Goran Dragić in Jimmy Butler se veselita druge zmage nad najboljšo ekipo rednega dela. Miami je bil v konferenčnem finalu zadnjič leta 2014, ko je blestel LeBron James. Foto: Reuters
Goran Dragić in Jimmy Butler se veselita druge zmage nad najboljšo ekipo rednega dela. Miami je bil v konferenčnem finalu zadnjič leta 2014, ko je blestel LeBron James. Foto: Reuters

Za Dragića je bila to že šesta zaporedna tekma v končnici z več kot 20 točkami, poleg tega pa je imel še pet skokov in štiri podaje. S tako serijo se lahko pohvalita le še najboljša igralca v klubski zgodovini Dwyane Wade in LeBron James. Na parketu je bil 34 minut. Butler je tokrat dosegel le 13 točk, a zadnja dva prosta meta sta bila odločilna, saj je že kazalo, da bo potreben podaljšek. Miami je v letošnji končnici še vedno neporažen.

Goran Dragić nadaljuje šov v končnici Lige NBA


Giannis Antetokounmpo je bil najboljši strelec srečanja z 29 točkami. V drugem polčasu je prvič v tej seriji prevladoval. Zelo se je poznalo, da se je po poškodbi mečne mišice vrnil hitri Eric Bledsoe, ki je dosegel 16 točk. Khris Middleton jih je dodal 23, a to ni bilo dovolj za uspeh najboljše ekipe rednega dela. Obramba Milwaukeeja ni dobra, tokrat je dopustila kar 17 trojk Miamija.

Tretja tekma bo v noči s petka na soboto ob 0.40. Le štirikrat se je prvi nosilec znašel v zaostanku z 0:2 v zmagah v uvodnih dveh krogih končnice. Phoenix se je leta 1993 rešil proti LA Lakersom, Bostonu pa je to uspelo leta 2017 proti Chicagu, ko je nanizal štiri zaporedne zmage.

17 točk Dragića v prvem polčasu
Dragiću je zalet s prve tekme uspelo prenesti na začetek druge. Uspešno je zaključil prvi napad na tekmi, nato pa je zadel še trojko in podal Duncanu Robinsonu, ki je bil prav tako natančen izza črte. MVP zadnjega evropskega prvenstva je že po štirih minutah zbral 9 točk. Vročica je sijajno zaključila prvo četrtino, z delnim izidom 8:2 si je priigrala devet točk naskoka po 12 minutah (29:38).

Giannis Antetokounmpo se je razigral v drugem polčasu. Grk ni imel dovolj pomoči soigralcev. Foto: Reuters
Giannis Antetokounmpo se je razigral v drugem polčasu. Grk ni imel dovolj pomoči soigralcev. Foto: Reuters

Sredi druge četrtine je Tyler Herro povišal na 40:53 in trener Milwaukeeja Mike Budenholzer je nervozno spremljal dogajanje na parketu. Nikakor ni našel prave obrambe za razigrane igralce Miamija. Ko so se Bucksi približali na 50:57, je Dragić odgovoril z dvema zaporednima trojkama.

Antetokounmpo je do odmora dosegel le 10 točk, Bledsoe pa je bil s 14 točkami najzaslužnejši, da si Miami ni priigral precej občutnejše prednosti (60:66). Dragić je v prvem polčasu prispeval 17 točk.

Nešportna poteza Korverja
Sredi tretje četrtine so Bucksi še vedno zaostajali s 67:77, nato pa so z delnim izidom 11:1 izenačili na 78:78 po zabijanju Brooka Lopeza. Kyle Korver je stopil pod Andreja Iguodala pri metu za tri točke. Nekdanji zvezdnik Golden Stata si je zvil gleženj, sodniki pa so po ogledu posnetka dosodili nešportno osebno napako Korverju. Iguodala je zadel dva prosta meta, nato pa je odšepal v garderobo. Miami je zaustavil nalet Milwaukeeja in po treh četrtinah je imel štiri točke naskoka (86:90).

Silovit odgovor Miamija po vodstvo Bucksov
Korver je po 16 sekundah zadnje četrtine s trojko poskrbel za edino vodstvo Milwaukeeja v drugem polčasu (91:90). Dragić je takoj odgovoril z metom za tri točke. Vročica je znova dobila zalet, tudi Herro in Jae Crowder sta bila natančna izza črte in osem minut pred koncem je Miami znova povedel z 10 točkami naskoka (93:103).

Dragić prejel sporno osebno napako, Middleton pa izenačil
Še dve minuti pred koncem ni kazalo na napeto končnico (102:111). Antetokounmpo je nato s polaganjem in tremi prostimi meti ujel priključek. Bam Adebayo je iz težkega položaja odgovoril za 107:113. Po zabijanju Antetokounmpa je Butler izgubil žogo, Lopez pa je osem sekund pred zadnjim piskom sirene znižal na 111:113.

Butler je zadel le en prosti met in Milwaukee je imel priložnost za podaljšek. Dragić je iztegnil roki v zrak pri pokrivanju Middletona, sodniki pa so mu zapiskali osebno napako. Zares sporna odločitev štiri sekunde pred koncem. Middleton je bil trikrat natančen za izenačenje na 114:114.

Butler natančen po izteku igralnega časa
Zadnji napad na tekmi je imel Miami. Butler se je odločil za met z levega kota, Antetokounmpo ga je podrl na parket ob pisku sirene. Sodniki so po ogledu posnetka določili, da je igralni čas že potekel, Butler pa je uspešno izvedel oba prosta meta za zmago Vročice.

Dragić: Naša odlika je odlična obramba
"V zadnji četrtini smo imeli že 10 točk naskoka, a smo vso prednost zapravili. To je bila res težka tekma in vesel sem, da smo na koncu zmagali. Ko se je poškodoval Iguodala, je vstopil Derrick Jones Jr. in zares se je izkazal v obrambi. Naša odlika je odlična obramba, tudi ko ne gre v napadu, smo zbrani v obrambi. Zaprli smo raketo, še vedno pa lahko delamo manj osebnih napak," je bil na novinarski konferenci, ki je trajala eno uro, zadovoljen Dragić.

"V zadnjih 20 sekundah smo skoraj zapravili lepo prednost, vendar sem bil prepričan, da bomo dobili podaljšek, če pride do njega. Milwaukee ima zares močno ekipo in nobena tekma ni lahka. Osebna napaka je bila pri zadnjem metu. Zavedal sem se, da moram zadeti le enega in prepričan sem bil, da mi bo uspelo," je dodal Butler.

Budenholzer: Sposobni smo narediti preobrat v seriji
"Sodniki nimajo lahkega dela. Vsak ima seveda svoj pogled na zadnjo akcijo. Sodniki so se odločili za osebno napako po izteku igralnega časa in tega zdaj ne moremo več spremeniti. Vse misli moramo usmeriti k tretji tekmi, ko je zmaga nujna. Vsekakor imamo igralce, ki so sposobni narediti preobrat v tej seriji," je povedal trener Milwaukeeja Budenholzer.

Houston dobil sedmo tekmo in bo izzval Lakerse
Zelo napeta je bila tudi sedma tekma med Houstonom in Oklahomo. Rocketsi so jo dobili s 104:102 in se bodo v konferenčnem polfinalu pomerili z LA Lakersi. Prva tekma bo v soboto ob 3.10.

James Harden je imel zelo slab strelski večer. Prispeval je le 17 točk (4/15 iz igre, 1/9 za tri). V odločilnem trenutku je z blokado precej popravil vtis. Foto: Reuters
James Harden je imel zelo slab strelski večer. Prispeval je le 17 točk (4/15 iz igre, 1/9 za tri). V odločilnem trenutku je z blokado precej popravil vtis. Foto: Reuters

Harden blokiral met Dorta za tri točke
V zelo nervoznem srečanju se nobeni ekipi ni uspelo odlepiti. P. J. Tucker je s polaganjem minuto in pol pred koncem poskrbel za vodstvo Houstona s 103:102. Po zgrešenem metu Russlla Westbrooka je imela Oklahoma priložnost za zmago. Luguentz Dort, ki je na začetku sezone igral še v razvojni ligi, je prikazal življenjsko predstavo. Rocketsom je nasul 30 točk, zadel je kar šest trojk, a pet sekund pred koncem je njegov poskus meta za tri točke z leve strani blokiral James Harden. Dort je ujel žogo, a je stopil na stransko črto. Houston je imel žogo in Robert Covington je 1,3 sekunde pred koncem zadel le en prosti met.

Zelo slaba podaja Alexandra
V veliki nervozi pred zadnjo akcijo je Harden naredil osebno napako, še preden je bila žoga v igri. Danilo Gallinari je zgrešil prosti met, kar je pomenilo, da potrebuje Oklahoma v eni sekundi koš za podaljšek ali pa trojko za zmago. Po zadnji minuti odmora so Rocketsi odlično pokrili Chrisa Paula, zato je Shai Gilgeous-Alexander skušal podati do Stevna Adamsa. Tucker je ukradel žogo ob pisku sirene in Rocketsi so se izvlekli skozi šivankino uho.

D'Antoni rotira le sedem igralcev
Trener Mike D'Antoni je znova računal le na sedem igralcev, Austin Rivers je igral le sedem minut. Ben McLemore, Tyson Chandler in DeMarre Carroll pa sploh niso stopili na parket. Proti Lakersom bodo Rocketsi brez centra v velikih težavah.

Dončić kaznovan s 15.000, Morris pa bo odštel 35.000 dolarjev
Disciplinska komisija Lige NBA je Luko Dončića kaznovala s 15.000 ameriškimi dolarji kazni. Košarkar Dallasa je kazen prejel, ker je vrgel žogo v sodnika na šesti tekmi prvega kroga končnice proti LA Clippersom. V tretji četrtini je 21-letni Ljubljančan tudi prejel tehnično napako.

Kazen je doletela tudi Marcusa Morrisa, ki je na isti tekmi udaril Dončića ob koncu prve četrtine in si prislužil izključitev. Plačati bo moral 35.000 dolarjev. Oba incidenta sta se zgodila na šesti tekmi, ki so Clippersi dobili s 111:97 ter s tem izločili Maverickse s 4:2 v zmagah. .

KONČNICA, polfinale, Vzhod:
MILWAUKEE (1) ‒ MIAMI (5) 0:2
114:116 (29:38, 31:28, 26:24, 28:26)
Antetokounmpo 29 (10/18 iz igre) in 14 skokov, Middleton 23 in 8 podaj, B. Lopez (3/5 za tri) in Bledsoe po 16, Hill 14, Korver 6, Matthews in Williams po 4, Connaughton 2; Dragić 23 (8/18 iz igre, 4/8 za tri, prosti meti 3/4), 5 skokov in 4 podaje v 34 minutah, Herro 17, Crowder 16, Adebayo 15 in 9 skokov, Butler in Robinson po 13, Olynyk 11, Iguodala 4, Jones Jr. in Nunn po 2.

Petek ob 0.40:
BOSTON (3) - TORONTO (2) 2:0


1. krog, Zahod, sedma tekma:
HOUSTON (4) ‒ Oklahoma City (5) 4:3
104:102 (29:30, 32:29, 24:21, 19:22)
Gordon (5/9 za tri) in Covington (6/11 za tri in 10 skokov) po 21, Westbrook 20 (9/20 iz igre) in 9 skokov, Harden 17 (4/15 iz igre, 1/9 za tri) in 9 podaj, Green 13, House Jr. 7, Tucker 5; Dort 30 (10/21 iz igre, 6/12 za tri), Paul 19, 12 podaj in 11 skokov, Gilgeous Alexander 19 (3/4 za tri), Schröder 12, Adams 10 in 9 skokov, Bazley 6, Gallinari 4, Noel 2.

Polfinale, prvi tekmi, petek ob 3.10:
LA CLIPPERS (2) ‒ DENVER (3)

Sobota ob 3.10:
LA LAKERS (1) ‒ HOUSTON (4)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.