So v mehurčku v Orlandu že odigrali zadnjo tekmo? Foto: Reuters
So v mehurčku v Orlandu že odigrali zadnjo tekmo? Foto: Reuters
Sorodna novica Košarkarji Milwaukeeja niso prišli na parket - odpovedane vse tri tekme

Medtem ko sta se superzvezdnika Lakersov in Clippersov, podprta s soigralcema Anthonyjem Davisom in Paulom Georgeem, zavzela za prekinitev sezone, je po poročanju dobro obveščenega novinarja Shamsa Charanie s spletnega portala The Athletic večina preostalih ekip v mehurčku v Orlandu glasovala za nadaljevanje. James naj bi zaradi tega zapustil sestanek igralcev.

Predstavniki sindikata košarkarjev so na sestanku povedali, da bi prekinitev končnice imela negativne posledice tudi za naslednjo sezono, saj bi se zgodil t. i. lockout (zamrznitev tekmovanja) in potrebna bi bila vnovična pogajanja o kolektivni pogodbi med lastniki in igralci.

Vse to naj bi vendarle vodilo v nadaljevanje končnice, a legendarni novinar ESPN-a Adrian Wojnarowski poroča, da bodo pogovori potekali tudi v četrtek. Za četrtek je sklican tudi sestanek lastnikov moštev. Zelo malo verjetno je, da bodo v četrtek košarkarji stopili na parket. To pomeni, da ne bo šeste tekme med Los Angeles Clippersi in Dallasom.

Solidarni tudi bejzbolisti, nogometaši in Naomi Osaka

Bojkotu košarkarjev in košarkaric v Ligi WNBA so se pridružili tudi v bejzbolski ligi MLB, v kateri ni bilo odigranih nekaj tekem. Prav tako so preložili pet od šestih tekem v ameriški nogometni ligi. Japonska teniška igralka Naomi Osaka je v znak podpore predala polfinalni dvoboj na turnirju v New Yorku.

Ameriški mediji poročajo, da želi najbolj vplivni košarkar v Ligi NBA LeBron James pritisniti na lastnike ekip, da bi uporabili svoje bogastvo in politični vpliv pri zagotavljanju sprememb v korist družbene pravičnosti.

Niz sestankov je sprožil bojkot košarkarjev Milwaukeeja, ki niso želeli odigrati tekme proti Orlandu. Sledila je odpoved dvobojev Houston - Oklahoma in LA Lakers - Portland. Razlog za bojkot je bilo streljanje policistov na temnopoltega Jacoba Blaka v Wisconsinu, zvezni državi, iz katere prihaja Milwaukee.

29-letnik je v nedeljo skušal pomiriti spor med ženskami na ulici. Posnetki prič kažejo, da so ga skušali aretirati, a se je policistom izmuznil in odšel do avtomobila, v katerem so bili njegovi trije sinovi. Eden od policistov je k njemu pristopil od zadaj, ga zagrabil za majico in vanj izstrelil več strelov. Po tem incidentu je Blake hrom od pasu navzdol, v Wisconsinu pa že več dni potekajo protesti in nemiri.

Bojkot v Ligi NBA se je začel natanko štiri leta po tem, ko je Colin Kaepernick pokleknil ob izvajanju ameriške himne v znak boja za enakopravnost temnopoltih v ZDA ter s tem sprožil val po celotni državi.