LeBron James in Anthony Davis tvorita trenutno najboljši dvojec Lige NBA. Foto: Reuters
LeBron James in Anthony Davis tvorita trenutno najboljši dvojec Lige NBA. Foto: Reuters

Vročica je pravi hit končnice, kamor se je prebila kot peta na Vzhodu. Zadnji, ki je bil slabše uvrščen po rednem delu in prišel v finale, je bil New York leta 1999. V uvodnem krogu je pometla z Indiano, nato pa preskočila dve zelo visoki oviri. Najprej s 4:1 Milwaukee, ki je bil drugo leto zapored najboljša ekipa rednega dela. Miami je odlično zaustavil dvakratnega zaporednega MVP-ja lige Giannisa Antetokounmpa, ki je bil letos izbran tudi za najboljšega obrambnega igralca.

Odsotnost Bama Adebaya in Gorana Dragića je preprosto prevelik udarec, da bi Miami lahko upal na naslov. Foto: Reuters
Odsotnost Bama Adebaya in Gorana Dragića je preprosto prevelik udarec, da bi Miami lahko upal na naslov. Foto: Reuters

Sledil je dvoboj z Bostonom, ki je predtem izločil branilca naslova Toronto. Celticsi so v dvoboj vstopili z najučinkovitejšo obrambo v končnici, toda vrsta Erika Spoelstra je našla odgovor. S consko postavitvijo v obrambi so povzročali težave Keltom, hkrati pa je bil še naprej njihov napad zelo učinkovit. Med košarkarji Miamija je žoga lepo krožila. Iskali so igralca, ki je bil v najboljšem položaju, predvsem pa so bili zelo nevarni pri metih z razdalje. Boston ni imel tako širokega izbora igralcev kot Miami, ki je dobro omejil udarno trojko Jayson Tatum – Jaylen Brown – Kemba Walker, in Vročica je v prvi finale po šestih letih napredovala z izidom 4:2.

Brez Dragića in Adebaya ne gre

Zadnjo oviro pred Larryjem O'Brienom predstavljajo Lakersi, prva ekipa Zahoda, na čelu z LeBronom Jamesom, ki je prva dva prstana osvojil prav v dresu Miamija, zdaj pa je pred svojim četrtim s tretjo ekipo. V Los Angelesu so okoli košarkarja, ki desetič igra v finalu, pred sezono sestavili izjemno zasedbo, ki je dobro pokrita na vseh položajih. Glavno orožje je dvojec James – Anthony Davis, ki je trenutno najboljši v NBA-ju. LeBron je bil letos celo prvi podajalec lige, statistika obeh superzvezdnikov pa je impresivna.

Miami je sicer udarno začel finalno tekmo. Hitro je povedel z dvomestno razliko, a še v prvih 12 minutah so Lakersi prevzeli pobudo, nadigrali nasprotnike v drugi četrtini in vodstva niso več izpustili iz rok. Toda bolj kot poraz na uvodni tekmi sta Miami prizadeli poškodbi dveh košarkarjev, ki sta ob Jimmyju Butlerju najpomembnejša moža Spoelstrove vrste. Goran Dragić je bil pred finalom najboljši strelec Miamija v končnici, hkrati vodja na in izven parketa, vsestranski Bam Adebayo pa je preprosto in je steber floridske obrambe. Pod košem je imel Miami proti tako močnim Lakersom težave že z Adebayom ... Zdaj pod obročem za neakovrednejši boj z Jezerniki manjka nekaj višine, "mišic" in kakovosti.

Davis je na prvih dveh tekmah v povprečju v statistiko vpisal 33 točk in 11,5 skoka, James pa 29 točk in 11 skokov. Foto: Reuters
Davis je na prvih dveh tekmah v povprečju v statistiko vpisal 33 točk in 11,5 skoka, James pa 29 točk in 11 skokov. Foto: Reuters

Medtem ko ima Dragić natrgano tetivo in glede na težavnost poškodbe je skoraj nemogoče, da bi – čeprav je vedno nepopustljiv borec – 34-letni Ljubljančan še zaigral v finalu, nekaj upanja Vročica še ima za nastop Adebaya, ki ima poškodovano ramo. Lakersi so ob njegovi odsotnosti na obeh temah povsem kontrolirali skok. "Zelo ju pogrešamo, zaradi vsega, kar delata za nas na obeh straneh igrišča. Kot ljudje čutimo, kaj prestajata. Celo življenje sta igrala košarko za ta trenutek. Razumem, kako se počutita, ko ne moreta igrati. Oba želita igrati. Ampak naš trener tudi razume, da je treba poskrbeti za fante. Ne želiš poslabšati poškodb. Gre za več kot košarko, vsi si želimo dolge kariere," je o soigralcih dejal Butler.

Spoelstra: Nič nas ne briga, kaj si drugi mislijo

"Nikoli ne obupamo in borimo se do konca," je še povedal Butler, ki je bil odličen na drugi tekmi. Miami je kljub težavam odločno odigral drugi obračun, vendar so bili Lakersi preprosto premočni. Pravega orožja za Davisa, ki je tako kot Adebayo obiskoval univerzo Kansas, brez prvega centra Miami nima. Superzvezdnik, ki je lani med Jezernike prišel iz New Orleansa, je na prvi tekmi dosegel 34 točk in devet skokov, na drugi pa 32 točk in 14 skokov. Z Jamesom, ki je bil na obeh tekmah za las ob trojni dvojček, dominirata, kot sta v vijoličasto-zlatem ob treh zaporednih naslovih pred 20 leti orjak Shaquille O'Neal in Kobe Bryant, edini Jezernik, ki ima pod stropom Staples Centra dve svoji številki.

Lakersi imajo ob tem jasno bistveno lažje delo v obrambi. Dragić in Adebayo sta bila ob Butlerju najnevarnejša posameznika, ki sta oba do finala dosegala okoli 20 točk. Spoelstrova rotacija je zdaj okrnjena, kreacija Miamija ni več tako kakovostna in posledično košarkarji Vročice ne prihajajo več tako pogosto do odprtih metov. Po zaostanku z 2:0 v zmagah le malokdo verjame v preobrat, Spoelstra pa kljub težavnemu položaju ne meče puške v koruzo: "Prav nič nas ne briga, kaj si drugi mislijo. Kaj moramo narediti? Vse, kar je potrebno ... Če si nekaj želiš dovolj, boš že ugotovil, kaj je treba storiti, da to tudi dobiš. Naša ekipa je dovolj vztrajna in trmasta. Moramo najti način, kako premagati nasprotnika."