Dončić je poskusil iz velike razdalje prehiteti sireno, a ni bil natančen. Foto: Reuters
Dončić je poskusil iz velike razdalje prehiteti sireno, a ni bil natančen. Foto: Reuters

V petek je Dallas odpravil Denver kar s 127:99, ob tem pa se je Dončić veselil 50. trojnega dvojčka v karieri in četrtega v letošnji sezoni (33 točk, 12 skokov in 11 podaj). 23-letni Ljubljančan tokrat ni imel strelskega večera (7/16 iz igre, 2/8 za tri). Prispeval je 22 točk, 9 skokov in 8 podaj v 36 minutah. Trener Jason Kidd ga je v zadnji četrtini držal na klopi vse do zadnjih petih minut. Upal je, da mu bo uspelo prevesiti tehtnico na stran Mavericksov, a tokrat ni šlo.

Josh Green je zadel šest trojk iz sedmih poskusov in s 23 točkami postavil rekord kariere. Tudi David Bertans se je izkazal s štirimi trojkami. Prva peterka Dallasa ni bila razigrana. Spencer Dinwiddie je zadel le eno trojko iz osmih poskusov. Tudi Dorian Finney-Smith in Reggie Bullock sta odpovedala.

Trener Michael Malone je bil pred tekmo zelo zaskrbljen. Jokić in Murray sta še vedno v karanteni, tudi Aaron Gordon in Ish Smith nista bila v kadru. 22-letni Bones Hyland, ki je vstopil s klopi, je v 35 minutah prispeval kar 29 točk in je bil najboljši strelec tekme. Michael Porter je dodal 14 točk, Bruce Brown, ki je zelo dobro pokrival Dončića, pa 12. DeAndre Jordan je zbral 17 skokov in odlično zaprl raketo. Nuggetsi so dobili skok s 44:36.

Deandre Jordan je dvignil Vlatka Čančarja, ki je zadel izjemno trojko s svoje polovice. Foto: AP
Deandre Jordan je dvignil Vlatka Čančarja, ki je zadel izjemno trojko s svoje polovice. Foto: AP

Čančar zadel neverjetno trojko s svoje polovice
Vlatko Čančar je vseh 7 točk dosegel v prvem polčasu. Poskrbel je za potezo večera, ki se bo vrtela tudi v priljubljenih tedenskih pregledih Lige NBA. Zadel je trojko s svoje polovice ob pisku sirene za konec prvega polčasa.

Malone: Trojka Vlatka Čančarja spremenila potek tekme
"Vaja dela mojstra. Takšne mete s polovice igrišča redno treniram," je poudaril Čančar, ki je v petek zadel z desetih metrov ob koncu prve četrtine.

Navdušeni trener Malone ga je pohvalil: "V garderobi ga kličemo "half-court" (pol igrišča) Vlatko. Poslal sem ga v igro, da poskusi s polovice. Res je spreten pri teh težkih metih. Mislim, da je njegova trojka spremenila potek tekme. V garderobi je bilo odlično vzdušje ob odmoru."

Neverjetna trojka Čančarja dvignila Nuggetse v Dallasu

Nuggetsi hitro zapravili 10 točk prednosti
Nuggetsom je uspel boljši start, sredi uvodne četrtine so si priigrali sedem točk naskoka (12:19). Dončić je zgrešil prve tri proste mete, proti koncu prve četrtine pa se je razigral in Mavericksi so izenačili na 25:25.

Po razveljavljeni trojki Dončića na igrišče stopil Čančar
Čančar je igral zadnje tri minute v prvi četrtini in tudi na začetku druge, ko je s polaganjem povečal prednost na 32:35. Nuggetsi so z delnim izidom 11:0 povedli z desetimi točkami prednosti sredi druge četrtine (32:42). Kidd je iskal razigrane posameznike in našel Bertansa. Latvijec je zadel tri trojke v dveh minutah in Dallas je odšel na odmor s točko naskoka. Kazalo je, da bo prednost še večja, saj je Dončić zadel trojko z desne strani tik pred odmorom, a so sodniki opazili, da je stopil na stransko črto. Na semaforju ni več pisalo 59:52, ampak le še 56:55, saj je Čančar zadel neverjetno trojko s svoje polovice ob pisku sirene. Soigralci so bili navdušeni. Jordan ga je vzdignil v zrak.

Bones Hyland je bil najboljši igralec tekme. Foto: Reuters
Bones Hyland je bil najboljši igralec tekme. Foto: Reuters

V tretji četrtini so bili Nuggetsi precej boljši. Blestel je Hyland, ki je poskrbel za prednost desetih točk (66:76). Dončić je s trojko približal gostitelje na 74:79 po 36 minutah.

Mavericksi brez točke v zadnjih dveh minutah
Kidd je namenil daljši počitek Ljubljančanu na začetku zadnje četrtine. Poleg Bertansa se je razigral Green, ki je s tremi trojkami zagotovil Mavericksom vodstvo z 92:89. Dončić se je vrnil pet minut in 17 sekund pred koncem, ko je bilo jasno, da se obeta napeta končnica. Dve minuti pred zadnjim piskom sirene je lepo zaposlil Dwighta Powlla, ki je z zabijanjem dosegel zadnji dve točki za gostitelje na tekmi (97:93).

Porter zadel odločilno trojko
Hyland je z dvema prostima metoma znižal, nato pa je našel Michaela Porterja, ki je zadel ključno trojko z desne strani 55 sekund pred koncem (97:98). Dorian Finney-Smith ni bil natančen izza črte, vendar je tudi Kentavious Caldwell-Pope grdo zgrešil. Ostalo je še šest sekund za zadnji napad Dallasa po minuti odmora. Brown je hitro napravil osebno napako pri prodoru Dončića, a Denver še ni bil v bonusu. Znova so imeli gostitelji žogo iz stranskega avta 3,7 sekunde pred koncem. Dončić se je odločil za met z več kot devetih metrov, žoga se je odbila od obroča, Bullock je ujel žogo, a se je že oglasila sirena.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dončić: Moja peta ni bila na tleh
"Videl sem nekaj posnetkov. Ne zdi se, da sem se dotaknil črte. Moja peta ni bila na tleh," je dejal Dončić o trojki v prvem polčasu. O izjemnem metu Čančarja pa je v smehu dodal: "To sem ga jaz naučil. Res je bil izjemen koš, a ne moremo ravno reči, da je odločil tekmo."

"Kljub nenadejanemu preobratu ob polčasu; namesto sedmih točk je naša prednost izpuhtela na zgolj točko, smo še vedno vodili. Vendar v tretji četrtini enostavno nismo dobro igrali. Tekmec je to izkoristil in prevzel nadzor nad igro," je dodal trener Kidd, ki je misli usmeril k napornemu tednu. Dallas zdaj čakajo tri tekme v gosteh. Prva že v sredo, ko bo gostoval pri vodilni ekipi lige v Bostonu.

Uspešna vrnitev Irvinga po suspenzu
Brooklyn je premagal Memhis s 127:115 ob vrnitvi Kyrieja Irvinga. Zvezdnik zaradi klubskega suspenza ni igral na zadnjih osmih tekmah. Zadnjič je bil na parketu 3. novembra. Vzrok za kazen je bila domnevna podpora antisemitskemu filmu. Irving je na začetku novembra na družbenih omrežjih delil objavo o knjigi in filmu, ki je po besedah lastnika newyorške franšize Joeja Tsaija "polna antisemitskih dezinformacij". 30-letni organizator igre, ki je leta 2016 s Clevelandom postal prvak Lige NBA, se je v nedeljo opravičil vsem, ki so ga narobe razumeli.

Kyrie Irving se je vrnil po 17 dneh prisilnega počitka. Foto: Reuters
Kyrie Irving se je vrnil po 17 dneh prisilnega počitka. Foto: Reuters

Gledalci v Barclys Centru so ga sprejeli z aplavzom ob predstavitvi igralcev. Začel je v prvi peterki in zbral 14 točk v 26 minutah. "Zelo dobro sem se počutil. Zelo sem pogrešal soigralce. Vedno sem verjel, da se bomo dogovorili in da se bom kmalu vrnil," je na novinarski konferenci po tekmi povedal Irving.

Izjemen niz Kevina Duranta se nadaljuje
Kevin Durant je bil najboljši strelec Netsov s 26 točkami. Na vseh 17 tekmah je dosegel najmanj 25 točk. To je najdaljši niz v Ligi NBA od sezone 1966/67, ko je Rick Barry na uvodnih 25 tekmah presegel 25 točk.

Grizliji so se zelo dobro upirali. Ja Morant, Desmond Bane in Jaren Jackson Jr. niso igrali, to pa se je poznalo predvsem v zadnji četrtini – Netsi so jo dobili z 31:22.

Sunsi v drugem polčasu povozili Knickse
Phoenix je ugnal New York s 116:95. Sunsi so blesteli v tretji četrtini, ki so jo dobili s 35:22. Ključen je bil skok, saj jim je pripadel kar s 60:39.

Ostrostrelec Klay Thompson je zadel deset trojk v dvorani Toyota Center. Foto: Reuters
Ostrostrelec Klay Thompson je zadel deset trojk v dvorani Toyota Center. Foto: Reuters

Cameron Payne je dosegel 21 točk, Devin Booker pa 20. Chris Paul je izpustil že šesto zaporedno tekmo zaradi poškodbe pete na desni nogi. Jalen Brunson je bil najboljši strelec srečanja s 27 točkami. Knicksom se je v drugem polčasu zelo poznala utrujenost, saj že ves teden gostujejo na Zahodu, kjer ni lahkih tekem.

Prva zmaga prvakov na gostovanju
Na devetem gostovanju v letošnji sezoni so se zmage prvič veselili tudi košarkarji Golden Stata. Zadnjeuvrščeni Houston se je zelo dobro upiral aktualnim prvakom (120:127).

Klay Thompson je zadel 10 trojk iz 13 poskusov in z 41 točkami postavil rekord sezone. Stephen Curry je bil sedemkrat natančen izza črte, Andrew Wiggins pa šestkrat.

Anthony Davis je zrežiral zadnje tri zmage Lakersov, ki so po katastrofalnem startu še vedno pri dnu Zahoda. Foto: Reuters
Anthony Davis je zrežiral zadnje tri zmage Lakersov, ki so po katastrofalnem startu še vedno pri dnu Zahoda. Foto: Reuters

Tretja zaporedna zmaga Lakersov brez Jamesa
LA Lakersi so odpravili San Antonio s 123:92 in se veselili tretje zaporedne zmage. Jezernikom tak niz ni uspel vse od 7. januarja. Anthony Davis je 18 od 30 točk dosegel v prvi četrtini, prevladoval je v raketi, zbral kar 18 skokov. Že po 12 minutah je bilo 34:20, v tretji četrtini pa so Spursi delovali kot razbita vojska. Trener Spursov Gregg Popovich je zbolel in ni bil na klopi, ekipo je vodil pomočnik Brett Brown.

Zelo se pozna, da sta se vrnila center Thomas Bryant (15 točk, 5/5 iz igre) in junak letošnjega evropskega prvenstva Dennis Schröder (13 točk). LeBron James je še vedno poškodovan (izpustil je zadnje štiri tekme, zadnjič je bil na parketu 9. novembra), a se je na klopi zelo zabaval ob najboljši predstavi soigralcev v letošnji sezoni. Ekipi se bosta v petek in soboto dvakrat zapored pomerili v San Antoniu.


Tekme 20. novembra:
DALLAS - DENVER
97:98 (25:25, 31:30, 18:24, 23:19)
Jo. Green 23 (6/7 za tri), Dončić 22 (7/16 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 6/10), 9 skokov in 8 podaj, Bertans 15 (4/5 za tri), Powell in Dinwiddie (1/8 za tri) po 11, Wood 5, Finney Smith in Bullock po 3, Hardaway in McGee po 2; Hyland 29 (10/21 iz igre, 3/8 za tri), Porter 14, Brown 12, Caldwell Pope 9 (2/11 iz igre), Jordan 8 (4/5 iz igre) in 17 skokov, Čančar 7 (3/3 iz igre, 1/1 za tri) in 4 skoki v 11 minutah, Redd, Nanji in Braun po 5, Je. Green 4, Jokić, Murray in Gordon niso igrali.

PHOENIX - NEW YORK 116:95
Payne 21 (7/14 iz igre) in 9 podaj, Booker 20 (5/8 za tri), Lee 15 (4/6 za tri), Craig 14, Paul ni igral; Brunson 27 (11/21 iz igre), Barrett 12, Grimes 10.

WASHINGTON - CHARLOTTE 106:102
Kuzma 28 (10/18 iz igre, 4/8 za tri) in 10 skokov, Beal 26 (11/22 iz igre), Kispert 14, Porzingis 12 (4/19 iz igre, 2/8 za tri) in 8 skokov; Oubre 23 (10/20 iz igre), Hayward 20.

SACRAMENTO - DETROIT 137:129
Fox 33 (11/18 iz igre), Barnes 27 (8/11 iz igre), Huerter 24, Sabonis 15 in 13skokov; Ivey 24 (4/4 za tri), Bogdanović 21.

BROOKLYN - MEMPHIS 127:115
Durant 26 (9/16 iz igre), Simmons 22 (11/13 iz igre) in 8 skokov, Irving 14 (5/12 iz igre, 2/5 za tri); Brooks 31 (13/30 iz igre), Konchar 16, 9 skokov in 7 podaj, Adams 15 in 10 skokov, Morant in Bane nista igrala.

CLEVELAND - MIAMI 113:87
Garland 25 (4/7 za tri), Osman 20 in 12 skokov, Mobley 15 in 10 skokov; Adebayo 21 (7/14 iz igre, Martin 17, Dedmon 10, Butler in Herro nista igrala.

HOUSTON - GOLDEN STATE 120:127
Porter 30 (5/11 za tri), Smith Jr. 22 (8/14 iz igre), Eason 19; Thompson 41 (14/23 iz igre, 10/13 za tri), Curry 33 (11/20 iz igre, 7/14 za tri) in 15 podaj, Wiggins 22 (6/11 za tri).

LA LAKERS - SAN ANTONIO 123:92
Davis 30 (12/19 iz igre) in 18 skokov, Reaves 21 (7/11 iz igre, 3/4 za tri), T. Bryant 15 (5/5 iz igre), Walker 14, Schröder in Nunn po 13, James ni igral; Vassell 17 (3/4 za tri), Sochan in K. Johnson po 12.


Tekme 21. novembra:
CLEVELAND - ATLANTA
INDIANA - ORLANDO
CHICAGO - BOSTON
MILWAUKEE - PORTLAND
MINNESOTA - MIAMI
NEW ORLEANS - GOLDEN STATE
OKLAHOMA CITY - NEW YORK
LA CLIPPERS - UTAH


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           16 13  3  81,3
MILWAUKEE BUCKS          15 11  4  73,3
ATLANTA HAWKS            16 10  6  62,5
CLEVELAND CAVALIERS      16 10  6  62,5
INDIANA PACERS           15  9  6  60,0
WASHINGTON WIZARDS       17 10  7  58,8
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          17  9  8  52,9
PHILADELPHIA 76ERS       16  8  8  50,0
BROOKLYN NETS            17  8  9  47,1
NEW YORK KNICKS          17  8  9  47,1
---------------------------------------
MIAMI HEAT               17  7 10  41,2
CHICAGO BULLS            16  6 10  37,5
ORLANDO MAGIC            17  5 12  29,4
CHARLOTTE HORNETS        18  4 14  22,2
DETROIT PISTONS          18  3 15  16,7
Zahodna konferenca:                    
UTAH JAZZ                18 12  6  66,7
PHOENIX SUNS             16 10  6  62,5
PORTLAND TRAIL BLAZERS   16 10  6  62,5
DENVER NUGGETS           16 10  6  62,5
SACRAMENTO KINGS         15  9  6  60,0
MEMPHIS GRIZZLIES        17 10  7  58,8
---------------------------------------
LOS ANGELES CLIPPERS     17 10  7  58,8
NEW ORLEANS PELICANS     16  9  7  56,3
DALLAS MAVERICKS         16  9  7  56,3
MINNESOTA TIMBERWOLVES   16  8  8  50,0
---------------------------------------
GOLDEN STATE WARRIORS    17  8  9  47,1
OKLAHOMA CITY THUNDER    16  7  9  43,8
SAN ANTONIO SPURS        18  6 12  33,3
LOS ANGELES LAKERS       15  5 10  33,3
HOUSTON ROCKETS          17  3 14  17,6