Vsi srečni, vsi nasmejani. Novinarska konferenca v Ljubljani ob podpisu pogodbe je minila v sproščenem vzdušju. To je navišja pogodba za podaljšanje, ki jo je kateri koli novinec podpisal v zgodovini. Foto: Reuters
Vsi srečni, vsi nasmejani. Novinarska konferenca v Ljubljani ob podpisu pogodbe je minila v sproščenem vzdušju. To je navišja pogodba za podaljšanje, ki jo je kateri koli novinec podpisal v zgodovini. Foto: Reuters

To je storil v Ljubljani v spremstvu številne Dallasove delegacije, v kateri so bili lastnik Mark Cuban, športni direktor Nico Harrison, njegov pomočnik Michael Finley, svetovalec Dirk Nowitzki in trener Jason Kidd.

22-letni Ljubljančan mora oddelati še zadnje leto pogodbe novinca, ki mu je preostala. Ta mu bo v prihodnji sezoni navrgla 10.174.391 dolarjev. Potem začne veljati nova pogodba, ki jo je pravkar podpisal.

V prvem letu bo zaslužil 35.700.000 dolarjev, v drugem 38.556.000 dolarjev, v tretjem 41.412.000 dolarjev, v četrtem 44.268.000 in v petem 47.124.000. Ali bo vstopil v peto leto pogodbe, bo Dončić odločil sam. Po plačilu vseh davkov mu bo ostalo okoli 125 milijonov dolarjev.

Luka Dončić je postal član elitne skupine +200 milijonov, v kateri so Steph Curry, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Russell Westbrook, James Harden, Rudy Gobert in Paul George.

Sorodna novica Cuban, Nowitzki, Kidd in preostala delegacija v Ljubljani na sestanku z Dončićem

Dončić: Niti za trenutek nisem dvomil o podaljšanju
"To je zame zelo poseben trenutek, hvala Dallasu za to ponudbo. Kot otrok sem sanjal, da bom igral v Ligi NBA, zdaj pa to podaljšanje pogodbe za pet let z Dallasom. Niti za trenutek nisem dvomil o podaljšanju z Mavericksi. Zagotovo se moram v prvi vrsti zahvaliti svojemu menedžerju Enriqueju Villalobosu, pa seveda svojemu dekletu, očetu in mami. Danes sem res srečen," je povedal Dončić. S čim se bo nagradil zdaj, ko je podpisal to izjemno pogodbo? "Nisem še razmišljal o tem, kaj si bom kupil. Najprej moram to sprocesirati."

Ali je v pogodbi kakšna klavzula, kdaj lahko ali ne sme igrati za reprezentanco? "Ne, nič takega ni v pogodbi. Igral bom za reprezentanco," je povedal Dončić.

Dončić še ni razmišljal, kaj bo s toliko denarja
Ekipo bo v novi sezoni vodil Jason Kidd, ki je na klopi nasledil Ricka Carlisleja. Na vprašanje, kdo je bil zanj MVP olimpijskega turnirja, je Kidd odgovoril:
Ekipo bo v novi sezoni vodil Jason Kidd, ki je na klopi nasledil Ricka Carlisleja. Na vprašanje, kdo je bil zanj MVP olimpijskega turnirja, je Kidd odgovoril: "Luka, seveda." Foto: Reuters

Cuban: Hvala, Luka, to je šele začetek
"Želim se zahvaliti prebivalcem Slovenije za lepo dobrodošlico. Rad bi pohvalil vse, ki so nas sprejeli. Vsi so bili gostoljubni, imate neverjetno hrano in vino, vino, vino ... To je zgodovinski dan za Dallas Maverickse. Vedeli smo, da je Luka dober, vendar nismo se zavedali, da je tako dober. Ni pa samo odličen košarkar, je tudi izjemen človek. Zagotovo bo imel tako kariero in bo končal v hiši slavnih kot Dirk Nowitzki. Hvala za tvoj trud, Luka, to je le začetek," je povedal Cuban. Lastnik Dallasa je povedal, da se z vodstvom Lige NBA pogovarjajo tudi o kakšni prijateljski tekmi v Sloveniji.

Dončić bo nadaljeval reprezentančno pot

"To ni zgodovinski dan le za Luko Dončića in Dallas Maverickse, to je dan, ki si ga morajo zapolniti vsi mladi igralci po vsem svetu. Luka je dokaz, da se da z vztrajnim delom, potrpežljivostjo in voljo preseči vse ovire. Če je njemu uspelo, lahko še marsikomu," je dejal novi trener Dallasa Jason Kidd.

Čeprav ni bil na odru novinarske konference, se je o slovenskem virtuozu pod koši pred slovenskimi mediji razgovoril tudi Dirk Nowitzki. "Luka je izjemna oseba. Ne samo, da je odličen košarkar, eden najboljših na svetu, predvsem je pravi vodja na terenu in zunaj njega. To je navsezadnje dokazal s Slovenijo na olimpijskih igrah. Ustvaril je pravo kemijo v ekipi, ki si jo želimo tudi v Dallasu," je dejal Nemec.

Luka Dončić ostaja zvest Mavericksom

V Dallasu zadovoljni s prestopnim rokom
Kako so v Dallasu zadovoljni s prestopnim rokom? "Smo zelo zadovoljni, mislim, da je naša ekipa precej boljša," je dejal Cuban. Se bo ekipi morda pridružil Goran Dragić? "Na to vprašanje ne moremo odgovoriti, ker tvegamo kazen vodstva Lige NBA," je povedal Dončić, ki mu je Cuban prepustil odgovor.

"Vem, da smo v prestopnem roku naredili nekaj dobrih potez, a najpomembnejša stvar nas še čaka. Treba je vzpostaviti pravo kemijo v ekipi," je še dodal Dončić. Dallas je pred tem podaljšal pogodbo s Timom Hardawayem in v klub pripeljal dobra strelca Reggieja Bullocka in Sterlinga Browna. Pod obroči je konkurenco okrepil 218 cm visoki Moses Brown.

Dallasova delegacija bo odpotovala tudi v Latvijo, kjer bo obiskala Kristapsa Porzingisa.

Foto: Bobo