Luka Dončić je na najlepši način voščil očetu Saši, ki je 14. junija dopolnil 50 let. Foto: Reuters
Luka Dončić je na najlepši način voščil očetu Saši, ki je 14. junija dopolnil 50 let. Foto: Reuters

Predčasno je moral zaradi osebnih napak na tretji tekmi na klop, plaz kritik pa se je nanj usul tako zaradi prerekanja s sodniki kot zaradi njegove predstave v obrambi. Na upravičene ali ne, Luka se je nanje odzval na najboljši način in kot je to tudi pri njem v navadi, ko se zgodi kaj takega. Dallas je vodil do prepričljive zmage (122:84), s čimer so se Mavericksi rešili pred metlo, tako podaljšali sezono in prekinili niz desetih zmag Bostona, Dončić pa je blestel predvsem v prvem polčasu, ko so gostitelji tako rekoč že odločili dvoboj v svojo korist.

Dončić v prvem polčasu dosegel 25 točk, Boston pa 35

Sorodna novica Dončić v velikem slogu odgovoril kritikom in zrežiral visoko zmago Dallasa

"Poskušam se ne ukvarjati s tem. Ohranjam fokus. Vem, da kritike vedno bodo ne glede na vse. Ne bo vedno lahko in lepo, ne igra se vedno dobro. Jaz sem tu, da uživam in igram košarko," je o kritikah 25-letni Ljubljančan dodal na novinarski konferenci. Prispeval je 29 točk, v statistiko pa vpisal še po pet skokov in podaj ter tri ukradene žoge. Nobene ni izgubil. Iz igre je metal 12/26, ni pa zadel nobene trojke. Osemkrat je poskusil izza črte, dvakrat iz težkega položaja tik pred odhodom na klop dobro minuto pred koncem tretje četrtine. Tedaj je bil ob razliki 35 točk zmagovalec že nekaj časa znan.

Dončić po gladki zmagi Dallasa verjame v preobrat v finalu

"Vedeli smo, da si ne smemo privoščiti še enega poraza. Kot vedno pravim, verjamemo do konca. Naša energija je bila prava. Bili smo bolj agresivni in povsem zbrani v obrambi. Igrali smo v višjem ritmu. Košarka je ekipni šport. Na parketu je pet igralcev in velika stvar je, če vsi igrajo, kot smo mi tokrat. Vsak je imel pravo energijo, vsak je prispeval svoje. Tako moramo nadaljevati," je dodal Luka, ki je izvrstno začel srečanje. V prvi četrtini je dal 13 točk, skupaj s Kyriejem Irvingom sta jih v prvih 12 minutah dosegla več kot vsi Kelti, z atraktivnimi potezami in meti z razdalje pa so American Airlines Center v uvodnem delu srečanja na noge dvignili P. J. Washington, Derrick Jones in Dereck Lively. Dallas si je priigral 13 točk naskoka (34:21).

Na začetku druge četrtine so Mavsi povedli za 15, kar je bilo do tedaj njihovo najvišje vodstvo v seriji. Prvi del je Dončić sklenil s 25 točkami, kar je največ v enem polčasu tekme finala v zgodovini teksaške franšize, Boston pa le s 35, kar je najmanj, odkar za krmilom zasedbe iz Massachusettsa sedi Joe Mazzulla. Na odmor so domači košarkarji odšli z lepim vodstvom 61:35. Do zdaj so jih na vsakem obračunu finala drago stali črne minute in velik padec ravni igre v eni četrtini, ko je Boston naredil razliko. Tokrat so celotno srečanje odigrali vrhunsko, najvišja razlika pa je znašala kar 48 točk.

Kidd: Luka je vzpostavil ritem tekme

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Z dobro obrambo so Mavsi poskrbeli za slab odstotek gostujočega meta. Le 36-odstotno so metali Celticsi iz igre, na drugi strani pa je bil Dallas več kot 50-odstotno uspešen. Ob tem je zadel eno trojko več, in to z boljšim odstotkom (15/37; 14/41), kar je bilo do zdaj veliko orožje Keltov, pri katerih skoraj vsak lahko zadene za tri. Dobro so Mavsi nadzorovali žogo, saj so jih zapravili le devet, pet manj od tekmeca. Popolna je bila domača dominacija v skoku. Že takoj so gostitelji vzpostavili nadzor nad bojem za odbite žoge. 16:6 je bilo razmerje v skoku ob koncu prve četrtine, na tekmi pa 52:31, od tega 13:4 v napadu. Z 12 skoki je bil daleč najboljši Lively.

"Velika stvar je, da tako igra. Kar pozabljamo, da je novinec in dela vse to. Že vso sezono je izjemen. Res je lepo spremljati, kako neverjetno napreduje. Lepo je, da ga imamo ob sebi, in vesel sem, da lahko rečem, da je moj soigralec," je o 20-letnem centru spregovoril Dončić. O Livelyjevi zadeti trojki pa dodal: "Naj kar meče, saj ima dober odstotek." Mladenič je namreč prvič vrgel izza črte v končnici, v rednem delu pa je zgrešil oba poskusa za tri. Toda Jason Kidd je na novinarski konferenci dejal, da je prav tu prostor za njegov napredek, saj je sposoben zadevati z razdalje. Tudi strokovnjaki so pred naborom o njem povedali, da lahko zadeva tudi trojke.

Kidd, ki je v svojem slogu ostal miren tako po porazih kot tudi zdaj po zmagi, je veliko govoril tudi o Luki. "To veliko pove o njem. Vedno stopi za svoje igralce in nas podpira. Lepo, da imamo takega trenerja," je odgovoril Dončić, kaj pomeni, da ga nekdanji odlični organizator igre brani pred kritikami. "Bil je Luka. Nič ni bil drugačen. Je eden najboljših na svetu. Kolikor ga kdo želi kritizirati, je še vedno izvrsten. Tokrat je bil in bil je tudi že predtem, čeprav se nekateri s tem ne strinjajo. V tej seriji igra na zelo visoki ravni. Ne vem, ali je bil to odziv na kritike. Dela vse za ekipo tako v napadu kot v obrambi. Tokrat je le igral svojo igro. Nič ni silil, skakal je, vključeval soigralce ... Govorili smo, da moramo igrati hitreje, in Luka je vzpostavil ta ritem," je povedal Kidd.

Dončić verjame v preobrat

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Vedeli smo, da moramo odigrati najbolje, kar znamo. To ali pa gremo na počitnice. Fantje so opravili dobro delo. Niso igrali na silo, ampak so počakali, da so ujeli pravi ritem. Prve tri tekme nismo izkoristili njihovih napak. Zadevali so trojke, mi pa nismo bili pri metu. Delali smo napake ob nepravem času. Tokrat smo mi znali kaznovati njihove. Nismo dopustili, da pridejo do prevelikega števila prostih metov in skoka v napadu ter tako drugih priložnosti. Res smo dobro izvedli načrt, ki smo ga postavili pred tekmo. Potrebovali smo razigrane igralce, ne le Luko in Kyrieja. Zadeli so nekaj pomembnih trojk. Žoga je lepo krožila in nismo preveč razmišljali. Med sezono smo dokazali, da smo lahko eni najboljših, kar se tiče meta z razdalje," je nadaljeval trener Dallasa.

"Ni treba komplicirati. To ni operacija, je košarka. Bili smo se pripravljeni boriti. Oni so bili že pripravljeni na slavje. Bili smo obupani, če lahko tako rečemo. Boston je pripravljen, da zapre vrata. A najtežje je narediti prav ta zadnji korak, česar se vsi zavedamo, sploh ko imaš tekmeca, ki nima česa izgubiti in se bori do zadnjega," je dodal Kidd. Dallas si še enega poraza seveda ne sme več privoščiti. "Seveda smo čutili pritisk. Nihče ne želi tako izgubiti finala. Toda zmaga ne spremeni ničesar. Kot sem rekel na začetku serije, je pomembno, kdo pride prvi do štirih zmag. Verjeli bomo do konca in samo nadaljevati moramo igro, ki smo jo pokazali tokrat. Verjamem v to ekipo in verjamem v preobrat," je še povedal Dončić.

Do zdaj še nobena ekipa v zgodovini lige, ko je povedla v zmagah s 3:0, ni izgubila serije. 156:0 je razmerje v takih primerih, zadnja taka sta bila v konferenčnem finalu prav Dallas in Boston. Naslednji njun dvoboj, ko bodo Mavsi znova igrali za preživetje, Celticsi pa za 18. naslov, bo v TD Gardnu v noči na torek ob 2.30 po slovenskem času.

Dončić z izjemno predstavo utišal kritike