LeBron James je že pogledoval proti končnici. Veliko vprašanje je, kdaj bo na sporedu. Foto: Reuters
LeBron James je že pogledoval proti končnici. Veliko vprašanje je, kdaj bo na sporedu. Foto: Reuters

Danes bi bil po prvotnem sporedu rednega dela Lige NBA na sporedu prav poseben večer. LeBron James bi se vrnil v Cleveland, kjer je pustil neizbrisen pečat. 35-letni zvezdnik, ki se je rodil v Akronu v Ohiu, je bil najzaslužnejši za naslov Cavaliersov junija 2016, ko so premagali favorizirani Golden State po zaostanku z 1:3 v zmagah v finalni seriji.

"Vedno je prav poseben občutek, ko stopim v Quicken Loans Areno. Seveda najprej pogledam pod strop, kjer visi šampionski prapor. Številni nepozabni spomini me vežejo na ta trenutek. Vedno znova je lepo zaigrati na tem parketu, na tribunah pa so vsi moji prijatelji in družinski člani. Res bi bila to posebna tekma in kar žalosten sem, ko pomislim, da je ne bo," je dejal James, ki zadnje dni preživlja na svojem domu v Brentwoodu v Kaliforniji.

Kakšen smisel imajo tekme brez navijačev?
Če bo vodstvo Lige NBA želelo izpeljati letošnjo sezono do konca, bodo tekme morale potekati brez gledalcev. Položaj v ZDA se je v zadnjih dneh močno zaostril. Največ mrtvih je v zvezni državi New York.

"Kaj sploh je šport brez navijačev? Prav nobenega veselja, kričanja, razočaranja ... Košarka je igra, polna preobratov, na gostovanjih je motiv še toliko večji, ker so navijači proti tebi. Na takih tekmah še bolj pride do izraza velika tekmovalnost. V razgretem ozračju želimo dokazati, da smo boljši od gostiteljev, in najlepše je utišati njihove navijače," je pojasnil zvezdnik LA Lakersov, ki je najboljši podajalec Lige NBA. V povprečju zbere 10,6 podaje na tekmo in je pravi motor Jezernikov. Odlično se je ujel z Anthonyjem Davisom.

11. marca so potekale zadnje tekme rednega dela v Ligi NBA. Lakersi so se veselili dveh odmevnih zmag v Staples Centru. James in Davis sta blestela proti Milwaukeeju in LA Clippersom.

Po prihodu Anthonyja Davisa so Lakersi med glavnimi kandidati za naslov. Foto: Reuters
Po prihodu Anthonyja Davisa so Lakersi med glavnimi kandidati za naslov. Foto: Reuters

"Seveda bi se zelo razveselil vrnitve na parket. Tekme brez gledalcev bi lahko odigrali kar v centrih za trening, samo snemalna ekipa bi morala biti zraven, da bi gledalci vse to lahko gledali. Preprosto si ne predstavljam prave športne prireditve brez gledalcev. Dinamika tekme bi bila popolnoma drugačna," je poudaril James.

Nemogoče je takoj začeti končnico
Najprej bo treba do konca pripeljati redni del sezone. Na koledarju je bilo še pet tednov. Lakersi so odigrali le 63 tekem, Dallas pa že 67 in težko je določiti lestvico in s tem potnike v končnico.

"Nemogoče si je predstavljati, da bi kar takoj začeli končnico. Ne bi bilo pošteno, saj smo odigrali več kot 60 tekem rednega dela, položaji pa še niso določeni."

V igri tudi različni rezervni scenariji ...
Eden izmed predlogov je bil, da bi se ekipe, ki so med osmim in enajstim mestom, pomerile za zadnjo vozovnico za končnico. To pomeni, da bi se na Zahodu Memphis srečal s Sacramentom na dve dobljeni tekmi, Portland pa bi se pomeril z New Orleansom. Zmagovalca bi nato v seriji na dve zmagi določila potnika v končnico, ki bi se srečal z LA Lakersi. Jezerniki, ki so v končnici zadnjič igrali aprila 2013, so na prvem mestu Zahoda z 49 zmagami in 14 porazi.

Telo se ni dobro odzvalo na prisilni odmor
James vsak dan opravi trening, v ponedeljek pa se mu bo pridružil dolgoletni atletski trener Mike Mancias, ki je specialist za fizično pripravo. S soigralci so ves čas v stiku prek videokonferenc.

"Pol leta smo se pripravljali na končnico. Zdaj imamo kar naenkrat premor. Moje telo se ni dobro odzvalo na prisilni odmor. 13. marca sem bil z mislimi že pri končnici, potem pa se je vse skupaj ustavilo. Ta "počitek" je prišel ob najbolj neugodnem trenutku," je še dodal eden največjih zvezdnikov lige.