Cedevita Olimpija je pred dvema tednoma v Tivoliju v košarkarskem spektaklu ugnala Partizan. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je pred dvema tednoma v Tivoliju v košarkarskem spektaklu ugnala Partizan. Foto: www.alesfevzer.com

26. krog je sicer zadnji, toda vse ekipe morajo odigrati še zaostale obračune. Tako bodo čez teden dni na sporedu trije dvoboji 15., čez dva tedna pa pet srečanj 16. kroga. Krki obstanek prinašajo le tri zmage – po Laktaših mora gostovati še v Baru, za konec pa v Novo mesto prihaja Mega –, ob tem pa Split, pri katerem je na zadnji tekmi z osmimi trojkami blestel Novomeščan Maj Kovačevič, ne sme na Gripah premagati Budućnosti. Dalmatinci imajo na lestvici ob odigranih dveh tekmah več tudi dve zmagi več, hkrati pa tudi boljšo bero medsebojnih srečanj, kar jih v primeru enakega izkupička postavlja v boljši položaj.

Split je v 26. krogu klonil pred Zadrom (80:92). Nejc Barič ni igral, je pa blestel Novomeščan v rumenem dresu Maj Kovačevič, ki je dosegel 24 točk, iz 11 poskusov je zadel osem trojk. Foto: Split/Ivica Cavka
Split je v 26. krogu klonil pred Zadrom (80:92). Nejc Barič ni igral, je pa blestel Novomeščan v rumenem dresu Maj Kovačevič, ki je dosegel 24 točk, iz 11 poskusov je zadel osem trojk. Foto: Split/Ivica Cavka

"Igokea je v zadnjih šestih tekmah zmagala petkrat. Ekipa je zelo dobro vodena. Dragan Bajić opravlja izjemno delo. Imajo ogromno kakovosti, generalno gledano pa igrajo čvrsto in agresivno. Zaščitni znak je obramba z veliko prevzemanja. Če bomo odgovorili z enako agresivnostjo in se ne bomo zmedli v njihovem obrambnem sistemu prevzemanja in conskih postavitev, bomo lahko z njimi igrali. Od fantov pričakujem, da bodo v danem trenutku dali maksimum," je povedal novomeški trener Dalibor Damjanović.

Glede na prikazano v zadnjem obdobju se zdi Krkina misija skoraj nemogoča. V gosteh letos v Ligi ABA ni dobila nobene tekme, po spodbudnem začetku sezone pa je na zadnjih 17 obračunih slavila le enkrat. Popotnica pred potjo v Republiko Srbsko ni bila dobra, saj je v sredo klonila še v Šenčurju. Preprosto se zdi, da so na Dolenjskem ob vseh težavah, ki jih spremljajo to sezono, zdaj že vdani v usodo in so se že sprijaznili, da se po štirih letih vračajo v ABA 2.

"To sezono so nas res ves čas spremljale težave in smo imeli ogromno smole. Imam veliko izkušenj, za sabo imamo 19 sezon, a toliko nesrečnih situacij, kot se je zgodilo to sezono, še nisem doživel. Žal mi je za vse fante, ki so se poškodovali. Res lahko rečemo, da sreča to sezono ni bila na naši strani. Se borimo in dajemo svoj maksimum za barve tega kluba in to mesto. Tako bo do konca in ne bomo se predali. Vsako tekmo gremo optimistično in z upanjem na zmago," je dejal prvi strelec Krke Rok Stipčević.

Krka je tik pred izpadom iz regionalne elite. Foto: www.alesfevzer.com
Krka je tik pred izpadom iz regionalne elite. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji bodo v nedeljo ob 19.00 gostili Cibono, srečanje iz Tivolija pa bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. "Cibona ima mlado ekipo, ki v zadnjem času igra odlično košarko. Vodi jih odličen trener in vedo, kaj delajo. Igrajo agresivno obrambo in morali bomo biti zelo osredotočeni. Zaustaviti bo treba njihovo tranzicijo, po drugi strani pa bomo morali čim več teči, da bi prišli do lahkih košev, si okrepili samozavest in zaigrali našo košarko," je pred obračunom z volkovi dejal Jurica Golemac, ki je bil na začetku trenerske kariere pomočnik pri Ciboni.

Tedaj je zagrebško zasedbo vodil Slaven Rimac, njegov predhodnik na klopi Cedevite Olimpije. V tistem obdobju je hrvaški velikan tudi osvojil Ligo ABA. Zdaj na vročem zagrebškem stolčku sedi Gašper Okorn, zadnji trener, ki je zmaje popeljal do naslova slovenskega prvaka, preden sta se združila kluba. V center Dražena Petrovića je prišel po seriji porazov, krivulja rezultatov pa je šla pod njegovo taktirko navzgor. Decembra je Olimpija v gosteh Cibono ugnala z 80:79, potem ko je v zadnji četrtini zaostajala devet točk. Junak preobrata je bil Jaka Blažič, ki je zadnji dve tekmi izpustil zaradi težav s hrbtom.

Lestvica:                             
PARTIZAN              24 20  4 +288 44
CRVENA ZVEZDA         22 20  2 +278 42
--------------------------------------
BUDUĆNOST             23 17  6 +169 40
CEDEVITA OLIMPIJA     23 16  7 +148 39
IGOKEA                24 14 10  +86 38
FMP                   24 14 10  +34 38
--------------------------------------
STUDENTSKI C. DERBY   24 10 14 -116 34
MEGA BASKET           24  9 15  -46 33
MORNAR                23  9 14  -60 32
CIBONA                23  9 14  +19 32
ZADAR                 24  8 16 -135 32
SPLIT                 25  6 19 -243 31
BORAC                 22  8 14 -110 30
KRKA                  23  4 19 -312 27

V petek je Cibona gostila "bratski" klub Olimpije Cedevito Junior. Mestni obračun in ponovitev finala hrvaškega pokala so volkovi dobili z 79:68, potem ko so drugi polčas dobili s kar 54:24. Ljubljančani so zadnjo domačo jadransko tekmo pred dvema tednoma prav tako igrali v hramu slovenske košarke, ko so tedaj v pravi poslastici na kolena spravili Partizan. Zatem so bili v gosteh boljši še od Studentskega centra, tako da so v nizu sedmih zaporednih zmag, hkrati blestijo tudi v Evropskem pokalu, kjer zmagovita serija traja osem obračunov.

"Vsi vemo, da je naša naloga priti do nove zmage. Zavedamo se, kaj nam prinaša. Vabim vse navijače, da se nam pridružijo v čim večjem številu in so naš šesti igralec, kar nam veliko pomeni. Ujeli smo dober ritem, bo pa še lažje, če nam dajo dodatno spodbudo in motivacijo," je dejal Alen Omić. Prestolnico po dobrih predstavah zmajev počasi zajema košarkarska evforija. Olimpija se je prebila v končnico Eurocupa, ki jo bo začela v torek, 19. aprila, ko bo gostila Türk Telekom, v primeru uspeha pa se obeta nov spektakel s Partizanom, ki je morebiten nasprotnik v četrtfinalu.

Uvrščena je tudi že v končnico ABA-lige, kjer se z Budućnostjo bori za tretje mesto. Za preboj v polfinale se bo borila bodisi z Igokeo bodisi s FMP-jem, v primeru preboja med štiri pa jo čaka eden izmed beograjskih velikanov. Če bodo Ljubljančani nadaljevali v takem ritmu, se aprila in maja obeta še ogromno košarkarskih vrhuncev.


26. krog:
SPLIT – ZADAR
80:92 (18:17, 23:20, 17:23, 22:32)

Sobota ob 19.00:
MORNAR – SC DERBY

Nedelja ob 12.00:
MEGA BASKET – PARTIZAN

Ob 17.00:
IGOKEA – KRKA

Ob 19.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – CIBONA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ponedeljek ob 18.00:
CRVENA ZVEZDA – FMP

Ob 21.00:
BUDUĆNOST – BORAC

Preložena tekma 14. kroga:
FMP BUDUĆNOST
77:79 (14:19, 20:24, 23:19, 20:17)