Goran Dragić in Giannis Antetokounmpo sta bila s po 26 točkami najboljša strelca obračuna na Floridi. Foto: Reuters
Goran Dragić in Giannis Antetokounmpo sta bila s po 26 točkami najboljša strelca obračuna na Floridi. Foto: Reuters

Le 24 ur po visokem porazu se je Miami oddolžil Milwaukeeju. Prvi medsebojni obračun v American Airlines Areni so Bucksi dobili s kar 47 točkami razlike, potem ko so z 29 trojkami postavili rekord Lige NBA. Toda dan pozneje je bila na drugi tekmi ponovitve polfinala Vzhodne konference zadnje sezone zgodba drugačna. "Včeraj so bili boljši in nas nadigrali. Morali smo se boriti," je povedal Dragić, Tyler Herro pa dodal: "Počasi je že videti kot košarka Miami Heatov."

Na prvem dvoboju je bila že po prvi četrtini razlika 20 točk, tokrat pa je uvodnih 12 minut pripadlo domači vrsti. Čeprav je Vročica v tem delu igre izgubila kar deset žog, pa je zaradi boljše obrambe vodila. Dragić je v igro prišel po šestih minutah in takoj zaključil lep protinapad. Potem ko so gostje drugo četrtino odprli s štirimi trojkami po podajah Giannisa Antetokounmpa in povedli že z dvomestno prednostjo, pa je prav po zaslugi izkušenega Ljubljančana Vročica znižala. Slovenski organizator igre je najprej lepo prodrl ob Thanasisu Antetokounmpu, zatem zadel še trojko in dva prosta meta ter poskrbel, da razlika ob odmoru ni bila višja.

Hitro je Milwaukee v drugem polčasu znova povedel z dvomestno prednostjo. 72:58 je bilo v uvodnih minutah tretje četrtine, še nekaj manj kot 16 minut pred koncem srečanja pa 84:73. V nadaljevanju je bilo vse v znamenju Miamija. Gostitelji so po zaslugi Herroja, ki je najprej zadel ‘floater’ s strani, nato pa ob sireni še trojko iz težkega položaja, pred zadnjimi 12 minutami zaostajali le za tri. Zadnjo četrtino je s trojko za izenačenje odprl Dragić. Devet minut pred koncem je domača vrsta z natančnim metom izza črte Kellyja Olynyka prvič po drugi četrtini povedla, zatem pa je bil dvakrat izza črte uspešen še Dragić. Pomagal ni niti ‘timeout’ Milwaukeeja, ki se mu je v napadu povsem ustavilo. S serijo 22:4 je Vročica povedla s 105:95, tri minute pred koncem, ko vmes gostje skoraj štiri minute niso zadeli, pa je bila razlika že 15 točk in srečanje je bilo odločeno.

Miami je drugo tekmo zapored igral brez Jimmyja Butlerja, ki okreva po zvinu gležnja, a tokrat se to ni poznalo. Dragić je bil izvrsten s 26 točkami. Prvi dve tekmi v sezoni je odigral zelo dobro, na prvi proti Milwaukeeju pa je ob visokem zaostanku igral le deset minut in dal dve točki. Toda na drugi je blestel. Na parketu je prebil 26 minut, v statistiko pa vpisal še pet skokov in dve podaji. Na prvih treh tekmah je bil izza črte uspešen le enkrat, tokrat pa je zadel štiri trojke. Bamu Adebayu sta le dva skoka zmanjkala do trojnega dvojčka. V statistiko je namreč vpisal 22 točk in deset podaj. Herro se je izkazal z osebnim rekordom 15 skokov, dodal pa je še 21 točk.

Giannis Antetokounmpo, ki je bil zadržan na prvi medsebojni tekmi, je tokrat 19. v karieri vpisal trojni dvojček. Dolgo je čakal na deseto podajo in jo prispeval tik pred koncem, ob tem pa je zbral 26 točk in ujel 13 odbitih žog. Manjkale so predvsem točke do zdaj najboljšega strelca Bucksov Khrisa Middletona, ki je tokrat ob metu iz igre 3/15 dal le osem točk. "Moramo biti boljši in predvsem konstantnejši, a mislim, da je tudi nekaj pozitivnih stvari. Kar nekaj delov tekme smo odigrali zelo dobro, le ti morajo biti daljši," je dejal trener Milwaukeeja Mike Budenholzer.

12 točk Dončića ob visokem porazu

Dallas je na prvo domačo tekmo prišel na krilih bleščeče nedeljske zmage, ko je v Staples Centru proti Clippersom spisal zgodovino NBA-ja, saj je ob polčasu vodil z rekordnimi 50 točkami. Toda namesto da bi Luka Dončić in druščina gradili na tej veliki zmagi, so odigrali v slogu uvodnih dveh tekem sezone, ko so razočarali. Že v prvem polčasu so zaostajali z dvomestno razliko, izjemno slaba pa je bila predvsem tretja četrtina, ki so jo Sršeni dobili s kar 30:12.

Luka Dončić proti Charlottu ni imel svojega večera. Foto: AP
Luka Dončić proti Charlottu ni imel svojega večera. Foto: AP

Charlotte je v American Airlines Center prišel po zmagi v Brooklynu. Po spodbudnem začetku domače vrste – Dončić je tako kot ves čas v letošnji sezoni že v uvodnih minutah veliko prodiral in poskrbel, da je imel prvi gostujoči strelec Terry Rozier hitro težave z osebnimi napakami – je James Borrego kmalu posredoval z minuto odmora, po kateri so Hornetsi takoj ujeli priključek. Ko je na parket prišel Maxi Kleber, je zadel prve štiri poskuse za tri točke, a tudi to ni zadostovalo za vodstvo Dallasa in Hornetsi so že po uvodni četrtini vodili za sedem.

Tim Hardaway je v uvodnih minutah druge četrtine Mavse povsem približal, a nadaljevanje je bilo v znamenju Charlotta, ki je s košem Caleba Martina dobre štiri minute pred polčasom prvič povedel z dvomestno razliko. Dončić je sicer takoj po vrnitvi na parket zadel in izsilil še osebno napako, toda tudi on je imel težave z osebnimi napakami in nezadovoljen je 98 sekund pred polčasom odšel na klop.

Le 42 sekund je minilo v drugem delu, ko je Rick Carlisle že moral posredovati s 'timeoutom', saj so Sršeni dosegli prvi pet točk. Toda tudi to ni pomagalo. Namreč po dveh minutah drugega polčasa so gostje povedli s 77:57. 16:0 je bil delni izid Charlotta, ki ga je prekinil Willie Cauley-Stein s črte prostih metov. Po štirih minutah drugega dela je Dallas dosegel prvo točko, prvi koš iz igre pa po več kot petih, ko je bil v prodoru uspešen Dončić. 15 minut pred koncem je razlika narasla prek 30. V zadnji četrtini so gostitelji tako lahko le omilili poraz.

Le dve zadeti trojki Dončića v 21 poskusih
Hardaway je bil z 18 točkami prvi strelec Dallasa. Dončić, ki je ob visokem zaostanku podobno kot v nedeljo ob visoki prednosti dobil nekaj počitka, je v 24 minutah v statistiko vpisal 12 točk, dva skoka in pet podaj. Takoj po tekmi je bil na parketu American Airlines Centra in treniral.

"Moram igrati precej bolje. Star sem 21 let in to je moja tretja sezona v Ligi NBA. Imam še veliko prostora za napredek. Vsak dan moram delati predvsem na metu. Če bom delal na tem, bom tudi začel zadevati. Tako gledam na vso situacijo," je povedal Dončić, ki v tej sezoni trojke meče le 9,5-odstotno (2/21). Brez zadete trojke je končal na tretji od štirih tekem. "Moje noge so utrujene, toda to ni opravičilo," je še dodal Dončić, ki mu očitajo, da na uvodu v sezono ni dobro fizično pripravljen.

LaMelo Ball je bil z 22 točkami najboljši strelec tekme. Tretji izbor letošnjega drafta je na prvih treh tekmah skupaj dosegel manj točk, kot jih je proti Dallasu, ko je izza črte metal 4/5. 20 točk in 16 skokov je dodal Mile Bridges.

Gregg Popovich je čestital LeBronu Jamesu za 36. rojstni dan. Foto: Reuters
Gregg Popovich je čestital LeBronu Jamesu za 36. rojstni dan. Foto: Reuters

"Njihov načrt je bil, da igrajo čim bolj fizično in agresivno ter preprečijo kakršen koli ritem igre. Uspelo jim je," je po visokem porazu povedal trener Dallasa Carlisle, ki je dodal, da je očitno, da Dončić še ni ujel pravega ritma.

Prva tekma v novem letu bo za Dončića in Dragića medsebojni obračun. Miami bo v Dallasu gostoval v noči na soboto ob 1.00. To bo njuno tretje srečanje v Ligi NBA, Dončić pa na sicer štirih tekmah proti Vročici še ni zmagal. Miami je dobil zadnjih šest obračunov z Dallasom.

James 36. rojstni dan proslavil z zmago v San Antoniu
San Antonio je izgubil proti LA Lakersom s 107:121. Prvaki so dobili prvi izmed dveh zaporednih gostovanj v AT&T Centru, druga tekma bo v petek.

Tudi Becky Hammon se je jezila na sodnike. Izkušeni delivec pravice Derek Richardson je slišal nekaj krepkih besed. Foto: Reuters
Tudi Becky Hammon se je jezila na sodnike. Izkušeni delivec pravice Derek Richardson je slišal nekaj krepkih besed. Foto: Reuters

LeBron James, ki je praznoval 36. rojstni dan, je bil najboljši strelec Jezernikov s 26 točkami. Blestel je Wesley Matthews, ki je na uvodnih štirih tekmah malo igral, tokrat pa je zadel vseh šest metov izza črte. Spursi se v zadnji četrtini nikakor niso uspeli nevarno približati. Prvaki so imeli vedno pravi odgovor.

Becky Hammon prva ženska v vlogi glavne trenerke
Dolgoletni trener San Antonia Gregg Popovich je izgubil živce zaradi sodniških odločitev že v drugi četrtini. Prejel je dve tehnični napaki in moral je v garderobo. Njegova pomočnica Becky Hammon je postala prva ženska, ki je vodila tekmo Lige NBA.


Tekme 30. decembra:
MIAMI – MILWAUKEE
119:108 (25:19, 26:37, 37:35, 31:17)
Dragić 26 (5/10 za dve, 4/7 za tri), 5 skokov in 2 podaji v 26 minutah, Adebayo 22 in 10 podaj, Herro 21 in 15 skokov, Bradley 16, Olynyk 15, Robinson 9, Vincent 7, Nunn 3; G. Antetokounmpo 26, 13 skokov in 10 podaj, DiVincenzo 15, Holiday 13, Connaughton 12, Portis 11, Forbes 9, Middleton 8, Lopez 7, T. Antetokounmpo 4, Augustin 3.

DALLAS – CHARLOTTE
99:118 (29:36, 28:32, 12:30, 30:20)
Hardaway 18, Brunson 16, Kleber 12, Dončić 12 (4/5 za dve, 0/5 za tri), 2 skoka in 5 podaj v 24 minutah; Ball 22, Bridges 20 in 16 skokov, Rozier 18, Washington in Hayward po 11, McDaniels 10.

BOSTON – MEMPHIS 126:107
Brown 42 (15/21 iz igre), Tatum 16, Smart 14, Theis 12; Valančiunas 20 in 11 skokov, Dieng 17, Brooks in Bane po
16, Clarke 10.

BROOKLYN – ATLANTA 145:141
Durant 33 (11/22 iz igre) in 11 skokov, Irving 25, Harris 23, Allen 15, Shamet 14, Prince 12, LeVert 10; Collins 30 (12/20 iz igre) in 10 skokov, Young 30 (8/18 iz igre) in 11 podaj, Bogdanović 22, Reddish 20, Hunter 11.

SAN ANTONIO – LA LAKERS 107:121
Murray 29 (12/19 iz igre), 7 skokov in 7 podaj, DeRozan 23, Mills 12, Walker 11; James 26 (11/23 iz igre) in 8 podaj, Schröder 21 (3/5 za tri), Davis 20 in 9 skokov, Matthews 18 (6/6 za tri), Harell in Caldwell-Pope po 10.

LA CLIPPERS – PORTLAND 128:105
Leonard 28 (9/17 iz igre) in 7 podaj, George 23 (4/9 za tri), Williams 15 (7/13 iz igre); McCollum 25 (7/11 iz igre), Lillard 20 (3/14 iz igre, prosti meti 14/15), Kanter 10 in 10 skokov.


Tekme 31. decembra:
INDIANA – CLEVELAND
WASHINGTON – CHICAGO
ORLANDO – PHILADELPHIA
HOUSTON – SACRAMENTO
TORONTO – NEW YORK
OKLAHOMA CITY – NEW ORLEANS
UTAH – PHOENIX


Vzhodna konferenca:                    
ORLANDO MAGIC             4  4  0 100,0
ATLANTA HAWKS             4  3  1  75,0
INDIANA PACERS            4  3  1  75,0
CLEVELAND CAVALIERS       4  3  1  75,0
PHILADELPHIA 76ERS        4  3  1  75,0
BROOKLYN NETS             5  3  2  60,0
BOSTON CELTICS            5  3  2  60,0
CHARLOTTE HORNETS         4  2  2  50,0
NEW YORK KNICKS           4  2  2  50,0
MIAMI HEAT                4  2  2  50,0
MILWAUKEE BUCKS           5  2  3  40,0
CHICAGO BULLS             4  1  3  25,0
TORONTO RAPTORS           3  0  3   0,0
DETROIT PISTONS           4  0  4   0,0
WASHINGTON WIZARDS        4  0  4   0,0
Zahodna konferenca:                    
LOS ANGELES CLIPPERS      5  4  1  80,0
PHOENIX SUNS              4  3  1  75,0
SACRAMENTO KINGS          4  3  1  75,0
UTAH JAZZ                 3  2  1  66,7
LOS ANGELES LAKERS        5  3  2  60,0
SAN ANTONIO SPURS         4  2  2  50,0
NEW ORLEANS PELICANS      4  2  2  50,0
PORTLAND TRAIL BLAZERS    4  2  2  50,0
MINNESOTA TIMBERWOLVES    4  2  2  50,0
GOLDEN STATE WARRIORS     4  2  2  50,0
OKLAHOMA CITY THUNDER     3  1  2  33,3
DALLAS MAVERICKS          4  1  3  25,0
DENVER NUGGETS            4  1  3  25,0
MEMPHIS GRIZZLIES         4  1  3  25,0
HOUSTON ROCKETS           2  0  2   0,0