Kyrie Irving in Dončić sta prvič združila moči v začetni peterki Mavericksov. Skupaj sta zbrala 55 točk. Foto: Reuters
Kyrie Irving in Dončić sta prvič združila moči v začetni peterki Mavericksov. Skupaj sta zbrala 55 točk. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan je izpustil zadnje štiri tekme zaradi poškodbe desne pete, ki jo je staknil pred devetimi dnevi na domači tekmi proti New Orleansu. Hitro je ujel pravi ritem in prispeval 27 točk, 9 skokov in 5 podaj v 41 minutah. Irving je bil z 28 točkami najboljši strelec Mavericksov, ki so zadeli 20 trojk iz 51 poskusov. Izkazal se je tudi Josh Green s 23 točkami, petkrat je bil natančen izza črte.

Fox nasul 26 točk v zadnji četrtini in podaljšku
V petek je Sacramento izgubil prvo četrtino s 25:45 in do konca srečanja se ni več pobral (114:122). Trener Mike Brown je napovedal spremembe in tokrat so Kralji v Golden 1 Centru igrali precej bolje v obrambi. Fox je v uvodnih treh četrtinah zbral le 10 točk, nato pa je s številnimi prodori in prostimi meti v zadnji četrtini in podaljšku zrežiral zmago gostiteljev.

De'Aaron Fox je na dveh tekmah proti Dallasu skupaj prispeval kar 69 točk. Foto: Reuters
De'Aaron Fox je na dveh tekmah proti Dallasu skupaj prispeval kar 69 točk. Foto: Reuters

S 36 točkami je bil najboljši strelec srečanja. Glasni navijači so večino zadnje četrtine in podaljšek spremljali na nogah. To je bila tekma, ki je spominjala na končnico. V Sacramentu so jo zadnjič spremljali leta 2006.

Zelo izenačena prva četrtina
Dončić je že po 66 sekundah zbral pet točk in zadel trojko z osmih metrov. Ekipi sta se izmenjevali v vodstvu, po 12 minutah so imeli gostitelji minimalno prednost (34:32).

Kralji so si hitro nabrali 13 točk naskoka
Na začetku druge četrtine je Irving vodil igro Mavericksov, ko je Dončić šest minut počival. Sacramento si je sredi druge četrtine z delnim izidom 9:0 nabral prvo dvomestno prednost (54:44) po zabijanju Foxa. Tudi minuta odmora, ki jo je vzel Jason Kidd, ni zaustavila naleta Sacramenta. Keegan Murray je povišal na 60:47 štiri minute pred koncem prvega polčasa.

Mavericksi sanjsko končali prvi polčas
Mavericksi so se razigrali v zadnjih treh minutah pred odmorom, ko so z delnim izidom 15:2 celo prevzeli vodstvo (62:64). Reggie Bullock je zadel trojko z levega kota, Tim Hardaway in Dončić sta bila natančna izza črte z desne strani, nato pa je še Irving prehitel sireno z leve strani.

Zelo izenačena je bila tudi tretja četrtina in po 36 minutah je Dallas ohranil dve točki naskoka (86:88).

Bullock in Fox nista bila natančna izza črte
Sredi zadnje četrtine je imel Dallas pet točk naskoka (97:102), Kevin Huerter je s trojko izenačil na 106:106, vendar je takoj odgovoril Irving. Domantas Sabonis je 37 sekund pred koncem rednega dela izenačil na 114:114. Bullock ni bil natančen izza črte, zadnji napad pa je pripadel gostiteljem. Trener Brown ni vzel minute odmora, Fox pa je zgrešil met za tri točke.

Podaljšek: Fox – Dallas 14:14
V podaljšku je Fox dosegel 14 točk, toliko jih je zbrala celotna ekipa Mavericksov. Irving je s trojko z desne strani znižal na 127:126, a je do konca ostalo še 24 sekund. Pri vodstvu Sacramenta s 129:126 se je Dončić odločil za met izza črte po koraku nazaj, a ni bil natančen 14 sekund pred zadnjim piskom sirene. Fox je v zadnjih 18 sekundah zadel vseh šest prostih metov in s tribun je odmevalo "MVP, MVP".

Poraz Dallasa ob vrnitvi Dončića na drugi tekmi v Sacramentu

Dončić: V končnici bi moral podati Irvingu, saj je bil res vroč
"Zelo sem utrujen, a sem užival, ker dolgo nisem igral. V zadnji četrtini in v podaljšku se je poznalo, da me noge niso ubogale. Zelo sem se zabaval z Irvingom. Res je neverjeten košarkar, a to sem vedel že nekaj časa. Moral bi mu podati žogo v končnici, saj je bil res vroč. To je bila moja napaka. Skupaj morava odigrati še precej tekem, da se bova popolnoma ujela. Tekmeci bodo težko podvajali oba in imela bova več prostora," je na novinarski konferenci poudaril Dončić.

Brown tokrat zadovoljen z obrambo
"Zelo sem zadovoljen predvsem z obrambo. Veliko igralcev se je izkazalo na obeh straneh parketa," je bil nasmejan trener Kraljev Brown.

"Mislim, da smo igrali dobro. Imamo še veliko rezerve. Prepričan sem, da bomo še veliko boljši. Sacramento je res odigral odlično tekmo," je dodal trener Kidd, ki je bil zadovoljen z novo udarno navezo: "Mislim, da sta dobro sodelovala. Vse je bilo naravno, brez izsiljevanja. Ta naveza bo dobro vplivala na našo ekipo. Opravila sta odlično delo."

Čančar začel v prvi peterki in zbral 12 točk
Charlotte je bil pričakovano nemočen proti Denverju (105:119). Najboljša ekipa Zahoda si je tudi brez poškodovanih Aarona Gordon in Jamala Murrayja zagotovila 39. zmago sezone.
20. trojni dvojček v letošnji sezoni je vpisal dvakratni zaporedni najkoristnejši igralec lige Nikola Jokić. Na koncu se je ustavil pri 30 točkah, 16 skokih in desetih podajah.

Vlatko Čančar je 10 od 12 točk dosegel v prvem polčasu. Trener Michael Malone ima na voljo zelo širok igralski kader, a slovenskemu reprezentantu zelo zaupa. Foto: Reuters
Vlatko Čančar je 10 od 12 točk dosegel v prvem polčasu. Trener Michael Malone ima na voljo zelo širok igralski kader, a slovenskemu reprezentantu zelo zaupa. Foto: Reuters

Vlatko Čančar je tekmo v Spectrum Centru začel v prvi peterki in v 24 minutah dosegel 12 točk, pet skokov in dve podaji. Iz igre je zadel pet od devetih metov, od tega tudi eno trojko.

Ključna je bila tretja četrtina, ki so jo Nuggetsi dobili s 37:23. Najslabši ekipi Vzhoda se ni več uspelo pobrati. Center Thomas Bryant, ki je prišel iz LA Lakersov v menjavi igralcev, je bil na parketu le dve minuti. Trener Michael Malone je obljubil, da bo po tekmi All Star dobil več priložnosti.

Dinwiddie zadel trojko po pisku sirene
Brooklyn se je prvič predstavil v popolnoma spremenjeni zasedbi. Netsi so izgubili proti Philadelphii z 98:101, potem ko so vodili vse do zadnjih sekund.

Pet sekund pred koncem je Joel Embiid zadel dva prosta meta za vodstvo Sixersov (98:99). Mikal Bridges ni bil natančen po prodoru in James Harden je zadel dva prosta meta. Do konca je ostalo še devet desetink. Po minuti odmora je Spencer Dinwiddie zadel trojko z desetih metrov. Ob velikem veselju v dvorani so si sodniki ogledali posnetek in opazili, da je malce prepozno izpustil žogo. Namesto podaljška so se Sixersi veselili zmage.

V prvi peterki Brooklyna sta bila Dorian Finney Smith in Dinwiddie, ki sta prišla iz Dallasa v menjavi igralcev za Irvinga. Kevin Durant je odšel v Phoenix, Bridges (23 točk, 3/5 za tri) in Cameron Johnson (12 točk) pa sta takoj postala nosilca igre Brooklyna. Le center Nic Claxton je ostal od "stare garde".

James Harden je pred letom dni zapustil Netse. Ni si mislil, da mu bosta tako hitro sledila še Kevin Durant in Kyrie Irving. Brooklyn zdaj nima nobenega zvezdnika, a še vseeno ima lepe možnosti za preboj v končnico. Foto: Reuters
James Harden je pred letom dni zapustil Netse. Ni si mislil, da mu bosta tako hitro sledila še Kevin Durant in Kyrie Irving. Brooklyn zdaj nima nobenega zvezdnika, a še vseeno ima lepe možnosti za preboj v končnico. Foto: Reuters

Harden se je prvič vrnil v Barclays Center
Najboljši strelec tekme je bil Embiid s 37 točkami, zbral je tudi 13 skokov. Harden se je vrnil v Barclays Center prvič po lanski menjavi igralcev. Januarja 2021 je zapustil Houston in se preselil v Brooklyn, kjer pa ni šlo po načrtih in že po 13 mesecih je okrepil Philadelphio.

"V Houstonu sem se odlično počutil. Nismo imeli možnosti za naslov, zato sem odšel v Brooklyn, kjer sem združil moči z Durantom in Irvingom. Nič ni šlo po načrtu, a o tem ne bom govoril s predstavniki medijev. Zdaj smo vsi trije zapustili Brooklyn, ki ima popolnoma drugačno ekipo," je povedal Harden, ki je dosegel 29 točk.

Knicksi na krilih Brunsona ugnali Utah
New York je premagal Utah s 126:120. V Madison Square Gardnu je blestel Jalen Brunson, ki je nasul 38 točk. V dresu Knicksov je debitiral Josh Hart z 11 točkami.

Pet minut pred koncem je bil izid izenačen na 109:109, potem pa so Brunson, R. J. Barrett in Julius Randle zadeli za tri točke. Gostom iz Salt Lake Cityja se ni več uspelo približati. Russell Westbrook ni bil v kadru in z vodstvom kluba se bo skušal pogovoriti o odkupu pogodbe, potem pa bi lahko kot prost igralec podpisal pogodbo z novo ekipo.

Rui Hačimura se je hitro izkazal za pravo okrepitev Lakersov. Foto: Reuters
Rui Hačimura se je hitro izkazal za pravo okrepitev Lakersov. Foto: Reuters

Zmaga Lakersov brez Jamesa v San Franciscu
Golden State je izgubil proti LA Lakersom s 103:109. Pri Bojevnikih je poškodovan MVP lanskega finala Stephen Curry, pri Jezernikih pa je drugo tekmo zapored izpustil LeBron James. Najboljši strelec Lige NBA vseh časov ima zvit levi gleženj. Srečanje je spremljal v sončnih očalih na klopi in bil je navdušen nad novo podobo Jezernikov, ki so temeljito prevetrili kader.

D'Angelo Russell, Jarred Vanderbilt in Malik Beasley so prvič oblekli dres Lakersov in zares so se izkazali. Pristop je bil izjemen od prve minute in hitro je bilo jasno, da bodo prvaki v težavah.

Blestel je Dennis Schröder, ki je dosegel 29 točk, trikrat je bil natančen izza črte. Anthony Davis ni imel strelskega večera (5/19 iz igre), a je odlično igral v obrambi in v prelomnih trenutkih podelil tri blokade. Russell, ki se je vrnil k Jezernikom po šestih letih, je začel v prvi peterki in zbral 15 točk.

Draymond Green se je po koncu tekme pozdravil z LeBronom Jamesom. Foto: Reuters
Draymond Green se je po koncu tekme pozdravil z LeBronom Jamesom. Foto: Reuters

Hačimura blestel v končnici
Pet minut pred koncem je bil izid zadnjič izenačen (98:98). Bojevniki tri minute in pol niso dosegli niti točke v končnici. Rui Hačimura je zadel trojko in nato še povišal na 98:105. Donte DiVincenzo je prispeval zadnjih pet točk za Golden State, ki ni imel razigranega posameznika v odločilnih trenutkih.

Najboljši strelec tekme Jordan Poole je 17 od 29 točk dosegel na začetku zadnje četrtine, nato pa so ga Lakersi precej bolje pokrili. Klay Thompson je imel izjemno slab večer (5/21 iz igre, 3/13 za tri).

"To je bila velika zmaga. Zelo sem ponosen na igralce, ki so iztisnili zadnje atome energije," je povedal trener Lakersov Darvin Ham, ki je doživel že številne grenke poraze v tej sezoni. Jezerniki so še vedno na skromnem 13. mestu na Zahodu, a imajo le štiri poraze več od Dallasa.


Tekme 11. februarja:
SACRAMENTO
– DALLAS
* 133:128 (34:32, 28:32, 24:24, 28:26)
Fox 36 (12/23 iz igre, 0/4 za tri, prosti meti 12/14), Sabonis (10/12 iz igre in 14 skokov) in Davis (10/17 iz igre) po 22, Huerter 15 (3/7 za tri), Lyles 14, Barnes 13, Murray 5, Mitchell 4, Metu 2; Irving 28 (11/21 iz igre, 4/10 za tri), 7 skokov in 7 podaj v 42 minutah, Dončić 27 (11/20 iz igre, 2/9 za tri, prosti meti 3/5), 9 skokov in 5 podaj v 41 minutah, Green 23 (5/8 za tri), Wood 15, Bullock in McGree po 8, Powell 7, Hardaway 6, Pinson in Hardy po 3.
* – po podaljšku

BROOKLYN – PHILADELPHIA 98:101
Bridges 23 (8/18 iz igre, 3/5 za tri), Harris 18 (6/9 za tri), Thomas 14, Johnson 12; Embiid 37 (12/18 iz igre, prosti meti 12/13) in 13 skokov, Harden 29 (9/20 iz igre, 2/6 za tri, prosti meti 9/9), Maxey 12.

CHARLOTTE – DENVER 105:119
Washington 22 (8/14 iz igre), Hayward 21 (9/18 iz igre), Ball 18 (6/16 iz igre, 3/10 za tri), 12 podaj in 9 skokov; Jokić 30 (11/22 iz igre), 16 skokov in 10 podaj, Caldwell Pope 15, Porter in Brown po 14, Čančar 12 (5/9 iz igre, 1/3 za tri, prosti meti 1/1), 5 skokov in 2 podaji v 24 minutah.

ORLANDO – MIAMI * 103:107
Fultz 17 (7/14 iz igre), Banchero 16 (6/16 iz igre) in 13 skokov, M. Wagner, Carter in Suggs (3/4 za tri) po 14; Herro 23 (10/23 iz igre, 2/10 za tri), Butler 22 (7/17 iz igre), Vincent 20 (4/10 za tri), Adebayo 13 (5/10 iz igre) in 17 skokov.
* – po podaljšku

WASHINGTON – INDIANA 127:113
Beal 32 (13/18 iz igre, 4/5 za tri), Morris in Porzingis (10 skokov) po 17, Avdija 16; Haliburton 21 (5/8 za tri), Turner 20 (7/10 iz igre), Hield (4/10 za tri) in Mathurin po 16.

ATLANTA – SAN ANTONIO 125:106
Young (9/19 iz igre in 17 podaj) in Hunter (8/13 iz igre) po 24, Murray 18; K. Johnson 25 (9/14 iz igre), Sochan 18, Branham 10.

NEW YORK – UTAH 126:120
Brunson 38 (11/22 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 14/15), Randle 31 (12/26 iz igre, 3/11 za tri), Barrett 20, Quickley 15 (3/6 za tri); Markkanen 29 (9/23 iz igre, 3/10 za tri), Clarkson 24 (10/23 iz igre, 1/8 za tri), Horton Tucker 23, Sexton 15.

CLEVELAND – CHICAGO 97:89
Mitchell 29 (10/18 iz igre, 3/7 za tri) in 10 skokov, Allen 23 (10/13 iz igre) in 10 skokov, Garland 19 (3/6 za tri), Mobley 14; LaVine 23 (8/16 iz igre), DeRozan 16, Vučević 14 in 14 skokov ... Dragić 0 v 4 minutah.

GOLDEN STATE – LA LAKERS 103:109
Poole 29 (11/25 iz igre, 3/10 za tri), Thompson 15 (5/21 iz igre, 3/13 za tri), D. Green (10 podaj in 7 skokov) in Wiggins po 12, J. Green 11, Jerome 10, Curry in Iguodala nista igrala; Schröder 26 (7/12 iz igre, 3/4 za tri, prosti meti 9/11), Hačimura 16 (6/11 iz igre), Russell 15 (6/12 iz igre), Davis 12 (5/19 iz igre) in 16 skokov, Vanderbilt 12, James ni igral.


Tekmi 12. februarja:
BOSTON – MEMPHIS

TORONTO – DETROIT


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           56 40 16  71,4
MILWAUKEE BUCKS          56 39 17  69,6
PHILADELPHIA 76ERS       55 36 19  65,5
CLEVELAND CAVALIERS      59 37 22  62,7
BROOKLYN NETS            56 33 23  58,9
MIAMI HEAT               57 32 25  56,1
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS          58 31 27  53,4
ATLANTA HAWKS            57 29 28  50,9
WASHINGTON WIZARDS       55 26 29  47,3
CHICAGO BULLS            56 26 30  46,4
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          57 26 31  45,6
INDIANA PACERS           58 25 33  43,1
ORLANDO MAGIC            57 23 34  40,4
DETROIT PISTONS          57 15 42  26,3
CHARLOTTE HORNETS        58 15 43  25,9
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS           57 39 18  68,4
MEMPHIS GRIZZLIES        55 34 21  61,8
SACRAMENTO KINGS         56 32 24  57,1
DALLAS MAVERICKS         58 31 27  53,4
PHOENIX SUNS             58 31 27  53,4
LOS ANGELES CLIPPERS     59 31 28  52,5
---------------------------------------
NEW ORLEANS PELICANS     57 29 28  50,9
MINNESOTA TIMBERWOLVES   59 30 29  50,8
GOLDEN STATE WARRIORS    56 28 28  50,0
OKLAHOMA CITY THUNDER    55 27 28  49,1
---------------------------------------
UTAH JAZZ                58 28 30  48,3
PORTLAND TRAIL BLAZERS   56 27 29  48,2
LOS ANGELES LAKERS       57 26 31  45,6
SAN ANTONIO SPURS        57 14 43  24,6
HOUSTON ROCKETS          56 13 43  23,2