Goran Dragić verjame, da je bil Chicago najboljša izbira zanj. Četudi so ga povezovali z Dallasom, pa, kot je dejal, dogovor z Mavsi nikoli ni bil blizu. Foto: AP
Goran Dragić verjame, da je bil Chicago najboljša izbira zanj. Četudi so ga povezovali z Dallasom, pa, kot je dejal, dogovor z Mavsi nikoli ni bil blizu. Foto: AP

Do prihoda Luke Dončića je bil 36-letni Ljubljančan Slovenec, ki je do zdaj pustil daleč največji pečat na glavnem košarkarskem odru na svetu. Ob tem je tudi slovenski igralec z najdaljšim stažem v Ligi NBA, v kateri bo torej po Phoenixu, Houstonu, Miamiju, Torontu in Brooklynu zaigral še za Chicago. Franšizo iz vetrovnega mesta je zaznamovala dinastija v 90. letih na čelu z Michaelom Jordanom in njegovo desno roko Scottiejem Pippnom, ki sta Bike vodila do vseh šestih prstanov v klubski zgodovini. Pri drugem trojčku je pomembno vlogo odigral tudi Toni Kukoč. Eden najboljših evropskih košarkarjev v zgodovini je – tako kot vso kariero – na belo-rdeče-črnih dresih nosil sedmico, ki pa ne visi s stropa United Centra kot na primer številka 23 in 33 prej omenjenih legend. Zdaj je sedmica na opravi še enega velikana evropske košarke – Gorana Dragića.

"Chicago je lani igral zelo dobro. Igral je hitro košarko v visokem ritmu in z veliko ukradenimi žogami. Tudi jaz rad igram tako in vso kariero igram tako. Žal je imela ekipa lani veliko težav s poškodbami. Pred prihodom sem govoril z Vučevićem in trenerjem Donovanom. Dober odnos imam tudi s Karnišovasom, s katerim sva sodelovala v Houstonu. Želeli so me pripeljati že lani. Odločil sem se, da je to pravo okolje zame, in vesel sem, da sem tu," je dejal Dragić, ki ga je po sklenitvi dogovora v domovini obiskal glavni trener Billy Donovan. MVP EuroBasketa 2017 verjame, da lahko prinese veliko novemu moštvu. Na parketu, na katerem bo vodil t. i. drugo enoto, je to igra "pick and roll", v kateri se odlično znajde, in razigravanje soigralcev, hkrati pa bo prevzel mentorsko vlogo pri mlajših košarkarjih in bo lahko tudi med najglasnejšimi v garderobi ter eden izmed vodij.

Chicago že lani pokazal interes za Dragića

DeMar DeRozan je bil v minuli sezoni s povprečjem 27,9 točke sedmi strelec lige. Foto: AP
DeMar DeRozan je bil v minuli sezoni s povprečjem 27,9 točke sedmi strelec lige. Foto: AP

Gogi je v NBA-ju pustil velik pečat. Pred dvema letoma je bil odličen v mehurčku v Orlandu, kjer je z Miamijem prišel vse do finala, a se nato takoj na začetku serije poškodoval. Želja po osvojitvi prstana ga, kot je povedal, žene naprej. Sezona zatem se ni izšla po načrtih, sledila je selitev v Toronto, kjer pa se ni znašel in je odigral le pet tekem. Čakal je na menjavo, dokler ni tik pred koncem prestopnega roka končal v San Antoniu, s katerim se je dogovoril za odkup pogodbe. Kot prost igralec je bil z ogromno izkušnjami in nesporno kakovostjo, ki jo še vedno premore, zanimiv za številne klube, ki so imeli visoke ambicije. Med njimi je bil tudi Chicago. Interes je pokazal na primer tudi poznejši prvak Golden State, bil je povsem blizu dogovora z Milwaukeejem, toda na koncu ga je prepričal Brooklyn, pri katerem pa se epizoda ni posrečila.

Netsi s številnimi zvenečimi imeni niso našli prave kemije in sezona se je zanje končala že v prvem krogu končnice, v kateri je bil Boston boljši s 4:0. Enako kot Chicago, ki ni bil kos Milwaukeeju (4:1). Poleti je Dragić vendarle pristal med Biki, v novo okolje pa, kot pravi, prihaja odlično pripravljen. Zelo dobro se počuti, potem ko je letos preklical reprezentančno upokojitev in zaigral na evropskem prvenstvu, pa je že v tekmovalnem ritmu, kot je bil vedno v preteklosti, ko je imel poleti akcijo izbrane vrste. Bullsi so na Vzhodu lani zasedli šesto mesto in se po štirih sušnih sezonah prebili v končnico. Letos morajo dokazati, da je bil to korak naprej in ne le preblisk, toda chicaška čreda ima bistveno višje cilje in hoče še stopničko višje. Večina strokovnjakov jih postavlja na mesta, ki ob konkurenci v Vzhodni konferenci prinašajo dodatne kvalifikacije za končnico. Zakaj Bikov ne vidijo višje, je v prvi vrsti razlog v zdravstvenem kartonu.

Dragića veseli, da lahko znova igra brez opornice, ki jo je snel junija med reprezentančno akcijo. Foto: AP
Dragića veseli, da lahko znova igra brez opornice, ki jo je snel junija med reprezentančno akcijo. Foto: AP
Zach LaVine je v preteklih sezonah zaigral na tekmi All Star, potem ko je v povprečju dajal 27,4 in 24,4 točke. Foto: AP
Zach LaVine je v preteklih sezonah zaigral na tekmi All Star, potem ko je v povprečju dajal 27,4 in 24,4 točke. Foto: AP

Lani so dokazali, česa so sposobni v popolni postavi. Imenitno so začeli sezono in bili do januarja najprijetnejše presenečenje. Z izkupičkom 27 zmag in 13 porazov so vodili na Vzhodu, nato pa je po poškodbi Lonza Balla sledilo 19 zmag ob 23 porazih in padec po lestvici. Poleg prvega organizatorja igre so imeli težave s poškodbami tudi Alex Caruso, Patrick Williams in nazadnje še Zach LaVine, največ pomanjkljivosti v igri Chicaga pa je bilo v neprepričljivi obrambi, ki je bila med slabšimi v ligi, in v skromnem metu z razdalje. Ob tem so imeli zelo slab izplen na srečanjih z najboljšimi ekipami v ligi. Odkar je glavni operativec Litovec Arturas Karnišovas, so bili zelo dejavni na tržnici. Letos nekoliko manj, a so poskrbeli, da so podaljšali klop in dodali izkušnje z Dragićem, za katerega poudarjajo, da prinaša zmagovalno miselnost, in Andrejem Drummondom, ki je okrepil čvrstost pod obročema.

Izvrstna sezona za DeRozanom

Ključni mož pod košem ostaja Nikola Vučević, v Chicagu pa upajo, da se bo Črnogorec, ki je že zaigral na tekmi All Star, približal ravni, na kateri so bile njegove predstave v dresu Orlanda. Izvrstna sezona je za DeMarjem DeRozanom, o katerem so ob prihodu med Bullse številni dvomili. Krilni košarkar, ki z imenitnim deležem zadeva s polrazdalje, je bil med najboljšimi strelci v ligi, na koncu pa je bil izbran v prvo peterko. Z LaVinom sta tvorila udarno napadalno navezo in bila med najboljšimi strelci, ko je Chicago vodil. Navijači Bikov le upajo, da bosta ponovila učinkovitost iz lanskega leta. Nosilec na položaju krilnega centra je Williams, ki je naložba za prihodnost. Pokazal je že svojo kakovost, letos pa se pričakuje še nadgradnja dozdajšnjih iger.

Dragić se odlično razume z Nikolo Vučevićem, Ayu Dosunmuju pa bo v letošnji sezoni dober mentor. Foto: AP
Dragić se odlično razume z Nikolo Vučevićem, Ayu Dosunmuju pa bo v letošnji sezoni dober mentor. Foto: AP

Večja uganka je mesto prvega "playa" Ball, ki je bil po januarju že dvekrat operiran zaradi poškodovanega kolena in bo zagotovo izpustil uvod nove sezone. Kdaj se bo vrnil, je še vprašanje. Donovan ima nekaj možnosti, zdi pa se, da bo dirigentska palica prve peterke pripadla še enemu mladeniču – Ayu Dosunmuju, ki ima za sabo dobro prvo sezono, potem ko je bil lani 38. izbor. Dragić bo vodja druge peterke, ob sebi pa bo imel Carusa, ki prav tako lahko prevzame organizacijo igre, sicer pa je eden boljših obrambnih igralcev te zasedbe. Ob odsotnosti Balla bi bila lahko prav Caruso ali Dragić v ključnih trenutkih podaljšana Donovanova roka na parketu. Pomembna člena s klopi sta tudi Jevonte Green in Coby White, v tej vlogi pa bi se jima morda lahko pridružil tudi 18. izbor letošnjega drafta Dalen Terry.

"Pod košem imamo Vučevića, ki je All Star igralec. Lahko igra s hrbtom, "pick and roll" in tudi zadeva z razdalje. DeMar je pokazal, česa je sposoben. Je igralec za ključne trenutke. Zna zadevati, lahko podaja in tudi brani. Praktično podobno velja za Zacha. Trener želi, da žoga ves čas kroži. Če bomo igrali kot ekipa in si delili žogo, bo lažje za vse. Imamo veliko nadarjenih igralcev, ki lahko dosegajo koše po igri ena na ena. V prvi vrsti sta to DeMar in Zach, za katera vemo, da bosta v odločilnih trenutkih prevzemala odgovornost, drugi pa jima moramo olajšati delo," je ekipo opisal Dragić, ki je pristavil, da v moštvu vlada zelo dobro vzdušje, ki je bilo ustvarjeno že v pretekli sezoni. Na predstavah iz prvega dela te pa je treba graditi letos, je še dodal.