Luka Dončić v povprečju dosega 33,9 točke, 9,1 skoka in 9,8 podaje, povprečje Kyrieja Irvinga pa znaša 25,3 točke, 5 skokov in 5,3 podaje. Foto: AP
Luka Dončić v povprečju dosega 33,9 točke, 9,1 skoka in 9,8 podaje, povprečje Kyrieja Irvinga pa znaša 25,3 točke, 5 skokov in 5,3 podaje. Foto: AP

Pred leti je v pogovoru za MMC Neven Spahija, hrvaški strokovnjak, ki je trenersko pot začel v Sloveniji pri Olimpiji, pozneje bil tudi pri Krki, ko je deloval kot pomočnik pri moštvu Atlanta Hawks, dejal, da ekipe v Ligi NBA v določenih delih sezone delujejo v različnih prestavah. Po premoru za All Star se že daje v najvišjo, nedvomno pa to storijo pred koncem rednega dela in jasno nato v končnici. Dallasu je prestavljanje dobro uspelo, najvišja prestava pa deluje trenutno zelo utečena.

Da napad zmaguje tekme, obramba pa prvenstva, se vse bolj zavedajo tudi v Dallasu. Dejstvo je, da na dolgi rok moštva ne morejo biti uspešna brez dobrih defenzivnih temeljev. Mavsi so v zaključku rednega dela, ko se borijo za mesta, ki neposredno vodijo v končnico, v zelo dobri formi. Slavili so na zadnjih petih tekmah, na zadnjih desetih so zbrali devet zmag, devetkrat zapored pa so zmagali z Dončićem v postavi, ki je vmes izpustil gostovanje v Oklahoma Cityju.

Dobra ekipa zmaguje tudi, ko nima strelskega dne

Luka Dončić v tej sezoni. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Luka Dončić v tej sezoni. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V noči na sredo po slovenskem času so v Sacramentu nadigrali Kingse (96:132) in jih prehiteli na šestem mestu Zahoda. V prestolnici Kalifornije bodo gostovali še v noči na soboto, ko bi si z zmago tudi priborili boljši medsebojni izkupiček, kar bi bilo v lovljenju mest za “playoff“ lahko zelo pomembno. Namreč Kralji so dvakrat v tej sezoni slavili v American Airlines Centru, toda tedaj Dallas ni bil v takšnem stanju, kot je zdaj.

Bolj se je zanašal na napad, zdaj pa je vse boljši defenzivno. Na zadnjih desetih tekem je njegova obramba med petimi najboljšimi v ligi. “Na začetku sezone smo se zanašali predvsem na napad. Kot lahko vidimo, je naša obramba vse bolj skladna z napadom. Ko je ekipa dobra, najde način, kako zmagati tudi takrat, ko nima strelskega dne. To nam zdaj uspeva. Našli smo tudi način, kako prevladovati pod obročema,“ je po zmagi v Golden 1 Centru dejal trener Dallasa Jason Kidd. Čeprav je bil blizu trojnega dvojčka, so Mavsi dobro pod obročem ustavili letos izjemno učinkovitega Domantasa Sabonisa, litovskega centra, okoli katerega se vrti igra Sacramenta. V drugem polčasu so Kralji dosegli le 43 točk, 68 v zadnjih treh četrtinah, 64 pa jih je Utah v zadnjih treh četrtinah dal proti Dallasu dan predtem.

Gafford in Washington pravi okrepitvi

Vodstvo franšize iz Teksasa je dobro delo opravilo pred prestopnim rokom, ko je pripeljalo Daniela Gafforda in P. J. Washingtona, ki sta se izkazala za pravi okrepitvi. Prvi, ki je prišel iz Washingtona, je učvrstil moč pod obročema in se dobro dopolnjuje z novincem Derickom Livelyjem. Gre za zelo dobrega blokerja. Washington, ki je prišel iz Charlotta, pa je vsestranski obrambni igralec, ki lahko pokriva različne položaje, počasi pa lovi tudi napadalni ritem. Vajeti napada so v tako ali tako v varnih rokah Dončića in Irvinga, ki sestavljata najbolj talentiran branilski dvojec v ligi in sta morda celo najboljša na svojih položajih v igri ena na ena.

Dončić je prvi strelec in tretji podajalec lige, vse višje pa je tudi med kandidati za MVP-ja lige. Foto: Reuters
Dončić je prvi strelec in tretji podajalec lige, vse višje pa je tudi med kandidati za MVP-ja lige. Foto: Reuters
Dallas na zadnjih desetih tekmah. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Dallas na zadnjih desetih tekmah. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dallas je v prvem delu sezone praviloma zmagoval z dobrim metom, ob zadnjem nizu zmag pa je nekajkrat slavil kljub okoli 30-odstotnem metu izza črte. Proti Sacramentu pa so se, predvsem v drugem polčasu, v lepo celoto zložili vsi kosi sestavljanke. Mavsi so dobili skok, zbrali več podaj, imeli malo izgubljenih žog in zadeli 22 trojk. Tretjo četrtino, ko so naredili odločilno razliko, so dobili za 15, čeprav je Dončić dal le dve točki. Zadnjo je Ljubljančan celo presedel, je bil pa sijajen v drugi, ko je nasul 19 točk.

Kidd: Ekipa se je veliko naučila iz porazov

V tretji četrtini so Kiddovi varovanci izvajali visok pritisk, hkrati zaprli pot pod obroč, za tri metali 6/9 in dosegli kar nekaj lahkih košev iz tranzicije. Iz protinapadov so skupaj dali deset točk več od tekmeca. "Lahko igramo na različne načine. Lahko je ritem počasi, lahko pa tudi hitro tečemo. Sezona je namenjena uigravanju, prilagajanju drug na drugega, vzpostavljanju zaupanja med igralci in zato da nabiramo različne izkušnje. Vedno ne bodo pozitivne. Pomembno je, kako se spopadaš s porazi, kako se odzoveš in kaj se naučiš iz njih. Ta skupina fantov je naredila izjemno delo, kako se je učila iz porazov in postala ekipa,“ je dodal Kidd.

Dallas je s 43 zmagami in 29 porazi zdaj na šestem mestu, ki še prinaša neposredno uvrstitev v končnico. Glavni cilj je izognitev kvalifikacijam, toda glede na formo upravičeno lahko Teksašani razmišljajo tudi o kakšni poziciji višje. New Orleans ima na petem mestu zmago več in poraz manj, LA Clippersi, ki so četrti, kar pomeni prednost domačega terena v prvem krogu, pa dve zmagi več in dva poraza manj. Do konca rednega dela Mavsi gostujejo še v Sacramentu, Houstonu, San Francisu pri Golden Statu, Charlottu, Miamiju in Oklahoma Cityju, gostili pa bodo Atlanto, Golden State, Houston in Detroit.