Andrej Žakelj z dobrim delom dokazuje, da se razvija v zelo kakovostnega trenerja. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović
Andrej Žakelj z dobrim delom dokazuje, da se razvija v zelo kakovostnega trenerja. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

"Sem zadovoljen. Malce je seveda potrebnega potrpljenja, saj je ekipa nova, nov je trener in imamo kar nekaj neizkušenih igralcev. Počasi se vse skupaj postavlja na svoje mesto. Ligo smo začeli slabo. Malce smo bili pod pritiskom, morda zaradi nekega vtisa ob debiju v ligi, nadaljevali pa smo boljše," je v pogovoru za MMC dejal Žakelj.

Podgoriška zasedba, ki je lani osvojila Ligo ABA 2, je sezono začela s porazom v Beogradu, kjer je bila Mega boljša s kar 101:68. Vtis je popravila že na naslednjem dvoboju, ko je bila doma s 94:78 boljša od Zadra. Nato je sledila še ena pot v srbsko prestolnico, kjer je bil Partizan premočan z 79:57, že z naslednjega gostovanja pa se je Žakljeva vrsta vrnila z zmago, saj je s 101:94 po dveh podaljških slavila v Splitu, nazadnje pa je premagala še tretjega hrvaškega predstavnika v ligi, Cibono (93:87).

V 6. krogu Lige ABA čaka Cedevito Olimpijo gostovanje v Laktaših pri Igokei. Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Andrej Žakelj je dobro leto vodil košarkarje Kopra Primorske, potem pa je lani decembra klub šel v stečaj. Foto: SC Derby
Andrej Žakelj je dobro leto vodil košarkarje Kopra Primorske, potem pa je lani decembra klub šel v stečaj. Foto: SC Derby

"Izkupiček je za zdaj nad pričakovanji. Rekli smo si, če dobimo ti dve domači tekmi, bo super. Zmagali smo še v Splitu, kar ni lahko. Vsi v klubu so zadovoljni tako z rezultatom kot z delom. Le upam, da bomo lahko nadaljevali v takem ritmu," je dodal 42-letni Postojnčan, ki se je v specifičnem okolju, kakršen je Črna gora, dobro znašel. "Za zdaj ni visokih rezultatskih pričakovanj. Od igralcev zahtevam maksimum na vsaki tekmi ne glede na zmago ali poraz. Seveda želim, da smo čim višje na lestvici, ob tem pa, da se razvijajo igralci in dobivajo minutažo. Osnovni cilj je obstanek v ligi in da se nekatere igralce malce porine v ospredje. Ne glede na to, kako smo začeli, ostajamo na realnih tleh. Vemo, kaj hočemo in kaj delamo. Ni nobene evforije."

Studentski centar je bil lani z enim porazom na 13 tekmah najboljši po rednem delu Lige ABA 2. Nato je zanesljivo opravil tudi s končnico, kjer se je prek Slobode iz Užic, zemunske Mladosti in sarajevskega Sparsa prebil do vstopnice med jadransko elito. Ekipo so zapustili tako rekoč vsi nosilci igre na čelu z Markom Tejićem, ki je bil MVP finala. Po sezoni se je poslovil tudi Nenad Trajković, nekdanji trener Krke, za njegovega naslednika pa so torej v Podgorici ustoličili Žaklja.

"Slišali so, da sem dobro delal v Kopru. Po priporočilu nekega trenerja so vzpostavili stik z mano. Želeli so zunanjega trenerja, ki ni vpleten v črnogorsko in srbsko okolje. Nevtralnega, delavnega, ki razvija mlade. Hitro smo se dogovorili, bili so konkretni in neposredni. Ni bilo nekih pogajanj, saj smo hitro našli skupen jezik. Projekt, ki so ga prestavili, je na dolgi rok. Bolj ali manj gre za delo z mladimi, razvijanje teh igralcev, kar mi zelo ustreza. Razmere za delo so vrhunske. Vzdušje je pozitivno, delavno in v takem okolju je užitek delati. Imamo svojo dvorano, trenerji imamo svoje pisarne, igralci imajo vse, kar želijo ... Na razpolago imamo vse, kar je potrebno za razvoj mladih. Kar zadeva pogojev, so eni boljših, v katerih sem delal do zdaj. Igralci morajo skrbeti le za košarko, drugo je prepuščeno klubu," je sklenitev dogovora opisal Žakelj.

Vinales najboljši strelec Lige ABA

Sorodna novica Žakelj ob koncu Primorske: Na tak način ni moglo več iti

"Na dolgi rok je glavna vizija kluba razvoj mladih. Hoče pripeljati še kakšnega obetavnega košarkarja. Postati hoče center, kamor si bodo mladi želeli priti zaradi razvoja, priložnosti, ki jo bodo dobili, ter pogojev za napredek in kakovosten trening. Klub je ambiciozen in verjamem, da bo v prihodnjih sezonah želel še višje," je prepričan slovenski strokovnjak, ki ima torej v moštvu veliko mladih igralcev, pod njegovo taktirko pa blesti ameriški branilec Kyle Vinales. Statistično je trenutno najboljši posameznik Lige ABA, s povprečjem dobrih 22 točk pa prvi strelec tekmovanja. Neustavljiv je bil predvsem na zadnjih dveh tekmah, ko je Splitu nasul 37, Ciboni pa 32 točk.

Vinales bo predstavljal glavno nevarnost za Krkino obrambo. Studentski centar bo v Novem mestu gostoval v soboto ob 21.00: "Na vse tekme se pripravljamo na bolj ali manj isti način. Skušamo seveda poiskati slabosti tekmeca, jih izkoristiti in hkrati limitirati njihove prednosti. Krka igra letos zelo dobro. Ekipa je odlično vodena in igra poletno in agresivno košarko. Ima dobro kombinacijo izkušenih, kot sta Rok Stipčević in Luka Lapornik, ki sta v dobri formi, in mladih igralcev. Zame ni presenečenje. Dobro delajo in si zaslužijo položaj, kjer so. Mi gremo v Novo mesto brez pritiska in z željo po zmagi. Če nam to uspe, bo to velik plus za dosežek uvoda sezone."

Odličen košarkar je Kyle Vinales, ki je navdušil ob zadnjih dveh zmagah Studentskega centra. Foto: SC Derby
Odličen košarkar je Kyle Vinales, ki je navdušil ob zadnjih dveh zmagah Studentskega centra. Foto: SC Derby

Liga verjetno najmočnejša do zdaj

Žakelj se je izkazal z delom pri Primorski, kjer je bil najprej pomočnik Jurice Golemca. Po odhodih nosilcev igre je konec decembra 2019 prevzel koprsko moštvo in ga, čeprav oslabljenega, popeljal do pokalne lovorike. Tudi sezono zatem so tigri, ko je bila ekipa povsem spremenjena, do klavrnega stečaja kluba pod njegovim vodstvom pustili dober vtis: "Mislim, da smo bili trenerji zelo dobra ekipa, kar se je poznalo tudi na terenu. Veliko smo delali in ogromno sem se naučil. Potem sem dobil priložnost, da sam vodim to moštvo. Mislim, da sem jo dobro izkoristil. Z ekipo, kakršno smo po tistih težavah imeli, smo osvojili pokal. Tudi lani, ko smo imeli same domače igralce, potem ko je ekipa razpadala, smo pokazali nekaj všečnih predstav. Se je videlo in slišalo naokoli in na podlagi tega sem tudi jaz od tega nekaj odnesel."

Lestvica:                             
PARTIZAN                5  5 0  102 10
CRVENA ZVEZDA           5  4 1   60  9
BUDUĆNOST               5  4 1   29  9
FMP                     5  4 1   10  9
IGOKEA                  5  3 2    6  8
CIBONA                  5  3 2   -8  8
STUDENTSKI CENTAR DERBY 5  3 2  -26  8
CEDEVITA OLIMPIJA       5  2 3   18  7
MEGA BASKET             5  2 3   10  7
BORAC                   5  2 3   -8  7
KRKA                    5  2 3  -57  7
ZADAR                   5  1 4  -22  6
MORNAR                  5  0 5  -34  5
SPLIT                   5  0 5  -80  5

Nekaj ponudb je imel iz tujine, a kot pravi, nič posebnega in dogovora ni bilo. Potem je prišel klic iz Podgorice. Zamisel in projekt, ki so mu ju predstavili, sta ga pritegnila in tako bo pot nadaljeval v jadranski ligi: "Morda je letos res liga najmočnejša do zdaj. Mogoče je malce velika le kakovostna razlika med zgornjim in spodnjim delom. Prihod Željka Obradovića je za ligo zelo dober tudi s trženjskega vidika. Partizan ima zelo kakovostno mlado ekipo. Osebno sicer mislim, da je Zvezda malce v prednosti, ampak Partizan igra iz kroga v krog bolje. Poleg sta kot standardno Budućnost in Olimpija, pa še kdo se bo vmešal zraven. FMP je recimo v zelo dobri formi. Vsekakor je liga zelo močna. Kot klub smo veseli, da lahko sodelujemo v mogoče najmočnejši izvedbi tekmovanja do zdaj."


Liga ABA, 6. krog, sobota ob 17.00:
IGOKEA - CEDEVITA OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 19.00:
BORAC - PARTIZAN

Ob 21.00:
KRKA - SC DERBY

Nedelja ob 12.00:
FMP - ZADAR

Ob 17.00:
BUDUĆNOST - MORNAR

Ob 19.00:
SPLIT - CIBONA

Ponedeljek ob 18.00:
CRVENA ZVEZDA - MEGA BASKET