Cedevita Olimpija je izgubila zadnja tri gostovanja pri Partizanu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je izgubila zadnja tri gostovanja pri Partizanu. Foto: www.alesfevzer.com

Pred premorom za reprezentančne kvalifikacije so zmaji osvojili domači pokal. Glede na razmerje moči v slovenskem prostoru sta obe lovoriki nujni, dvojna krona – v državnem prvenstvu bodo seveda absolutni favoriti – pa ne bo izbrisala madeža, ki ga predstavlja evropska osramotitev. Zadnje mesto v Evropskem pokalu, le ena zmaga na 18 tekmah in sramoten poraz v Parizu s kar 119:66 je zgodovinski neuspeh. Po visokem porazu se je trener Ljubljančanov Zoran Martić opravičil podpornikom kluba in vsem, ki so gledali tekmo.

Sezona je z evropskim rezultatom dobila veliko črno piko, vtisa domači lovoriki seveda ne moreta popraviti, nerealno pa je pričakovati presežek v Ligi ABA, sploh ko se upošteva razmerje moči na Jadranu. Beograjska velikana Crvena zvezda in Partizan sta v svojem razredu, trenutno kar nekaj korakov pred zasledovalci. Vrtoglava proračuna med 15 in 20 milijoni evrov sta za konkurenco v regiji nepredstavljiva, posledično pa je tudi razkorak v kakovosti prevelik, da bi se lahko kdo drug vmešal v boj za finale, kaj šele končno slavje.

Naslednja tekmeca Partizan in Budućnost

V nedeljo zmaji gostujejo v Beogradu, v soboto pa v Ljubljano prihaja Budućnost. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljo zmaji gostujejo v Beogradu, v soboto pa v Ljubljano prihaja Budućnost. Foto: www.alesfevzer.com

V Ligi ABA so sicer zmaji še vedno v igri za drugo mesto, osnovni cilj pa je uvrstitev med prve štiri, kar ne bi smelo biti vprašanje. Partizan je v tej sezoni znova klonil v Ljubljani, kjer ima za sabo serijo porazov, Cedevita Olimpija je bila na domačem parketu boljša tudi od Zvezde, prekinila pa je niz slabih rezultatov na gostovanjih pri Budućnosti. Zdaj sta pred njo obračuna s črno-belimi in črnogorskimi prvaki, ki bosta dala konkreten odgovor, s katerega položaja bodo ljubljanski košarkarji vstopili v regionalno končnico. Gostovanje v Štark Areni jih čaka v nedeljo ob 18.45. Tako kot Martićevi varovanci imajo tudi igralci, ki jih vodi Željko Obradović, 14 zmag in šest porazov.

“V glavnem smo tekmovalni premor preživeli tako, da smo skušali pozdraviti poškodbe, ki smo jih imeli pred premorom. Nekaj igralcev se na parket vrača po daljšem odmoru. V zadnjem tednu smo dokaj normalno trenirali, nekaj dni tudi v popolni sestavi. Razen Luke Ščuke, ki bo dlje časa odsoten zaradi zloma roke, so se preostali fantje vrnili na treninge, a kot sem že omenil, nekateri so bili odsotni daljše obdobje, zato je za zdaj še vprašanje, v kakšni formi so,” je povedal Martić in dodal: “Partizan je, še posebej v Beogradu in po odlični predstavi na četrtkovi evroligaški preizkušnji, zelo zahteven tekmec. Beograjčani bodo zagotovo motivirani, imeli so tudi dovolj časa, da se pripravijo na nas. Nedeljska tekma je za nas velik izziv in želim si, da jo odigramo pametno in potrpežljivo.”

Evropski pokal in Liga prvakov na skupno pot

Zadnji dve evropski sezoni Cedevite Olimpije sta veliki razočaranji. Na klubskem zemljevidu stare celine se bodo v bližnji prihodnosti zgodile spremembe. Medtem ko je Evroliga vse močnejša, bo ostrejša tudi konkurenca v drugem rangu tekmovanja, pa čeprav naj bi ta štel 36 klubov. Namreč Fiba in Evroliga sta zaradi boljših odnosov vse bližje sklenitvi dogovora o skupnem tekmovanju, ki bi združil zdajšnji Evropski pokal in Ligo prvakov. Najverjetneje se bo skupno tekmovanje začelo s sezono 2025/26.

Morda se bo prav temu tekmovanju sprva pridružil Dubaj, ki ima z visokim finančnim vložkom evroligaške ambicije. Klub iz Združenih arabskih emiratov bo v prihodnje igral v Evropi. Pogodbo naj bi sklenil za sedem sezon, obstaja pa možnost, da bo najprej sodeloval v drugem rangu in ne bo šel kar neposredno v Evroligo. Končna odločitev, kdaj in kako točno bo vstopil med evropsko konkurenco, bo znana kmalu. Poleg evropskega tekmovanja naj bi igral tudi v Ligi ABA, kar bo s finančnega vidika konkretna pridobitev za nekatere klube. Vsem tekmecem bo dubajski klub namreč namenil nekaj sredstev, hkrati bo tudi kril vse stroške potovanj.

Zmaji s konkretnejšim proračunom

Medtem v zmajevem gnezdu že načrtujejo novo sezono. Letos se jim ni posrečila sestava ekipe, zgrešena izbira pa je bil tudi trener Simone Pianigiani. V garderobi se ni vzpostavila prava kemija, italijanski strokovnjak z bogatim CV-jem se ni ujel s svojimi igralci, prav tako so bile težave v odnosih znotraj kluba. Čeprav je bil rezultat v Ligi ABA dober, pa se je po zelo slabih v Evropskem pokalu vodstvo ob zdravstvenih težavah Pianigianija odločilo za menjavo.

Zvezdan Mitrović je eden izmed kandidatov za novega trenerja Cedevite Olimpije. Foto: EPA
Zvezdan Mitrović je eden izmed kandidatov za novega trenerja Cedevite Olimpije. Foto: EPA

Z novim letom je ekipo prevzel Martić, v Stožicah pa že iščejo trenerja za novo sezono. V košarkarski javnosti je zakrožilo nekaj imen iz regije. Srbski Meridijansport je kot glavnega kandidata navedel Zvezdana Mitrovića, ki je dober vtis pustil predvsem na klopi Monaca, s katerim je osvojil Evropski pokal. Ko je s klubom iz kneževine igral v Evroligi, je Šarunas Jasikevičius govoril o gostoljubju črnogorskega strokovnjaka in kako se odlično razume z vsemi preostalimi trenerji med evropsko elito. Nazadnje je vodil Galatasaray, predtem pa tudi Asvel in črnogorsko reprezentanco.

Če je letošnji proračun, kar so večkrat poudarili v klubu, nekoliko manjši kot v preteklih letih, pa bo z novo sezono višji. Po informacijah bo nadgradnja kar konkretna. Ko je Emil Tedeschi s sodelavci združil zagrebški klub z ljubljanskim, je načrtoval, da bodo ob njegovih večjih vložkih sorazmerno svoje povečali tudi slovenski pokrovitelji. Sprva ni bilo tako in so nekateri sponzorji celo zmanjšali vložke, zdaj pa se bodo njegovi načrti le uresničili. Višji bo znesek, ki ga bo namenil glavni pokrovitelj, precej več denarja bo dal eden izmed glavnih domačih, v projekt pa konkretno vstopa tudi nov sponzor.