Prvi izbor na naboru Lige NBA leta 2014 Andrew Wiggins je prejemal čestitke soigralcev. Na zadnjih dveh tekmah je z dvojnima dvojčkoma nagnil tehtnico na stran Bojevnikov. Njegov oče Mitchell je igral v finalu leta 1986, a je s Houstonom izgubil proti Bostonu z 2:4 v zmagah. Foto: AP
Prvi izbor na naboru Lige NBA leta 2014 Andrew Wiggins je prejemal čestitke soigralcev. Na zadnjih dveh tekmah je z dvojnima dvojčkoma nagnil tehtnico na stran Bojevnikov. Njegov oče Mitchell je igral v finalu leta 1986, a je s Houstonom izgubil proti Bostonu z 2:4 v zmagah. Foto: AP

Tretja četrtina je na uvodnih štirih finalnih tekmah gladko pripadla Golden Statu, skupni izid v tem delu igre je bil 136:87 (38:24, 35:14, 33:25, 30:24), tokrat pa je Boston drugi polčas začel udarno. Izničil je 12 točk zaostanka ob odmoru in tretjo četrtino dobil s 35:24. Bojevniki so pripravili silovit odgovor, zadnjo četrtino so začeli z delnim izidom 10:0 in z odlično obrambo zaustavili Celticse.

Konec sijajnega niza trojk Curryja
Stephen Curry, ki je na četrti tekmi dosegel 43 točk, je tokrat zgrešil vseh devet metov izza črte. Prvič v karieri na tekmi končnice (to je bila njegova 133. tekma končnice) ni zadel niti ene trojke, a Bojevniki so vseeno dobili zelo pomembno tekmo.

Stephen Curry je na 132 tekmah končnice zadel vsaj eno trojko, v lasti pa ima tudi rekord Lige NBA z 233 zaporednimi tekmami rednega dela in končnice skupaj, ko je zadel vsaj enkrat izza črte. Foto: AP
Stephen Curry je na 132 tekmah končnice zadel vsaj eno trojko, v lasti pa ima tudi rekord Lige NBA z 233 zaporednimi tekmami rednega dela in končnice skupaj, ko je zadel vsaj enkrat izza črte. Foto: AP

27-letni Wiggins, ki je pred dvema letoma v menjavi igralcev prišel iz Minnesote, je na drugi zaporedni tekmi finala dosegel dvojni dvojček. S 26 točkami in 13 skoki je navdušil navijače v Chase Centru, kjer so Bojevniki dobili 11 od 12 tekem v letošnji končnici. Če v petek ob 3.00 ne bodo uspeli potrditi naslova v Bostonu, jih čaka sedma tekma na domačem parketu v ponedeljek ob 2.00.

Gostitelji so katastrofalno metali izza črte (9/40), le Klay Thompson je naravnal roko in zadel pet trojk iz enajstih poskusov. Natančno tri leta po hudi poškodbi kolena (počivati je moral kar dve leti in pol) je zbral 21 točk. Rezervisti Bojevnikov so dosegli 31 točk, klop Celticsov pa je zmogla le 10 točk.

Najboljši strelec tekme je bil Jayson Tatum s 27 točkami, zbral je tudi 10 skokov, vendar je bil v zadnji četrtini že pošteno utrujen (na parketu je bil 44 minut) in dva meta za tri točke se nista niti dotaknila obroča. Marcus Smart je prispeval 20 točk, Jaylen Brown pa 18, a imel je zelo slab strelski večer (5/18 iz igre, 0/5 za tri).

Udaren start Bojevnikov
Bojevniki so sijajno končali četrto tekmo v Bostonu in zalet so prenesli v San Francisco. Draymond Green, ki je na obeh tekmah v TD Gardnu skupaj dosegel le 4 točke, je že v 5. minuti z zabijanjem zbral 4 točke. Golden State je hitro povedel z 12:4 in Ime Udoka je moral vzeti minuto odmora. Ni mu uspelo najti razigranih posameznikov. Curry je povišal na 24:8, nato pa je Tatum nanizal šest zaporednih točk in malce znižal zaostanek po 12 minutah (27:16).

Jayson Tatum je bil najboljši strelec pete tekme s 27 točkami. Igral je kar 44 minut in v zadnji četrtini mu je zmanjkalo moči, zbral je le 5 točk. Foto: AP
Jayson Tatum je bil najboljši strelec pete tekme s 27 točkami. Igral je kar 44 minut in v zadnji četrtini mu je zmanjkalo moči, zbral je le 5 točk. Foto: AP

Tatum držal priključek
Na začetku druge četrtine so Celticsi z osmimi zaporednimi točkami znižali na 32:26. Zgrešili so prvih enajst metov za tri točke, nato pa je Tatum le uspel zadeti z leve strani. Natančna sta bila tudi junak uvodne finalne tekme Al Horford in Smart. Wiggins je do odmora zbral 16 točk, Curry pa 10. Hitro je opazil, da ga tesno pokrivajo pri metih izza črte, zato je več prodiral v raketo. Po prvem polčasu so imeli Bojevniki 12 točk naskoka (51:39).

Celticsi s serijo trojk prvič v finalu dobili tretjo četrtino
Celticsi, ki so na prvih štirih finalnih tekmah odpovedali v tretji četrtini, so bili tokrat zelo agresivni na začetku nadaljevanja. V minuti in 45 sekundah so nanizali deset točk, Tatum je zadel dve zaporedni trojki (51:49). Gostje so se razigrali, žoga je odlično krožila v napadu, vedno je bil igralec prost pri metu za tri točke. Smart je zadel dve trojki, natančen pa je bil tudi Horford in prvič na tekmi so Celticsi povedli (57:61).

Jordan Poole je prehitel sireno ob koncu tretje četrtine. Žogo je izpustil iz roke desetinko pred koncem. Foto: AP
Jordan Poole je prehitel sireno ob koncu tretje četrtine. Žogo je izpustil iz roke desetinko pred koncem. Foto: AP

Neverjetna trojka Poola ob pisku sirene
Bojevniki so zgrešili 14 trojk zapored, nato pa je dve zadel Thompson. V ključnem trenutku je dvignil gostitelje. Navijači je še bolj navdušil Jordan Poole, ki je zadel izjemno trojko z 12 metrov z leve strani ob pisku sirene za konec tretje četrtine. Golden State je po 36 minutah vodil s 75:74.

Wiggins blestel v zadnji četrtini
Ta trojka je ponesla gostitelje, ki so sicer izgubili tretjo četrtino s 24:35, a nato so se izkazali v obrambi. Celticsi kar tri minute in 39 sekund niso dosegli niti točke. Smart je izgubil živce, po osebni napaki v napadu je prejel še tehnično napako zaradi pritoževanja pri sodnikih, nato pa je še vrgel žogo na drugo stran igrišča in Celticsi so dobili še opozorilo za zavlačevanje igre. Golden State je z delnim izidom 10:0 povedel s 85:74 po košu Poola.

Wiggins je navduševal s prodori v raketo, v zadnji četrtini je dosegel 10 točk. Tri minute in pol pred koncem je povišal na 93:79, nato pa je z zabijanjem zapečatil usodo Celticsov (99:84). Curry je na vsak način poskušal zadeti vsaj eno trojko, a je zgrešil tudi odprt met minuto in 20 sekund pred koncem. Takoj zatem sta oba trenerja pri izidu 104:88 v igro poslala rezerviste.

Draymond Green je bil znova pravi vodja obrambe Bojevnikov. Zanj ni bilo izgubljene žoge, tri minute pred koncem je prejel šesto osebno napako, a takrat je bila razlika že 15 točk. Foto: AP
Draymond Green je bil znova pravi vodja obrambe Bojevnikov. Zanj ni bilo izgubljene žoge, tri minute pred koncem je prejel šesto osebno napako, a takrat je bila razlika že 15 točk. Foto: AP

Green: Curry bo besen pred šesto tekmo
"Curry bo besen pred šesto tekmo in točno takega ga potrebujemo," se je na novinarski konferenci nasmehnil Green, ki je hitro našel pohvalo tudi za junaka pete tekme.

"V letošnjem letu je bil Wiggins z razlogom v začetni peterki All-Star. Večji kot je bil izziv, ki smo ga postavili pred njega, večji je bil odziv. Želiš imeti takega fanta. Takšnega, ki, ko postane oder velik, se odzove in igra svojo najboljšo košarko, in to je tudi naredil."

Kerr: Tudi najboljšemu strelcu na svetu se zgodi taka tekma
"Wiggins je odličen že v celotni končnici, ne le na zadnjih dveh tekmah finala. Ko je pred dvema letoma prišel k nam, si res nisem mislil, da bo igral tako pomembno vlogo v finalu. Curryja so zelo tesno pokrivali, a so se izkazali njegovi soigralci. Pričakoval sem, da bo imel tudi kakšen slabši večer v finalu, zato pa imamo širok kader kakovostnih igralcev. Tudi najboljšemu strelcu na svetu se zgodi taka tekma. Zelo me zanima, kako se bo odvzel na šesti tekmi, potem ko je tokrat zgrešil tudi nekaj odprtih metov za tri točke," je razmišljal Steve Kerr, ki je natančno pred 25 leti odločil šesto tekmo finala med Chicagom in Utahom v United Centru. To je bil peti naslov za Bike.

"Ob odmoru smo vodili za 12 točk, nato pa so nas povozili na začetku tretje četrtine. Ključen je bil naš odgovor, ko je Poole zadel izjemno trojko. Najbolj sem zadovoljen, da smo zadržali Celticse pod 100 točkami. Obramba je ključna v finalu. Zdaj imamo dve priložnosti za naslov, to bo najtežji korak. Nihče v garderobi se še ne veseli," je še dodal uspešni trener Bojevnikov.

Udoka zadovoljen z igro v tretji četrtini
"Ko žoga hitro koži, smo najboljši. To smo dokazali v tretji četrtini. Prodori in podaje do osamljenih igralcev so bile odlične. Zadeli smo številne odprte mete za tri točke. Žal tega nismo uspeli ponoviti v zadnji četrtini," je povedal trener Bostona Udoka.

Curry še nikoli tako vesel po slabem strelskem večeru
"Seveda me jezi, ker nisem zadel nobene trojke. To se mi je zgodilo že na uvodni tekmi sezone v Los Angelesu proti Lakersom. Nisem našel ritma. Še nikoli nisem bil tako vesel po slabem strelskem večeru. Imeli smo štiri igralce, ki so me zelo dobro nadomestili v napadu. Zdaj imamo veliko priložnost, da osvojimo naslov, čeprav nam ne bo lahko v Bostonu. V letošnji končnici do zdaj še nismo uspeli izkoristiti prve priložnosti za konec serije. V Bostonu je zelo težko igrati. Ekipi se zdaj že odlično poznata, skrivnosti ni več," je poudaril Curry

Bojevniki bodo imeli prvo priložnost za sedmi naslov prvaka Lige NBA (1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018) v ob 3.00 na šesti tekmi finala v Bostonu, ki je prvič v letošnji končnici doživel dva zaporedna poraza.


Finale, peta tekma:
GOLDEN STATE – BOSTON 3:2
104:94 (27:16, 24:23, 24:35, 29:20)
18.064; Wiggins 26 (12/23 iz igre, 0/6 za tri) in 13 skokov, Thompson 21 (5/11 za tri), Curry 16 (7/22 iz igre, 0/9 za tri) in 8 podaj, Payton 15, Poole 14 (3/6 za tri), Green 8, 8 skokov in 7 podaj, Porter in Looney po 2; Tatum 27 (10/20 iz igre, 5/9 za tri) in 10 skokov, Smart 20 (7/15 iz igre, 3/6 za tri), Brown 18 (5/18 iz igre, 0/5 za tri), R. Williams 10 in 8 skokov, Horford 9 in 9 skokov, G. Williams, Kornet in Nesmith po 3, White 1.

Met iz igre: 41/88; 31/75
Met za tri točke:
9/40; 11/32
Prosti meti:
13/15; 21/31
Skoki:
39; 47
Podaje:
23; 18

Šesta tekma, petek ob 3.00:
BOSTON – GOLDEN STATE


Sedma tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE – BOSTON

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.