Udarna naveza Niggetsov Nikola Jokić-Jamal Murray je bila neustavljiva na uvodni finalni tekmi. Srbski center je postal osmi igralec, ki je na prvi tekmi finala dosegel trojni dvojček. Foto: Reuters
Udarna naveza Niggetsov Nikola Jokić-Jamal Murray je bila neustavljiva na uvodni finalni tekmi. Srbski center je postal osmi igralec, ki je na prvi tekmi finala dosegel trojni dvojček. Foto: Reuters

Nuggetsi so v letošnji končnici izgubili le tri tekme, v Ball Areni pa so še vedno neporaženi. Miami se je prek dveh tekem dodatnih kvalifikacij prebil v končnico, kjer je dobil kar šest tekem v gosteh. Serije proti Milwaukeeju, New Yorku in Bostonu je začel z zmago na gostovanju, tokrat pa ni bil niti blizu presenečenja.

Jokić blestel na uvodni tekmi finala Lige NBA

Jokić je v prvi četrtini le enkrat vrgel na koš, odlično je našel odprte soigralce, ki so se razigrali. Že ob odmoru so imeli Nuggetsi 17 točk naskoka (59:42), Srb pa je zbral že deset podaj. Po 36 minutah je bila Vročica v izgubljenem položaju (84:63), a je odprla zadnjo četrtino z delnim izidom 11:0. Ko se je Miami približal, je Jokić dosegel 12 točk v zadnjih osmih minutah.

Čančar ni dobil priložnosti
Jamal Murray je dodal 26 točk in 10 podaj, Aaron Gordon je prispeval 14 točk, Michael Porter pa 14 in 12 skokov. Vlatko Čančar, ki lahko postane četrti Slovenec s šampionskim prstanom, ni stopil na parket.

Adebayo ni imel dovolj pomoči
Pri Miamiju je bil razpoložen le center Bam Adebayo, ki se je izkazal s 26 točkami in 13 skoki. Gabe Vincent je zadel pet trojk. Presenetil je rezervist Haywood Highsmith z 18 točkami. Zvezdnik Jimmy Butler ni imel svojega večera. Dosegel je le 13 točk (6/14 iz igre), gostitelji so ga vseskozi odlično pokrivali.

Popolnoma so odpovedali Caleb Martin (1/7 iz igre), Duncan Robinson (1/5 za tri) in Max Strus (0/10 iz igre, 0/9 za tri), ki so skupaj zmogli le šest točk.

Aaron Gordon je 12 od 16 točk dosegel v prvih osmih minutah. Foto: Reuters
Aaron Gordon je 12 od 16 točk dosegel v prvih osmih minutah. Foto: Reuters

Gordon blestel v prvi četrtini
Vzdušje v Ball Areni je bilo imenitno že ob predstavitvi igralcev. Navijači so dočakali prvo finalno tekmo v 47-letni zgodovini kluba. Nuggetsi so imeli kar deset dni počitka, potem ko so v finalu Zahoda s 4:0 v zmagah izločili LA Lakerse.

V prvi četrtini je blestel Gordon, ki je v uvodnih osmih minutah prispeval že 12 točk za vodstvo Denverja z 22:14. Izkoristil je veliko prostora v raketi, saj so se gostje v obrambi osredotočili na Jokića in Murrayja. Jokić je zaključil uvodno četrtino s polaganjem za 29:20.

Že ob odmoru 17 točk naskoka za Nuggetse
Sredi druge četrtine Miami tri minute in pol ni dosegel niti točke, Denver je z delnim izidom 9:0 povišal na 52:37 po polaganju Gordona. Ob odmoru so imeli gostitelji že 17 točk prednosti (59:42).

Vročica je drugi polčas začela s sedmimi zaporednimi točkami, Vincent je s trojko znižal na 59:49. Sredi tretje četrtine sta Jokić in Kentavious Caldwell-Pope zadela izza črte in prednost je narasla na 74:55. Gostitelji so imeli precej več razigranih košarkarjev, Bruce Brown je zaključil tretjo četrtino s sedmimi točkami in Nuggetsi so po 36 minutah vodili s 84:63.

Bam Adebayo je bil najboljši strelec Miamija s 26 točkami. Foto: Reuters
Bam Adebayo je bil najboljši strelec Miamija s 26 točkami. Foto: Reuters

Miami zapretil na začetku zadnje četrtine
Na začetku zadnje četrtine so se gostitelji prehitro sprostili, skoraj tri minute niso dosegli niti točke. Veteran Kyle Lowry je bil dvakrat natančen izza črte in Vročica je z enajstimi zaporednimi točkami znižala na 84:74. Trener Michael Malone je moral vzeti minuto odmora. V napadu je stavil na Jokića, ki v ključnih trenutkih ni razočaral. Miamiju se do konca srečanja ni uspelo več nevarno približati, vseeno pa rezervisti niso dobili priložnosti za igro.

Malone je v igro poslal le osem igralcev. Poleg Čančarja tudi DeAndre Jordan, Thomas Bryant in Reggie Jackson niso stopili na parket.

Jimmy Butler je v ponedeljek prejel pokal Larryja Birda za najboljšega igralca finala Vzhoda. Foto: Reuters
Jimmy Butler je v ponedeljek prejel pokal Larryja Birda za najboljšega igralca finala Vzhoda. Foto: Reuters

Malone zadovoljen z obrambo, ne pa z zadnjo četrtino
"Zelo sem zadovoljen z obrambo. Miami je imel le dva prosta meta, Jimmy Butler jih sploh ni izvajal. Le zadnja četrtina me je razjezila. To je finale in zbran moraš biti vseh 48 minut. Zadnjo četrtino smo začeli izjemno slabo, takoj smo prejeli osem točk in prednost je precej skopnela," je na novinarski konferenci povedal trener Nuggetsov Malone.

"Gordon in Murray sta bila razigrana v prvi četrtini, hitro smo si priigrali prednost in ni bilo treba zaključevati akcij. Vsi smo bili zelo zbrani, nismo bili napeti zaradi prve finalne tekme. Miami je zelo dobra obrambna ekipa, ki nikoli ne popušča," je dodal Jokić, ki na novinarskih konferencah ne nastopa rad. V finalu se vedno zbere ogromno radovednih novinarjev z vsega sveta, ki postavlja tudi malce nenavadna vprašanja in center iz Somborja je tokrat kar nekajkrat zavijal z očmi. Še posebej je bil presenečen, ko ga je izraelski predstavnik sedme sile vprašal, ali je imel pred prvo finalno tekmo govor v garderobi.

Nekdanji zvezdnik Denver Broncosov v Ligi NFL Peyton Manning si je ogledal prvo finalno tekmo v Ball Areni. Foto: AP
Nekdanji zvezdnik Denver Broncosov v Ligi NFL Peyton Manning si je ogledal prvo finalno tekmo v Ball Areni. Foto: AP

Spoelstra pričakuje boljšo predstavo v nedeljo
"V prvem polčasu nismo bili pravi, precej bolje smo igrali v drugem delu. V finalu si ne moremo privoščiti tako slabega začetka. Nismo pričakovali lahkega dela v finalu, čaka nas velik izziv. Naredili bomo analizo prve tekme in pričakujem precej boljšo predstavo v nedeljo. Imeli smo kar nekaj odprtih metov za tri točke, a nismo bili natančni. Mi lahko dobimo tekme, čeprav slabo mečemo izza črte," je ocenil trener Miamija Erik Spoelstra, ki že šestič vodi Vročico v velikem finalu. V letih 2012 in 2013 je osvojil naslov, ko je bil MVP finala LeBron James.

Butler pogrešal agresivno igro
"Nismo se počutili slabo zaradi nadmorske višine v Denverju. Vse je bilo v redu, le slabo smo metali iz igre. Nismo bili dovolj agresivni, zato smo si priigrali le dva prosta meta. Denver je na precej lažji način zaključeval akcije, mi pa smo se odločali za težke mete. Adebayo je bil odličen. Pričakujem, da bo marsikaj drugače že na drugi tekmi. Prepričan sem, da se bomo veliko naučili iz tega poraza," je dodal Butler.


Finale, prva tekma:
DENVER – MIAMI 1:0
104:93 (29:20, 30:22, 25:21, 20:30)
19.528; Jokić 27 (8/12 iz igre, 1/2 za tri, prosti meti 10/12), 14 podaj in 10 skokov, Murray 26 (11/22 iz igre, 2/7 za tri) in 10 podaj, Gordon 16 (7/10 iz igre), Porter 14 (2/11 za tri), Brown 10, Caldwell Pope 7, Green 4, Čančar ni igral; Adebayo 26 (13/25 iz igre) in 13 skokov, Vincent 19 (5/10 za tri), Highsmith 18, Butler 13 (6/14 iz igre, 1/2 za tri), 7 skokov in 7 podaj, Lowry 11 (3/6 za tri), Martin (1/7 iz igre) in Robinson (1/5 za tri) po 3.

Met iz igre: 40/78; 39/98
Met za tri točke:
8/27; 13/39
Prosti meti:
16/20; 2/2
Skoki:
44; 43
Podaje:
29; 26


Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
DENVER – MIAMI

Tretja tekma, četrtek ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Četrta tekma, sobota, 10. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER


Peta tekma, torek, 13. junija, ob 2.30:
DENVER – MIAMI

Šesta tekma, petek, 16. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Sedma tekma, ponedeljek, 19. junija, ob 2.00:
DENVER – MIAMI

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.