Na prireditvi so predstavili tudi posodobljeno maskoto Lipka. Foto: BoBo
Na prireditvi so predstavili tudi posodobljeno maskoto Lipka. Foto: BoBo

Ob okroglem jubileju bosta še dva posebna dogodka – junija s posebnim presenečenjem in tekmo moške članske reprezentance v Stožicah ter nato septembra, ko bo ob glavnem praznovanju luč sveta ugledal film o nepozabni poti izbrane vrste leta 2017 na evropski prestol.

Košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da so ustanovili samostojno zvezo.

Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit in Miran Počkar.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov. Sedemdeset let pozneje je v krovno organizacijo včlanjenih 134 registriranih klubov oziroma društev.

V letošnji sezoni ima od kategorije U-13 do članske kategorije podeljeno pravico nastopati 8.929 domačih igralcev in igralk ter 206 tujcev in tujk.

Slovesnost je povezoval Klemen Slakonja, ki je poskrbel tudi za zabavo. Foto: BoBo
Slovesnost je povezoval Klemen Slakonja, ki je poskrbel tudi za zabavo. Foto: BoBo

"Namesto naštevanja preteklih pomembnih dogodkov in mejnikov v zgodovini KZS-ja, ki jih verjetno vsi dokaj dobro poznamo, se nam je zdelo bolje, da vam predstavimo, česa vse se bomo lotili v jubilejnem letu 2020. Pred nami je namreč veliko novih izzivov. Prepričan sem, da lahko vsi akterji v slovenski klubski košarki s skupnimi napori naš šport naredimo še bolj priljubljen in prepoznaven. Drugi izziv pa je zagotoviti razmere, ki bodo omogočale doseganje čim boljših rezultatov naših reprezentanc," je v govoru poudaril predsednik KZS-ja Matej Erjavec.

KZS je ob tej priložnosti predstavil še nekaj novosti za prihodnost. Logotip KZS-ja bo osvežen, oranžno barvo bo zamenjala modra, ki bo po prepričanju zveze še bolj poudarjala slovenskost, saj je modra barva (poleg zelene) barva vseh slovenskih reprezentanc.

Na področju informiranja bodo na zvezi še okrepili sodelovanje s klubi pri delovanju na družbenih omrežjih, med drugim bodo ustanovili tudi Viber skupnost KZS-ja, kjer bodo za člane pripravili ekskluzivne vsebine.

Nekoliko pa so pri KZS-ju ob obletnici posodobili tudi Lipka, maskoto Eurobasketa 2013, ki je pozneje postal tudi maskota celotne zveze. Nove oziroma osvežene pa bodo letos tudi medalje, ki jih bodo pri KZS-ju podeljevali ekipam za najvišja mesta.

Erjavec si želi, da bi klubska košarka doživela nov vzpon