Adin Vrabac je bil najboljši igralec tekme. Zbral je statistični indeks 26. Foto: Krka/Drago Perko
Adin Vrabac je bil najboljši igralec tekme. Zbral je statistični indeks 26. Foto: Krka/Drago Perko

"Seveda se je odvalil kamen. Tekma je bila zelo pomembna za obe ekipi. Za nas je to velika zmaga, s katero smo ostali v igri za izognitev dodatnih kvalifikacij z ABA 2-ligašem. Fantom lahko samo čestitam. Želim si, da bi bil na vsaki naslednji tekmi pristop enak, kot je bil tokrat, kajti pred nami je zelo težek teden. Praktično imamo tekmo na vsake dva dni, zato bomo morali biti zelo pametni in zbrani, da bomo zdržali ta ritem," je bil po prvi zmagi v Ligi ABA, odkar je pred natanko mesecem dni na mestu glavnega trenerja zamenjal Vladimirja Anzulovića, razumljivo zelo vesel Dalibor Damjanović.

Dalibor Damjanović je po mesecu dni na klopi Krke dočakal prvo zmago v Ligi ABA. Foto: Krka/Drago Perko
Dalibor Damjanović je po mesecu dni na klopi Krke dočakal prvo zmago v Ligi ABA. Foto: Krka/Drago Perko

V Novem mestu so imeli pred sezono bistveno višje cilje. V prvi vrsti so si želeli že precej pred koncem zagotoviti obstanek v Ligi ABA, kjer letos sicer zaradi stečaja Kopra Primorske ne bo nihče neposredno izpadel, se pa še petič zapored bojujejo za obstanek v najvišjem rangu regionalne košarke. 13. mesto namreč prinaša dodatne kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2. Krka je še pred obračunom s Splitom zasedala to nehvaležno mesto, na kateri je zdaj Borac.

Ključno, da so obdržali koncentracijo

Z zmago nad trikratnim evropskim prvakom je Krka prekinila serijo treh (visokih) porazov, zdaj ima enak izkupiček kot Split, toda boljši medsebojni izid. 8 zmag in 16 porazov ima tudi Cibona, ki pa je dvakrat v tej sezoni premagala Krko, dvakrat pa izgubila s Splitom. Ker ima Borac le zmago manj, bo boj do konca še zelo razburljiv. "Na prvi tekmi državnega prvenstva, ki sem jo vodil proti Heliosu, smo pokazali podoben način igre, željo in borbenost kot proti Splitu. Vmes smo igrali s Partizanom in Budućnostjo, ki sta zelo kakovostni ekipi. Opozarjal sem, kako dobra je Budućnost, kar je tudi dokazala z visoko zmago nad Igokeo. Fantom sem dejal, da se s tema tekmama pripravljamo na obračun s Splitom," je dejal novomeški trener.

Sorodna novica Krka naredila velik korak k cilju

Dolenjci so se zavedali pomena tega dvoboja, v katerem je bilo toliko na kocki. Začetek je bil nekoliko zadržan, saj so gostje prvo četrtino dobili z 18:12, toda že v drugi je prišlo do klika in je Krka ujela ritem, s katerim je tudi prevzela pobudo: "Preprosto so fantje vztrajali. Tudi pripravljeni so bili na tak način. Že pred tekmo sem jim rekel, če nam bo šlo dobro, ali ne, moramo držati koncentracijo in naprej igrati svojo igro. Ta klik je bil zelo pomemben in potem smo nadaljevali v takem ritmu ter tudi zmagali. Sta pa bili zadnji minuti zelo slabili. Ne glede na tekmo in ne glede na nasprotnika, če zaostajamo ali vodimo za 20, je treba do konca igrati osredotočeno. Naredili smo nekaj neumnosti in dovolili Splitu, da je precej zmanjšal razliko."

Želeli celo tekmo utrujati nasprotnika

Proti Budućnosti si je najprej poškodoval prst. Potem je en dan opravil le individualni trening. Naslednji dan se je vrnil na kolektivni trening. Verjetno ga je bilo malce strah zaradi prsta, si je pa potem poškodoval gleženj. Najprej se je zdelo, da gre za hudo poškodbo, a bo, kot kaže, hitro okreval. Moral bo malce stisniti zobe, saj vsakega potrebujemo. V sezoni je še kar nekaj tekem in brez dvoma ga bomo potrebovali.

Dalibor Damnjanović o poškodbi centra Milana Milovanovića

Krka je v drugi četrtini bistveno bolje zaigrala v obrambi. Pravi je bil pristop, prav tako je bila na vrhunski ravni energija, defenzivna predstava pa je bila v slogu tistih najboljših iger prve polovice sezone, ko je na primer novomeška zasedba vmes v Ligi ABA nanizala tudi štiri zmage zaporedoma in je bil pogled na lestvico precej spodbudnejši. Če je bila obramba v zadnjem času težava, so tokrat Damjanovićevi varovanci defenzivno svojo nalogo opravili za visoko oceno. Ukradli so 11 žog, prav toliko, kot so jih tudi izgubili, po teh pa so prispevali 21 točk. Krka je sicer v skoku najslabša v ligi, toda tokrat je boj za odbite žoge dobila z 29:20, dokaz borbenosti pa je tudi 12 napadalnih skokov proti le trem splitskim.

Po zaslugi dobre obrambe je narasla samozavest in steklo je tudi v napadu, kjer z izjemo, kot rečeno, skromnejšega začetka ni bilo kakšnega večjega mrka oziroma črnih minut, ki so se prikradle na zadnjih tekmah. Damjanović je imel dovolj razigranih košarkarjev. Zelo dobro so svoje delo opravili tudi tisti s klopi, saj so dali 31 točk, medtem ko jih je dalmatinska klop le sedem. "Zavedali smo se, da ima nasprotnik kakovost in izkušnje, toda naša prednost sta bili energija in borbenost. Želeli smo jih v obrambi vseh 40 minut utrujati. Takšna je bila torej naša ideja. Utrujati, utrujati in utrujati jih čez celo tekmo in na koncu poskusimo najti način do zmage," je povedal Damjanović.

Do konca še z Zvezdo in FMP-jem

Tudi ko je Split nadomestil zaostanek in pred zadnjo četrtino povedel, pa je bil domači odziv odličen. Na začetku zadnjega dela igre je Krka naredila odločilno serijo. Takrat je bil zelo razpoložen Adin Vrabac, ki je bil sicer z 18 točkami, osmimi skoki, od tega petimi napadalnimi, in tremi ukradenimi žogami najboljši posameznik srečanja.

Zmaga nad Splitom je v boju za izognitev 13. mesta ključna, še vedno pa bo do konca v Ligi ABA zelo zanimivo. Split in Borac se bosta pomerila v ponedeljek. V zadnjem krogu bo Borac gostil Cibono, ki bo predtem v torek gostila Cedevito Olimpijo. Split v zadnjem krogu odhaja k Partizanu, Krka pa k FMP-ju, še prej pa jo v torek čaka Crvena zvezda: "To bo za nas ena najlažjih tekem v Ligi ABA. Zvezda je seveda velik favorit. Toda mi gremo tekmovat. Poskusili bomo zmagati. Ne bomo se vnaprej predajali, ali jemali tekme zlahka oziroma šli z belo zastavo."

Lestvica:                              
BUDUĆNOST             24 21  3 +233 45 
IGOKEA                25 19  6 +136 44 
CRVENA ZVEZDA         23 20  3 +292 43 
MORNAR                24 17  7 +159 41 
CEDEVITA OLIMPIJA     23 17  6 +190 40 
MEGA SOCCERBET        25 14 11  +47 39 
PARTIZAN              25 12 13  +78 37 
FMP                   25 10 15  -92 34 
ZADAR                 25  9 16  -99 34 
CIBONA                24  8 16 -116 32 
KRKA                  24  8 16 -143 32 
SPLIT                 24  8 16 -119 32 
BORAC                 24  7 17  -66 31 
-------------------------------------- 
KOPER PRIMORSKA       25  0 25 -500  0