Dončić je imel težave z osebnimi napakami, vendar je vseeno ostal na parketu tudi v končnici. Foto: AP
Dončić je imel težave z osebnimi napakami, vendar je vseeno ostal na parketu tudi v končnici. Foto: AP

23-letni Ljubljančan je na uvodnih dveh tekmah skupaj dosegel 80 točk, a imel je premalo pomoči soigralcev. Tokrat se je lahko zanesel na soigralce. Jalen Brunson, ki je odpovedal na obeh tekmah v Arizoni, je bil najboljši strelec srečanja v American Airlines Centru z 28 točkami. Reggie Bullock in Dorian Finney-Smith sta bila štirikrat natančna izza črte.

Brunson bo za take predstave poleti bogato plačan
"Energija je bila prava. Tako bi morali igrati vsako tekmo. Celotna ekipa je odlično igrala v obrambi. Phoenix je izjemno moštvo, ne bo jih lahko premagati na naslednjih tekmah. Če bomo tako igrali, imamo možnost na vsaki tekmi. Pred glasnimi navijači moramo ponoviti tako predstavo tudi v nedeljo. Verjamemo v uspeh v tej seriji. Pot do štirih zmag bo še dolga za obe ekipi. Brunson je odličen igralec. Za take predstave bo bogato plačan letos poleti," je povedal Dončić, ki je misli že usmeril k četrti tekmi. Na sporedu bo v nedeljo ob 21.30 po slovenskem času.

Dončić: Energija in izvedba sta bili veliko boljši
Chris Paul je katastrofalno odigral prvi polčas. Foto: Reuters
Chris Paul je katastrofalno odigral prvi polčas. Foto: Reuters

Paul raztresen na 37. rojstni dan
Chris Paul si je 37. rojstni dan zamislil popolnoma drugače. V prvem polčasu je izgubil kar sedem žog (največ v karieri do odmora na tekmi končnice). Nikakor ni našel pravega ritma, na koncu je zbral 12 točk. Najboljši strelec Sunsov je bil Jae Crowder z 19 točkami, zadel je pet trojk. Devin Booker je dodal 18 točk.

Sunsi so do današnjega večera dobili enajst zaporednih medsebojnih tekem. Mavericksi so se veselili prve zmage po 29. novembru 2019, ko je Dončič nasul 42 točk.

Dallas hitro ujel ritem po slabem startu
Sunsi so zalet po dveh domačih zmag prenesli v American Airlines Center. Booker je zadel dve trojki, Crowder pa je dodal pet točk v uvodnih petih minutah (5:11). Brunson je odgovoril s sedmimi zaporednimi točkami in Dallas je ujel pravi ritem v napadu po začetnih težavah. Z delnim izidom 15:2 je povedel z 20:13 po košu Dončiča. Ljubljančan je končan prvo četrtino s trojko in Mavericksi so po 12 minutah vodili z 29:20.

Phoenix v zadnjih minutah prvega polčasa ujel priključek
Paul je na začetku druge četrtine izgubil že pet žog, deloval je popolnoma raztreseno. Dončić (16 točk, 9 skokov in 6 podaj v prvem polčasu) in Brunson (14 točk od odmora) sta vodila napad Dallasa, ki je tri minute pred odmorom povedel že z 48:34. Phoenix je odšel na odmor z delnim izidom 10:3, Crowder je s trojko znižal na 51:44.

Jalen Brunson, ki je v prvem krogu proti Utahu povprečno dosegal 28 točk na tekmo, je razočaral na prvih dveh tekmah v Phoenixu. Tokrat je navdušil in bil zelo zaslužen za zmago Dallasa. Foto: Reuters
Jalen Brunson, ki je v prvem krogu proti Utahu povprečno dosegal 28 točk na tekmo, je razočaral na prvih dveh tekmah v Phoenixu. Tokrat je navdušil in bil zelo zaslužen za zmago Dallasa. Foto: Reuters

Težave z osebnimi napakami niso ustavile Dončića
Sredi tretje četrtine je Dončić s trojko po značilnem koraku nazaj povišal na 69:51. Sunsi so bili razglašeni in po 36 minutah so zaostajali za 15 točk (82:67).

Osem minut pred koncem je Dončić prejel peto osebno napako. Znova se je razjezil na sodnike. Trener Jason Kidd ga je moral vzeti iz igre, vstopil je Frank Ntilikina. Phoenix se je približal na 95:86 štiri minute pred koncem, ko se je Dončić vrnil na parket. 55 sekund pred zadnjim piskom sirene je našel Reggieja Bullocka, ki je s trojko zapečatil usodo najboljše ekipe rednega dela (102:91).

Williams: Malo pozitivnih stvari sem videl in čaka nas malce daljša videoanaliza
"Zgrešili smo številne lahke mete in nato prejeli lahke koše. V napadu smo odpovedali. Velikokrat smo imeli prostega igralca, a žoga ni zaokrožila in ni prišla na pravo mesto. Imeli smo le 15 prostih metov. Na gostovanju je težko zmagati na tak način. Zbranost pri metih iz bližine je bila slaba. Izgubili smo kar 17 žog. Malo pozitivnih stvari sem videl in čaka nas malce daljša videoanaliza," je na novinarski konferenci povedal trener Phoenixa Monty Williams.

Kidd: Kar nekaj igralcev se je pridružilo Luki na zabavi
Precej boljše volje je bil Jason Kidd: "Kar nekaj igralcev se je pridružilo Luki na zabavi. Tokrat ni bil sam. Končno smo odigrali dobro obrambo vseh 48 minut. Brunson je končno odigral agresivno. Tako sva se zmenila pred tekmo. Težko ga je pokriti, ko prodira v raketo. Dončić ni igral na treh tekmah proti Utahu, pa smo vseeno dvakrat zmagali."

Joel Embiid je povzročal velike težave obrambi Miamija. Center po poškodbi še ni v najboljši formi. Če jo bo hitro ujel, lahko Sixersi zrežirajo preobrat v seriji. Foto: Reuters
Joel Embiid je povzročal velike težave obrambi Miamija. Center po poškodbi še ni v najboljši formi. Če jo bo hitro ujel, lahko Sixersi zrežirajo preobrat v seriji. Foto: Reuters

Green s sedmimi trojkami zrežiral prvo zmago Philadelphie
Joel Embiid se je vrnil in Philadelphia je bila popolnoma drugačna ekipa. Sixersi so odpravili Miami z 99:79 in znižali na 1:2 v zmagah.

Najboljši strelec rednega dela sezone Embiid se je poškodoval na šesti tekmi prvega kroga končnice v Torontu. Z zlomljeno arkado in manjšim pretresom možganom je moral počivati dve tekmi. Philadelphia je bila na Floridi dvakrat nemočna.

Serija se je preselila v Wells Fargo Center in že ob predstavitvi igralcev je bilo jasno, da bo to težka naloga za Miami. Embiid je nastopil s črno masko na obrazu, prispeval je 18 točk in 11 skokov. Blestela sta Danny Green (7/9 za tri) in Tyrese Maxey (5/6 za tri), oba sta zbrala po 21 točk. James Harden še vedno ni našel prave forme, a je zadel vseh osem prostih metov in dosegel 17 točk.

Tyrese Maxey je zadel pet trojk iz šestih poskusov. Foto: Reuters
Tyrese Maxey je zadel pet trojk iz šestih poskusov. Foto: Reuters

Le Butler razigran pri Vročici
Jimmy Butler je bil s 33 točkami edini razigrani igralec pri Vročici. Bam Adebayo, ki je blestel na uvodnih dveh tekmah, je dosegel 9 točk (2/9 iz igre), Kyle Lowry ni zbral niti točke v 25 minutah. Vročica je metala le 23-odstotno izza črte (7/30).

Po treh četrtinah so Sixersi vodili z 68:65. V zadnji četrtini so prikazali najboljšo igro v tej seriji, dobili so jo kar z 31:14. Obramba je bila granitna. V uvodnih petih minutah Miami ni dosegel koša iz igre.

Rivers: Vsak taktični načrt je dober, če igra Embiid
"Vsak taktični načrt je dober, če igra Embiid. Zaradi pretresa možganov sploh ni smel teči. Brez enega pravega treninga je zaigral," je bil navdušen trener Doc Rivers.


Vzhod, polfinale, tretji tekmi:
PHILADELPHIA (4) – MIAMI (1) 1:2
99:79 (21:17, 20:17, 27:31, 31:14)
Green (7/9 za tri) in Maxey (5/6 za tri) po 21, Embiid 18 (5/12 iz igre) in 11 skokov, Harden 17 (4/11 iz igre, 1/7 za tri), Harris 9, 10 skokov in 8 podaj, Thybulle in Milton po 4, Niang 3, Reed 2; Butler 33 (12/22 iz igre, 1/5 za tri) in 9 skokov, Herro 14 (5/15 iz igre), Adebayo in Strus (3/11 za tri) po 9, Oladipo 6, Dedmon in Tucker po 4.

Sobota ob 21.30:
MILWAUKEE (3) – BOSTON (2) 1:1


Zahod, polfinale, tretji tekmi:
DALLAS (4) – PHOENIX (1) 1:2
103:94 (29:20, 22:24, 31:23, 21:27)
Brunson 28 (10/21 iz igre, 1/5 za tri), Dončić 26 (11/25 iz igre, 2/7 za tri, prosti meti 2/5), 13 skokov in 9 podaj, Bullock 15 (4/10 za tri), Finney-Smith (4/11 za tri) in Kleber po 14, Dinwiddie 4, Powell 2; Crowder 19 (5/8 za tri), Booker 18 (4/6 za tri), Ayton 16 in 11 skokov, Paul (5/9 iz igre, 2/4 za tri) in Bridges po 12, McGee 8, Johnson 6, Shamet 3.

Nedelja ob 2.30:
GOLDEN STATE (3) – MEMPHIS (2) 1:1

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.