Slovenija se doslej še nikoli ni uvrstila na najmočnejši košarkarski turnir – olimpijske igre. Junijska naloga bo zahtevna, saj bo treba osvojiti turnir s šestimi kvalifikanti. Foto: www.alesfevzer.com

Pot v Tokio 2020 za moške, med njimi bo tudi slovenska reprezentanca, se bo nadaljevala s 24 ekipami na štirih kvalifikacijskih turnirjih, na vsakem bo nastopilo po šest ekip.

Na poletne olimpijske igre (od 25. julija do 9. avgusta) se je z letošnjega SP-ja uvrstilo sedem reprezentanc: dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu je gostiteljica Japonska.

Preostala štiri mesta na olimpijskem turnirju so rezervirana le za zmagovalce kvalifikacijskih turnirjev. Žreb skupin bo tako za ženske kot moške 27. novembra na sedežu Fibe v Miesu v Švici, kjer so na petkovem zasedanju izvršnega odbora tudi določili gostiteljska mesta.

Za košarkarice bodo olimpijske kvalifikacijske turnirje gostile Belgija (Oostende), Kitajska (Foshan), Francija (Bourges) in Srbija (Beograd), turnirji pa bodo potekali od 6. do 9. februarja.