Dončić se je v Spectrum Centru izkazal tudi z nekaj obrambnimi potezami. Foto: AP
Dončić se je v Spectrum Centru izkazal tudi z nekaj obrambnimi potezami. Foto: AP

Dončić je blestel na gostovanju v "sršenjem gnezdu" in bil daleč najboljši posameznik srečanja. 21-letnemu Ljubljančanu je le podaja zmanjkala do 28. trojnega dvojčka v še ne triletni karieri Lige NBA, s čimer bi na večni lestvici ujel Michaela Jordana, ki mu je tak dosežek uspel v 15 sezonah. Superzvezdnik Dallasa je v statistiko ob dobrem metu (iz igre 14/25, za tri 5/9) vpisal imenitnih 34 točk, 13 skokov in devet podaj. Izkazal se je tudi z nekaj akcijami v obrambi, saj je podelil štiri blokade, s čimer je podvojil do zdaj svoj najboljši dosežek v NBA-ju, ob tem pa je ukradel tudi dve žogi.

Prvič po avgustu oziroma končnici lanske sezone in oktobrski operaciji kolena je na parketu stopil Porzingis. Latvijski "samorog" je v debiju sezone v Spectrum Centru pustil zelo dober vtis. Igral je 21 minut in prispeval 16 točk, ob tem je bil štirikrat uspešen izza črte. Dve točki več je dal Tim Hardaway. Na deseti tekmi sezone je Dallas, ki je prekinil serijo štirih zmag Sršenov, zmagal četrtič v nizu, sicer pa je bila to njegova šesta zmaga. Četrti zaporedni uspeh na gostovanju v Charlottu je prinesel tudi jubilej za Carlisla, ki že 13 sezon sedi na klopi Mavsov. 61-letni strokovnjak je v vlogi glavnega trenerja dosegel 800. zmago rednega dela, kar ga na večni lestvici uvršča na 16. mesto.

Po tekmi je Dončić na novinarski konferenci, na kateri je imel oblečen pulover slovenske reprezentance, spregovoril o koraku naprej, ki ga je v tej sezoni naredil v obrambi, in na sploh o uspešnih defenzivnih predstavah Dallasa: "Naslovi se osvajajo z obrambo. Defenzivno moraš biti najboljši. Če ne boš igral dobre obrambe, ne boš osvojil nič. Zato se vsi trudimo in žrtvujemo, kar je uspeh naše ekipe." Ob tem je dodal, da se zaveda, da mora kot vodja moštva soigralce potegniti za sabo tudi v obrambi, nekaj besed pa je namenil še vrnitvi Porzingisa: "On je izvrsten igralec. To je bila njegova prva tekma. Igral je dobrih 20 minut. Mora ujeti pravi ritem, a mislim, da je za prvo srečanje odigral odlično. Bo samo še napredoval in nam bo v veliko pomoč."

Dallas igral brez peterice

Srečanje je bilo nekaj časa pod vprašajem, saj je novi koronavirus vdrl v slačilnico Dallasa. Namreč, že po gostovanju v Denverju so morali v Koloradu zaradi protokolov Lige NBA ostati Josh Richardson, Dorian Finney-Smith, ki sicer začenjata tekme v prvi peterki, in Jalen Brunson, zatem pa ste se jim na seznamu odsotnih pridružila še Maxi Kleber in Dwight Powell. Zadnji obračun Mavericksov, na katerem bi morali gostiti New Orleans, je bil tako preložen, na koncu pa so vendarle dobili zeleno luč za pot v Severno Karolino. Naslednji dvoboj jih čaka v petek, ko bodo gostovali pri Milwaukeeju.

Dallas je imel v tej sezoni neporavnane račune s Charlottom, saj mu je moral v svojem American Airlines Centru na zadnji tekmi leta 2020 priznati premoč s 118:99. Dončić je tisto srečanje končal z 12 točkami, zatem pa je vse tekme odigral imenitno, dvakrat presegel 30 točk in dvakrat tudi vpisal trojni dvojček ter bil izbran za igralca prejšnjega tedna na Zahodu. Tokratno srečanje pa je začel odlično, saj so v prvem napadu Mavsi lepo izigrali domačo obrambo, Luka pa je bil natančen za tri točke. V prvi peterki je bil tudi povratnik Porzingis, ki je sicer prvi poskus na srečanju zgrešil, v četrtem napadu Dallasa pa je že zadel trojko.

Charlotte je nekaj časa igral s consko postavitvijo v obrambi, kar je Dončić razbil s tremi zaporednimi prodori. Najprej je agresivno napadel obroč, zatem pa se dvakrat do lahkega polaganja prebil z iznajdljivim slalomom med sršenjo obrambo ter prisilil Jamesa Borrega v minuto odmora. Točno po desetih minutah tekme, ko je slovenski košarkarski as z dolgo podajo pod obroč zaposlil Bobana Marjanovića, je Dallas, ki je s cono poskusil ob koncu uvodne četrtine, prvič povedel z dvomestno razliko (16:26).

16 točk Dončića v tretji četrtini

16 je znašala prednost Dallasa po 12 minutah. Po polovici druge četrtine se je Luka vrnil na parket in takoj zadel 'floater'. Gostje so imeli kar nekajkrat napad za vodstvo za 20, toda bili so neuspešni, Hornetsi pa so se z manjšo serijo dve minuti pred polčasom približali na -11. Toda sledil je hiter odgovor. Trey Burke je zadel dve trojki zapored. Pri prvi ga je našel Dončić, ki je v naslednji obrambni akciji blokiral poskus Gordona Haywarda, nato pa se še vrgel za žogo, ki je tako prišla v posest gostov. Luka je za konec prvega dela in vodstvo Dallasa s 60:43 – kar je najmanjše število točk, kolikor so jih Mavsi na sedmih gostovanjih v tej sezoni dobili v prvem polčasu – zadel še trojko z velike razdalje.

Na petih tekmah v letu 2021 – Dallas je dobil vse, ko je igral Dončić – je Lukovo povprečje 29,5 točke, 12,5 skoka in 10,3 podaje. Foto: AP
Na petih tekmah v letu 2021 – Dallas je dobil vse, ko je igral Dončić – je Lukovo povprečje 29,5 točke, 12,5 skoka in 10,3 podaje. Foto: AP

Dončić je dal v prvih 24 minutah 16 točk, prav toliko pa jih je ob osmih ujetih odbitih žogah prispeval tudi v tretji četrtini, ki jo je Dallas začel z dvema trojkama Porzingisa iz kota, s čimer je povedel za 22, kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi. Toda sledila je serija Sršenov 9:0 – med katero je dve žogi izgubil Dončić – ki je v posredovanje z minuto odmora prisilila Carlisla. Takoj po njej je Hardaway dobil blokado Bismacka Biyomba, Hayward pa je s trojko priključil na -10. Delni izid 5:0, ko je bil izza črte po koraku nazaj uspešen Dončić, je bil Dallasov odgovor, toda Carlisle je tri minute po prvem vzel še drugi 'timeout' v četrtini, namreč razlika je dobrih 18 minut pred koncem srečanja znašala le še devet. Za uspešno reakcijo je poskrbel Dončić, v njegovem slogu pa je minil tudi zaključek četrtine, saj je po drugi Dallasovi minuti odmora nanizal še 13 točk za +15 pred zadnjo četrtino.

Dobrih 15 minut pred koncem tekme je Luki, ki je v tretji četrtini izza črte metal 3/4, na tekmi 5/9, pred tem srečanjem pa v sezoni le 23-odstotno, že uspel dvojni dvojček, trojnega pa je neuspešno lovil v zadnji četrtini, v kateri je vpisal še dve točki in po en skok ter podajo, svojo deveto na tekmi, desete pa vendarle ni. Minuto pred koncem je vseeno zapustil parket. V zadnjih 12 minutah je Dallas zanesljivo zadržal prednost, tako da je Carlisle nekoliko spočil glavne može, še desetič na zadnjih dvanajstih medsebojnih obračunih pa je tako slavila zmago gostujoča ekipa.

Carlisle: Dončić še boljši, kot kažejo številke

"Ta njegova statistika je bila spektakularna, a igral je še bolje, kot kažejo številke," je Dončića hvalil trener Rick Carlisle. "Dončić ima vse možnosti, da postane eden najboljših košarkarjev vseh časov. Pri tem ne mislim zgolj za njegove veščine in statistiko, s katero lahko postreže, ampak tudi za njegovo držo na parketu ter vodstvene sposobnosti," je še dodal Carlisle.

Lakersi s sedmo gostujočo zmago postavili klubski rekord

LeBron James je v odlični formi na začetku sezone, čeprav je imel zelo kratek odmor. Sredi oktobra je bil MVP finala v mehurčku v Orlandu. Foto: Reuters
LeBron James je v odlični formi na začetku sezone, čeprav je imel zelo kratek odmor. Sredi oktobra je bil MVP finala v mehurčku v Orlandu. Foto: Reuters

Oklahoma ni imela nobenih možnosti proti LA Lakersom (99:128). Prvaki so s sedmo zmago na gostovanju postavili klubski rekord na začetku sezone. Tudi ekipa "Showtime" iz osemdesetih let, ki jo je vodil legendarni Magic Johnson, sezone ni začela s sedmimi gostujočimi zmagami. Na začetku sezone 1985/86 so jih nanizali šest.

Aktualni prvaki so v drugi četrtini z delnim izidom 16:0 povedli že s 24 točkami naskoka (32:56). V drugem polčasu so še povišali razliko in v zadnji četrtini so večinoma igrali rezervisti.
LeBron James je bil najboljši strelec tekme v Chesapeake Energy Areni s 26 točkami. Montrezl Harrell jih je prispeval 21, Anthony Davis pa 18.

"Trenutne zdravstvene razmere so še bolj povezale ekipo. To se pozna na gostovanjih. V teh časih je treba najti poseben motiv, saj igramo v praznih dvoranah. V nedeljo in torek smo igrali v Houstonu, to je bilo tretje gostovanje v štirih dneh. Ključno je, da začnemo tekmo s pravo energijo," je povedal 36-letni James, ki je odigral že 1008 tekmo zapored, na kateri je presegel 10 točk, kar je rekord vseh časov.

Zaradi okužb s koronavirusom so bile prestavljene tri tekme tega dne; Boston ‒ Orlando, Phoenix ‒ Atlanta in Washington ‒ Utah.

Dončić želi biti še boljši vodja

Tekme 13. januarja:
CHARLOTTE − DALLAS
93:104 (16:32, 27:28, 29:27, 21:17)
Rozier 18, Washington (10 skokov) in Hayward po 16, Graham 12, Co. Martin 9, Ca. Martin 6, Biyombo 5, Bridges in Ball po 4, Carey 3; Dončić 34 (9/16 za dve, 5/9 za tri), 13 skokov, 9 podaj in 4 blokade v 35 minutah; Hardaway 18, Porzingis 16, Marjanović in Burke po 8, Johnson 7, Green 5, Iwundu in Cauley-Stein (14 skokov) po 4.

DETROIT - MILWAUKEE 101:110
Grant 22, Mihajluk 18; G. Antetokounmpo 22 (7/15 iz igre), 10 skokov in 10 podaj, Holiday 21 (3/5 za tri), Forbes 13.

NEW YORK - BROOKLYN 109:116
Randle 30 (13/25 iz igre), Barrett 20, Quickley 19; Durant 26 (10/18 iz igre, 3/5 za tri), Brown (15 skokov) in Harris po 15.

MINNESOTA - MEMPHIS 107:118
Beasley 28 (11/23 iz igre), Russell (8 podaj) in Towns (14 skokov) po 25; Valančiunas 24 (11/19 iz igre) in 16 skokov, Allen 20, Clarke 19 in 9 skokov.

OKLAHOMA CITY - LA LAKERS 99:128
Gilgeous Alexander 17, Roby 11; James 26 (9/20 iz igre, 5/8 za tri), Harrell 21, Davis 18, Schröder 14.

LA CLIPPERS − NEW ORLEANS 111:106
Leonard 28 (8/18 iz igre), 9 skokov in 6 podaj, George 27 (5/9 za tri), Ibaka 12; Alexander Walker 37 (15/23 iz igre, 5/8 za tri), Ingram 22.

SACRAMENTO − PORTLAND 126:132
Fox 29 (9/18 iz igre, 5/8 za tri), Hield 26 (8/18 za tri), Holmes (6/6 iz igre) in Haliburton po 17; Lillard 40 (11/23 iz igre, 6/15 za tri, prosti meti 12/12) in 13 podaj, McCollum 28 (6/16 za tri), 10 podja in 8 skokov, Nurkić 18 in 13 skokov, Trent 16 (4/5 za tri).


Preloženo zaradi covida-19:
BOSTON − ORLANDO
PHOENIX − ATLANTA
WASHINGTON − UTAH


Tekme 14. januarja:
PHILADELPHIA – MIAMI
TORONTO – CHARLOTTE
SAN NATONIO – HOUSTON
DENVER - GOLDEN STATE
PORTLAND - INDIANA


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           10  7  3  70,0
MILWAUKEE BUCKS          12  8  4  66,7
PHILADELPHIA 76ERS       12  8  4  66,7
INDIANA PACERS           11  7  4  63,6
ORLANDO MAGIC            11  6  5  54,5
BROOKLYN NETS            13  7  6  53,8
CHARLOTTE HORNETS        12  6  6  50,0
ATLANTA HAWKS            10  5  5  50,0
MIAMI HEAT                9  4  5  44,4
NEW YORK KNICKS          12  5  7  41,7
CLEVELAND CAVALIERS      12  5  7  41,7
CHICAGO BULLS            11  4  7  36,4
WASHINGTON WIZARDS       11  3  8  27,3
TORONTO RAPTORS          10  2  8  20,0
DETROIT PISTONS          11  2  9  18,2
Zahodna konferenca:                    
LOS ANGELES LAKERS       13 10  3  76,9
LOS ANGELES CLIPPERS     12  8  4  66,7
UTAH JAZZ                11  7  4  63,6
PHOENIX SUNS             11  7  4  63,6
PORTLAND TRAIL BLAZERS   11  7  4  63,6
DALLAS MAVERICKS         10  6  4  60,0
GOLDEN STATE WARRIORS    11  6  5  54,5
SAN ANTONIO SPURS        11  6  5  54,5
DENVER NUGGETS           11  5  6  45,5
MEMPHIS GRIZZLIES        11  5  6  45,5
OKLAHOMA CITY THUNDER    11  5  6  45,5
SACRAMENTO KINGS         12  5  7  41,7
NEW ORLEANS PELICANS     10  4  6  40,0
HOUSTON ROCKETS           9  3  6  33,3
MINNESOTA TIMBERWOLVES   11  3  8  27,3