Goran Dragić je prvič zaigral v finalu Lige NBA, v drugi četrtini pa si je poškodoval stopalo. V drugem polčasu ni igral, in to se je zelo poznalo. Miami je na trenutke deloval kot razbita vojska. Njegov nastop na petkovi tekmi je močno vprašljiv. Foto: Reuters
Goran Dragić je prvič zaigral v finalu Lige NBA, v drugi četrtini pa si je poškodoval stopalo. V drugem polčasu ni igral, in to se je zelo poznalo. Miami je na trenutke deloval kot razbita vojska. Njegov nastop na petkovi tekmi je močno vprašljiv. Foto: Reuters

34-letni Ljubljančan je bil na parketu le 15 minut, prispeval je šest točk, ob prodoru pa si je poškodoval levo stopalo. Ko je štiri minute in pol pred koncem prvega polčasa zapustil igro, so imeli Lakersi 11 točk naskoka. Do odmora je prednost narasla na 65:48, sredi tretje četrtine pa je na semaforju pisalo 87:55. Prva tekma finala je bila klasični enosmerni promet, čeprav je Miami na začetku srečanja povedel s 23:10.

Davis nasul 34 točk, James podajo oddaljen od trojnega dvojčka
Anthony Davis, ki je lani poleti prišel iz New Orleansa in združil moči z LeBronom Jamesom, je bil neustavljiv. Zbral je 34 točk, 9 skokov in 3 blokade. James se je v svojem desetem finalu znova približal trojnemu dvojčku. S 25 točkami, 13 skoki in 9 podajami je bil pravi vodja na parketu. Jezerniki, ki lovijo 17. naslov prvaka, so sijajno metali izza črte. Zadeli so 15 trojk, v prvem polčasu kar 11. Danny Green je bil natančen trikrat, Kentavious Caldwell-Pope in Markieff Morris pa po dvakrat. Lakersi so prevladovali v raketi, skok so dobili kar s 54:36.

Tudi Adebayo zaradi poškodbe ramena ostal v garderobi
Miami je bil v vseh elementih igre za razred slabša ekipa. Center Bam Adebayo zaradi poškodbe rame ni igral v drugem polčasu. Tudi Jimmy Butler si je zvil gleženj, a je stisnil zobe in bil s 23 točkami najboljši strelec Vročice. Ob vseh poškodbah sta veliko minutažo dobila Tyler Herro (14 točk) in Kendrick Nunn (18 točk).

Izjemen štart Miamija
Erik Spoelstra je v začetno peterko poleg Dragića pričakovano uvrstil Adebaya, Butlerja, Crowderja in Robinsona. Frank Vogel je že na zadnjih dveh tekmah proti Denverju začel s centrom Dwightom Howardom, poleg zvezdnikov Jamesa in Davisa pa sta bila v udarni peterki še Caldwell-Pope in Green.

Sredi prve četrtine je Vročica z delnim izidom 13:0 povedla s 23:10. Dragić je dosegel prvi koš v finalu s polaganjem v 5. minuti, nato pa je Crowder s trojko zrežiral najvišjo prednost Miamija in Vogel je moral vzeti že drugo minuto odmora sredi uvodne četrtine.

Lakersi odlično končali prvo četrtino
Strateg Lakersov je vzel iz igre počasnega Howarda in tudi Jamesu namenil počitek, vstopila sta Rajon Rondo in Kyle Kuzma. Igra Lakersov se je v trenutku pospešila. Caldwell-Pope je zadel dve trojki z desnega kota. Miami zadnje tri minute v prvi četrtini ni dosegel niti točke, Jezerniki pa so z delnim izidom 13:0 celo povedli po 12 minutah (31:28). Alex Caruso, ki je v letošnji sezoni izjemno napredoval, je zadel trojko štiri sekunde pred koncem prve četrtine.

LeBron James in Anthony Davis sta udarno začela finalno serijo. Lani sta združila moči v Los Angelesu z enim samim ciljem. Ta je zdaj oddaljen še tri zmage. Foto: Reuters
LeBron James in Anthony Davis sta udarno začela finalno serijo. Lani sta združila moči v Los Angelesu z enim samim ciljem. Ta je zdaj oddaljen še tri zmage. Foto: Reuters

11 trojk Jezernikov do odmora
Dragić je na začetku druge četrtine nanizal štiri točke, Tyler Herro pa je zadel dve trojki in Miami je znova povedel s 43:41. Sledila je nova suša v napadu Vročice, ki skoraj tri minute ni dosegla niti točke. Lakersi so sijajno zadevali izza črte, kar sicer ni njihova odlika. Do odmora so zadeli 11 trojk iz 17 poskusov. Green je bil dvakrat natančen izza črte, James ga je večkrat poiskal, ko so ga podvojili. Lakersi so z delnim izidom 13:0 povedli s 54:43.

James je do odmora dosegel le 9 točk, igralci Miamija so dobro zapirali raketo, a je zbral sedem podaj in razigrali so se njegovi soigralci. Davis je že do odmora prispeval 18 točk in z zabijanjem je postavil izid polčasa 65:48.

Dragić ostal v garderobi, nato se je poškodoval še Adebayo
Tudi začetek drugega polčasa ni obetal nič dobrega za Miami. Dragić je ob odmoru ostal v garderobi in se ni več vrnil. Herro je začel drugi polčas namesto MVP-ja evropskega prvenstva 2017. James je zadel trojko z devetih metrov in Lakersi so le še povečevali naskok. Z delnim izidom 22:5 so povedli že s 87:55 in jezni Spoelstra je vzel minuto odmora. Adebayo je s poškodbo levega ramena moral v garderobo. Že sredi tretje četrtine je Miami igral z rezervisti. Kelly Olynyk, Kendrick Nunn in Solomon Hill so dobili nepričakovano veliko minutažo.

Celotna zadnja četrtina je bila le še formalnost. Nunn in Herro sta se izkazala, Jezerniki pa so le še čakali na zadnji pisk sirene. Vogel je šele minuto in 23 sekund pred koncem spraznil klop in vzel zvezdnike iz igre.

Spoelstra: Naša ekipa lahko igra precej bolje
"Lakersi so nadzorovali ritem tekme in ni se nam uspelo več vrniti. Naša ekipa lahko igra precej bolje. To ni bil naš večer. Precej bolje moramo igrati v obrambi. James in Davis sta zunajserijska igralca. Treba je igrati zelo disciplinirano," je povedal trener Spoelstra.

Poškodba Dragića velik šok za Miami na začetku finala

O obeh poškodovanih igralcih bo več znano po četrtkovem pregledu: "Dragić je eden najbolj žilavih košarkarjev. Težko rečem, kako resna je njegova poškodba. Tudi Adebaya čaka jutri pregled, potem pa bomo videli naprej."

Vogel pohvalil Ronda in Kuzmo
Precej bolj zadovoljen je bil Vogel: "Po slabšem začetku sem v igro poslal Ronda in Kuzmo. Pospešila sta ritem igre in tak slog igre nam ustreza. Vse se je poklopilo v drugi in tretji četrtini. To je bila šele prva tekma in niti malo ne bomo popuščali. Videl sem, da tudi Nunn, Olynyk in Hill igrajo zelo dobro, vsekakor bo še napeto. Trener Spoelstra bo naredil spremembe za drugo tekmo, ki bo popolnoma drugačen izziv."

Butler: Če Dragić ne bo igral, se bomo morali še bolj boriti
"Čutim bolečino v gležnju, a poškodba ni resna in zagotovo bom igral v petek. Dragiću sproročam, da smo vsi z njim. Zavedam se, da si res želi igrati v finalu. Seveda se je želel vrniti na parket, a zdravniki imajo zadnjo besedo. Če ne bo igral na naslednjih tekmah, se bomo morali še bolj boriti. Nismo izpolnili načrta na prvi tekmi," je na novinarski konferenci dejal Butler.

Velika smola Dragića na uvodni tekmi finala Lige NBA

Obisk očeta še podžgal Davisa
"Zavedal sem se, da moram igrati v raketi. Nisem se odločal za težke mete. To je bila moja prva finalna tekma. Pred začetkom sem čutil adrenalin in zdaj sem res zadovoljen s prvo tekmo. Na tekmi je bil tudi moj oče, ki je vedno hodil na domače tekme in prišel je tudi v mehurček. To mi je res veliko pomenilo," je bil zadovoljen 27-letni Davis, ki je vrhunsko odigral prvo finalno tekmo v karieri.

Miami šestič igra v velikem finalu in že petič je izgubil uvodno tekmo. V letih 2006, 2012 in 2013 je kljub porazu na prvi tekmi osvojil naslov. Druga tekma bo v soboto ob 3.00. Ključno vprašanje pa je, koliko zdravih košarkarjev bo imel na voljo Spoelstra.

Finale, prva tekma:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5) 1:0
116:98 (31:28, 34:20, 28:19, 23:31)
Davis 34 (11/21 iz igre, prosti meti 10/10) in 9 skokov, James 25 (9/17 iz igre), 13 skokov in 9 podaj, Caldwell Pope 13, Green 11, Caruso 10, Morris 8, Rondo 7, Kuzma in Cook po 3, Howard 2; Butler 23 (8/13 iz igre), Nunn 18 (8/11 iz igre), Herro 14, Crowder 12 (4/7 za tri), Adebayo 8, Iguodala 7, Dragić 6 (3/8 iz igre, 0/1 za tri), 3 podaje in 1 skok v 15 minutah, Olynyk in Hill po 4, Jones Jr. 2.

Met iz igre: 38/84; 38/89
Met za tri točke:
15/38; 11/35
Prosti meti:
25/27; 11/14
Skoki:
54; 36
Podaje:
26; 23


Druga tekma, sobota ob 3.00:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5)

Tretja tekma, ponedeljek ob 1.30:
MIAMI (5) – LA LAKERS (1)

Četrta tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (5) – LA LAKERS (1)


Peta tekma, sobota, 10. 10., ob 3.00:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5)

Šesta tekma, ponedeljek, 12. 10., ob 1.30:
MIAMI (5) – LA LAKERS (1)

Sedma tekma, sreda, 14. 10., ob 3.00:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.

Intervju z Zoranom Dragićem