Cedevita Olimpija usode nima več le v svojih rokah. Za preboj v polfinale potrebuje pomoč Igokee. Foto: Cibona/Zeljko Baksaj
Cedevita Olimpija usode nima več le v svojih rokah. Za preboj v polfinale potrebuje pomoč Igokee. Foto: Cibona/Zeljko Baksaj

Cibona, ki je bila pred dvobojem ena izmed štirih ekip z najslabšim izkupičkom v regionalni ligi, je bila preprosto boljša. Zmaji, ki so na zadnjih petih tekmah izgubili štirikrat, so imeli pred gostovanjem v domu Dražena Petrovića vse v svojih rokah. Na obračun s Cibono so prišli po dveh neuspehih proti Crveni zvezdi, ki je v nedeljo zanesljivo slavila v Stožicah, predtem pa so Ljubljančani v Pionirju prelahko v zadnjih sekundah zapravili zmago. Še prej so si z zmago v Baru nad Mornarjem na stežaj odprli pot v končnico, na kateri pa je zdaj kar nekaj ovir. Namreč v zadnjem krogu mora Olimpija nujno v torek na domačem parketu premagati Mego, hkrati pa mora v Laktaših Igokea na kolena spraviti Mornar. S porazom zmajev v Zagrebu se je edini predstavnik Bosne in Hercegovine v Ligi ABA že uvrstil v končnico. Igokea je pred tednom dni s kar 92:64 klonila pred Budućnostjo, ki jo je štiri dni pozneje Mornar premagal s 100:92.

Večletne licence za Evropski pokal

Naslov prvaku prinaša Evroligo, še trije predstavniki Lige ABA pa gredo v Evropski pokal, a kmalu naj bi se sistem v tem tekmovanju spremenil. O tem so se pogovarjali predstavniki klubov na nedavnem sestanku. Eurocup naj bi po novem sestavljalo 20 moštev, delile pa se bodo tudi večletne licence. Sestanka se je udeležila tudi Cedevita Olimpija.

"Preprosto nismo bili pravi. Nismo imeli potrebne energije, predvsem v obrambi, hkrati pa osredotočenost ni bila takšna, kot bi morala biti. Pozna se naporen ritem gostovanj, hkrati pa smo pred dvema dnevoma igrali težko tekmo z Zvezdo. Nismo imeli dovolj časa za pripravo. Ničesar ne morem zameriti fantom, saj so si želeli zmage, a se ni izšlo. Tako je to v športu," je dejal ljubljanski trener Jurica Golemac. Na novinarski konferenci pa dodal: "Cibona je imela več časa za pripravo, kar je bilo odločilno. Urnik, ki so nam ga pripravili, je bil nemogoč. V 12 dneh smo igrali pet tekem, od tega pet gostovanj. Niso nam šli na roko, da bi imeli vsaj dan več za pripravo. Tako ekipa preprosto ni bila dovolj osredotočena. Tako je to, ko ena tekma odloča, ali boš med štiri ali ne. Ne moremo pa celotne sezone soditi po eni tekmi. Z ekipo, ki jo imamo, in ritmom, ki ga imamo, ne moremo biti nezadovoljni z vsem, kar smo napravili v tej sezoni. Ponosen sem na fante in ena tekma ne bo spremenila mojega mnenja."

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         25 22  3 +350 47
BUDUĆNOST             25 21  4 +225 46
IGOKEA                25 19  6 +136 44
MORNAR                25 18  7 +167 43
CEDEVITA OLIMPIJA     25 17  8 +163 42
MEGA SOCCERBET        25 14 11  +47 39
PARTIZAN              25 12 13  +78 37
FMP                   25 10 15  -92 34
ZADAR                 25  9 16  -99 34
CIBONA                25  9 16 -106 34
BORAC                 25  8 17  -54 33
SPLIT                 25  8 17 -131 33
KRKA                  25  8 17 -184 33
--------------------------------------
KOPER PRIMORSKA       25  0 25 -500  0

Slabo koncentracijo je Golemac pripisal utrujenosti. Olimpija je bila ekipa, ki ji je covid-19 v Ligi ABA najbolj skrojil urnik in posledično podrl načrte. Številne njene tekme so bile prestavljene, nekatere celo na dan srečanj in večkrat zaradi okužb v tekmečevi sredini kot ljubljanski. Zdaj so se ti preloženi dvoboji nabrali, zmaji pa se z natrpanim urnikom niso najbolje spopadli. Kar nekaj posameznikov ni zadržalo forme, ki je bila sicer med sezono na zelo visoki ravni, tudi sicer pa igra ne v napadu ne v obrambi ni bila na takšni ravni kot prej. Tako torej Olimpija ne odloča več sama o svoji usodi in je odvisna tudi od drugih. Ob morebitnem neuspehu se bodo v zmajevem gnezdu lahko pošteno tepli po glavi, saj so imeli še pred kratkim stvari v svojih rokah in je bila priložnost za prvo jadransko končnico po desetih letih res velika, a tako kot v Evropskem pokalu, kjer jim je iz rok spolzel četrtfinale, potem ko so se znašli v imenitnem položaju, so na odločilnih tekmah prikazali premalo oziroma dvakrat klonili, ko so imeli zmago že na dosegu roke (Zvezda v Ligi ABA v gosteh in Virtus v Evropskem pokalu doma, op. a.).

"Če je treba, te taka ekipa lahko razbije tudi za 100 točk"

Zmaga Cibone je šla, da se izognejo dodatnim kombinacijam, na roko Krki, ki pa je visoko klonila. Zvezda jo je namreč v Novem mestu nadigrala s kar 98:57. Beograjčani so bili v dvorani Leona Štuklja za vsaj razred boljši od gostiteljev. Najvišja prednost je znašala 43, že v prvem polčasu, ko je srbski velikan odčital dolenjski ekipi pravo košarkarsko lekcijo, je narasla na 36, do 19. minute na primer pa so rdeče-beli dali kar trikrat več točk od domače zasedbe (17:51). Zvezda, ki je še vedno aktualni prvak regionalne lige, je naredila velik korak k prvemu mestu po rednem delu, s čimer si bo v končnici zagotovila prednost domačega terena.

"Kot sem pred tekmo napovedal, je Zvezda pokazala, da gre za zelo kakovostno ekipo, ki igra kolektivno košarko in odlično obrambo. Odkar se je zanje končala Evroliga, so se postavili na noge. Njihov cilj je, da si ne privoščijo spodrsljaja do konca sezone. Žal mi je, da smo jih preveč spoštovali. Je pa bila to dobra šola za naprej, saj smo videli, da te ekipa, ki ima toliko kakovosti, če je treba, ko to občuti, lahko razbije tudi za 100 točk. Tako mentaliteto moramo prevzeti, na tem graditi in na isti način igrati predvsem proti tekmecem, ki so na naši ravni," je povedal Krkin trener Dalibor Damjanović.

Novomeščani imajo zdaj osem zmag in 17 porazov. Enak izkupiček imata še Borac in Split. Krko v ponedeljek čaka v zadnjem krogu Lige ABA gostovanje v Beogradu pri FMP-ju. Zmaga ji zagotavlja neposreden obstanek, 13. mestu, ki prinaša razigravanje za vstopnico za jadransko elito s podprvakom Lige ABA 2, pa se izogne tudi v primeru poraza, če ob tem Split v gosteh ne premaga Partizana.


26. krog, ponedeljek ob 16.00:
BORAC- CIBONA

FMP – KRKA

PARTIZAN – SPLIT

Ob 18.00:
ZADAR – CRVENA ZVEZDA

Torek ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – MEGA SOCCERBET

IGOKEA - MORNAR