Luka Dončić je lani v rednem delu za tri točke metal manj kot 32-odstotno. Foto: AP
Luka Dončić je lani v rednem delu za tri točke metal manj kot 32-odstotno. Foto: AP

Kje so meje slovenskega čudežnega dečka? V prejšnji sezoni je bil s 17 trojnimi dvojčki vodilni v Ligi NBA. V povprečju je dosegal 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 podaje na tekmo. Izglasovan je bil v prvo peterko za tekmo All Stars in bil četrti v glasovanju za najkoristnejšega košarkarja v ligi (MVP). Dallas je z izkupičkom 43:32 popeljal v končnico, v kateri je v šestih tekmah klonil proti LA Clippersom.

"Lani sem se naučil ogromno, a ne samo jaz. Celotna ekipa je v končnici dobila neprecenljivo izkušnjo," je povedal Dončić, ki se je v premoru med sezonama posvetil predvsem treniranju meta. "Treniral sem vse, še posebej met," je dejal Dončić, ki je v prejšnji sezoni izza črte metal 31,6-odstotno, s črte prostih metov pa 75,8-odstotno.

"Kot vedno povem, je moj cilj osvojitev naslova. To je tudi cilj, ki smo si ga zadali kot skupina v tej sezoni," je odločen 21-letnik. "Ta sezona bo drugačna. Novi koronavirus lahko okuži igralca, ki ga tako ne bo v ekipi vsaj deset dni. Tudi to bo igralo veliko vlogo," meni Dončić.

Carlisle je napovedal, da bo v novi sezoni fokus predvsem na obrambi. Dallas je bil lani najboljši v ligi po napadalni učinkovitosti, v obrambi pa šele na 18. mestu. "Če si galaktično uspešen v napadu, a podpovprečen v obrambi, ti to ne more prinesti naslova. Prstana še ni osvojila ekipa, ki ni bila dobra v obrambi," je povedal Carlisle, ki je prav zato na naboru izbral dva obrambna specialista in iz Philadelphie pripeljal košarkarja za posebne naloge v obrambi Josha Richardsona.

"Moramo biti tekmovalni, čvrsti v glavi, nesebični ... Ne vem še točno, kakšen bo tempo naše igre, toda moramo začeti zmagovati tako z obrambno kot napadalno igro. To je osnova. Poudarek v tej sezoni bo na izboljšavi obrambe. Lepo je biti najboljši v zgodovini igre v napadu po točkah glede na število posesti, toda dvigniti je treba raven v obrambi. Z okrepitvami in nekaterimi spremembami v sami igri bo to prva stvar, h kateri bomo pristopili," je napovedal Carlisle, ki verjame, da bosta k temu pripomogla tudi povratnika po poškodbi Dwight Powell in Jalen Brunson.

Medtem ko sta Powell in Brunson okrevala, bo začetek sezone izpustil Kristaps Porzingis. Latvijskemu velikanu so 9. oktobra operirali meniskus. "Njegovo okrevanje poteka po načrtu. Igral ne bo vsaj do januarja. Takrat me vprašajte, kako bo naprej. Od njegove operacije še ni minilo 12 tednov, vse poteka brez težav," je povedal Carlisle.

Seveda se bo tudi v tej sezoni vse vrtelo okoli Dončića. "Star je 21 let in boljši iz dneva v dan. Smo mlada ekipa, ki se je lani prvič uvrstila v končnico. Moramo vzpostaviti trdo kolektivno voljo. Še posebej to velja za ekipe na Zahodu. Podoba ekipe se bo zrcalila prek Luke, saj identiteta ekipa večinoma temelji na najboljšem igralcu. Luka je lani v končnici pokazal, kaj je sposoben, tudi v obrambi," je povedal Carlisle.

Trener Dallasa je napovedal, da bo pazil tudi na minutažo. "Najbolje je, če lahko rotiraš deset košarkarjev in igralce prve peterke imaš na parketu okoli 30 minut. Včasih pa to ne gre. Ne vem še, kakšen bo urnik, koliko tekem bomo igrali v zaporednih večerih. Pomembno pa je, da igralci, kot je Luka, ne pregorijo. Pogovarjal se bom z njim in videl sproti, kako je z njegovim počutjem," je še povedal Carlisle.

Dončić: Zame je super le igranje košarke