Luka Dončić je v zadnji četrtini vzel stvari v svoje roke in odlično poveljeval napadu Dallasa, hkrati pa odigral tudi vrhunsko v obrambi. Foto: Reuters
Luka Dončić je v zadnji četrtini vzel stvari v svoje roke in odlično poveljeval napadu Dallasa, hkrati pa odigral tudi vrhunsko v obrambi. Foto: Reuters

Mavericksi so petič v letošnji končnici slavili v gosteh, kar je največ med vsemi ekipami, sploh prvič pa so, odkar jih vodi Jason Kidd, dobili prvo tekmo v seriji. In to jim je uspelo kljub slabemu metu izza črte. Zadeli so le šest trojk, polovico v zadnji četrtini, vrgli pa so izza črte 25-krat. Na drugi strani so za tri Volkovi metali 18/49. Dolgo so prav zaradi dobrega meta z razdalje vodili, v zadnji četrtini pa jih kar nekaj zgrešili. Dallas je polnil koš v obarvanem delu v bližini obroča, kjer je dosegel kar 62 točk, gostitelji pa 38. Proste mete so Mavsi izvajali 94-odstotno, domača vrsta, ki je vrgla enega več, pa 61-odstotno. Druga tekma, ki bo prav tako v Target Centru, bo v noči na soboto ob 2.30 po slovenskem času.

Dallas kljub slabemu metu za tri točke premagal Minnesoto

Predvsem v zadnji četrtini, ko je prispeval 15 od svojih 33 točk, je blestel Dončić. 25-letni Ljubljančan je v statistiko vpisal še šest skokov, osem podaj, blokado in tri ukradene žoge, štiri pa je izgubil. Dve trojki je zadel v zadnjih 12 minutah, ko je v odločilnih trenutkih nagnil tehtnico na teksaško stran tako s potezami v napadu kot v obrambi. 49 sekund pred koncem je dosegel koš za 102:106, predtem ukradel dve ključni žogi, zatem pa dobil zelo pomemben skok. Kyrie Irving se je izkazal s 30 točkami, P. J. Washington, ki je s trojko v končnici vrnil Mavse v vodstvo, jih je dodal 13. Pomemben delež so prispevali tudi centra Daniel Gafford (10 točk, 9 skokov) in Dereck Lively (9 točk, 11 skokov) ter Derrick Jones, ki je dal osem točk, v obrambi pa pokrival najboljšega domačega igralca Anthonyja Edwardsa.

Anta so Mavsi omejili na 19 točk, iz igre je metal 6/16, od tega 5/12 za tri. 6/9 so bile trojke Jadena McDanielsa, ki je bil s 24 točkami prvi strelec Minnesote. 16 točk je pristavil Karl-Anthony Towns, 15 Naz Reid, 12 pa Rudy Gobert. Z njim na parketu so bili košarkarji iz mesta jezer boljši za deset točk. "Res smo morali trdo garati za to zmago. Bili smo znani, da izgubljamo prvo tekmo in to smo hoteli spremeniti. Toda to je šele ena zmaga, dobiti moramo še tri. Kyrie je res potegnil voz. Brez njega bi verjetno ob polčasu zaostajali za 20. V drugem sem mu moral malo pomagati. Tokrat sva zamenjala vlogi," je v prvi izjavi po tekmi na parketu povedal Dončić.

Dončić je svoj prvi met na tekmi zgrešil, ko je v prvem napadu Dallasa poskusil s trojko, a je takoj zatem dal prvi koš v seriji. Zanj je bil v obrambi pričakovano zadolžen McDaniels, ki je v prvi četrtini zadel tri trojke. Najprej je dve zapored za domače vodstvo s +6, potem pa še za +7 na polovici četrtine. Edwards je dve minuti zatem izza črte priigral gostom prednost devetih točk, nato so Mavsi odgovorili s serijo 11:0. Odličen je bil Irving, ki je v uvodni četrtini dal 13 točk. Zaključek je pripadel Minnesoti, ki je po trojki Edwardsa tik pred iztekom 12. minute povedla s 33:27. Timberwolvesi so v prvi četrtini trojke metali 6/11, Mavsi le 1/7, iz protinapadov pa dali deset točk, medtem ko niso gostje nobene.

Tudi v drugi četrtini je Dallas zadel le enkrat za tri. Takoj na začetku je bil uspešen Dončić, potem pa je znova Minnesota nekoliko povišala prednost. Kidd je že po treh minutah nadaljevanja vzel minuto odmora. Skoraj štiri minute njegovi varovanci niso zadeli, potem pa sta Luka in KAI njihov rezultat popolnoma približala. Po lepem prodoru slovenskega velemojstra je zaostanek pet minut pred koncem prvega dela znašal še dve točki. Tedaj je minuto odmora vzela domača vrsta, ki se je z nizom trojk (11/25 v prvem polčasu) znova odlepila. Ant je imel v zaključku priložnost, da pelje Volkove na odmor z lepo prednostjo, a je zapravil žogo, Irving pa je bil na drugi strani hitrejši pred sireno in še zadel dodatni prosti met za 62:59. V prvem polčasu je dal kar 24 točk. 14 jih je dodal Luka, McDaniels pa je bil z 19 najboljši pri Minnesoti.

Gafford je dosegel prvih šest točk Dallasa v drugem polčasu. Za prvi dve zabijanji je prejel podaji Irvinga in Dončića nad obroč. V četrti minuti so Teksašani izkoristili tretjo priložnost za prevzem vodstva, ko je enega redkih protinapadov Mavsov zaključil Jones. Volkovi so nato povedli za štiri, potem pa zgrešili pet trojk zapored. Tudi v tej četrtini so gostje zadeli le eno. Iz šestega poskusa Dallasa v tem delu igre je bil Josh Green natančen za 79:80. Lahko bi še povišal prednost, prav avstralski reprezentant je imel lepo priložnost, ko mu je imenitno podal Dončić, vendar je zgrešil zabijanje. Reid je takoj zatem zadel izza črte, pred zadnjimi 12 minutami pa so Volkovi vodili s 83:82.

Reid in McDaniels sta odprla zadnjo četrtino s trojkama. Potem je Luka dvakrat zapored zadel s polrazdalje, nato še izza črte, vse skupaj pa mu je uspelo v le 63 sekundah. Po domači minuti odmora sta nalet Dallasa nadaljevala Jones in Lively, s prostima metoma pa je serijo 13:0 dopolnil Dončić. Na drugi strani je nato vendarle izza črte zadel Edwards. Tedaj je bilo do konca še sedem minut, dobri dve kasneje pa je Towns z velike razdalje popeljal Volkove do prednosti. Več kot štiri minute Mavsi niso zadeli iz igre, Edwards pa je s trojko priigral štiri točke naskoka. Takoj je z enako mero odgovoril Luka, po njegovi ukradeni žogi pa je Washington iz kota zadel za tri in novo vodstvo gostov (102:104). KAT je zabil po zgrešenem metu Mika Conleyja, a na nepravilen način, saj je bila žoga nad obročem.

Lively je v naslednjem napadu izgubil žogo, toda znova je bila dobra obrambna reakcija Dončića, ki je pridobil žogo in nato 49 sekund pred koncem še zadel za +4. Towns je na drugi strani zgrešil, slovenski velemojster pa je dobil skok. Irving je bil neuspešen v naslednji akciji, Reid pa je vrnil nekaj upanja Minnesoti. KAI se je nato odkupil z dvema prostima metoma. Pri rezultatu 108:104 je Volkovom ostalo še sedem sekund. Conley je metal trojko, pri tem pa je nespametno osebno napako napravil Green. Gostitelji so upali na dva prosta meta in potem srečen odboj po namerno zgrešenem tretjem, toda izkušenemu organizatorju igre se je roka, potem ko je bil prvič natančen, zatresla pri drugem, po tretjem nenatančnem pa je žoga končala v rokah gostov.


Končnica

Zahod, finale

Prva tekma:
MINNESOTA (3) − DALLAS (5) 0:1
105:108 (33:27, 29:32, 21:23, 22:26)
McDaniels 24 (6/9 za tri), Edwards 19 in 11 skokov, Towns 16, Reid 15, Gobert 12, Anderson 11, Conley 6, Alexander-Walker 2; Dončić 33 (12/26 iz igre, 3/10 za tri, 6/7 PM), 6 skokov in 8 podaj v 41 minutah, Irving 30 (12/23 iz igre), Washington 13, Gafford 10, Lively 9 in 11 skokov, Jones 8, Green 3, Hardy 2.


Vzhod, finale

Druga tekma, petek ob 2.00:
BOSTON (1) − INDIANA (6) 1:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.