101. Iztok Franko iz Dallasa o Dallasu in Dončiću

Stalni gost o temah, povezanih z Luko Dončićem in Ligo NBA, Iztok Franko, je bil konec februarja in na začetku marca v Teksasu, kjer si je od blizu pogledal serijo domačih tekem Mavsov in še bolj zakulisje, ki spremlja ustroj kluba, kot je Dallas. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta ga povabila, da pokomentira odmevno menjavo, s katero je v klub prišel Kyrie Irving, hkrati pa tudi krizo izidov, zaradi česar čaka Dončića in soigralce še ogorčen boj za neposredno uvrstitev v končnico. Zlasti če bo LD77 zaradi poškodbe stegenske mišice odsoten še nekaj tekem.

Vabljeni k poslušanju
Kyrie Irving in Luka Dončić sta doslej zaigrala skupaj le na devetih tekmah in Dallas je dobil le tri tekme. Ob morebitnem neuspešnem zaključku rednega dela se v Teksasu bojijo, da bo Irving poleti raje podpisal za kakšen drug klub. Foto: EPA
Kyrie Irving in Luka Dončić sta doslej zaigrala skupaj le na devetih tekmah in Dallas je dobil le tri tekme. Ob morebitnem neuspešnem zaključku rednega dela se v Teksasu bojijo, da bo Irving poleti raje podpisal za kakšen drug klub. Foto: EPA

Zamenjava osebnosti v jedru ekipe

"Ko se pojavi priložnost, da pripelješ veliko zvezdo, se običajno ne gleda na ostale igralce. Dallas je v enem letu popolnoma spremenil slačilnico. GM Nico Harrison je spremenil ekipo, tudi slačilnica se je zelo, zelo spremenila. V lanski končnici si imel igralce, kot je Jalen Brunson, fenomenalen ne samo kot igralec, ampak tudi vodja, ker je bil že v študentski košarki vedno vodja zmagovalnih ekip. Bil je mirna osebnost, v NBA je prišel hkrati z Luko in je ime dovolj samozavesti, da je tudi Luki kdaj kaj povedal. Izgubili so Bobana Marjanovića, ki je bil eden najboljših Lukovih prijateljev v ekipi. Zdaj je ostal brez Doriana Finneyja Smitha, igralca iz jedra ekipe. V Dallasu so ga naredili. Tudi eden izmed Lukovih prijateljev na igrišču in zunaj njega. Sam Luka je v nekem intervjuju dejal, da bi si želel, da bi vso kariero preigral z njim," je Franko naštel igralce z osebnostjo, ki so zadnja leta krojili življenje v Dallasovi slačilnici.

"Zdaj so te igralec zamenjali Kyrie Irwing, JaVale McGee, Markieff Morris, Christian Wood ... Osebnostno so vsak zgodba zase. Tukaj se mogoče vidi, da kemija v slačilnici trenutno ni najboljša," je Franko na podlagi pogovorov v Dallasu izluščil, da ima na slabše predstave in izide vpliv tudi spremenjena dinamika v ekipi Mavericksov.

Iztok Franko se ob analizah za D Magazine sicer profesionalno ukvarja z digitalnim marketingom v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko se ob analizah za D Magazine sicer profesionalno ukvarja z digitalnim marketingom v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv

Kiddova prva naloga – komunikacija z Dončićem

Če so se pri Dallasu že odločili, da bodo zmagovali z napadom in ne obrambo, se marsikateri navijač sprašuje, zakaj na centru potem več ne igra učinkoviti Christian Wood. A po pogovorih z novinarji in osebjem, ki vsakodnevno spremlja in živi z Mavericksi, je vsem razumljivo, da je nezadovoljni center na stranskem tiru pri trenerju Jasonu Kiddu.

"Jason Kidd je kot Christian Wood ime, ki zelo razdvaja navijače Dallasa. Mavsi so izgubili precej tekem v zaključkih tekem, kjer se Kiddu očita ali nekreativnost pri določanju zaključnih akcij ali neaktivnost pri odločanju za minute odmora. Ko od bliže vidiš, kako ta ekipa deluje, diha, vidiš, da je glavna naloga Jasona Kidda njegov odnos z Luko Dončićem. Pod črto je njegova glavna naloga, da komunicira s svojim prvim zvezdnikom oz. zdaj dvema," je gost SOS-odmeva izpostavil, da ima glavni trener pol dela že opravljenega, če je njegov prvi igralec (ali dva) zadovoljen.

Kaj lahko se zgodi, da se v razigravanju za končnico soočita Dončićev Dallas in LeBronov LA Lakers ... Foto: Reuters
Kaj lahko se zgodi, da se v razigravanju za končnico soočita Dončićev Dallas in LeBronov LA Lakers ... Foto: Reuters

Mavsi s preslabo obrambo, da bi ponovili lanski uspeh

Dallas je že presegel število porazov iz lanske sezone, s 50-odstotno uspešnostjo pa je v nevarnem položaju. Ob ugodnem razpletu zadnjih 14 tekem (od tega 8 v gosteh) je lahko tudi še 4. na Zahodu, ob katastrofalnem scenariju pa lahko ostane zunaj deseterice in s tem brez razigravanja za končnico.

"Dallas je ekipa, ki si je v končnici verjetno nihče ne bo želel, sploh če bodo zdravi. V posamezni seriji so tako eksplozivni. Če imata Dončić in Irving svoj dan, lahko premagajo vsakega, vendar je obramba Mavsov po mojem mnenju preslaba, da bi dobili dve, tri ali celo štiri serije. V eni seriji je mogoče vse, za kaj več imajo pa veliko preslabo obrambo," je domet letošnjega Dallasa opredelil Franko.

Lanski finalisti Zahoda se morajo seveda v zaključku sezone sploh še prebiti v končnico. Ob trenutnih težavah s poškodbami in ob padcu forme so bliže razigravanju med 7. in 10. mestom za vstop v pravo končnico.

100 epizod podkasta SOS-odmev

Športni podkast SOS-odmev je začel delovati septembra 2018, v tem času smo nanizali točno 100 epizod. Svoja mnenja, odzive, komentarje in predloge nama lahko pošljete na naslova slavko.jeric@rtvslo.si in toni.gruden@rtvslo.si. Iskrena hvala za vso pozornost, poslušanje in odzive.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na zgornjo sliko), v kateri so govorili še o naslednjih temah:
− razlike med lanskim in letošnjim obiskom Dallasa in tekem Mavsov,
− TV-komentatorja Marka Followila je obdaril s Pogačarjevim dresom,
− o kritikah na račun Dončića zaradi pritoževanja nad sodniki in fizične pripravljenosti
− o težavah Luke, ki so pripeljale do poškodbe,
− fenomen Kyrieja Irvinga
− Mavsi in tesen boj za končnico na Zahodu,
− kako Woodov agent po vsaki tekmi okoli pošilja njegovo statistiko
− večina preostalih tekem v gosteh, a večinoma proti ekipam z dna
− Goran Dragić pri Milwaukeeju v lovu na prstan
− zanimivost o številki 101 in Lisi Leslie.

Riddle: Opinion Poll - Vaša napoved, kje bo Dallas končal redni del sezone?