Luka Dončić je znova prejel številne udarce, v zadnji četrtini pa je dvakrat tudi grdo padel in se znova držal za poškodovano koleno. Foto: Reuters
Luka Dončić je znova prejel številne udarce, v zadnji četrtini pa je dvakrat tudi grdo padel in se znova držal za poškodovano koleno. Foto: Reuters

Sodniki so dopustili agresivno igro, na trenutke zelo grobo že na meji "pretepa", toda Dallas je s pravo energijo napravil drugi korak proti napredovanju, potem ko mu je na drugi tekmi v gosteh proti najboljši ekipi Zahoda v rednem delu uspel brejk. Mavericksi so večino tekme nadzorovali skok. Na koncu so ga dobili z 48:41, razmerje v napadalnih pa je bilo 15:6. Obe ekipi sta izza črte metali 33-odstotno, so pa bili gostje nekoliko natančnejši pri skupnem metu (46:42 odstotkov). Znova so bile pomembne izgubljene žoge. OKC z dobro obrambo tekmeca prisili v številne tovrstne napake, a tokrat sta obe moštvi zapravili po 14 žog.

Thunder je v tretji četrtini povedel za deset, potem pa je Dallas silovito odgovoril s 16:0, prevzel pobudo in vodstvo zadržal do konca srečanja, čeprav je bila končnica zelo razburljiva. Grom je, ko je topil zaostanek, z namernimi osebnimi napakami na črto prostih metov spravljal Derecka Livelyja, ki je nato le ohranil mirno roko, s pomembnima košema pa sta zmago potrdila Kyrie Irving in Luka Dončić. "Vse. Samo borim se," je na vprašanje, kaj ga boli, odgovoril 25-letni Ljubljančan, ki je prepričan, da lahko Mavsi letos naredijo še veliko in zaigrajo celo v finalu. "Ko si prišel do tu, moraš verjeti in verjamem, da nam lahko uspe. Seveda bo zelo težko. Ničesar še nismo naredili. Dobili smo dve tekmi, moramo pa štiri. Moramo igrati v takem ritmu naprej."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Shai Gilgeous-Alexander je bil z 31 točkami prvi strelec tekme. Znova je dobro izsiljeval osebne napake, zadeval pa je tudi s polrazdalje. Pri Dallasu je bil drugič zapored zelo razigran P. J. Washington, ki je prispeval 27 točk, svoje delo pa je, kot je to v navadi, uspešno opravil tudi v obrambi. Irving je dal 22 točk, znova pomembne v zadnji četrtini, toliko pa jih je vpisal tudi Dončić, ki so ga gostje na čelu z Luguentzem Dortom ves čas agresivno pokrivali. Strelskega večera slovenski velemojster, ki vidno fizično ni optimalno pripravljen, saj ima težave s poškodbo kolena in gležnja, ni imel, saj je iz igre metal 7/17, je pa zato ujel 15 odbitih žog. V statistiko je vpisal še pet podaj in dve ukradeni žogi.

Kadar je po dveh tekmah rezultat izenačen, je tretji dvoboj zelo pomemben, pravi statistika. Namreč ekipa, ki povede z 2:1, napreduje v skoraj 74 odstotkih. Letos je bilo tako v vseh treh primerih. V prvem krogu je to uspelo Bostonu in Indiani na Vzhodu, na Zahodu pa Mavsom, ki so po izenačenju po dveh tekmah v Los Angelesu nato proti Clippersom dobili tretjo tekmo serije v Dallasu. Naslednji dvoboj serije z OKC-jem bo v noči na torek ob 3.30 po slovenskem času. Tudi ta bo v American Airlines Centru. Peta tekma bo dva dni pozneje ob isti uri v Paycom Centru v Oklahomi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dallas je z veliko energije tako v obrambi kot v napadu začel srečanje. Agresivno so gostitelji napadli obroč in prvih deset točk dosegli v obarvanem delu pod košem. Tudi Dončić je zadel prvi poskus iz igre, ko je metal iz bližine, potem pa je v tretji minuti izsilil osebno napako Dorta, ko je metal za tri, in bil s črte prostih metov dvakrat natančen za 13:5. Na polovici četrtine je odšel na klop, vmes pa je po košu Irvinga Dallas povedel za devet. Po vrnitvi na parket je Luka izsilil še drugo osebno napako Dorta in dodal dva prosta meta. Skupaj je v prvi četrtini dal šest točk. Pri Mavsih je bil odličen Washington z 11. OKC je v zaključku četrtine zadel dve trojki, najprej Gilgeous-Alexander, zatem pa še Isaiah Joe za 26:23 po prvih 12 minutah.

Razigrani Washington je drugo četrtino odprl s trojko, potem pa je Thunder, čeprav je bil SGA na klopi, naredil delni izid 11:2. Vmes je nalet za kratek čas prekinil Dončić s polaganjem, po trojki Jalna Williamsa za 31:34 pa je Jason Kidd vzel minuto odmora. Dober je bil domač odziv, saj so Mavsi dosegli pet zaporednih točk in dobri dve minuti pozneje je "timeout" vzel Mark Dauigneault. Gostje so si po potezi trenerja leta v Ligi NBA priigrali pet točk naskoka in po dveh minutah je z novo minuto odmora posredoval Kidd. Tudi ta je obrodila sadove. Dallas je hitro izenačil, Dončić je bil dve minuti pred koncem prvega polčasa uspešen pod košem, zadel pa je še dodaten prosti met za 48:45. Iz četrtega poskusa je Luka, ko je ostalo še osem sekund v drugi četrtini, zadel svojo prvo trojko, a je bil nato tik pred piskom sirene uspešen še Joe in OKC je ob odmoru vodil z 51:52. Dallas je v prvem polčasu iz igre metal le 40-odstotno, Oklahama skoraj 53-, in je zaostajal kljub dobljenemu skoku (26:16, napadalni 9:0).

P. J. Washington je v odlični formi. Na drugi tekmi je dosegel 29, na tretji pa 27 točk. Foto: Reuters
P. J. Washington je v odlični formi. Na drugi tekmi je dosegel 29, na tretji pa 27 točk. Foto: Reuters

Luka in Daniel Gafford sta z "alley-oopom" odprla drugi del, nato pa je sledil nalet Groma. Ko je pet zaporednih točk dal Josh Giddey, je Kidd posredoval z minuto odmora, toda OKC se ni ustavil. Nadaljevala sta SGA in Jalen Williams, razlika pa je po seriji 11:0 narasla na deset. Po dvomestni prednosti gostov so Mavsi silovito odgovorili. Lively s prostih metov, ko so mu gostje s čvrstimi osebnimi napakami preprečili lahke koše, in Washington s trojko in zabijanjem sta stopila razliko na -2. Tudi minuta odmora ni prekinila pohoda Mavsov. Josh Green je nadaljeval s trojko, potem je bil natančen Dončič, Washington pa je bil izza črte uspešen za 71:65. Serijo 16:0 Dallasa je prekinil Aaron Wiggins, Tim Hardaway pa je pred sireno zadel za tri in vodstvo Mavsov po treh četrtinah z 82:78.

Naslednja tekma bo v torek v Dallasu, nato pa se serija znova seli čez Rdečo reko v Oklahomo. Foto: Reuters
Naslednja tekma bo v torek v Dallasu, nato pa se serija znova seli čez Rdečo reko v Oklahomo. Foto: Reuters

Irving je bil devet minut pred koncem dvakrat zapored uspešen za +7, Lively pa je minuto pozneje zabil za +9. Toda OKC je hitro znižal in Gilgeous-Alexander je dobrih šest minut pred koncem zadel trojko za -3. Nato so gostje namenoma naredili dve osebni napaki nad Livelyjem, ki je iz štirih poskusov zadel le en prosti met. Dallas je zato zaigral z nižjo postavo, a je bil hitro kaznovan z napadalnima skokoma OKC-ja. Kidd je vrnil novinca v igro in takoj je bil nad njim narejena nova osebna napaka. Tokrat je Lively ohranil mirno roko in tri minute in pol pred koncem dvakrat zadel za 98:92. Joe je odgovoril s trojko, potem pa je znova na črto prostih metov stopil Lively in bil znova dvakrat uspešen. V naslednjem domačem napadu je Irving izgubil žogo, a jo je hitro ukradel nazaj Dončić in položil za 102:99. Po dveh prostih metih SGA-ja sta obe ekipi zapravili po dva napada. 40 sekund pred koncem je Irving zadel, Gilgeous-Alexander pa je na drugi strani ob prodoru s komolcem v obraz udaril Luko in prejel osebno napako v napadu. Dončić je, ko je ostalo še sedem sekund, s prostim metom potrdil zmago.


Vzhod, polfinale

Tretja tekma:
CLEVELAND (4) - BOSTON (1) 1:2
93:106 (28:30, 20:27, 21:27, 24:22)
Mitchell 33 (12/22 iz igre, 7/12 za tri), Mobley 17 (7/11 iz igre) in 8 skokov, Garland in LeVert po 15, Strus 6, Wade 5, Okoro 2; Tatum 33 (11/25 iz igre, 2/8 za tri), Brown 28 (13/17 iz igre, 2/3 za tri) in 9 skokov, Holiday 18 (3/4 za tri), White 12, Hauser 6, Pritchard 5, Kornet in Horford po 2.

Četrta tekma, nedelja ob 21.30:
INDIANA (6) - NEW YORK (2) 1:2


Zahod polfinale

Tretja tekma:
DALLAS (5) - OKLAHOMA CITY (1) 2:1
105:101 (26:23, 25:29, 31:26, 23:23)
Washington 27 (11/23 iz igre), Dončić 22 (7/17 iz igre, 1/4 za tri, 7/10 PM), 15 skokov in 5 podaj v 39 minutah, Irving 22 (10/17 iz igre), Lively 12, Gafford in Hardaway po 8, Jones in Green po 3; Gilgeous-Alexander 31 (10/23 iz igre) in 10 skokov, Jal. Williams 16, Holmgren in Joe po 13, Giddey 9, Dort 8, Wiggins 6, Wallace 3, Jay. Williams 2.

Ponedeljek ob 2.00:
MINNESOTA (3) - DENVER (2) 2:1

V krepkem tisku izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.