"Kdor ne teži k velikim ciljem, jih ne bo nikoli dosegel," je dejal Željko Obradović. Foto: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

V vročem finalu Lige ABA so črno-beli na odločilni peti tekmi premagali večne mestne tekmece in po desetih letih znova osvojili lovoriko. Sedmo, s čimer so zdaj najuspešnejši v jadranskem tekmovanju, in prvo, pod katero se je po vrnitvi podpisal legendarni Žoc. Lani se je po letu premora presenetljivo vrnil na Partizanovo klop in poskrbel za pravo evforijo navijačev beograjskega velikana.

Pred 31 leti ga je popeljal na vrh stare celine, zdaj pa je po njegovi zaslugi parni valjak ponovno resen akter v evropski košarki. Čeprav se sezona ni začela po pričakovanjih, pa je bil Partizan letos pravi hit Evrolige. Štiri zmage in devet porazov je bil v enem trenutku njegov evropski izkupiček, na koncu pa je redni del najprestižnejšega klubskega tekmovanja v Evropi sklenil z 20 zmagami in 14 porazi na šestem mestu.

Devet evropskih naslovov legendarnega trenerja

Sorodna novica Partizan pred rekordnimi 22.198 gledalci sedmič postal prvak

Za nameček je bil na pragu Final four, saj je dobil prvi dve tekmi četrtfinalne serije v Madridu, toda potem je po incidentu s pretepom na drugi sledil preobrat in kraljevi klub je odpotoval v Kaunas, kjer je 11. postal evropski prvak. Real je tudi edini klub, ki ima več evropskih naslovov od Obradovića, ki jih je v vitrino postavil devet. Enega tudi s španskim velikanom. Leta 1922 je bil najboljši s Partizanom, dve leti pozneje z Joventutom, sledila je omenjena trofeja z Madridčani, potem je pod njegovo taktirko evropska supervelesila in petkratni prvak postal Panathinaikos, pred šestimi leti pa je za krmilom Fenerbahčeja prinesel prvo evropsko krono turški košarki.

Partizan je najuspešnejši klub regije po razpadu nekdanje države. Poleg naslova z Obradovićem pred 31 leti se je še dvakrat prebil med najboljše štiri v Evropi, vmes pa zavladal Ligi ABA. V sedmih letih je nanizal šest jadranskih naslovov, potem pa je primat prevzela Zvezda. Črno-beli so se znašli v krizi, ko finančno niso mogli več držati koraka s klubom z Malega Kalemegdana. Vse do vrnitve danes 63-letnega trenerskega velemojstra. Ko je ponovno prevzel vodenje Partizana, je kot glavno željo izpostavil vrnitev v Evroligo. Čeprav se prva sezona ni izšla povsem po pričakovanjih, pa je klub vendarle dobil posebno povabilo, t. i. wild card, ki ga je odlično izkoristil.

Vrnitev izključno zaradi pripadnosti Partizanu

Že zdaj je jasno, da bodo številni košarkarji odšli za boljšimi pogodbami v druge klube, toda Obradović verjame, da bo Partizan tudi v prihodnji sezoni konkurenčen najboljšim. Foto: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović
Že zdaj je jasno, da bodo številni košarkarji odšli za boljšimi pogodbami v druge klube, toda Obradović verjame, da bo Partizan tudi v prihodnji sezoni konkurenčen najboljšim. Foto: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

Leta 1991 je na željo velikana jugoslovanske košarke in someščana iz Čačka Dragana Kićanovića nemudoma prekinil igralsko kariero. Kar med reprezentančnimi pripravami. Velikemu prijatelju in poročni priči Dudi Ivkoviću je sporočil, da bo slekel dres Partizana in se preselil na njegovo klop. In tako se je nenadejano začela zgodba o velikem uspehu … In veliki ljubezni do kluba, kot se glasi himna Partizana. Posnetki glasnega prepevanja Grobarov pred vsako tekmo so podobno nepozabni kot podobe iz Anfielda in Ljubav prema klubu je košarkarski približek Liverpoolovemu You'll never Walk Alone. "Vrnil sem se izključno zaradi tega, kar čutim do kluba. Edino to me je pred dvema letoma še motiviralo. Noben drug ni vplival na mojo odločitev," je ob koncu sezone pojasnil Obradović.

V evropski košarki je osvojil vse. Postal največji, zdaj pa je, kot je dodal, v vitrino pospravil eno najljubših lovorik v karieri. Ob njegovi vrnitvi je navijače črno-belih zajela evforija. Za podporo in izjemno zvestobo so jih košarkarji nagradili z jadranskim naslovom. "Podrli so vse rekorde po obisku. Ves čas so stali za nami in nas nosili tudi, ko smo imeli slabe trenutke. Hvala jim za to. Brez njih ne bi dosegli takih rezultatov," je Željko popihal na dušo navijačev.

Rekordni obiski v Ligi ABA in Evroligi

Kapetan Partizana Kevin Punter je bil izbran za MVP-ja končnice Lige ABA. Foto: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović
Kapetan Partizana Kevin Punter je bil izbran za MVP-ja končnice Lige ABA. Foto: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

Večkrat je pozval, naj glasno stojijo za svojimi ljubljenci, a brez incidentov. V zadnjih letih so bili te stalnica na obračunih Partizana in Zvezde, brez incidentov pa ni šlo niti v finalih, ko je Zvezda igrala z Budućnostjo. Tudi v tej sezoni se je zgodba ponavljala. Dolgo časa je bila prekinjena tekma pokala med beograjskima tekmecema. Z zamikom se je začel tretji obračun jadranskega finala v Pionirju, zadnje dejanje v Štark Areni pa je minilo brez takšnih nevšečnosti, kot sta zaradi bojazni pred kaznimi tudi obe medsebojni evroligaški srečanji. "Želel sem, da se govori le o košarki. Zmagal je šport. Zmagala je košarka. Poglejte, kakšno sliko smo poslali v Evropo. Tako kakovostni ekipi, kot sta Partizanova in Zvezdina, si to tudi zaslužita," je bil zadovoljen Obradović.

V dvorani se je na zadnjem dvoboju sezone zbralo rekordnih 22.198 gledalcev, tudi v Evroligi pa so navijači Partizana postavljali mejnike, saj jih je bilo v povprečju na domačih tekmah več kot 17.000. Poleg izjemnega ozračja v Štar Areni je imela Obradovićeva vrsta bučno in številčno podporo na skoraj vsakem gostovanju. Marsikje se je zdelo, da Partizan igra doma. Grobari so bili glasni od Bara, Laktašev do Ljubljane in od Milana, Münchna pa do Madrida.

"Ko sem še igral za Partizana, se spomnim, da praktično v nobeni dvorani nismo bili sami. Vedno je bilo nekaj navijačev Partizana, ki so nam dajali veter v hrbet. Letos so pokazali, da če je komur koli všeč ali ne, da imajo najboljše navijače v Evropi. Ne spomnim se niti enega trenutka, odkar igram košarko, da bi en klub imel toliko navijačev v gostujočih dvoranah, da se preprosto tolikokrat počuti, kot da bi igral doma. Če je kdo videl, da so še kakšni navijači prihajali dejansko na vse tekme v goste, naj me popravi, ampak mislim, da so glede tega res edinstveno. Navijači so sploh letos naredili res izjemno vzdušje. Lahko jim samo zavidamo in smo malce ljubosumni, da imajo tako podporo. Potem lahko vidimo, da igralci ves čas dajejo vse od sebe in se borijo," je povedal nekdanji košarkar Partizana, zdaj pa kapetan Cedevite Olimpije, Edo Murić.

Delo z Obradovićem je nekaj posebnega

Koreografija v Štark Areni pred eno izmed tekem Evrolige. Foto: EPA
Koreografija v Štark Areni pred eno izmed tekem Evrolige. Foto: EPA

Klub je ob prihodu Obradovića krepko z različnimi pomočmi dvignil proračun, sestavil močno ekipo, a še vedno so finančne zmožnosti neprimerljive z evropskim vrhom. Žoc je imel jedro zelo kakovostnih tujcev, a obenem je bila njegova vrsta najmlajša v celotni Evroligi. "Kot sem že večkrat omenil, sta predvsem njegova strast in posvečenosti košarki večji od kogar koli. Česa takega še nisem videl. Delo z njim je nekaj posebnega. Veliko se naučiš. Moraš biti samo z glavo pri stvari in boš od njega odnesel res ogromno," je dejal Gregor Glas, ki je bil še v prvi polovici te sezone član Partizana, sicer pa je zadnji Slovenec, ki je igral pod Obradovićevim vodstvom.

Kljub izjemnim predstavam, ko je vmes, kot so mnogi dejali, Partizan igral najlepšo košarko v Evropi, je bila klop za evroligaške razmere kratka, za nameček so težave povzročale tudi poškodbe, in vse skupaj se je odražalo v nihanjih v igri. Tako je bilo tudi na zadnji tekmi, toda Željkovi varovanci so pravočasno ustavili nalet Zvezde in poskrbeli, da je Beograd, ki je postal košarkarska prestolnica Evrope, zdaj črno-bel. "Vsaka sezona je težka. Odigrali smo 78 tekem, kar je zelo naporno. Zasluge gredo igralcem. Oni so junaki. Pred zadnjo tekmo sem vsakega objel in se mu zahvali za to, kar je v tej sezoni naredil za Partizana," je še povedal eden in edini, gospod Željko Obradović.