Čeprav Dallas ne spada v ožji krog favoritov za naslov, je Luka Dončić na stavnicah prvi favorit za najkoristnejšega igralca sezone. Foto: AP
Čeprav Dallas ne spada v ožji krog favoritov za naslov, je Luka Dončić na stavnicah prvi favorit za najkoristnejšega igralca sezone. Foto: AP

Navdušenje po relativno uspešnem četrtkovem naboru je plahnelo iz dneva v dan, še posebej po trditvi glavnega kadrovnika Donnieja Nelsona, da "še niso končali". A ure so tekle, prosti igralci so podpisovali pogodbe, Dallasa pa ni "povohal" praktično nihče od velikih.

Napovedanega manjkajočega dela zvezdniškega terceta poleg Dončića in Kristapsa Porzingisa ni bilo niti na radarju. In bazen prostih košarkarjev se je izpraznil. Za konec so se morali Mavsi zadovoljiti s tolažilno nagrado tudi na centrskem položaju.

Na naboru izbrali dva obrambna specialista
Pojdimo po vrsti. Trener Rick Carlisle se je zavedal, da najpotentnejši napad v celotni Ligi NBA za napredovanje potrebuje krpanje lukenj v obrambi, ki je bila v prejšnji sezoni šele na 18. mestu med vsemi klubi. Na naboru so zato z 18. izborom izbrali enega najboljših obrambnih košarkarjev drafta Josha Greena. 198 cm visoki Avstralec je bil v edini sezoni na univerzi v Arizoni s svojimi atletskimi sposobnostmi in hitrostjo zadolžen za pokrivanje najboljših košarkarjev nasprotnika in bil pri tem zelo uspešen. Na drugi strani je v povprečju dosegal nekaj več kot 12 točk ob 42-odstotnem metu iz igre. Prav met je tisto, kar bo moral 20-letnik še precej popraviti.

Terry rojeni strelec
Njegovo nasprotje je Tyrell Terry, ki ga je Dallas izbral kot prvega v drugem krogu nabora. Nelson je priznal, da je bil presenečen, ker je bil Terry še na voljo. Prepričan je namreč bil, da ga bodo izbrali okoli 20. mesta v prvem krogu. Terry je s 191 cm in 77 kilogrami na pogled krhek, toda ima izjemno mehko roko. Njegova trojka v Stanfordu je bila več kot 40-odstotna ob 150 poskusih. Proste mete je izvajal 90-odstotno. V Dallasu upajo, da so dobili novega ostrostrelca, še posebej zdaj, ko je odšel Seth Curry. Ima izjemen košarkarski IQ, s katerim je na treningih navdušil še nekaj klubov. Slabši del njegove igre je obramba.

Richardson nadgradnja Curryja
Dallas je na dan nabora s Philadelphio opravil menjavo in v zameno za Curryja dobil Josha Richardsona ter še svežega, na naboru kot 36. izbranega novinca, Tylerja Beya. 30-letni Curry je eden najboljših metalcev trojk v ligi, a 27-letni Richardson je obrambni pitbul in soliden napadalec. Ne nazadnje je imel sezono pred prihodom v Philadelphio, kjer se ni znašel najbolje, povprečje več kot 16 točk na tekmo. Dallas je krvavo potreboval igralca, ki bi pokrival najboljše nasprotne branilce, kot so Harden, Leonard, Lillard ... in ga tudi dobil.

Bey je 201 cm visoki krilni košarkar z izjemnim odrivom. 22-letnik je bil na univerzi v Coloradu večkrat nagrajen z nazivi za najboljšega obrambnega igralca. V zadnji sezoni je imel povprečje 14 točk in 9 skokov na tekmo.

Dončića bo ščitil črni pas karateja
Po četrtku so apetiti navijačev Dallasa narasli, toda "kapitalca" niso dočakali. Vodstvo se je odločilo za podaljšanje pogodbe s Treyom Burkom ter pripeljalo prekaljenega veterana, 33-letnega Jamesa Johnsona. Nosilec črnega pasa v karateju naj bi bil nekakšen zaščitnik Dončića in košarkar za umazane posle, kakršen je manjkal Dallasu. Med Mavsi je dveletno minimalno pogodbo presenetljivo dobil še krilni košarkar Orlanda, prav tako obrambni specialist Wesley Iwundu.

Izmuznil se jim je tudi Marc Gasol
Ob poškodovanem Porzingisu in rekonvalescentu Dwightu Powellu je bilo jasno, da Dallas potrebuje okrepitev na centrskem položaju, toda tudi tu so ostali kratki. Navijači so upali na podpis Serga Ibake (odšel h Clippersom) oziroma Montrezla Harrella (odšel k Lakersom), ali vsaj Marca Gasola, ki pa se je na koncu odločil za minimum pri Lakersih, čeprav bi v Dallasu dobil več denarja. 36-letnik je raje izbral možnost osvojitve novega prstana kot vlogo veterana v mladi ekipi Dallasa. Razočaranje je bilo veliko. V sili so nato za dve leti za 8,4 milijona dolarjev podpisali Willieja Cauleyja-Steina, že lani centra Dallasa, ki je odstopil od zadnjega leta pogodbe. Obrestovalo se mu je, zdaj je podpisal donosnejšo.

Plačni proračun pripravljen za naslednjo sezono
Čeprav prestopni rok še traja, je kader Dallasa za prihodnjo sezono zaokrožen. Navijači so ljubosumno pogledovali proti Phoenixu in Atlanti, ki sta v nekaj dneh zgradila respektabilni ekipi, a pri tem pozabljajo, da sta imeli obe moštvi za razliko od Dallasa ogromno prostora pri plačnem proračunu. Pri Mavericksih so se medtem znebili plač Delona Wrighta in Curryja ter s tem več kot 16 milijonov dolarjev za naslednjo sezono. Ob iztekajoči pogodbi Johnsona (16 milijonov) in Hardawaya (19 milijonov) bodo imeli prostor za maksimalno plačo za vsaj enega zvezdnika.

Naslednje leto bo precej bolj bogato s kakovostnimi prostimi košarkarji. Na trgu bodo med drugimi Giannis Antetokounmpo, LeBron James, Kawhi Leonard, Paul George, Blake Griffin, Kyle Lowry, DeMare DeRozan, Chris Paul, Jrue Holiday, Rudy Gobert, LeMarcus Aldridge, Andre Drummond, Victor Oladipo, Spencer Dinwiddie ...

Dallasu so se v preteklosti izogibali
Dallas v preteklosti ni veljal za priljubljen cilj prostih igralcev. V zadnjem desetletju so kljub Dirku Nowitzkemu ostali brez Derona Williamsa, Dwighta Howarda, Carmela Anthonyja, ki so jih bolj ali manj odkrito lovili na trgu. DeAndre Jordan je leta 2015 privolil v pogodbo z Dallasom, a si je pozneje premislil in ostal pri Clippersih. Toda zdaj imajo Mavsi v svojih vrstah obraz prihodnje generacije Lige NBA ‒ Luko Dončića, ob njem Kristapsa Porzingisa ter mlado perspektivno ekipo.

Cuban se zaveda, kaj ima v rokah
Naslednja sezona bo ključna v novačenju želenih košarkarjev. Če bo izboljšana ekipa Mavsov naredila še korak naprej, bo Dallas tudi na NBA-zemljevidu zasijal močneje. Težko je najti močnejši magnet od boja za naslov ob Luki Dončiću. Ekipa se gradi. Vtis je, da ne manjka veliko. Delček ali dva + veteran z izkušnjami iz končnice. Tudi lastnik Dallasa Marc Cuban se zaveda, da je treba Dončiću izpolniti vse želje. Lahko pričakujete, da bo Dallas v naslednji medsezoni napadel prosti trg z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Ne nazadnje Luka vstopa v tretjo od garantiranih štirih sezon pogodbe v Dallasu.

Postava Dallasa za naslednjo sezono
Organizatorji igre: Luka Dončić, Jalen Brunson, Trey Burke, J.J. Barea
Branilci strelci: Tim Hardaway Jr., Josh Green, Tyrell Terry
Krilni košarkarji: Josh Richardson, Dorian Finney-Smith, Wesley Iwundu
Krilni centri: Kristaps Porzingis, Maxi Kleber, James Johnson, Tyler Bey
Centri: Dwight Powell, Willie Cauley-Stein, Boban Marjanovic