Luka Dončić je bil zelo motiviran proti najboljši ekipi lige. Juan Toscano Anderson je imel ogromno dela, ko ga je pokrival. V zadnji četrtini sta si izmenjala nekaj krepkih besed. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil zelo motiviran proti najboljši ekipi lige. Juan Toscano Anderson je imel ogromno dela, ko ga je pokrival. V zadnji četrtini sta si izmenjala nekaj krepkih besed. Foto: Reuters

Mavericksi so ujeli zmagoviti ritem, to je bila že njihova četrta zaporedna zmaga. Znova so se izkazali z obrambo, ki jih je krasila že ob ponedeljkovi zmagi nad Denverjem. Stephen Curry je imel katastrofalen večer, zadel je le eno trojko iz devetih poskusov, potem ko je imel v ponedeljek proti Miamiju met izza črte 1/10. Zgrešil je kar 19 metov iz igre (5/24) in izgubil pet žog.

Vseeno so Bojevniki držali priključek 40 minut (76:75), potem pa so si gostitelji z delnim izidom 13:0 priigrali odločilno prednost. Dončić je imel tudi razigrane soigralce. Dorian Finney Smith je prispeval 17 točk, zadel je štiri trojke, Jalen Brunson jih je dodal 15, Tim Hardaway pa 14. Kristaps Porzingis, Boban Marjanović in Isaiah Thomas so še vedno v izolaciji zaradi zdravstvenih protokolov covida-19.

"Na zadnjih dveh tekmah je bila naša obramba sijajna. To je bil ključ do uspeha. Golden State je dosegel le 82 točk. To je bil čustven večer za nas, saj je bil Dirk Nowitzki eden najboljših igralcev v zgodovini lige. Vso kariero je igral za Dallas in tega navijači ne bodo nikoli pozabili," je povedal Dončić.

Stephen Curry, ki je v karieri zadel prek 3000 trojk in velja za največjega ostrostrelca v zgodovini košarke, je tokrat odpovedal na celi črti. Foto: Reuters
Stephen Curry, ki je v karieri zadel prek 3000 trojk in velja za največjega ostrostrelca v zgodovini košarke, je tokrat odpovedal na celi črti. Foto: Reuters

Curry do odmora zadel le en met iz igre
V uvodne četrt ure se nobena ekipa ni uspela odlepiti. Sredi druge četrtine so Mavericksi z delnim izidom 14:4 povedli s 43:34. Curry je zgrešil vseh pet metov izza črte v prvem polčasu, edini koš iz igre je dosegel s polaganjem dve minuti in pol pred odmorom. Precej bolj razigran je bil Dončić, ki je v prvem delu zbral 15 točk, Dallas pa si je priigral lepo prednost (50:39).

Bojevniki do preobrata v tretji četrtini
Curry je že po devetih sekundah tretje četrtine zadel trojko po koraku naprej in napovedal boljšo predstavo v drugem polčasu. Dallas kar pet minut in 42 sekund ni dosegel niti točke. Bojevniki so z delnim izidom 16:0 uprizorili preobrat. Draymond Green je poskrbel za najvišjo prednost Golden Stata na tekmi (56:63).

V zadnjih petih minutah tretje četrtine Bojevniki niso dosegli niti enega koša iz igre, vse štiri točke je prispeval Jonathan Kuminga s črte prostih metov. Dallas je pripravil pravi odgovor in z delnim izidom 14:4 prevzel vodstvo po 36 minutah (70:67).

Dirk Nowitzki je imel čustven govor, potem pa skupaj z ženo Jessico (poročila sta se julija 2012) in tremi otroki sprožil gumb za dvig dres pod strop dvorane. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki je imel čustven govor, potem pa skupaj z ženo Jessico (poročila sta se julija 2012) in tremi otroki sprožil gumb za dvig dres pod strop dvorane. Foto: Reuters

Dallas z odlično igro v zadnji četrtini do gladke zmage
Curry je osem minut pred koncem znižal na 76:75. Dončić je nato dvakrat lepo zaposlil soigralca. Finney Smith je zadel izza črte, Hardaway pa je bil natančen za 81:75 in jezni Steve Kerr je vzel minuto odmora. Svojih izbrancev ni uspel prebuditi, razigranega posameznika pa ni imel. Bojevniki štiri minute in pol niso dosegli niti točke. Razigrani Finney Smith je štiri minute pred koncem povišal na 89:75 in tekma je bila odločena. Lastnik Mark Cuban je kar skakal od veselja. Dončić je minuto in 33 sekund pred koncem odšepal s parketa, saj si je zvil desni gleženj, a je po tekmi pojasnil, da bolečina ni huda. Zadnjo četrtino je Dallas dobil kar z 29:15.

Trener Bojevnikov Steve Kerr računa, da bi se lahko konec tedna vrnil Klay Thompson. Junija 2019 si je strgal križne vezi v levem kolenu na šesti tekmi finala Lige NBA proti Torontu. 31-letnik si je nato strgal še ahilovo tetivo novembra lani v pripravah na skrajšano sezono.

Številko 41 dvignili pod strop American Airlines Centra
Po tekmi je imeniten večer zaokožila 50-minutna slovesnost. 20.441 gledalcev je doživelo nepozaben trenutek. Dirk Nowitzki je bil MVP finala junija 2011, ko je Dallas osvojil edini naslov prvaka v Ligi NBA. Njegova številka 41 je bila 21 sezon sinonim za uspeh kluba.

Lastnik Mark Cuban je neizmerno užival. Najprej se je zelo razveselil zmage nad vodilno ekipo lige, potem pa je še pospremil ikono kluba na prav posebno mesto pod stropom dvorane. Foto: Reuters
Lastnik Mark Cuban je neizmerno užival. Najprej se je zelo razveselil zmage nad vodilno ekipo lige, potem pa je še pospremil ikono kluba na prav posebno mesto pod stropom dvorane. Foto: Reuters

Pred enajstimi leti je Nowitzki blestel v finalni seriji proti LeBronu Jamesu in soigralcem. Miami je zapravil vodstvo z 2:1 v zmagah. Na velikem ekranu so prikazali vse vrhunce nepozabne finalne serije.

Caron Butler, JJ Barea, Brian Cardinal, Shawn Marion, Tyson Chandler, Predrag Stojaković in Jason Kidd so bili v dvorani tudi tokrat. Skupaj so uživali v posnetkih, nato pa sta imela daljši govor Kidd in lastnik kluba Mark Cuban. Prišel je tudi komisar lige Adam SIlver.

43-letni Nowitzki je imel 20-minutni govor. Imel je odličen nastop (preizkusil se je tudi že v vlogi sokomentatorja na domačih tekmah Dallasa). Zahvalil se je mentorju Holgerju Geschwindnerju, ki je komaj skril solze. Na koncu so se mu sredi parketa pridružili žena Jessica (Švedinja je sestra znanih nogometašev Martina in Marcusa Olssona) in vsi trije otroci (Malaika, Max in Morris).

Uspešna vrnitev Irvinga v Indianapolisu
Prvo tekmo v tej sezoni je odigral Kyrie Irving. Zvezdnik Brooklyna ne sme igrati domačih tekem, saj ni cepljen. V Indianapolisu ni tega pogoja in končno je lahko stopil na parket. Indiana je odlično odigrala tri četrtine, v zadnjih 12 minutah pa je popolnoma popustila in izgubila s 121:129.

Kyrie Irving bo lahko igral le na gostovanjih. Naslednjo tekmo bo odigral v ponedeljek v Portlandu. Foto: Reuters
Kyrie Irving bo lahko igral le na gostovanjih. Naslednjo tekmo bo odigral v ponedeljek v Portlandu. Foto: Reuters

Irving, ki ni igral na uvodnih 35 tekmah sezone, je bil v začetni peterki Netsov, ki so imeli velike težave v prvem polčasu. Pacersi so od odmoru vodili s 73:60. Blestel je Lance Stephenson, ki se je vrnil v Indianapolis, podpisal je desetdnevno pogodbo in na prvi domači tekmi nasul 30 točk. V zadnjih petih minutah prve četrtine je dosegel vseh 20 točk Indiane, štirikrat je bil natančen izza črte in tudi prehitel sireno za 37:32.

Na začetku drugega polčasa so Pacersi povedli že z 81:62. Neustavljiv je bil tudi Domantas Sabonis, ki je vpisal trojni dvojček (32 točk, 12 skokov in 10 podaj). Irving se je prebudil ob koncu tretje četrtine, ko je znižal na 101:94. V zadnji četrtini je najboljši strelec tekme Kevin Durant (39 točk, 15/24 iz igre) popeljal Netse do zmage. Indiana je zadnjo četrtino izgubila kar z 20:35.

"Zelo sem bil nervozen. To je bil najtežji debi v celotni karieri. Osem mesecev nisem igral na tekmi Lige NBA, veliko negotovosti je bilo pred tekmo. V drugem polčasu sem ujel pravi ritem," je povedal Irving.

Kevin Porter Jr. je odločil tekmo v Washingtonu. Foto: Reuters
Kevin Porter Jr. je odločil tekmo v Washingtonu. Foto: Reuters

Porter s trojko končal črni niz Houstona
Washington je presenetljivo izgubil proti Houstonu s 111:114. Kevin Porter Jr. je zadel odločilno trojko z desne strani štiri desetinke pred koncem. Kyle Kuzma ni uspel izenačiti ob pisku sirene, zgrešil je vseh osem poskusov izza črte. Rakete so s tem končale niz osmih zaporednih porazov.

Nov mejnika za Popovicha
Zelo napeto je bilo tudi v Bostonu, kjer so Celticsi izgubili proti San Antoniu s 97:99. V zadnjih treh minutah sta obe ekipi dosegli le po dve točki. Najboljši strelec tekme je bil Jaylen Brown s 30 točkami, ob pisku sirene pa je zgrešil polaganje za podaljšek. Dejounte Murray se je približal trojnemu dvojčku (22 točk, 12 podaj in 9 skokov).

Legendarni Gregg Popovich je postal prvi trener v zgodovini Lige NBA, ki je vodil eno ekipo na 2000 tekmah. Na klopi Spursov sedi že vse od decembra 1996.

Poraz prvakov brez Antetokounmpa
Milwaukee je brez Giannisa Antetokounmpa doživel poraz proti Torontu s 111:117. MVP julijskega je zbolel, a nima znakov covida-19. Grayson Allen, George Hill in Pat Connaughton so bili odsotni prav zaradi koronskih protokolov, tudi trener prvakov Mike Budenholzer je v izolaciji. Raptorsi so tretjo četrtino dobili kar s 24:11 in prednost so ohranili tudi v končnici. Blestel je Pascal Siakam, ki je nasul 33 točk.

Trojni dvojček Jokića ni pomagal Nuggetsom
Bojan Bogdanović je s 36 točkami zrežiral zmago Uraha v Denverju (109:115). Nikola Jokić je dosegel 64. trojni dvojček v karieri (26 točk, 21 skokov in 11 podaj), a ni uspel preprečiti poraza Nuggetsov. Utah je dobil zadnjih deset na gostovanjih, zadnjič je izgubil 7. novembra v Orlandu. Pri gostiteljih je manjkal Vlatko Čančar, ki si je v ponedeljek zlomil desno stopalo.


Tekme 5. januarja:
DALLAS – GOLDEN STATE
99:82 (21:21, 29:18, 20:28, 29:15)
Dončić 26 (7/18 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 10/12), 8 podaj in 7 skokov v 26 minutah, Finney Smith 17 (4/7 za tri), Brunson 15, Hardaway 14, Powell 8, Bullock 6, S. Brown 5, Chriss in Ntilikina po 3, Kleber 2 in 10 skokov; Wiggins 17 (7/13 iz igre), Curry 14 (5/24 iz igre, 1/9 za tri) in 9 skokov, Payton 11 (5/5 iz igre) in 11 skokov, Toscano Anderson 9, Lee 7, Looney in Poole po 6, Bjelica in Kuminga po 4, Green in Weatherspoon po 2.

CHARLOTTE – DETROIT 140:111
Oubre 32 (9/14 za tri), Bridges (3/3 za tri) in Hayward po 19; Lyles 17, Cunningham 16, Jackson 15.

ORLANDO – PHILADELPHIA 106:116
Anthony 26 (9/21 iz igre), Bamba 19, Ross 18, F. Wagner 15; Embiid 31 (12/22 iz igre), Harris 22 (3/6 za tri), Se. Curry (3/5 za tri) in Korkmaz po 20.

WASHINGTON – HOUSTON 111:114
Beal 27 (9/25 iz igre), Caldwell Pope 26 (5/9 za tri), Kuzma 24 (9/20 iz igre); Green in Wood (11 skokov) po 22, Tate 13 in 10 skokov.

BOSTON – SAN ANTONIO 97:99
Brown 30 (12/25 iz igre), Tatum 19, Schröder 15; Murray 22 (11/21 iz igre), 12 podaj in 9 skokov, Vassell in White po 17.

INDIANA – BROOKLYN 121:129
Sabonis 32 (10/14 iz igre, prosti meti 11/13), 12 skokov in 10 podaj, Stephenson 30 (4/8 za tri), Sykes 18; Durant 39 (15/24 iz igre), 8 skokov in 7 podaj, Irving 22 (9/17 iz igre, 0/2 za tri) v 32 minutah, Harden 18 (5/12 iz igre, 0/4 za tri), Aldridge 13.

MILWAUKEE – TORONTO 111:117
Middleton 25 (9/16 iz igre), Nwora 17, Holiday (12 podaj) in Cousins (10 skokov) po 15, G. Antetokounmpo ni igral; Siakam 33 (13/23 iz igre), Anunoby (4/7 za tri) in Trent po 22, VanVleet 19 (5/10 za tri).

MINNESOTA – OKLAHOMA CITY 98:90
Edwards 22, Beverley 20 (5/9 za tri), Towns 17 in 16 skokov, Nowell 16 (6/6 iz igre); Gilgeous Alexander 19, Giddey 14 in 15 skokov, Wiggins 11.

DENVER – UTAH 109:115
Jokić 26 (10/17 iz igre), 21 skokov in 11 podaj, Barton in Morris (5/9 za tri) po 20, Čančar je poškodovan; Bogdanović 36 (12/20 iz igre) in 13 skokov, Gay 18 (4/7 za tri), Mitchell 17.

PORTLAND – MIAMI 109:115
Simons 28 (5/10 za tri), Powell 26 (7/18 iz igre), Nurkić 14 in 13 skokov; Strus 25 (7/13 za tri), Herro 16, Tucker (10 skokov) in Yurtseven (16 skokov) po 14.

SACRAMENTO – ATLANTA 102:108
Fox 30 (12/23 iz igre), Haliburton 24; Huerter 25 (10/18 iz igre) in 11 skokov, Reddish 18, Gallinari 16, Young ni igral.


Tekme 6. januarja:
NEW YORK – BOSTON
MEMPHIS – DETROIT
NEW ORLEANS – GOLDEN STATE
PHOENIX – LA CLIPPERS


Vzhodna konferenca:                    
CHICAGO BULLS           35  25 10  71,4
BROOKLYN NETS           36  24 12  66,7
MILWAUKEE BUCKS         40  25 15  62,5
MIAMI HEAT              39  24 15  61,5
PHILADELPHIA 76ERS      37  21 16  56,8
CLEVELAND CAVALIERS     38  21 17  55,3
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS         35  18 17  51,4
CHARLOTTE HORNETS       39  20 19  51,3
WASHINGTON WIZARDS      38  19 19  50,0
BOSTON CELTICS          38  18 20  47,4
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS         38  18 20  47,4
ATLANTA HAWKS           37  17 20  45,9
INDIANA PACERS          39  14 25  35,9
DETROIT PISTONS         36   7 29  19,4
ORLANDO MAGIC           39   7 32  17,9
Zahodna konferenca:                    
GOLDEN STATE WARRIORS   37  29  8  78,4
PHOENIX SUNS            37  29  8  78,4
UTAH JAZZ               38  28 10  73,7
MEMPHIS GRIZZLIES       39  25 14  64,1
DALLAS MAVERICKS        38  20 18  52,6
LOS ANGELES LAKERS      39  20 19  51,3
---------------------------------------
LOS ANGELES CLIPPERS    38  19 19  50,0
DENVER NUGGETS          36  18 18  50,0
MINNESOTA TIMBERWOLVES  38  18 20  47,4
SAN ANTONIO SPURS       37  15 22  40,5
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS        40  16 24  40,0
PORTLAND TRAIL BLAZERS  37  14 23  37,8
OKLAHOMA CITY THUNDER   37  13 24  35,1
NEW ORLEANS PELICANS    38  13 25  34,2
HOUSTON ROCKETS         39  11 28  28,2