Razlika med Krko in Partizanom je, kot je dejal Željko Obradović, trenutno očitno velika. Foto: Krka/Robi Verbajs
Razlika med Krko in Partizanom je, kot je dejal Željko Obradović, trenutno očitno velika. Foto: Krka/Robi Verbajs

Medtem ko so rdeče-beli v Beogradu deklasirali zmaje s kar 94:51, pa so aktualni prvaki Jadrana v Novem mestu slavili s 96:56. Absolutna favorita bosta skoraj zagotovo med sabo obračunala za lovoriko v regiji, letos pa njune ambicije segajo tudi proti vrhu Evrolige. Črno-beli so na tron Evrope že stopili leta 1992, ko jih je vodil takrat trenerski novinec Željko Obradović. Od tedaj so se še dvakrat prebili med najboljše štiri, po vrnitvi legendarnega trenerskega velikana pa so znova konkurenčni evropskim gigantom. Že lani so bili le korak oddaljeni od Final Foura. Letos ima takšne cilje tudi njihov večni tekmec. Še nikoli dva kluba iz regije nista bila tako močna oziroma tako konkurenčna najmočnejšim na stari celini. V času nekdanje skupne države je le prvak igral v najmočnejšem tekmovanju, morda so primerljiva 90. leta, ko so se najboljšim približali Partizan, Cibona in Olimpija, kmalu zatem pa se je začel finančni razkorak.

Dvorana razprodana že dan pred tekmo

Sorodna novica Cedevita Olimpija in Krka prejeli lekciji beograjskih velikanov

Zdaj je ta razkorak ogromen med beograjskima velikanoma in tekmeci na Jadranu. Krka je po več kot letu in pol znova igrala domačo tekmo Lige ABA in takoj je v Novo mesto prišel branilec naslova z izjemno kakovostnim kadrom na čelu s slovitim Obradovićem. Srečanje je poželo ogromno pozornosti, po dolgem času pa je bila dvorana Leona Štuklja razprodana. Nazadnje je bila tako polna 17. marca 2019, ko sta se Krka in Olimpija v zadnjem krogu pomerili, kdo bo izpadel iz jadranske elite, a tedaj so bile vstopnice še na voljo tik pred obračunom. Tokrat so pošle že dan prej.

Konkreten odstotek je bilo privržencev Partizana, ki so pripravili odlično vzdušje in poskrbeli, da se je beograjska zasedba kot na številnih gostovanjih po regionalni ligi in tudi Evropi počutila praktično kot doma. "Zahvala navijačem obeh ekip, ki so ustvarili lepo vzdušje v dvorani. Mislim, da so lahko uživali v lepi tekmi. Očitno je, da smo začeli precej bolj agresivno, igrali zelo dobro v obrambi in potem dosegali lahke koše v protinapadih. Čeprav smo se v nekaterih položajih prenaglili. Razlika v kakovosti obeh ekip je očitna. Kolegu na drugi strani lahko čestitam za prvo tekmo in tudi to, kar je naredil tokrat. Mislim, da je lahko ponosen na svojo ekipo," je povedal Obradović.

Okorn zadovoljen s prvo in tretjo četrtino

Žal smo si prvo četrtino malce preveč komplicirali življenje. Borili smo se in bili solidni v obrambi glede na peterko Partizana, ki je začela. V napadu pa smo enostavno prvič spoznali nekaj tako agresivnega. Mi te možnosti ne lani ne letos do zdaj roko na srce nismo imeli. Tukaj je bilo potem v napadu veliko težav že z organiziranjem, da nismo izgubili žog, da smo podali pravem igralcu, da smo gledali, kam dati žogo in v katerem trenutku. Nekaj stvari pa je bilo v redu. Je pa Partizan v določenih trenutkih deloval premočno. Sploh, ko smo bili v rotaciji.

Gašper Okorn

Zadovoljen je bil z resnim pristopom varovancev, ki so dobro odreagirali po porazu v uvodnem krogu Evrolige proti Maccabiju. Le dan pred začetkom oboroženih spopadov je Partizan zapustil Izrael, Obradović pa je košarkarje vodil še na trening v Beograd. V Novem mestu so hitro prevzeli pobudo in z agresivno obrambo, ki je vedno zaščitni znak ekip pod vodstvom slovitega Žoca, že v drugi četrtini poskrbeli za neulovljivo razliko. 63-letni strokovnjak iz Čačka ima zelo močno zasedbo, ki ima širok izbor kakovostnih igralcev. Že lani, ko je po desetih letih Partizan znova osvojil jadransko krono, je bil izvrsten, poleti je obdržal jedro odličnih tujcev in pripeljal dostojne zamenjave za vse, ki so odšli. Ni izključeno, da se ekipa ne bo še okrepila oziroma je ne bo še nadgradil.

Ko je v Leonu Štuklju enkrat stekel še napad, se je razlika hitro višala, je pa domači trener Gašper Okorn potegnil tudi nekaj pozitivnih stvari, potem ko se je kar nekaj njegovih igralcev prvič srečalo s takšno ravnjo košarke: "Normalno, da ne moreš biti prav zadovoljen in vesel ter ne skačeš od veselja, če je razlika 40 točk. Ko bomo pogledali tekmo z druge strani, pa lahko rečemo, da je v tem trenutku to realno stanje. Prva in tretja četrtina sta bili zame več kot zadovoljivi. V drugi pa sta bili zadnji dve minuti nepotrebni, kjer je šla razlika s 15 točk na več kot 20. S tisto serijo 7:0 smo sami sebi kopali jamo. V zadnji četrtini potem preprosto nismo več zdržali. Vemo, proti komu smo igrali. Lahko bi bilo boljše, da ne bo pomote, lahko pa tudi slabše."

Partizan je obdržal jedro ekipe na čelu s kapetanom Kevinom Punterjem, za katerega se je močno ogrela Barcelona. V Beograd so prišli NBA-jevca Frank Kaminsky in PJ Dozier in evroligaša Ognjen Jaramaz in Mateusz Ponitka. Foto: Krka/Robi Verbajs
Partizan je obdržal jedro ekipe na čelu s kapetanom Kevinom Punterjem, za katerega se je močno ogrela Barcelona. V Beograd so prišli NBA-jevca Frank Kaminsky in PJ Dozier in evroligaša Ognjen Jaramaz in Mateusz Ponitka. Foto: Krka/Robi Verbajs

"Marsikomu se bo letos to zgodilo proti Partizanu. Dejstvo je, da smo malce v nepravem trenutku odigrali z njimi tekmo. Prišli so iz Tel Aviva in vidimo, kako je bil njihov šef nezadovoljen. Videli smo, kako je bil jezen in jih je pošiljal na dodatne treninge v Beograd neposredno iz letala. Po prvi peterki smo videli, koliko je ura. Niti najmanjšega podcenjevanja ni bilo prisotnega. Kot pravim, malce nepravi trenutek in realna slika. Ni pa tako slabo in črno. Mislim, da smo sezono dobro odprli. Čez en teden imamo v Podgorici še eno zelo težko tekmo, potem pa pridemo tudi mi malo na vrsto," je dodal Ljubljančan na novomeški klopi, ki je Krko po eni sezoni takoj vrnil med regionalno elito.

Cousins se je poškodoval na zadnjem treningu pred tekmo

Okorn je prepričan, da so Novomeščani iz obračuna s tako močnim moštvom veliko odnesli: "Rad imam take teme. To je najboljša stvar in mislim, da smo znali prenesti na igralce. Mogoče so bili na trenutke še malce preveč preplašeni. 11:16 je bilo po prvi četrtini, s čimer sem zadovoljen. Marsikdo bo rekel, Partizan ni dal koša. Ja, ga pač ni dal. Dal je le 16 točk. Ali bi raje videli, da bi bilo 25:30 in bi naša obramba puščala na vse strani, v napadu pa bi kar nekaj zadevali. Prva četrtina je bila v redu. Fizično smo bili dobri, le kontrola skoka je manjkala. Branili smo neverjetno, tri ali štiri napade zapored, a nismo znali pobrati tistih nikogaršnjih žog. To se moramo naučiti. Mislim, da bomo veliko potegnili iz te tekme. Igralcem rečemo, naj vržejo, saj ne bodo bolj sami. V vsakem drug napadu smo, namesto, da bi vrgli, prodirali in iskali druge rešitve. Ja, kam boš pa šel? Veliko je bilo situacij, ko bi morali takoj izkoristiti prednost, ko se je ponudila. Morda se tu kaže neodločnost in neka prestrašenost. Proti Partizanu težko rešuješ v raketi."

Krka je igrala oslabljena in z omejeno rotacijo. Za nameček so bile težave še večje, saj sta bila odsotna igralca na istem položaju. Leon Stergar bo sicer kmalu nared, se je pa dan pred tekmo poškodoval Isaiah Cousins: "Tak je šport. Cousins je normalno treniral in dobesedno v zadnjem napadu na treningu se je prijel za zadnjo ložo. Bomo videli, kaj bo pokazal pregled. Eni bodo rekli, kaj pa trenirate pred tekmo. Tu se lahko začnemo pogovarjati, kaj je bilo prej, jajce ali kokoš. Če ne bomo trenirali, bomo le malce hodili naokrog, malce metali in igrali, pa bomo vsi zdravi. Ne gre tako. Pač zgodilo se je. Pika. Amen. Stergar se vrača. Mislili smo, da bo hitreje, nismo pa videli smisla, da bi ga v ogenj metali na najtežji in najbolj fizični tekmi, če lahko to storimo v sredo proti Triglavu in testiramo, kako je. Težava je, da igrata na istem položaju. Cousins je klasičen igralec na dva in ena, lahko veliko igra z žogo in prevzema kreacijo. Stergar je "fizikalec", a tudi vsaj deloma igra z žogo. Se nam je poznalo, toda tako pač je. Nisem tega želel omenjati. Če bi igrala, bi mogoče bila razlika manjša, mogoče ista, bi pa definitivno lažje razporedili minute in ne bi nekaterih igralcev pošiljali prek zmožnosti."

Kakšna bo usoda Edosomwana?

Partizan razbil Krko v razprodani dvorani v Novem mestu

Cousins se je za zdaj enako kot Jairus Hamilton, ki je proti Partizanu dosegel 16 točk, pokazal za pravo okrepitev, glede tretjega Američana Zene Edosomwana pa so v Novem mestu bolj skeptični: "Hamilton in Cousins sta v redu, z Radovanovićem pa se je ponudila možnost na trgu. Veliko dela nas še čaka z njim. Vidi se, da eno leto ni igral in še nekaj Krke bo preteklo, da bo videti, kot je treba. A bo šlo skozi. Glede Zene, pa ne bom lagal. Tehtamo, kaj in kako. Ne želimo se zaleteti na nobeno stran. Smo še neodločeni. Dejstvo je, da bi v tem trenutku od tujca na tem položaju potrebovali več. Po drugi strani so tudi stvari, ki gredo pa njemu v prid. Ali je to dovolj, da si tujec tu, je pa drugo vprašanje. Ne želimo biti prehitri. S štabom in direktorjem še razmišljamo in obračamo stvari, se nam pa ne mudi."

Kljub visokemu porazu s Partizanom so na Dolenjskem lahko zadovoljni z vstopom v sezono. Suvereni so v državnem prvenstvu, uspešna pa je bila tudi vrnitev v Ligo ABA, saj so v uvodnem krogu slavili na neugodnem gostovanju pri FMP-ju. Junak tiste zmage je bil Jurij Macura, ki je bil s 23 točkami in indeksom 31 tudi najučinkovitejši igralec prvega kroga. Tokrat je imel ves čas težave z osebnimi napakami, dobil tudi peto, srečanje pa končal s po štirimi točkami in skoki: "Macura je odigral res vrhunski prvi krog. Če mu bo zdravje služilo, lahko naredi korak naprej. Je pa treba vedeti, da ko Partizan zavrti ekipo, ne veš, kaj je hujše. Koprivica, Smailagić ali Kaminsky. Poskušaš odgovoriti s tistim, kar imaš na voljo. Je treba dati malce žogo na tla. To ni iskanje alibijev, a moramo biti pošteni in realni. Kaminsky stane več kot cela postava Krke s še ne vem kom zraven. Treba je iti počasi. Macura je na pravi poti. Vprašanje je le, kaj bo z zdravjem."