Sveži upokojenec Dirk Nowitzki je ekipo Dallasa predal Luki Dončiću. Foto: Reuters
Sveži upokojenec Dirk Nowitzki je ekipo Dallasa predal Luki Dončiću. Foto: Reuters

Zakaj je loterija za izbor na naboru tako ključna? Kakšne so letošnje spremembe? Zakaj mora imeti Dallas letos še posebej srečno roko? In kako bodo Mavericksi gradili ekipo okoli Dončića in Porzingisa? Na kratko - navijači Luke se lahko veselijo naslednje sezone.

Zgornja izjava Cubana februarja lani je v Ligi NBA povzročila pravi vihar, čeprav je javno samo povedal tisto, kar so počeli vsi. Klubi, ki niso imeli več možnosti za končnico, so se trudili izgubljati, saj so imeli s tem več možnosti na loteriji. Več možnosti na loteriji, večja je možnost višjega izbora na naboru, hitrejša je obnova ekipe. Mantra, ki jo uporabljajo vsi slabši klubi v NBA-ju, vendar je Cuban to povedal na glas in bil kaznovan z najvišjo globo za verbalni delikt v zgodovini Lige NBA. Dallas, še lani ekipa brez bližnje bleščeče prihodnosti, je redni del sezone končala s tretjim najslabšim izkupičkom. Kroglice ji nato na loteriji niso bile naklonjene, tako da je imel Dallas peti izbor nabora, ki je se je kljub temu končal s prihodom Dončića.

Od mest za končnico do najslabšega izkupička zadnje tretjine
Prihod slovenskega čudežnega dečka je popolnoma spremenil pot franšize in že po nekaj mesecih se je izkazalo, okoli katerega stebra se bo gradila ekipa. Apetiti so se še povečali februarja, ko je Dallas v ekipo pridobil še enega zvezdnika, sicer poškodovanega Kristapsa Porzingisa. Takrat so vse sile že usmerili v novo sezono. Mavericksi, ki so bili v bližini mest za končnico, so začeli izgubljati kot po tekočem traku. Od konca prestopnega roka 10. februarja so dobili le 7 od 27 tekem, kar je bil ob New Yorku najslabši izkupiček zadnje tretjine sezone. Po lestvici so drseli navzdol in končali s sedmim najslabšim izkupičkom v celotni ligi.

Komu bodo bogovi naklonjeni 14. maja?
Namenoma ali ne jim je nizanje porazov prineslo boljše možnosti na loteriji, ki bo letos 14. maja. Sreča na loteriji lahko popolnoma zasuka gradnjo ekipe. Ne nazadnje ti lahko prinese aduta, ki bi bil lahko ključen denimo v novačenju Anthonyja Davisa ali pa v primeru New Yorka in Kevina Duranta.

Dolgoletne kritike so prinesle spremembo sistema, ki bo v veljavo prvič stopila letos. Vodstvo lige je hotelo zajeziti namerno izgubljanje, a je v tem uspelo le deloma. Še lani je imelo najslabše moštvo 25 odstotkov možnosti za prvi izbor na naboru, odstotki so se nato nižali, kot je razvidno iz tabele. Letos imajo najslabše tri ekipe manjše, a enake možnosti za prvi izbor. Odstotki za ostale padajo, vendar so ekipe glede možnosti bolj zgoščene kot prejšnja leta.


Lani (št. 1)Letos (št. 1)Letos (top 4)
1. New York25,0 %14,0 %52,1 %
2. Cleveland19,9 %14,0 %52,1 %
. Phoenix19,9 %14,0 %52,1 %
4. Chicago11,9 %12,5 %48,0 %
5. Atlanta8,8 %10,5 %42,1 %
6. Washington6,3 %9,0 %37,2 %
7. Dallas4,3 %6,0 %26,3 %
. Memphis4,3 %6,0 %26,3 %
. New Orleans4,3 %6,0 %26,3 %
10. Minnesota1,1 %3,0 %13,9 %
11. LA Lakers0,8 %2,0 %9,4 %
12. Sacramento0,7 %1,0 %4,8 %
. Miami 0,7 %1,0 %4,8 %
. Charlotte0,7 %1,0 %4,8 %

Dallasove možnosti 6- oziroma 26,3-odstotne
Na loteriji bodo izžrebali prve štiri ekipe, ostale bodo razporedili glede na učinek v sezoni - od najslabšega navzdol (ekipe, ki so izenačene, bo vodstvo Lige NBA razporedilo v petek). To pomeni, da zadnji New York ne more pristati na slabšem mestu od petega. Če pogledamo status Dallasa, imajo Mavericksi 6 odstotkov možnosti za prvi izbor in 26,3 % možnosti za enega izmed prvih štirih izborov, kar je precej več kot v starem sistemu.

Glavna nagrada je Zion
Zakaj je prvo mesto za izbiro na naboru letos še posebej mamljivo? Zato, ker je glavna nagrada na letošnjem naboru projicirani superzvezdnik globalnega formata Zion Williamson. Še ne 19-letni krilni igralec je enako visok kot Dončić (201 cm), a ima 30 kilogramov več. Primerjajo ga z LeBronom Jamesom. Njegove številke v edini študentski sezoni so bile 21,6 točke, 8,8 skoka, 2,2 podaje, 2,2 odvzete žoge, 1,8 blokade na tekmo. Iz igre je metal 68,3 odstotno, je odličen v tranziciji in obrambi. Če je prvi izbor za Dallas le pobožna želja (6 %), je nekoliko verjetnejši eden izmed izborov v prvi četverici (26,3 %). Ta prav tako ponuja košarkarje, ki bi praktično takoj tvorili veliko trojko z Dončićem in Porzingisom.

Zion Williamson je želja vseh loterijskih ekip. Foto: Reuters
Zion Williamson je želja vseh loterijskih ekip. Foto: Reuters

Po 1. juliju v lov na proste igralce
V primeru, da Dallas ne pade na eno izmed prvih štirih mest (peti ne more biti), bo njegov izbor na naboru pripadel Atlanti, ki ga je pridobila ob menjavi Dončića z Youngom na preteklem naboru. V tem primeru se bodo v Dallasu morali popolnoma zanesti na prestopni rok (začne se 1. julija) in proste igralce, za to pa ima vodstvo kluba na voljo precej denarja. Poglejmo najprej, kakšno je stanje s pogodbami v trenutnem kadru Mavericksov.

Hardaway in Lee bremenita proračun
Pod pogodbo, ki velja za novince, so Dončić, Jaylen Brunson in Justin Jackson. Letni proračun močno obremenjujeta Tim Hardaway jr. in Courtney Lee, ki ju je Dallas pridobil v paketu s Porzingisom v menjavi z New Yorkom. Plačilni list Hardawayja za naslednjo sezono je 18,1 milijona evrov, za sezono 2020/21 pa 19 milijonov evrov. Nekaj boljša je situacija z Leejem, ki ima še enoletno pogodbo za 12,76 milijona evrov. Vodstvo Dallasa bi se obeh pogodb seveda rado znebilo in sprostilo letni proračun za druge košarkarje, vendar bosta bržkone oba ostala v Teksasu. Težko je namreč verjeti, da bi kateri izmed drugih klubov "pogoltnil" tako dragi pogodbi, če v zameno ne dobi posladka v podobi vsaj drugega izbora na naboru. Nezagotovljenega 1,4 milijona za naslednjo sezono ima Ryan Broekhoff.

Porzingisu 158 milijonov za pet let
Dallas bo imel julija, ko potečejo zdajšnje pogodbe, kar sedem prostih igralcev. Trije izmed njih so t. i. zaščiteni prosti igralci, kar pomeni, da ima Dallas prednost pred ostalimi klubi, a zgolj v primeru, da izenači njihovo ponudbo. Eden izmed njih je Porzingis, s katerim bodo nedvomno podpisali novo pogodbo. Šušlja se o 158 milijonih dolarjev za obdobje petih let. Vprašanja se začnejo porajati pri preostalih dveh zaščitenih prostih igralcih. Vodstvo Mavericksov bi rado zadržalo tako Maxija Kleberja in Doriana Finneyja Smitha, vendar je vprašanje, kakšna bo njuna cena, če se v licitacijo vključi še kakšen klub. Kleber je v prejšnji sezoni obremenjeval proračun z 1,38 milijona, Smith pa z 1,54 milijona dolarjev.

Kristaps Porzingis bo odžrl levji delež proračuna. Luka Dončić bo vstopil v drugo leto petletne pogodbe. Zadnje leto je opcijsko. Foto: AP
Kristaps Porzingis bo odžrl levji delež proračuna. Luka Dončić bo vstopil v drugo leto petletne pogodbe. Zadnje leto je opcijsko. Foto: AP

Največja uganka je Powell
V paketu štirih popolnoma prostih igralcev sta veterana J. J. Barea in Devin Harris. Barea okreva po operaciji ahilove tetive. 34-letni Portoričan je bil nepogrešljiva gonilna sila s klopi in bo skoraj zagotovo dobil ponudbo vodstva kluba. Vprašanje je le, ali se bo vrnil na nivo, na kakršnem je bil pred poškodbo. Uganka je 36-letni Harris, ki naj bi ga Mavsi prav tako obdržali predvsem zaradi njegovih vodstvenih sposobnosti. Tunizijski center Salah Mejri, lani je dobil 1,5 milijona dolarjev, naj bi ostal rezervni center, bližje odhodu pa je Trey Burke, ki je tako kot Hardaway in Lee dediščina iz posla z New Yorkom.

Morda največja uganka je Dwight Powell, ki se lahko odloči, ali naj unovči zadnjo sezono pogodbe, ki mu bo navrgla 10,26 milijona dolarjev, ali naj postane prost igralec. Krilni center je v tej sezoni v povprečju zbiral 10,5 točke in 5,2 skoka na tekmo. To so najboljše številke v njegovi karieri, vendar je dobival tudi zajetnejšo minutažo.

Plače igralcev v mio dolarjevsezona 2018/2019sezona 2019/2020
Tim Hardaway17,3218,15
Courtney Lee12,2512,76
Dwight Powell9,6310,26
Luka Dončić6,567,68
Justin Jackson2,813,28
Jalen Brunson1,231,42
Zach Randolph11,69-
Kristaps Porzingis5,70-
Dirk Nowitzki5,00-
J. J. Barea3,71-
Devin Harris2,93-
Trey Burke1,79-
Salah Mejri1,57-
Dorian Finney-Smith1,54-
Chinanu Onuaku1,54-
Maxi Kleber1,38-
Ryan Broekhoff0,84-
Ray Spalding0,84-
SKUPAJ87,8053,55
Luksuzni davek

V Ligi NBA je možno tudi preseči salary cap, a je potem treba plačevati t. i. luksuzni davek. Za presežek do 5 milijonov dolarjev je za vsak dolar treba dodati še 1,5 dolarja, za presežek do 10 milijonov dolarjev 1,75 dolarja itd. Med največjimi plačniki luksuznega davka so Golden State, Oklahoma, Toronto in Portland.

Kako razporediti 55 milijonov?
Po projekcijah naj bi imelo vodstvo kluba na voljo okoli 55 milijonov dolarjev prostega denarja (brez Powlla več kot 65) za plače v naslednji sezoni. Plačni proračun (salary cap) se bo v Ligi NBA s 102 milijona povečal na predvidoma 109 milijonov dolarjev. Levji delež bo v Dallasu odpadel na plačo Porzingisa, ki bo s 5,7 milijona skočila na več kot 30 milijonov dolarjev. S preostankom denarja bodo v klubu skušali "nahraniti" proste igralce in pripeljati enega izmed zvezdnikov ali pa dobiti nekaj solidnih igralcev, ki bi se dopolnjevali z Dončićem in Porzingisom.

Najglasneje se omenjata Walker in Vučević
Bazen z odličnimi prostimi košarkarji je letos bogat. V ospredju bodo All Star košarkarji Kevin Durant (Golden State), Kawhi Leonard (Toronto), Kyrie Irving (Boston), Klay Thompson (Golden State), Khris Middleton (Milwaukee), Kemba Walker (Charlotte) in Nikola Vučević (Orlando). Največkrat se v povezavi z Dallasom omenjata prav slednja. Durant naj bi bil nedosegljiv, prav tako za Mavse idealni okrepitvi Thompson in Middleton, ki bosta skoraj zagotovo podaljšala pogodbi.

Dallas je z Dončićem in Porzingisom postal precej bolj zaželen cilj kot v istem času lani. Če se 14. maja poklopijo kroglice in se izide z enim izmed prvih štirih izborov na naboru, bodo Mavericksi eno najbolj poletnih mladih moštev. Kot tako bodo še večja vaba za proste igralce. Ob srečni roki 14. maja je možnost tudi menjava izbora za že izdelanega kakovostnega košarkarja.

Konservativna različica je podpis kratkoročnih pogodb in ponovni poskus na trgu prihodnje leto, ko se bo videlo, kako skupaj funkcionirata Dončić in Porzingis.

Skratka, obeta se vroče poletje.

Dončić in Dragić že končala letošnjo sezono