53 točk je drugi najboljši točkovni izkupiček v zgodovini Dallasa. Toliko točk je leta 2004 proti Houstonu dal tudi Dirk Nowitzki, rekord pa je seveda 60 Luke Dončića v tej sezoni proti New Yorku. Foto: Reuters
53 točk je drugi najboljši točkovni izkupiček v zgodovini Dallasa. Toliko točk je leta 2004 proti Houstonu dal tudi Dirk Nowitzki, rekord pa je seveda 60 Luke Dončića v tej sezoni proti New Yorku. Foto: Reuters

Ljubljančan je četrtič v sezoni dosegel vsaj 50 točk. Tako zgodaj v sezoni, se pravi do meseca februarja, je v zadnjih 50 letih v NBA-ju tolikokrat uspelo dati vsaj 50 točk le še Michaelu Jordanu, Kobeju Bryantu in Jamesu Hardnu. Petič v karieri je sicer slovenski košarkarski virtuoz vpisal takšen mejnik. V zadnjih 50 letih sta bila v prvih petih sezonah le še Jordan in LeBron James tako uspešna pri nabiranju tekem z danimi 50 točkami.

"Je v redu. Še zdaleč ni stoodstoten, ampak počasi bo," je po srečanju na vprašanje o stanju gležnja odgovoril Luka, ki je zaradi lažje poškodbe na obračunu proti Phoenixu – tedaj na klop je odšel že po treh minutah – izpustil srečanje z Utahom. Mavsi so brez njegove pomoči ugnali Sunse, klonili pa proti Jazzom. Zdaj jih je kljub novemu strelskemu podvigu Dončića pošteno namučil Detroit, ki je zadnji na Vzhodu in predzadnji v ligi.

Povprečje Dončića trenutno znaša 33,4 točke, 8,9 skoka in 8,3 podaje na tekmo. Foto: AP
Povprečje Dončića trenutno znaša 33,4 točke, 8,9 skoka in 8,3 podaje na tekmo. Foto: AP

Luka je silovito začel srečanje. Četrtič v sezoni in 15. v karieri je v eni četrtini prispeval vsaj 20 točk. Letos je to uspelo le še Kyrieju Irvingu. Slovenski zvezdnik jih je 24 od Dallasovih 30 vpisal v prvi četrtini. Čeprav jih je v prvih treh četrtinah dal že 45, so Mavsi vseeno zaostajali (83:84). "Luka je bil v prvem polčasu zelo razigran. Težko bi imel napadalno boljšo četrtino. V drugem delu smo bolje začeli igrati v obrambi. Začeli smo zaustavljati njihove napade. Vso sezono smo vajeni, da Luko podvajajo in v drugem polčasu smo to bolje začeli izkoriščati. Nekje od polovice tretje četrtine smo igrali obrambo kot na zadnjih gostovanjih," je povedal Jason Kidd.

Sorodna novica Dončić se je vrnil s 53 točkami in preprečil veselje žilavih Pistonsov

"Ko ga podvajajo, je Luka zelo nesebičen. Reggie Bullock je nato zadel nekaj pomembnih metov. Moramo pa biti bolj konstantni, predvsem, ker vemo, da ga bodo vso sezono podvajali," je dodal trener Dallasa. Dončić ima zdaj v lasti štiri od šestih najboljših točkovnih dosežkov na posamezni tekmi v zgodovini teksaške franšize. 11. v tej sezoni je dal več kot 40 točk. Tolikokrat je to zmogel le še Janis Andetokumbo, ki je s povprečjem 31,7 točke trenutno tretji strelec lige. Prvi je Joel Embiid s 33,6, Luka pa je s 33,4 na drugem mestu.

"Težko ga je zaustaviti. Je tako dober igralec, da bo prej ali slej našel način, kako odigrati proti obrambi. Lahko poskrbimo, da otežimo delo igralcem ob njem. Mislim, da smo v rotacijah v obrambi opravili dobro delo, kolikor smo lahko. Z Luko pa je res težko. S svojo močjo lahko prodre pod koš, zadeva v bližini obroča, izsiljuje osebne napake, lahko pa se potegne ven in zadene za tri. Če nimaš dovolj čvrstega igralca, ki bi se mu zoperstavil, moraš igrati, kot smo mi tokrat. Nismo ne prvi, ne zadnji, ki so poskušali na tak način," je obračun z Dončićem opisal gostujoči trener Dwane Casey.

Luka se je že v prvi četrtini zapletel v pogovor z enim izmed njegovih pomočnikov Jeromom Allenom. "Sem le odgovoril nazaj. Ni problema, to je košarka. Me pa take stvari podžgejo," je dejal Dončić, Casey pa pristavil: "Nič posebnega. Videl sem veliko hujša obračunavanja. Ne pozabite, treniral sem Garyja Paytona in Kevina Garnetta. Torej to verbalno obračunavanje danes ni bilo nič. To je del tekmovalnosti in tako mora biti. Luka je zelo tekmovalen. Res mi je všeč njegov način igre, vesel pa sem, da so se moji igralci tako odzvali. Niso se prestrašili. Ni bilo ničesar umazanega. Vse čisto."

Dallas je s 27 zmagami in 25 porazi trenutno šesti na Zahodu. Približuje se konec prestopnega roka. Po poročanju ameriških medijev se Mavsi želijo pred 9. februarjem okrepiti. Da bi razbremenili Luko in mu pripeljali ob bok kakovostnega igralca, kot so pred štirimi leti Kristapsa Porzingisa iz New Yorka, kamor se je pred letošnjo sezono preselil lani drugi najboljši igralec Dallasa Jalen Brunson, so pripravljeni zamenjati praktično kogar koli razen Dončića. V zadnjem obdobju so ekipe v ligi največ interesa pokazale za Doriana Finneyja-Smitha.

Luka Dončić soigralce navdušuje tudi zunaj parketa
Dončić četrtič v sezoni presegel 50 točk