Luka Dončić februarja igra na izjemno visoki ravni. Foto: AP
Luka Dončić februarja igra na izjemno visoki ravni. Foto: AP

Dallas je v dveh večerih odigral dve tekmi. V noči na torek je najprej ugnal Memphis (102:92), v noči na sredo pa je na kolena spravil še Boston (110:107). Tekmo je odločil Luka Dončić, ki je v zadnjih 20 sekundah mojstrsko potopil dve trojki.

Ponovil trojki Dana Dickauja
Pridni statistiki pri ESPN-u so izbrskali, da je v zadnjih 25 sezonah le še en igralec v Ligi NBA v zadnjih 30 sekundah tekme zadel dve trojki, s katerima je svojo ekipo popeljal v vodstvo. To je bil Dan Dickau, ki je januarja 2005 trojki zadel ob zmagi New Orleans Hornetsov nad LA Clippersi.

Čas za slavje! Foto: AP
Čas za slavje! Foto: AP

Carlisle: Žoga je bila v pravih rokah
"Naredili smo nekaj napak, ampak všeč mi je bilo, ker smo ohranili zbranost in poskrbeli, da je v zaključku žoga prišla v prave roke," je po tekmi razmišljal trener Dallasa Rick Carlisle, ki ni mogel računati na Kristapsa Porzingisa in Maxija Kleberja.

"Nima le sposobnosti, ampak tudi željo"
Carlisle se je nato seveda razgovoril o junaku tekme: "Je zelo unikaten košarkar in unikatna oseba. Luka Dončić, Michael Jordan, LeBron James, Larry Bird in Kobe Bryant imajo oziroma so imeli v takšnih položajih neverjeten fokus. Težko je razložiti, kako deluje njihov um in kako delujejo njihovi možgani. Dončić nima le tega fokusa, ampak tudi željo in sposobnosti, da v takih trenutkih take mete zadene."

Utrujen, a žoga je šla skozi obroč
Dončić pa je zadnji napad opisal: "Dobro sem se počutil, ko je bila žoga v mojih rokah. Malo sem bil sicer utrujen, ker sem cel zadnji napad moral teči, a žoga je šla na koncu skozi obroč, in to je najpomembnejše." Položaj je bil daleč od lahkega, saj je bil od koša oddaljen približno deset metrov, a očitno je to njegova sladka točka, saj je lani v končnici s skoraj enakega mesta odločil tekmo proti Clippersom.

Gostujoči trener Brad Stevens je občudujoče priznal: "Zadnji met je bil res neverjeten." Vsak poraz boli, sploh v napeti končnici, a Stevens svojim varovancem nima česa očitati: "Ne, nimam jim česa očitati, naredili so vse po dogovoru, samo Dončić je bil natančen."

Dallas je po slabšem začetku sezone zdaj splezal na razmerje zmag in porazov 15-15. Foto: AP
Dallas je po slabšem začetku sezone zdaj splezal na razmerje zmag in porazov 15-15. Foto: AP

Do te tekme metal 2/7
Luka Dončić se je v treh sezonah sedemkrat znašel v podobnem položaju, ko je v zadnjih 30 sekundah tekme sprožil met za tri točke, s katerimi bi svojo ekipo popeljal v vodstvo. Do zdaj je zadel dva taka meta (torej met 2/7), proti Bostonu pa je bil 100-odstoten (2/2).

Dončić dvignil Dallasovo ladjo
Še pred nekaj tedni je Dallasu kazalo slabo, po šestem zaporednem porazu je imel namreč razmerje zmag le 8 – 13, marsikdo je podvomil, ali se bo letos sploh lahko boril za končnico. A sledilo je vstajenje, saj so Mavsi na naslednjih sedmih tekmah zmagali kar šestkrat, Dončić pa v tem obdobju v povprečju dosega kar 34 točk, kar je največ v ligi, odstotek meta za trojke je na ravni elitnih ostrostrelcev (48,3), hkrati pa dosega tudi več kot 8 skokov in podaj na tekmo.

Dončić znova prvi mož odločitve

"Povezal nas je, zdaj smo spet na pravi poti, na kateri moramo vztrajati," je prvega zvezdnika ekipe pohvalil Jalen Brunson.

Prejšnji teden je bil v podkastu SOS-odmev govor prav o Dončiću.

048 Luka Dončić skozi prizmo številk – gost Iztok Franko