Nepopisno veselje po odločilni trojki Luke Lapornika. Foto: www.alesfevzer.com
Nepopisno veselje po odločilni trojki Luke Lapornika. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi lani sta se najboljša slovenska kluba pomerila v polfinalu pokala, tudi lani na Kodeljevem in tudi lani je bil dvoboj izjemno dramatičen, zmaji pa so slavili po podaljšku z "noro" trojko Eda Murića. Novomeščani, ki bodo v nedeljo lovili četrto pokalno lovoriko, so se letos oddolžili za lanski poraz, junak velikega preobrata pa je bil Luka Lapornik. Kapetan Krke je bil z 19 točkami tudi prvi strelec svojega moštva, pri Olimpiji jih je 23 dal Jaka Blažič.

Ker so bile zaradi pandemije covida-19 prekinjene vse lige z izjemo prve košarkarske, je šele zdaj na sporedu zaključek pokala. KZS je za letošnjo sezono spremenil sistem tekmovanja, tako da se je, kot se recimo v Španiji in Italiji, za lovoriko pomerilo najboljših osem moštev državnega prvenstva. Takoj po koncu polfinala se prihodnji teden začenja še zadnje dejanje slovenskih košarkarskih parketov – finale Lige Nove KBM. Za naslov državnega prvaka se bosta pomerili Cedevita Olimpija in Krka.

Krka je že v prvi četrtini zadela pet trojk. Z delnim izidom 11:0 je povedla za osem in Jurica Golemac je že po dobrih dveh minutah igre vzel minuto odmora. S 15:6 so povedli Novomeščani, Olimpija pa je hitro odgovorila in prek Jarroda Jonesa izenačila na 21:21. S 26:22 je Krka dobila uvodno četrtino, silovito pa je začela drugo. Dvakrat je bil izza črte uspešen Jan Rebec, vmes še Leon Stergar in razlika je bila prvič dvomestna. Pomagala ni niti ljubljanska minuta odmora, saj sta trojki prispevala še Nejc Barič in Luka Lapornik, tako da je bilo po 14 minutah na semaforju 41:22. Zmaji so ekspresno strnili vrste in naredili serijo kar 17:0. S prostim metom jo je prekinil Rod Camphor, zatem pa je s trojko izenačil Jones (42:42).

Jaka Blažič je bil s 23 točkami prvi strelec polfinalne poslastice na Kodeljevem. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil s 23 točkami prvi strelec polfinalne poslastice na Kodeljevem. Foto: www.alesfevzer.com

S trojko je tretjo četrtino odprl Blažič in Olimpija je prvič po vodstvu povsem na začetku tekme povedla. Pred zadnjimi desetimi minutami je prednost zmajev znašala dve točki, na začetku zadnje četrtine pa je Kendrick Perry zadel tri proste mete za +5. Na drugi strani je Rok Stipčević ob osebni napaki zadel trojko, Lapornik pa je zatem Krko, ki je naredila delni izid 9:0, popeljal v vodstvo. V dobrih dveh minutah je Olimpija naredila serijo 10:0. Po petih zaporednih točkah Jonesa je pred zadnjimi štirimi minutami povedla z 78:69.

Za osem so zmaji vodili pred zadnjo minuto, potem pa je zadel Jan Kosi, Stergar je ukradel žogo Blažiču, za 80:77 pa je bil izza črte uspešen Lapornik. Luka Rupnik je 20 sekund pred koncem zgrešil, a je Blažič dobil skok v napadu, toda bil potem nenatančen. Krki je ostalo pet sekund, nad Lapornikom pa je Rupnik napravil nešportno osebno napako. Novomeški kapetan je bil dvakrat natančen. Za zadnji napad so ostale še tri sekunde, Lapornik je prišel do meta izza črte in ob sireni zadel za veliko zmago.

Šentjurju lokalni polfinalni obračun

Šentjur se je prvič uvrstil v pokalni finale. Vrsta Aleša Pipana je letos dvakrat v državnem prvenstvu klonila pred Rogaško, igrala ligo za obstanek, v pokalu pa torej pripravila prijetno presenečenje. 23 točk je za uspeh nad lokalnim tekmecem prispeval Domagoj Samac, 19 pa jih je dodal Dalibor Đapa. David Nichols je bil s 26 najbolj razigran pri Rogaški.

Veliko veselje Šentjurja po zgodovinskem uspehu. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje Šentjurja po zgodovinskem uspehu. Foto: www.alesfevzer.com

Rogaška je bolje začela dvoboj in v šesti minuti, ko je bil pod obročem uspešen kapetan Leon Šantelj, povedla z dvomestno razliko (9:20). Po posredovanju Pipana z minuto odmora je Šentjur zaigral bolje in do konca uvodne četrtine prišel na dve točki zaostanka (23:25). V tretji minuti druge četrtine so si Slatničani znova priigrali dvomesten naskok, toda tudi tokrat so Šentjurčani hitro odgovorili in dobre tri minute pozneje je bilo le še -1. Na odmor je Rogaška odšla s štirimi točkami prednosti (47:51).

Pipanova vrsta je odlično odigrala tretjo četrtino. V 24. minuti je, potem ko je po skoku v napadu zadel Samac, prvič po uvodnem vodstvu povedla. Hrvaški krilni center je tudi poskrbel za najvišjo prednost Šentjurja, ko je zadel za 71:62. Dolgo je kozjanska ekipa držala takšno razliko, potem pa je Nichols štiri minute pred koncem s šestimi zaporednimi točkami približal na -3. Ko je reševal žogo, jo je nesrečno spravil pod koš, kjer je Đapa zadel za +6. Nichols je v naslednjem napadu napravil osebno napako, v naslednjem še zgrešil, Đapa pa je minuto in pol pred koncem dal koš za 94:86 in zmaga ni bila več ogrožena.

Luka Lapornik s trojko ob pisku sirene šokiral Olimpijo

Pokal Spar, polfinale:
ŠENTJUR – Rogaška
101:94 (23:25, 24:26, 24:13, 30:30)
Samac 23, Đapa 19, Ahmedović 16, Špan 15, Mitrović 14, Habat in Nemanič po 5, Ledl in Tabak po 2; Nichols 26, Vujačić 18, Zupan in Šantelj po 15, Gabrovšek 13, Blackshear 5, Igrutinović 2.

KRKA – Cedevita Olimpija
82:80 (26:22, 16:20, 16:18, 24:20)
Lapornik 19, Stipčevič 11, Barič in Kosi po 10, Škifić 8, Stergar in Vrabac po 7, Rebec 6, Vučetić 3, Camhpor 1; Blažič 23, Perry 17, Jones 16, Brown 9, Hopkins in Murić po 6, Dimec 3.

Finale bo v nedeljo ob 20.30.