Luka Dončić je šesti strelec in četrti podajalec lige. V povprečju dosega 28,7 točke, 9,3 skoka in 8,7 podaje na tekmo. Foto: AP
Luka Dončić je šesti strelec in četrti podajalec lige. V povprečju dosega 28,7 točke, 9,3 skoka in 8,7 podaje na tekmo. Foto: AP

Po več kot treh mesecih, ko se je Liga NBA zaradi pandemije novega koronavirusa prekinila, je slovenski košarkarski superzvezdnik govoril s sedmo silo. 21-letni Ljubljančan se je pred kratkim vrnil v ZDA, kjer se pripravlja na nadaljevanje sezone najmočnejše lige na svetu, ki se bo v "mehurčku" z 22 ekipami končala v Orlandu.

Kot je povedal eden najboljših posameznikov v tej sezoni NBA-ja, čeprav so se nekateri košarkarji že odpovedali igranju na Floridi – to je storil tudi njegov soigralec Willie Cauley-Stein, ki bo v juliju postal oče –, številni pa dvomijo o nastopu v mestu zabaviščnih parkov, njegovo sodelovanje nikoli ni bilo pod vprašajem.

Kot je dodal, je v času pandemije najbolj pogrešal prav košarko: "Vesel sem, da sem se lahko vrnil domov in bil z družino. V Sloveniji je bila večina stvari zaprtih. Nismo mogli ven. Ko sem odhajal, se je počasi začelo odpirati. Najtežje je bilo prav to, da nisem mogel igrati košarke. Med karanteno sem najbolj pogrešal košarko."

Ko so se ukrepi v Sloveniji vendarle sprostili, se je Luka veliko ukvarjal s športom, kot je povedal, še posebej s tenisom, in se začel pripravljati na vrnitev v ZDA. Treniral je s kondicijskim trenerjem Juretom Drakslarjem, ki skrbi tudi za telesno pripravo košarkarjev evroligaša Himkija. "Sem v dobrem stanju. Ko se bo v Orlandu začelo, bom v še boljšem. Sem dobro pripravljen na nadaljevanje," je o fizičnem stanju povedal Dončić.

Mavsi se bodo v Orlando odpravili 8. julija, šele tedaj pa bodo začeli skupne treninge. Do prve tekme, ko se bodo pomerili s Houstonom, jih bodo tako ločili še trije tedni. Za zdaj torej trenirajo samo individualno. "Veseli smo, da lahko treniramo. Žal še ne skupaj celotna ekipa, vseeno pa smo veseli, da se je začelo." Februarja in marca so Dončića pestile manjše poškodbe, zato se strinja, da mu je premor dobro del: "Veliko igralcev je imelo manjše poškodbe in niso bili stoodstotni. Zagotovo nam je ta odmor prišel prav."

"Želimo doseči čim več zmag. V Orlando gremo brez pritiska. Želimo igrati košarko kot prava ekipa, doseči cilj in se zabavati," je povedal ključni mož Mavericksov. Dallas, ki ima na Zahodu 40 zmag in 27 porazov, upe polaga v udarno navezo Dončić–Kristaps Porzingis. Luka verjame, da premor na njuno povezanost na parketu ni vplival: "Imava zelo dobro kemijo. Že pred sezono sva jo imela. Žal še ne treniramo skupaj. Nisva odigrala toliko tekem, kot bi želela, ampak kemija je dobra in prepričan sem, da bo z vsakim treningom in tekmo še boljša."