Sekulića.

Krka je tokrat imela v izbrani vrsti le enega košarkarja, Jurija Macuro, ki je pred nadaljevanjem sezone povedal: "Za nas je to tekma sezone, ki jo moramo dobiti. V sredo se nam je proti Šenčurju zgodil zdrs, doživeli smo nepotreben poraz. Moramo se pobrati, stopiti skupaj in pokazati igro z začetka sezone – borbenost, kontrolo skoka in hitro igro. V zadnjem času smo zapadli v neki negativen cikel, zato se moramo izkopati iz luknje in pokazati, česa smo sposobni. Tudi Split je v podobnem položaju kot mi. Tudi za njih je to zelo pomembna tekma in bodo želeli dati vse od sebe. Zavedajo se, da je v Novem mestu vsem težko igrati."

Z začetkom Lige Nova KBM za prvaka Cedevita Olimpija zdaj igra na
Z začetkom Lige Nova KBM za prvaka Cedevita Olimpija zdaj igra na "treh frontah". Foto: www.alesfevzer.com

Novomeščani so po osvojenem prvem mestu v rednem delu državnega prvenstva ligo za prvaka začeli z domačim porazom proti Šenčurju, ki je v dvorani Leona Štuklja slavil s 77:69. Bolje je v Ligi Nova KBM startala Cedevita Olimpija, ki ji je pred akcijo slovenske izbrane vrste Krka predala pokalno krono. Zmaji so obdobje, ki so ga po vzoru ameriške študentske lige zaradi velikega števila tekem poimenovali "marčevska norost", začeli z zmago nad Ilirijo (70:82). Srečanje so odigrali brez treh nosilcev in najizkušenejših reprezentantov, Jake Blažiča, Zorana Dragića in Eda Murića.

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         18 17  1 +258 35
PARTIZAN              19 16  3 +243 35
BUDUĆNOST             17 14  3 +145 31
CEDEVITA OLIMPIJA     18 11  7  +90 29
IGOKEA                19 10  9  +56 29
FMP                   18 10  8   -6 28
CIBONA                18  8 10  +43 26
MEGA BASKET           18  8 10  +16 26
MORNAR                18  7 11  -32 25
BORAC                 18  7 11  -91 25
STUDENTSKI C. DERBY   18  7 11 -117 25
ZADAR                 18  6 12 -116 24
SPLIT                 19  3 16 -238 22
KRKA                  18  3 15 -241 21

Zdaj Ljubljančani igrajo na treh "frontah", pred njimi pa so ključni dvoboji za uvrstitev v izločilne boje Evropskega pokala in končnico Jadrana. Prihodnji teden jih čakata dve domači evropski tekmi, saj jim je letos urnik znova prikrojil covid, še predtem pa se odpravljajo na gostovanje v Bar, kjer se bodo z Mornarjem pomerili v soboto ob 16.00. Olimpija je na prvem medsebojnem srečanju sezone črnogorsko zasedbo v Stožicah nadigrala z 79:59. Trenutno je Mornar deseti, kar precej oddaljen od končnice, kamor se je uvrstil lani, ko so tja vodila le štiri mesta. Letos se bo naprej prebilo šest moštev. Šesterica ima že kar lepo prednost, tesno pa zmajem za ovratnik v boju za četrto mesto dihata Igokea in FMP.

"Po zaključku tekmovalnega premora se zdaj nadaljuje tudi regionalna liga. Odpravljamo se v Bar, tam pa so gostovanja vedno zahtevna. Mornar je ekipa, ki igra hitro košarko, igralci pa so zelo samozavestni. Morali bomo prikazati dobro igro v obrambi in ustaviti njihove najnevarnejše ostrostrelce ter igro iz protinapadov, če želimo računati na novi dve točki. Zagotovo ne bo lahko, a vsi smo zdravi, zato se v Črno goro odpravljamo z željo, da se v Ljubljano vrnemo z zmago," je dejal Jurica Golemac, ki je med tekmovalnim premorom pogrešal četverico reprezentantov, sicer pa to obdobje izkoristil za treninge pred ključnim delom sezone.


21. krog, sobota ob 16.00:
MORNAR – CEDEVITA OLIMPIJA

Ob 19.00:
ZADAR – BUDUĆNOST

Nedelja ob 12.00:
MEGA BASKET – IGOKEA

Ob 16.30:
CIBONA – BORAC

Ob 18.30:
PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA

Ob 20.30:
KRKA – SPLIT

Ponedeljek ob 17.00:
SC DERBY – FMP