LeBron James je že devetkrat igral v finalu Lige NBA. Osvojil je tri šampionske prstane. V letih 2012 in 2013 je bil najboljši z Miamijem, leta 2016 pa s Clevelandom. Bill Russell (12), Sam Jones (11) in Kareem Abdul-Jabbar (10) so v elitnem klubu igralcev z desetimi ali več nastopi v finalu dobili družbo. Foto: Reuters
LeBron James je že devetkrat igral v finalu Lige NBA. Osvojil je tri šampionske prstane. V letih 2012 in 2013 je bil najboljši z Miamijem, leta 2016 pa s Clevelandom. Bill Russell (12), Sam Jones (11) in Kareem Abdul-Jabbar (10) so v elitnem klubu igralcev z desetimi ali več nastopi v finalu dobili družbo. Foto: Reuters

35-letni James se je v 17. sezoni v Ligi NBA že desetič uvrstil v finale Lige NBA. Na peti tekmi je prikazal najboljšo predstavo v mehurčku. Z 38 točkami, 16 skoki in 10 podajami je bil razred zase. To je bil že njegov četrti trojni dvojček v letošnji končnici in 27. v karieri. Le legendarni Magic Johnson jih je zbral več v končnici (30).

James je nesporni MVP letošnje končnice. Na peti tekmi je prikazal predstavo, ki je jemala sapo. Na podelitvi pokala za najboljšo ekipo Zahoda je sporočil, da ga zanimajo naslednje štiri zmage. Foto: Reuters
James je nesporni MVP letošnje končnice. Na peti tekmi je prikazal predstavo, ki je jemala sapo. Na podelitvi pokala za najboljšo ekipo Zahoda je sporočil, da ga zanimajo naslednje štiri zmage. Foto: Reuters

Nuggetsi so navdušili v letošnji končnici. Postali so prva ekipa, ki se je vrnila dvakrat zapored po zaostanku z 1:3 v zmagah. Izločili so Utah in tudi glavne favorite za naslov LA Clipperse, proti Lakersom pa niso imeli realnih možnosti za napredovanje.

Poškodovani Murray pošteno stiskal zobe
Nikola Jokić in Jerami Grant sta prispevala po 20 točk. Srbski center je imel znova velike težave z osebnimi napakami, na parketu je bil le 30 minut. Jamal Murray je igral z velikimi bolečinami, stopalo in stegenska mišica sta ga močno bolela, a je stisnil zobe in bil na parketu kar 43 minut. 19 točk in osem podaj seveda ni bilo dovolj proti razigranim Lakersom.

Po šestih sušnih letih Lakersi znova blestijo
Jezerniki so zadnjič igrali v finalu junija 2010, ko so v epski seriji ugnali Boston s 4:3 v zmagah. MVP finalne serije je bil Kobe Bryant. Sledila sta odhod trenerja Phila Jacksona in menjava generacij. Kar šest let zapored niso igrali v končnici, kar je najdaljša suša v bogati zgodovini kluba. V tej sezoni so osvojili prvo mesto na Zahodu po rednem delu in v končnici izločili Portland, Houston in Denver, vse s 4:1 v zmagah.

James v drugi četrtini napovedal, da bo to njegov večer
Peto tekmo so Nuggetsi zelo dobro odprli, hitro so povedli z 12:7 in trener Frank Vogel je vzel minuto odmora. Rajon Rondo s trojko in Alex Caruso s polaganjem sta učinkovito zaključila prvo četrtino, ki so jo Lakersi dobili s 33:30.

James je začel svoj šov v drugi četrtini, ko je moral Jokić na klop zaradi tretje osebne napake. Zlahka je prodiral v raketo, nanizal je osem točk in še podal do Markieffa Morrisa, ki je zadel izza črte. Z delnim izidom 11:2 so Lakersi povedli s 44:36. James je v drugi četrtini zbral 14 točk, Jezerniki pa so odšli na odmor s prednostjo 10 točk (61:51).

Murray in Grant vrnila Nuggetse v igro
Sredi tretje četrtine je kazalo, da je Nuggetsom dokončno pošla sapa. Davis je povišal na 72:56. Murray, ki je vidno šepal (ob vsaki minuti odmora se je držal za nogo), je stisnil zobe in popeljal Nuggetse nazaj v igro. Razigral se je tudi Jerami Grant in Denver je z delnim izidom 17:4 izenačil na 84:84. James je nato našel Davisa, ki je prehitel sireno z metom za tri točke ob koncu tretje četrtine (87:84).

LeBron nanizal devet točk v manj kot dveh minutah
Tudi v zadnji četrtini je Denver držal priključek, pet minut pred koncem je Jokić dosegel koš in še dodal še prosti ob osebni napaki Dwighta Howarda. Vodstvo Lakersov je skopnelo na 103:99 in James je stopil na veliko sceno.

Najprej je našel osamljenega Dannyja Greena, ki je zadel trojko, nato je zadel s šestih metrov po koraku nazaj. Zlahka je prodiral v raketo in minuti in 43 sekundah nanizal devet točk. Po trojki za 115:103 je bilo srečanje odločeno. Tudi njegovi soigralci so z odprtimi usti gledali velemojstra na delu.

Cilj še ni izpolnjen
"V Los Angeles sem prišel po naslov. Zelo sem ponosen, da smo v finalu, a naš cilj še ni izpolnjen. Lani sem se pridružil Lakersom. Ni bilo lahko, saj sem bil poškodovan in nismo se prebili v končnico. Lani sem si ogledal vsako minuto končnice, ko prvič v desetletju nisem bil na parketu. Moja žena ni bila srečna, saj sem gledal po štiri tekme na dan," je na novinarski konferenci razlagal James, ki se je devetič v zadnjih desetih letih prebil v finale.

Jamal Murray je čestital Jamesu za preboj v finale. Foto: Reuters
Jamal Murray je čestital Jamesu za preboj v finale. Foto: Reuters

Na vsak način je želel preprečiti šesto tekmo
"Vedno sem dejal, da si ne smemo želeti še ene tekme. Velikokrat sem že vodil s 3:1 in nikakor si ne želim, da se tekmeci vrnejo v igro. Pred tekmo smo se pogovarjali v garderobi, da je to za nas ključna tekma. Sezona se je začela oktobra lani in trener Frank Vogel je odlično vodil moštvo. Ima velike zasluge za naš uspeh. Najbolj žal mi je, da danes nismo igrali v Staples Centru. Navijači so trpeli dolga leta in danes bi bilo veliko slavje. Upam, da jih bomo osrečili tudi v finalu," je poudaril zvezdnik iz Acrona v Ohiu.

Seveda se je spomnil tudi na Kobeja Bryanta. V garderobi ima njegov dres in pred vsako tekmo misli nanj: "Večkrat sva se pogovarjala s Kobejem o teh ključnih tekmah v končnici. Oba sva obsedena z zmagovanjem. Tudi družina je velikokrat trpela, ker sva vse posvetila košarki."

Davis: LeBron nam je povedal, da je zdaj njegov čas
27-letni Davis se je prvič prebil v finale Lige NBA. James ga je prepričal, da so Lakersi prava ekipa zanj. "Ko se je Denver nevarno približal, nam je povedal, da je zdaj njegov čas. Vsi smo se le pogledali in mu prepustili žogo. Seveda mu zaupamo. V mehurčku več ur analizira tekme in išče prave akcije za odločilne minute. Vsi smo odločeni, da gremo do konca," je dejal Davis.

Vogel bo prvič vodil ekipo v finalu
"Ko je James prišel prvič na Zahod, so številni dejali, da je že prestar. Dvignil je celotno ekipo, od prvega dne treninga je zelo motiviran. Po današnji zmagi je vsem dejal, da cilj še ni izpolnjen. Mislim, da še nikoli nisem vodil igralca, ki bi zadel toliko zaporednih metov na ključni tekmi. Neverjetna predstava LeBrona. Zelo sem zadovoljen z obrambo. Težko je bilo zaustaviti Nuggetse. Celotna ekipa je popolnoma osredotočena na finale. Še nikoli nisem treniral ekipe v finalu, LeBron pa ga bo igral že desetič," je bil nasmejan trener Vogel, ki je predsednici kluba Jeannie Buss čestital za rojstni dan.

Nikola Jokić si je že na drugi zaporedni tekmi prehitro nabral osebne napake. Tri je imel že na začetku druge četrtine. Foto: Reuters
Nikola Jokić si je že na drugi zaporedni tekmi prehitro nabral osebne napake. Tri je imel že na začetku druge četrtine. Foto: Reuters

Murray: Orlando zapuščamo dvignjenih glav
Košarkarji Denverja so bili zelo razočarani na novinarski konferenci, a seveda se zavedajo, da so pustili odličen vtis v Orlandu.

"25. avgusta smo igrali peto tekmo proti Utahu in že takrat nam je grozil izpad. Nismo izpolnili končnega cilja, a vseeno smo presenetili številne navijače. Orlando zapuščamo dvignjenih glav. Prihodnjo sezono bomo skušali biti še močnejši," je poudaril Murray, ki je navduševal proti Utahu in LA Clippersom.

Jokić: Bili smo pravi borci v mehurčku
"Lakersi so bili boljša ekipa, James je bil neverjeten. Davis je bil odličen v tej seriji, tudi Caruso je bil razigran. Zelo pomembna je bila druga tekma, ki smo jo izgubili ob pisku sirene. Za nas je bilo veliko doživetje v mehurčku, bili smo pravi borci. Dvakrat nam je uspela vrnitev po zaostanku z 1:3, tudi tokrat smo želeli izsiliti šesto tekmo. Izpostavil bi Murrayja, ki je naš vodja. V tej končnici je bil neverjeten," je sezono komentiral Jokić.

Malone: Prihodnost Nuggetsov je svetla
"Vse šampionske ekipe so morale najprej doživeti boleče poraze. Lani smo izgubili sedmo tekmo proti Portlandu na domačem parketu, letos smo šli že korak naprej in tudi spisali zgodovino. Šestkrat smo bili na robu izpada, pa smo se rešili. Zelo sem ponosen na svoje varovance. Na današnji tekmi je LeBron, ki sem ga imel priložnost trenirati pet sezon, preprosto prevzel odgovornost in zagotovil Lakersom zmago. Imamo mlado ekipo, ki bo vsako sezono le še napredovala. Prihodnost Nuggetsov je svetla," je pojasnil trener Michael Malone.

Lakersi bodo igrali za 17. naslov v ligi in izenačenje z Bostonom na prvem mestu. Morda se bodo srečali prav s Celticsi, čeprav v finalu Vzhoda bolje kaže Miamiju, ki vodi s 3:2 v zmagah. Šesta tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek.

Izjemni LeBron James Lakerse popeljal v veliki finale

Finale, Zahod, peta tekma:
LA LAKERS (1) - Denver (3) 4:1
117:107 (33:30, 28:21, 26:33, 30:23)
James 38 (15/25 iz igre, 1/4 za tri, prosti meti 7/8), 16 skokov in 10 podaj v 40 minutah, Davis 27 (8/16 iz igre, prosti meti 9/9), Caruso in Green po 11, Howard 9, Kuzma in Rondo po 8, Ma. Morris 3, Caldwell Pope 2; Grant (9 skokov) in Jokić (9/16 iz igre) po 20 Murray (7/17 iz igre) 19, Millsap 13, Porter Jr. in Mo. Morris po 10, Plumlee 7, Dozier 5, Harris 3.

Finale, Vzhod, šesta tekma, ponedeljek ob 1.40:
MIAMI (5) - BOSTON (3) 3:2

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.