Paolo Banchero v svoji prvi sezoni v NBA v povprečju dosega 20 točk in sedem skokov. Foto: Reuters
Paolo Banchero v svoji prvi sezoni v NBA v povprečju dosega 20 točk in sedem skokov. Foto: Reuters

V italijanski reprezentanci so bili še pred kratkim prepričani, da bo 208 centimetrov visoki krilni center kmalu oblekel njihov dres in bo v prihodnosti ključni mož izbrane vrste, toda zdaj se je v izjemno nadarjenega 20-letnika naselil dvom, piše Eurohoops. Kot je povedal v podkastu nekdanjima NBA-jevcema Dariusu Milesu in Quentinu Richardsonu, ne zapira vrat ameriški reprezentanci. "Ne vem še. To je vprašanje, ki mi ga ves čas zastavljajo," je dejal Banchero.

"Moj oče je Mario, strica Giulio in Angelo. Vsi imamo italijanska imena. Ko sem odraščal, me je zanimal njihov izvor. A ne oče ne jaz nikoli nisva bila v Italiji. Letos poleti bi res rad šel tja, saj je oče vedno govoril, da je želel obiskati Italijo, da bi spoznal še del družine, ki še živi tam. Ponudila se je priložnost, da vzamem italijansko državljanstvo, kar sem izkoristil," je nadaljeval mladenič, ki bo skoraj zagotovo izbran za novinca sezone.

Pandemija covida preprečila nastope za Italijo

Banchero je rojen v Seattlu, po očetu pa ima italijanske korenine. Tako je tudi dobil potni list, pred časom pa je bil tudi že prepričan, da bo zaigral za Italijo, ki jo poleti čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Toda zdaj se je pojavila dilema, saj se ponuja priložnost, da obleče dres ZDA in predstavlja svojo domovino. V preteklosti, ko je poskušal priti v mlajše ameriške reprezentančne selekcije, mu je vedno spodletelo, zaradi česar je ostalo veliko grenkega priokusa, je priznal.

"Večkrat sem bil zavrnjen, potem pa je italijanska zveza stopila v stik z očetom. Imel sem 16 ali 17 let. Z njihovo pomočjo sem dobil državljanstvo. Če ne bilo pandemije covida, bi zagotovo zaigral za Italijo, ko sem imel 17 ali 18 let. Takrat ne bi priložnosti izpustil iz rok. Tedaj se je vse ustavilo, od takrat pa se je veliko zgodilo. Šel sem na univerzo, naredil, kar sem pri Duku, bil številka ena na naboru … Zdaj so stvari malce drugačne. Še posebej, ker je direktor reprezentance ZDA nekdanji igralec Duka in Orlanda Grant Hill. Na kratko, treba bo sprejeti odločitev," je dodal Banchero.