Goran Dragić je bil v seriji proti Indiani izjemen. Foto: AP
Goran Dragić je bil v seriji proti Indiani izjemen. Foto: AP

Prva tekma bo v torek ob 0.30. Bucksi so najboljša ekipa rednega dela, imajo najučinkovitejšo obrambo lige, zasedba igra na krilih aktualnega MVP-ja Giannisa Antetokounmpa, ki je tudi letos glavni kandidat za to prestižno individualno priznanje, hkrati pa je v tej sezoni že bil izbran tudi za najboljšega obrambnega igralca najmočnejšega košarkarskega tekmovanja na svetu. Milwaukee, ki je v končnico vstopil s porazom proti Orlandu – Magici so lani na prvi tekmi končnice premagali tudi poznejše prvake iz Toronta –, je seveda favorit dvoboja, toda Miami ima svojo računico in je po besedah Udonisa Haslema, enega izmed vodij floridske garderobe, tudi zelo samozavesten.

Kako ustaviti Antetokounmpa?

Vročica je edina zasedba z Vzhoda, ki ima z vrsto Mika Budenholzerja v tej sezoni pozitiven medsebojni izid. Na treh obračunih so dvakrat zmagali, Bucksi pa so dobili dvoboj v Orlandu na začetku avgusta, toda tedaj Erik Spoelstra ni mogel računati na svoja najboljša igralca, Dragića in Jimmyja Butlerja. Glede na način igre in širino kadra ima Miami dejansko možnosti, da se zoperstavi Bucksom. Milwaukee je moštvo, ki najbolje brani raketo, in je na primer ekipa, ki dopusti nasprotniku največ metov izza črte. Heati so bili s skoraj 38 odstotki zadetih trojk drugi v rednem delu, v končnici, kjer so pometli z Indiano, pa so jih metali 39-odstotno.

Udarna naveza Miamija Dragić - Jimmy Butler. Foto: AP
Udarna naveza Miamija Dragić - Jimmy Butler. Foto: AP

Tudi defenzivno ima Miami kar nekaj orožij, ključen pa bo vsestranski Bam Adebayo, saj Giannis največ točk doseže v raketi, kjer bo moral za morebiten uspeh zagospodariti 23-letni center Vročice. Dejstvo je, da je obrambna naloga izjemno zahtevna. Dominantnega Antetokounmpa se povsem zaustaviti ne da, tudi ko se ga omeji, pa ima grški košarkar kar nekaj nevarnih soigralcev, ki veliko časa za pripravo na Miami niso imeli. Bucksi, ki so bili pobudniki protesta proti policijskemu nasilju in rasni nestrpnosti v ZDA, so se v polfinale prebili šele pred v nedeljo, Vročica pa na novo tekmo čaka že teden dni.

"Ta ekipa je bila zgrajena za mehurček. Ko govorimo o delovni etiki, trdnosti, mentalni čvrstosti … V tem mehurčku ni ekipe, ki bi bila mentalno tako močna," je prepričan Haslem. Tudi Dragić je večkrat poudaril, kako dobro kemijo so letos zgradili v moštvu. Prav ta povezanost v ekipi pride do izraza v končnici, še bolj zdaj v tej nenavadni situaciji, ko so igralci zaprti v t. i. mehurčku. Lani je Miami za las ostal brez končnice, poleti pa je Pat Riley znova potegnil prave poteze in napravil ekipo, ki je že med osmimi najboljšimi v ligi.

Dragić najboljši igralec serije z Indiano

Butler se je izkazal za idealno okrepitev. S prvim zvezdnikom moštva se je odlično tako na parketu kot zunaj njega ujel Dragić. Floridska franšiza je imela tudi srečno roko pri izbiri mladih košarkarjev. Jedro zelo mladih igralcev veliko obeta. Spoelstra ima na voljo zares odlično mešanico nadarjenih mladeničev in izkušenih igralcev z Butlerjem, Dragićem in zdaj še Andrejem Iguodalo, ki je že bil tudi MVP finala, ko je z Golden Statom osvajal prstane.

Z gladkih 4:0 v zmagah je Miami prek Indiane napredoval v konferenčni polfinale. Najboljši posameznik serije je bil Dragić, ki je v povprečju dosegal skoraj 23 točk na srečanje, odlično pa je igral predvsem v drugih polčasih in še posebej zadnjih četrtinah. V lanski sezoni je imel 34-letni Ljubljančan veliko težav s poškodbo. Pred letošnjo je nato sprejel drugačno vlogo, saj je tekme začenjal s klopi. Čeprav ni bil član prve peterke, pa je bil izjemno pomemben člen uspeha Miamija. S povprečjem 16,2 točke in 5,1 podaje je bil med najboljšimi šestimi igralci v ligi, zdaj, ko je najbolj potrebno, pa je Gogi dal v višjo prestavo in svojo igro dvignil še na višjo raven.

V bogati karieri si je nabral ogromno izkušenj, toda ne veliko v končnici, kjer igra četrtič. A vseeno, Dragić je dokazan zmagovalec in na športni poti je že potrdil, da je rojen za velike tekme. Vedno je bil znan kot nepopustljiv borec. Navsezadnje mu v karieri ni bilo nič podarjeno. Ko je prišel v NBA, se je moral boriti za vsako minuto. Prva sezona ni bila lahka, toda Goran se ni dal in je vztrajal, kar je kot njegovo veliko vrlino izpostavil tudi sloviti Shaquille O'Neal. Ne le, da si je Dragić izboril konkretno minutažo, postal je vodja ekipe in eden najboljših organizatorjev igre v ligi.

Zmaj začel bruhati ogenj, ko je to najbolj potrebno

Je prvi Slovenec, ki se je znašel na največjem košarkarskem odru v takšni vlogi. Je prvi, ki je začel zbirati individualne nagrade, ko je bil leta 2014 izbran za igralca, ki je v sezoni največ igral, in bil tedaj celo imenovan v tretjo peterko lige. Tista sezona je bila imenitna, a glede na zadnje štiri tekme bi lahko rekli, da morda celo zdaj igra najboljšo košarko v NBA-karieri. Končnica je namreč povsem svoja zgodba in Goran letos spominja na carigrajske predstave iz pravljičnega leta 2017. Tedaj je zdaj že legendarni kapetan reprezentanco v nepozabnem in neponovljivem slogu vodil do največjega uspeha slovenskega ekipnega športa.

Dragić je iz vihravega mladeniča, ki je drvel po igrišču in navduševal z levimi prodori, a bil kdaj ob tem tudi preveč zaletav, zrasel v kompletnega organizatorja igre, ki še vedno iznajdljivo prodira, a ob tem tudi zadeva lahko z vseh položajev. Ko je Slovenija postala evropski prvak, je ljubljanski zmaj blestel na parketu, a še pomembnejši je bil kot prvi glas garderobe in veliki vodja zlate dvanajsterice. Bil je neki novi Gogi – zrel, premišljen in povsem osredotočen.

In takšen je tudi zdaj v dresu Miamija. Seveda v NBA-ju ne dominira, tako kot je na evropskih parketih, a igra izvrstno, hkrati pa navdušuje v liderski vlogi. Ni pomembno, koliko točk doseže in koliko minut prebije na parketu. Za ekipo bo naredil vse, oziroma kot je tudi sam dejal, vse, kar je potrebno za zmago. Deja vu, Dragić v Orlandu na neki način spominja na svojo carigrajsko različico. Spomin je še posebej živ v teh dneh, ko minevajo tri leta od nepozabne zgodbe iz Turčije in Finske.