Bronast kip, ki ga je kipar Dan Medina postavil na mesto nesreče. Foto: Reuters
Bronast kip, ki ga je kipar Dan Medina postavil na mesto nesreče. Foto: Reuters

73-kilogramski spomenik prikazuje očeta in hčer v košarkarskih dresih, delita pa si ljubeč pogled. Gigi, ki je v Kobejevem objemu, drži njegovo roko. Kip je ustvaril kipar Dan Medina.

To je bila moja ideja in moje delo, nihče mi ni tega naročil. Na ta dan, drugo obletnico nesreče, sem se odločil, da kip postavim ob sončnem vzhodu in na ta način malce pomagam vsem navijačem, ki še vedno objokujejo njuno smrt.

Dan Medina, kipar

"To je bila moja ideja in moje delo, nihče mi ni tega naročil. Na ta dan, drugo obletnico nesreče, sem se odločil, da kip postavim ob sončnem vzhodu in na ta način malce pomagam vsem navijačem, ki še vedno objokujejo njuno smrt," je zbranim medijem na prizorišču povedal Medina.

Kobe in Gianna sta bila dve od devetih žrtev helikopterske nesreče blizu Calabasasa. Imena vseh so vgravirana na podstavku kipa, na kipu pa je mogoče zaslediti tudi enega izmed Bryantovih znanih citatov: "Junaki pridejo in odidejo, legende ostanejo za vedno."

Dan Medina s svojo skulpturo. Foto: Reuters
Dan Medina s svojo skulpturo. Foto: Reuters

Usoden je bil obrat proti hribom
Izjemno slaba vidljivost in velika vlažnost, ki je zrak "spremenila v mrč", sta bili najverjetneje glavna vzroka za nesrečo helikopterja 26. januarja 2020. Potniki so bili namenjeni na košarkarsko tekmo mladink, med njimi je bil tudi 56-letni bejzbolski trener John Altobelli z ženo in eno od dveh hčerk. Nesreča se je zgodila dopoldne po kalifornijskem času. Gasilci so klic na pomoč dobili ob 9.47, v tem času je območje prekrivala gosta megla. Očividci so povedali, da je helikopter padal z veliko hitrostjo in treščil v hrib. Zaradi megle je policija v Los Angelesu že prej prizemljila vse svoje helikopterje. Po pisanju TMZ-ja, ki je prvi poročal o nesreči, je helikopter večkrat spremenil višino. Nekaj minut je krožil nad živalskim vrtom, verjetno čakajoč, da se megla razkadi.

Ob 9.30 je pilot zadnjič poklical letališče, deset minut pozneje pa se je helikopter znašel v še gostejši megli. Takrat se je obrnil proti hribom na jugu, kar je bilo usodno.

Navijači še danes ne morejo verjeti
Smrt košarkarskega velikana in nagrajenca z oskarjem je pretresla ves svet. Pred Staples Center, Kobejevo drugo domovanje, so se zgrnili številni navijači, tudi ob prvi obletnici nesreče so se mu v mestu angelov poklonili s številnimi spominskimi slovesnostmi, polaganjem cvetja in simboličnih predmetov. Vse od njegove smrti so ulični umetniki na ducate zidov okrasili z njegovo podobo po vsem Los Angelesu. Po mestu so se ljudje tako zbirali tudi pred murali, in če so včasih nosili predvsem košarkarske drese, so zdaj prišli že s potiskanimi majicami, puloverji, čepicami, športnimi copati in maskami, na katerih je upodobljen slavni športnik. Številni navijači še danes ne morejo verjeti, da Bryanta ni več med njimi.

Kobejeva vdova Vanessa Bryant je za moževo in hčerino smrt izvedela na spletu oziroma na družbenih omrežjih, ko so se na njenem telefonu začela pojavljati obvestila "RIP Kobe".

V Los Angelesu so se s kipom spomnili Kobeja Bryanta in njegove hčerke