Luka Dončić je šele četrti igralec po Jamesu Hardnu, LeBronu Jamesu in Russllu Westbrooku, ki je zbral 50 točk, osem skokov in deset podaj, temu pa dodal še tri ukradene žoge. Foto: Reuters
Luka Dončić je šele četrti igralec po Jamesu Hardnu, LeBronu Jamesu in Russllu Westbrooku, ki je zbral 50 točk, osem skokov in deset podaj, temu pa dodal še tri ukradene žoge. Foto: Reuters

Ko sta se Dallas in Houston pred dobrim mesecem srečala v American Airlines Centru, so se zmage veselili gostje (92:101). Toda tedaj so bili Mavsi brez svojega prvega moža, Luke Dončića, ki je ob vnovičnem snidenju teksaških tekmecev zablestel s 50 točkami. V Toyota Centru je ob zmagi s 112:106 statistiko napolnil še z osmimi skoki in desetimi podajami. Gostje so zadeli 16 trojk iz 44 poskusov. Šestkrat je bil izza črte natančen Dončić, ki je za tri metal 50-odstotno.

Sorodna novica Dončić v simultanki nasul Houstonu 50 točk

"Mislim, da ni vrgel enega lahkega meta. Poskrbeli smo, da je bil vsak njegov poskus težak, a to dela izvrstne igralce velike … To pač Luka počne," je povedal trener Raket Stephen Silas. Pred prihodom v Houston je bil pomočnik Ricka Carlisla v Dallasu in pred dvema letoma, ko je sedel na klop Rocketsov, je dejal, da brez Luke, s katerim je sodeloval dve leti, ne bi dobil tega mesta. Silas je zdaj dodal, da je od časa skupnega delovanja 23-letni Ljubljančan postal še bolj dominanten in vsestranski strelec.

Njegovi varovanci so to dobro občutili na lastni koži, ko preprosto niso našli rešitve, kako bi ustavili slovenskega košarkarskega virtuoza. Po slabši tretji četrtini Dallasa (34:20) je Luka v zadnji vzel stvari v svoje roke in dal 17 od gostujočih 31 točk. "Je eden najboljših igralcev v ligi, če ne celo najboljši. Bilo je težko, saj je zadel tako rekoč vse," je o Dončiću spregovoril Usman Garuba, ki je tako kot Luka v Ligo NBA prišel iz madridskega Reala. Jabari Smith pa je dodal: “Poskušali smo mu otežiti stvari. Ne moreš ga ustaviti, lahko ga le nekoliko omejiš.“

Tokrat se jim načrt ni izšel po željah. Luka je iz igre metal 17/30, preostali gostujoči košarkarji pa le 19/50, toda po srečanju je v svojem slogu slovenski zvezdnik znova poudaril učinek soigralcev, tokrat še posebej obrambne akcije. “S soigralci si zaupamo. Ko so me podvajali, sem podajal in zadevali smo pomembne mete. Najsi soigralec zadene ali zgreši, mu bom vedno podal. Dosegli smo pomembno zmago nad ekipo, ki je zelo talentirana in igra z veliko energije. Poraza si res nismo smeli privoščiti. Velika zmaga za lep konec potovanja,“ je dejal Dončić, ki je šestič v tej sezoni zbral vsaj 40 točk, s čimer je najboljši v ligi.

Priznal je, da je po nizu štirih gostovanj v šestih dneh precej utrujen, a v Toyota Centru ni bilo videti tako. Dominiral je v slogu septembrske predstave proti Franciji, ko je v reprezentančni majici prispeval 47 točk, ali pa lanske pod petimi krogi v Tokiu, ko jih je Argentini nasul 48. “Občutek je enak, a včasih zadevaš bolje kot sicer. Ko si vroč, se ti zdi, da bo vsaka žoga šla notri,“ je še povedal košarkarski velemojster, ki je za točko zaostal za osebnim rekordom. Tega je postavil februarja proti Los Angeles Clippersom.

Z drugo zaporedno zmago je Dallas znova pri več kot 50-odstotni uspešnost. Na Zahodu zaseda osmo mesto. Foto: Reuters
Z drugo zaporedno zmago je Dallas znova pri več kot 50-odstotni uspešnost. Na Zahodu zaseda osmo mesto. Foto: Reuters

Postal je šele drugi igralec Dallasa, ki je večkrat dosegel vsaj 50 točk. Dvakrat je to uspelo tudi Dirku Nowitzkemu. Še nikoli pa ni nihče v dresu Mavsov petkrat dal vsaj 45 točk, kar je zdaj uspelo Luki. Legendarnega Nemca je prehitel tudi po številu tekem z več kot 40 točkami. Dončić jih ima zdaj 21, v Dallasovi zgodovini pa je uspešnejši le Mark Aguirre z 22. “Luka je bil ... Luka. To pač počne. Če ga izvzamemo, smo imeli slab odstotek meta, a Luka je stopil v ospredje in nadzoroval tekmo. Je najboljši košarkar na svetu. Ne vem, kaj sploh reči. Bil je neverjeten,“ je bil zadovoljen trener Dallasa Jason Kidd.

Lukovo povprečje zdaj znaša 32,2 točke na srečanje, s čimer je za Joelom Embiidom drugi v ligi. 8,7 podaje na tekmo ga uvršča na četrto mesto, ob tem pa zbira tudi 8,3 skoka. Če bo zdržal takšno povprečje, bo po Michaelu Jordanu šele drugi s takšnim dosežkom. Njegovemu letečemu visočanstvu je uspelo v sezoni 1988/89, ko je imel povprečje 32,5 točke, osem skokov in osem podaj.

“Na vsaki tekmi vidimo njegovo dominantnost. Seveda ne daš vsakič 50 točk, ampak znova je prevzel odgovornost v ključnih trenutkih. Imel je nadzor nad potekom tekme, bil agresiven in dosegal pomembne koše,“ je še povedal Kidd, ki je Dončićevih 50 točk označil za lepo božično darilo. Prav na božič čaka Mavse nova preizkušnja, ko bodo ob 20.30 po slovenskem času gostili Los Angeles Lakerse.

Dončić s 50 točkami zrežiral zmago Dallasa v Houstonu