Po treh letih se je končalo sodelovanje Ricka Carlisla in Luke Dončića. Foto: AP
Po treh letih se je končalo sodelovanje Ricka Carlisla in Luke Dončića. Foto: AP

Kot poroča ESPN, je s Pacersi podpisal štiriletno pogodbo, vredno 29 milijonov dolarjev. 61-letni strokovnjak bo v Indianapolisu nasledil Nata Bjorkgrena, ki je bil odpuščen v začetku meseca. Po petih zaporednih sezonah namreč letos Pacersom ni uspelo priti v končnico. V dodatnih kvalifikacijah za končnico jih je izločil Washington. Redni del so s 34 zmagami in 38 porazi končali na devetem mestu Vzhoda.

Sorodna novica Carlisle po 13 letih zapustil klop Dallasa

Carlisle je Mavse zapustil po 13 letih. Pred dekado jih je popeljal do edinega šampionskega prstana, ko je v dresu Dallasa blestel Dirk Nowitzki. Z 836 zmagami je na 15. mestu večne lestvice trenerjev, med še aktivnimi pa sta jih več vknjižila le Gregg Popovich in Doc Rivers. Pred prihodom v Teksas je Carlisle že deloval pri Indiani. Štiri sezone je bil glavni trener, trikrat jo je popeljal v končnico, leta 2004 do konferenčnega finala. Na klopi Pacersov je zbral 181 zmag in 147 porazov.

Dve leti je vodil še Detroit, ko je bil tudi izbran za trenerja leta v NBA-ju, predtem pa je bil pomočnik pri New Jerseyu, Portlandu in tudi tri leta v Indiani, ko je bil desna roka Larryja Birda. Z legendarnim košarkarjem Celticsov sta si kot igralca delila slačilnico v Bostonu in skupaj leta 1986 osvojila prstan. Carlisle je nato igral še za New York in New Jersey.

Medtem Dallas še išče novega trenerja. Govori se, da naj bi bil glavni kandidat za Carlislovega naslednika Jason Kidd. Nekoč izjemen organizator igre je pomočnik pri Lakersih, v vlogi glavnega trenerja pa je bil pri Milwaukeeju in Brooklynu. V Dallasu je kot igralec preživel osem sezon in bil pomemben člen šampionske zasedbe iz leta 2011.

"Luki sem poslal sporočilo, v katerem sem se mu zahvalil za izjemna tri leta. Veliko sem se naučil od njega. Napisal sem mu, da sem vesel, da ga bom videl le dvakrat na leto. Seveda to mislim kot največji kompliment. Mislim, da je najboljši mlad igralec na svetu. Pričakujem, da bo postal prvak Lige NBA in bo večkrat prejel naziv MVP. Izjemno spoštujem njegove sposobnosti in način igre. Je igralec, ki se pojavi enkrat na generacijo," je ob odhodu za ESPN spregovoril o Luki Dončiću.