Krka je proti Cedeviti Olimpiji odigrala verjetno najboljšo tekmo sezone. Foto: Krka/Drago Perko
Krka je proti Cedeviti Olimpiji odigrala verjetno najboljšo tekmo sezone. Foto: Krka/Drago Perko

Novomeščane čaka še gostovanje v Čačku pri Borcu, ki je tokrat klonil v Baru pred Mornarjem, glavnim tekmecem Krke za predzadnje mesto. Slovenski klub ima sicer boljši medsebojni rezultat, vendar ima Mornar zmago več, tako da novomeška zasedba ne odloča več o svoji usodi. Toda po predstavi proti zmajem lahko zadnji krog pričaka optimistična, kljub prednosti črnogorske vrste. "Čestitke igralcem za borbeno predstavo. Roko na srce, mislim, da smo bili boljši. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav z ofenzivnim skokom Olimpije. Bile so situacije, ko bi lahko pobrali žoge, a smo dobili lahke koše. Napadalno mislim, da smo v prvem polčasu odigrali eno boljših tekem. V nadaljevanju, ko nam je na trenutke zmanjkovalo moči, je bilo videti, kot da nimamo ideje, a smo vztrajali. Dobro smo raztegnili obrambo Olimpije na 'pick and rollu', kar je bila ideja že na pokalu," je dejal trener Krke Gašper Okorn.

Sorodna novica Krka po uvodni četrtini zasenčila Olimpijo

Šele drugič in prvič v Ligi ABA, odkar sta se združila ljubljanski in zagrebški klub, je Krka premagala zmaje. Prekinila je niz petih porazov, s peto zmago v sezoni pa ohranila upe za neposreden obstanek. Namreč s prihodom Dubaja med jadransko druščino naj bi se liga širila, tako pa bo tudi zadnjeuvrščena ekipa imela popravni izpit s finalistom drugega ranga. "24 krogov smo predtem že imeli možnost za kakšno zmago več na računu, a so bile stvari drugačne. Bomo videli do konca, ali bo ta zmaga sploh kaj pripomogla. Odločili smo se, da ne bomo razpadli in se bomo borili do konca. Marsikatera ekipa bi v takem položaju psihično in fizično razpadla. Zadnji tekmi s Splitom in Igokeo sta nakazovali, da nismo več tako daleč od tistega, kar si želimo. Tokrat smo to res izpeljali do konca. 30 minut zdržimo skupaj proti večini tekmecev. Izvzeta sta evroligaša, potem pa pademo v črno luknjo," je dejal Ljubljančan na novomeški klopi. Njegovi varovanci so tokrat pokazali bistveno večjo željo po uspehu od tekmecev iz prestolnice. Čeprav so izgubili skok (32:41), so vpisali pomembno zmago. Zbrali so več podaj (22 : 12), izgubili manj žog in bili natančnejši pri metu z razdalje.

Okorn ostal še brez Macure

Marsikdo razmišlja, da je slovenska liga malce za zraven. Vseeno se je treba usesti na avtobus, peljati na tekmo, jo odigrati in priti nazaj. Naslednji dan je namenjen regeneraciji. Tako ti za eno tekmo grejo trije dnevi, medtem pa nekateri v Ligi ABA, kot so Mega, FMP in Borac, igrajo eno tekmo na teden. Imajo dovolj časa za počitek in pripravo na tekmo. To je razlika. Od slovenskih klubov smo odigrali največ tekem. Za tako postavo, kot jo imamo, to res ni enostavno. Mogoče smo kdaj v sredo videti precej slabše, a tako pač je. Nekje je treba vzeti. Nismo kot Olimpija, ki ima praktično 12 igralcev. Toda ne jokamo glede tega. Kdor me pozna, ve, da me to sploh ne zanima.

Gašper Okorn

Kljub zmagi torej sedemkratni slovenski prvak ne bo odločal o svoji usodi, tudi zmaga v zadnjem krogu pa lahko ne bo dovolj: "V zadnjem času, ko smo videli, kam pes taco moli, sem želel, da se pomirimo in ne zganjamo panike. Prva stvar je, da smo mirni in osredotočeni nase ter si obljubimo drug drugemu, da bomo garali do konca. Tega se držimo. Proti Megi na primer smo imeli precej odprto tekmo, a smo padli v luknjo in je tekmec pobegnil na +10, česar potem ne moremo ujeti. Proti Splitu je bila večina tekme dobre, bili smo pod pritiskom in znova se to zgodi. Odloča ena žoga, ki je ne poberemo. V Baru smo recimo vodili 38 minut, potem pa na koncu dobili trojko. Tudi FMP je bil že na kolenih, a smo vrgli žogo njim v roke, potem pa izgubili v podaljšku. Tega se je nabralo. Igralcem sem rekel, da bom stal za njimi in jim kril hrbet. Ne skrivamo, da smo razočarani. Jaz sem razočaran, enako velja za igralce, bomo pa se borili do konca in videli, če kar koli še lahko spremenimo."

Krka v drugi četrtini prevzela vajeti igre

Krka je tekmo odigrala le z osmimi igralci v rotaciji. Na klopi je bil sicer Jairus Hamilton, toda nanj Okorn zaradi bolezni ni mogel računati, verjame pa, da bo ameriški krilni center na voljo prihodnji teden. Njegov rojak Isaiah Cousins, ki je bil pripeljan kot glavni nosile, je pred kratkim zapustil Slovenijo. Že na začetku sezone so se v Krki za sodelovanje zahvalili Zeni Edosomwanu. Ob težavah s tujci je Okorn zdaj ostal tudi brez Jurija Macure, ki je zaradi težav s koleni že končal sezono, verjetno pa tudi svojo epizodo pri Krki: "To je del športa. Tako jaz jemljem vse skupaj. Prednost je, da, ko smo prišli iz Laktašov, smo točno vedeli, koliko igralcev imamo na razpolago. V Škofjo Loko smo namenoma šli brez dveh igralcev, saj bi z njima preveč tvegali. Hamilton po bolezni še ni prišel k sebi. Vnaprej smo vedeli, da je tako. Vedeli smo, da če želimo premagati Olimpijo, kot sem povedal v napovedi tekme, moramo sestaviti najbolj pomembno tekmo sezone, saj ima tekmec precej boljšo postavo."

Sedmič zapored boj za obstanek

V zadnjih devetih sezonah se Krka sedmič bori za obstanek v Ligi ABA, drugi dve pa je igrala med drugoligaško druščino regije, od koder se je vrnila pred letošnjo sezono. Pred začetkom je bil cilj, da klub končno odigra mirno sezono in se uvrsti nekje okoli sredine lestvice, toda kmalu je bilo jasno, da bo znova trepetal za obstanek. Po 25. krogih ima le pet zmag, Mornar šest, ostala konkurenca pa je precej oddaljena. "Tokrat se nam je prvič oziroma je bila ena redkih tekme, ko se nam je poklopilo vse. Dobro smo bili videti na igrišču. Prepotrebna zmaga. Tudi zaslužena. Lepo je videti, da je prišlo toliko ljudi, kar pomeni, da ta tekma vseeno nekaj pomeni in se za nekaj igra. Lep dan za košarko in lep dan za nas," je povedal Jan Špan, Krkin kapetan in nekdanji igralec Olimpije, ki je tokrat zbral 13 točk.

"Vemo, kaj Olimpija pomeni v našem prostoru. Jaz vem, kako je biti na eni ali drugi strani derbija. Na srečo ljudi to še zanima. Najlepše je igrati take tekme. Vsi se trudimo, da bi tako igrali na vsaki tekmi. Tudi v Laktaših je bil prvi polčas videti zelo dobro. Tokrat smo imeli ob sebi še publiko. Olimpija pač privabi več gledalcev kot po navadi. To je nek faktor, saj je vseeno lažje igrati na tak način. Žal nam je za vsako priložnost, ki smo jo v sezono zamudili. Vseeno nam ta zmaga veliko pomeni. Voda nam že nekaj časa teče v grlo. Praktično že polovico sezone," je dodal Litijan v dolenjskem dresu. Krki torej kljub neugodnemu položaju ostaja v mislih rešilna bilka, ki jo prinaša Dubaj in morebitna širitev lige, kar pomeni, da nihče letos neposredno ne izpade. V tem primeru predzadnje mesto namesto kvalifikacij prinaša obstanek v ligi, zato je boj zanj še toliko pomembnejši.

Krka po najboljši predstavi sezone upa na obstanek v zadnjem krogu