Luka Dončić je v Rocket Mortgage FieldHousu igral le 22 minut. Foto: AP
Luka Dončić je v Rocket Mortgage FieldHousu igral le 22 minut. Foto: AP

22-letni Ljubljančan je moral zapustiti parket zaradi nešportne osebne napake po minuti in 55 sekundah igre v drugem polčasu. S Colinom Sextonom sta se borila za žogo pod košem. Dončić ga je dvakrat močneje odrinil z desno roko. Sodniki so si ogledali posnetek. Morda bi si zaslužil nešportno osebno napako, a ne tudi izključitve. Odločitev sodnika Davida Guthrieja je bila zares stroga, saj so taka prerivanja pod obročem pogosta. Ko je slišal, da mora zapustiti parket, je bil šokiran.

Mavericksi so imeli 11 točk naskoka (57:68), do konca tretje četrtine pa so nato stresli jezo. Zadeli so kar šest trojk, neustavljiv je bil Tim Hardaway (25 točk, 7/11 za tri). Po 36 minutah so bili Cavaliersi v izgubljenem položaju (72:98).

V 22 minutah je Dončić prispeval 15 točk, 5 skokov in 5 podaj. V torek bo lahko igral v Memphisu, saj to ni bila tehnična napaka. Teh je zbral že 15 in po naslednji sledi ena tekma odmora. To je bila njegova druga izključitev v maju. Prejšnjo nedeljo je prejel dve tehnični napaki proti Sacramentu.

Dončić: To ni bilo namerno, take stvari se dogajajo
"Vedel sem, da sem ga zadel. Najprej sem si moral ogledati posnetek. To ni bilo namerno, take stvari se dogajajo. Oba sva se pač borila za odbito žogo," je poudaril Dončić.

"Nobenih zamer, to je bila normalna košarkarska poteza. Skušal se je zagraditi z rokami," je dodal Sexton.

Tehnična napaka druge stopnje sicer ne šteje v zbir Dončićevih 15 "običajnih" tehničnih napak, s čimer je le še za eno oddaljen od ene tekme prepovedi.

Porzingis izpustil že šesto zaporedno tekmo
Kristaps Porzingis je izpustil že šesto zaporedno tekmo zaradi bolečin v desnem kolenu, Maxi Kleber pa je počival četrtič zapored zaradi težav z ahilovo tetivo.

Trener Clevelanda J. B. Bickerstaff je pogrešal številne igralce. Manjkali so Darius Garland, Matthew Dellavedova, Larry Nance in Taurean Prince. Cavaliersi po odhodu LeBrona Jamesa v Los Angeles poleti 2018 niso bili niti blizu končnici.

Dallas vodil od začetka do konca
Hardaway je zadel tri trojke že v prvih treh minutah. Dallas si je hitro priigral osem točk naskoka (5:13). V zadnji minuti prve četrtine je Dončič uspešno zaključil polaganje in dodal še prosti met, nato pa je dvakrat zaposlil Dwighta Powlla in po 12 minutah so imeli Mavericksi devet točk prednosti (30:39).

V drugi četrtini se je prednost vseskozi gibala okoli 10 točk. Ob odmoru je Cleveland zaostajal s 53:64.

Tim Hardaway je v zadnjih tednih v izjemni formi. Foto: AP
Tim Hardaway je v zadnjih tednih v izjemni formi. Foto: AP

Hardaway blestel po izključitvi Dončića
Po izključitvi Dončiča je Sexton zadel oba prosta meta in znižal na 59:68. Hardaway je nato prevzel odgovornost. Do konca tretje četrtine je zadel tri trojke, natančna sta bila tudi Trey Burke in Jalen Brunson. Dallas je z delnim izidom 30:13 prišel do odločilne prednosti po 36 minutah (72:98).

V zadnji četrtini so igrali rezervisti. Tudi Boban Marjanović je zadel za tri točke za najvišjo prednost na tekmi (92:122).

Ugoden razpored v zadnjem tednu
Dallas je v odličnem položaju v boju za peto mesto, saj ima zelo ugoden spored v zadnjem tednu rednega dela. Poleg Memphisa se bo srečal še z New Orleansom, Torontom in Minnesoto. Trenutno vse kaže, da se bo v prvem krogu končnice srečal z Denverjem.

Bam Adebayo in Jayson Tatum sta bila razigrana, znova se bosta srečala že v noči s torka na sredo v TD Gardnu. Foto: Reuters
Bam Adebayo in Jayson Tatum sta bila razigrana, znova se bosta srečala že v noči s torka na sredo v TD Gardnu. Foto: Reuters

Miami z izjemnim prvim polčasom dobil prvo bitko v Bostonu
Vročica je blestela v prvem polčasu, ko si je priigrala kar 26 točk naskoka (53:79). Na začetku tretje četrtine so se Celticsi prebudili, še bolj pa so se razigrali v zadnji četrtini, pet minut pred koncem so se približali na 107:113. Jimmy Butler je imel vedno pravi odgovor, zbral je 26 točk, 11 podaj in 8 skokov. Duncan Robinson je zadel šest trojk, Bam Adebayo je zadel vseh pet metov iz igre, Trevor Ariza pa je 17 od 19 točk dosegel v prvem polčasu. Goran Dragić je vseh devet točk dosegel izza črte. MVP zadnjega evropskega prvenstva je bil na parketu 29 minut.

Najboljši strelec srečanja je bil Evan Fournier, ki je nasul 30 točk, zadel je sedem trojk. Jayson Tatum je zbral 29 točk, Kamba Walker pa 18. Pri Bostonu je poškodovan Jaylen Brown, pri Vročici pa je manjkal Victor Oladipo.

Dve trojki Dragića v prvi četrtini
Obramba gostiteljev je bila zelo slaba na začetku tekme. Miami je zlahka zaključeval napad iz izdelanih položajev. Robinson je z dvema zaporednima trojkama zrežiral delni izid 10:0 za Vročico sredi prve četrtine. Po šestih minutah je vstopil Dragić in zadel dve trojki. Po 12 minutah je bil Miami v sijajnem položaju (23:36).

Trevor Ariza je blestel v prvem polčasu, ko je dosegel kar 17 točk. Foto: Reuters
Trevor Ariza je blestel v prvem polčasu, ko je dosegel kar 17 točk. Foto: Reuters

Miami po šovu Arize do 26 točk naskoka
Trevor Ariza, ki je junija 2009 osvojil naslov z Lakersi, se je razigral v drugi četrtini. S trojko po koraku nazaj je povišal na 39:59. Do odmora je nanizal 17 točk, Vročica pa si je priigrala 26 točk naskoka (53:79). 2300 navijačev v TD Gardnu je z glasnimi žvižgi pospremilo svoje ljubljence v garderobo. Obramba je bila res katastrofalna.

Celticsi neuspešno lovili zaostanek v drugem polčasu
Na začetku drugega polčasa je Boston zaigral precej odločneje. Z delnim izidom 15:4 se je približal na 68:83. Ob koncu tretje četrtine je Butler znova poskrbel za lepo prednost Miamija (84:105).

V zadnji četrtini je Boston zaigral precej bolje v obrambi. Prednost Miamija je hitro kopnela. Tudi minuta odmora Erika Spoelstre ni pomagala. Kemba Walker je pet minut pred koncem znižal na 107:113. V odločilnih akcijah sta Butler in Adebayo vedno potegnila pravo potezo. Center je bil nezgrešljiv, odlično je tudi izvajal proste mete (10/11) in Bostonu se tudi v zadnji minuti ni uspelo nevarno približati.

Odprt je boj za četrto mesto na Vzhodu
Ekipi se bosta zadnjič v tej sezoni pomerili v torek v TD Gardnu. Zmagovalec te tekme bo imel tudi boljši izkupiček na medsebojnih tekmah. Tudi New York in Atlanta sta blizu in odprt je celo boj za četrto mesto, ki prinaša prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice, ki se bo začela čez dva tedna.

Derrick Rose je navdušil v Staples Centru. Foto: Reuters
Derrick Rose je navdušil v Staples Centru. Foto: Reuters

Rose zrežiral zmago Knicksov nad Clippersi
V Staples Centru je bil na sporedu kar dvojni spored. Najprej so LA Clippersi izgubili proti New Yorku s 100:106. Knicksi so se veselili prve zmage na gostovanju pri Clippersih po 20. novembru 2010.

Derrick Rose je briljiral, dosegel je 25 točk in sijajno organiziral igro. Vse bolj spominja na pomlad 2011, ko je bil MVP rednega dela v dresu Chicaga. Reggie Bullock je zadel pet trojk, RJ Barrett pa štiri.

Ko je Kawhi Leonard (29 točk, 9/26 iz igre) s trojko znižal na 90:96, je Julius Randle trikrat zapored uspešno zaključil akcijo. Čeprav je iz igre metal le 7/19, je v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost.

Knicksi so zelo blizu prvemu nastopu v končnici po osmih letih. Evforija v Madison Square Gardnu narašča, vstopnice so zelo zaželene, na žalost pa jih je na voljo zelo malo.

Davis nasul Sunsom 42 točk
Na večerni tekmi so Lakersi premagali Phoenix s 123:110. Anthony Davis je s predstavo sezone popolnoma zasenčil Sunse. Zbral je 42 točk, 12 skokov, 3 ukradene žoge in 3 blokade. Kentavious Caldwell Pope in Ben McLemore sta bila po štirikrat natančna izza črte.

Anthony Davis, ki je zaradi poškodbe ahilove tetive izpustil kar 30 tekem, je ujel pravo formo. Lakersi ne bodo imeli prednosti domačega igrišča, a prav nihče si ne želi pomeriti z njim, ko se bo vrnil še LeBron James. Foto: Reuters
Anthony Davis, ki je zaradi poškodbe ahilove tetive izpustil kar 30 tekem, je ujel pravo formo. Lakersi ne bodo imeli prednosti domačega igrišča, a prav nihče si ne želi pomeriti z njim, ko se bo vrnil še LeBron James. Foto: Reuters

Aktualni prvaki so vodili od začetka do konca tekme. Povedli so z 22:6 in nadzorovali potek srečanja. Po treh četrtinah so vodili že z 98:77. Phoenix je najboljšo igro prikazal v zadnji četrtini, ko se je približal na 115:108, vendar je imel Davis vedno pravi odgovor.

Cameron Payne je zgrešil le en met iz igre (9/10), prispeval je 24 točk. Devin Booker ni imel strelskega večera, večino točk je zbral s prostih metov in končal pri 21 točkah. Chris Paul je zbral 13 točk in 10 podaj.

Lakersi so še vedno na sedmem mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Če jih bodo uspešno prestali, bi se srečali prav s Phoenixom.

James se bo verjetno vrnil v torek
LeBron James je znova počival, stanje desnega gležnja pa se je izboljšalo in v torek bo proti Knicksom verjetno že igral. Organizator igre Dennis Schröder je še vedno v karanteni, poškodovan je tudi Kyle Kuzma.

"Davis je vsako tekmo boljši. To je bila zares imenitna predstava. Prepričan sem, da bo tudi James hitro ujel ritem. V končnici nikoli ne razočara. Mislim, da smo na zadnjih tekmah igrali košarko, ki jo želim videti v končnici," je poudaril trener prvakov Frank Vogel.

Tekme 9. maja:
BOSTON – MIAMI
124:130 (23:36, 30:43, 31:26, 40:25)
Fournier 30 (11/16 iz igre, 7/11 za tri) in 8 podaj, Tatum 29 (11/16 iz igre), Walker 18, Smart in Nesmith po 16, Edwards 5, R. Williams 4, G. Williams, Thompson in Kornet po 2; Butler 26 (9/14 iz igre), 11 podaj in 8 skokov, Robinson 22 (6/10 za tri), Adebayo 20 (5/5 iz igre, prosti meti 10/11), Ariza 19, Nunn in Herro po 12, Dragić 9 (3/10 iz igre, 3/5 za tri), 7 podaj in 3 skoki v 29 minutah, Dedmon 6, Iguodala 4.

CLEVELAND – DALLAS
97:124 (30:39, 23:25, 19:34, 25:26)
Sexton 24 (3/5 za tri), Kabengele 14, Thomas 13, Okoro 12, Dotson 10, Love 8 (2/9 iz igre) in 11 skokov, Varejao in Allen po 5, Wade in Martin po 3; Hardaway 25 (7/11 za tri), Richardson 20, Dončić 15 (5/11 iz igre, 0/2 za tri, prosti meti 5/7), 5 skokov in 5 podaj v 22 minutah, Brunson 13 (5/5 iz igre, 3/3 za tri), Powell 12, Melli 9, Marjanović in Burke po 7, Redick 6, Finney Smith in Cauley Stein po 4, Green 2.

LA CLIPPERSNEW YORK 100:106
Leonard 29 (9/26 iz igre, 4/9 za tri), George 18, Batum 13, Jackson 12; Rose 25 (11/17 iz igre, 2/3 za tri), Bullock 24 (8/17 iz igre, 5/12 za tri), Barrett 18 (4/7 za tri), Randle 14 (7/19 iz igre) in 14 skokov.

CHARLOTTE – NEW ORLEANS 110:112
Rozier 43 (16/26 iz igre, 7/11 za tri), La. Ball 22 (10/19 iz igre), Zeller 17; Bledsoe 24 in 11 podaj, Hayes 18, J. Johnson 17, Williamson, Ingram in Adams niso igrali.

ORLANDO – MINNESOTA 96:128
Hampton 19, Bacon 18; Russell (5/9 za tri) in Towns (9 skokov) po 27, Rubio 18, Edwards 16 in 10 skokov.

DETROIT – CHICAGO 96:108
Hayes 21 in 8 podaj, Bey 20 (5/10 za tri), Stewart 19; LaVine 30 (10/16 iz igre), Vučević 29 in 16 skokov, White 21 (5/11 za tri).

LA LAKERS – PHOENIX 123:110
Davis 42 (13/27 iz igre, prosti meti 15/17) in 12 skokov, Caldwell Pope in Caruso po 17, Harrell in McLemore (4/7 za tri) po 12, James, Kuzma in Schröder niso igrali; Payne 24 (4/5 za tri), Booker 21, Bridges 15, Paul (10 podaj) in Crowder po 13.

SACRAMENTO – OKLAHOMA CITY 126:98
Harkless in T. Davis po 18, Holmes in Wright po 15; Bazley 18, Hoard 16, Mihajljuk 14.


Tekme 10. maja:
CLEVELAND – INDIANA
ATLANTA – WASHINGTON
MEMPHIS – NEW ORLEANS
SAN ANTONIO – MILWAUKEE
GOLDEN STATE – UTAH
PORTLAND – HOUSTON


Vzhodna konferenca:                    
PHILADELPHIA 76ERS *     68 47 21  69,1
BROOKLYN NETS *          68 44 24  64,7
MILWAUKEE BUCKS *        67 43 24  64,2
NEW YORK KNICKS          68 38 30  55,9
ATLANTA HAWKS            68 37 31  54,4
MIAMI HEAT               68 37 31  54,4
---------------------------------------
BOSTON CELTICS           68 35 33  51,5
CHARLOTTE HORNETS        67 33 34  49,3
WASHINGTON WIZARDS       68 32 36  47,1
INDIANA PACERS           67 31 36  46,3
---------------------------------------
CHICAGO BULLS            68 29 39  42,6
TORONTO RAPTORS          68 27 41  39,7
ORLANDO MAGIC            68 21 47  30,9
CLEVELAND CAVALIERS      68 21 47  30,9
DETROIT PISTONS          69 20 49  29,0
Zahodna konferenca:                    
UTAH JAZZ *              68 50 18  73,5
PHOENIX SUNS *           68 48 20  70,6
LOS ANGELES CLIPPERS *   68 45 23  66,2
DENVER NUGGETS *         68 44 24  64,7
DALLAS MAVERICKS         68 40 28  58,8
PORTLAND TRAIL BLAZERS   68 39 29  57,4
---------------------------------------
LOS ANGELES LAKERS       68 38 30  55,9
GOLDEN STATE WARRIORS    68 35 33  51,5
MEMPHIS GRIZZLIES        67 34 33  50,7
SAN ANTONIO SPURS        67 32 35  47,8
---------------------------------------
NEW ORLEANS PELICANS     68 31 37  45,6
SACRAMENTO KINGS         68 30 38  44,1
MINNESOTA TIMBERWOLVES   68 21 47  30,9
OKLAHOMA CITY THUNDER    69 21 48  30,4
HOUSTON ROCKETS          68 16 52  23,5