"Revolveraška" drža Stepha Curryja po zadeti trojki. Foto: AP

Serijo ostrostrelca Golden Stata je sicer prekinil Washington, toda predtem je Curry na 11 tekmah zapored vpisal 30 točk ali več. Postal je prvi košarkar, ki mu je to uspelo staremu 33 ali več. Popravil je dosežek Kobeja Bryanta, ki je mejnik postavil decembra 2012. "Videl sem Kobeja, ki je na začetku kariere imel obdobja, kjer je nenormalno blestel. Seveda je imel neverjetne serije Michael Jordan, a nihče ni tako metal z razdalje. Tudi po izjemno visokih merilih, ki jih je Steph postavil, je to nekaj imenitnega," je za ESPN dejal trener Warriorsov Steve Kerr.

Nepozabna je bila predstava pred dnevi za zmago (107:96) nad prvo ekipo Vzhoda Philadelphio, ko je kar 20 od 49 točk dosegel v zadnji četrtini. Do dvoboja z Wizardsi, ki so ga zaustavili pri 18 točkah, je v aprilu ob skoraj 56-odstotnem metu iz igre v povprečju dajal 40 točk na tekmo. Na zadnjih petih obračunih pred gostovanjem v ameriški prestolnici pa neverjetnih 45 točk, ob čemer je zadeval po devet trojk na srečanje s kar 55-odstotno uspešnostjo (!). Novi presežki košarkarja, ki je tako ali tako redefiniral met z razdalje in je brez kančka dvoma najboljši ostrostrelec vseh časov.

Vsako obdobje v košarkarski zgodovini ima junake, ki so v njem pustili največji pečat. Prvi zvezdniki najmočnejše lige na svetu so postali visoki igralci, ki so premikali mejnike in osvajali naslove. Bill Russell, Wilt Chamberlain in Kareem Abdul-Jabbar še danes veljalo za ene največjih vseh časov. Imeti dominantnega visokega košarkarja je bila vedno velika prednost. Tega so se zavedali tudi v Houstonu, ko so leta 1984 na naboru pred njegovim letečim visočanstvom Michaelom Jordanom izbrali Hakeema Olajuwona, ki je zaupanje z dvema prstanoma tudi upravičil.

V 80. je NBA začel postajati vse bolj popularen, obdobje pa je minilo v znamenju nepozabnega rivalstva Lakersov in Celticsov z vsestranskima Magicom Johnsonom in Larryjem Birdom na čelu. Košarkarji so postajali vse bolj kompletni. V 90., ki so popularnost NBA-ja dvignila na popolnoma novo svetovno raven, so ključne vloge ob neprekosljivih Bullsih z Jordanom igrali tudi vrhunski centri. Shaquille O'Neal je v raketah gospodaril tudi po letu 2000. Kobe in LeBron James sta bila obraza ere za Jordanom. LeBron, eden najbolj vsestranskih in dominantnih igralcev do zdaj, je še vedno med najboljšimi v ligi, a tudi on včasih ni našel rešitve proti močnim ostrostrelskim ekipam.

Ko so v NBA-ju leta 1979 uvedli trojko, so sprva ekipe v povprečju metale dobri dve na tekmo. Šele sredi 90. so jih vrgle dvomestno število. Iz sezone v sezono je to povprečje raslo, v zadnjih devetih pa se izza črte poskusi več kot 20-krat oziroma v zadnjih treh kar krepko več kot 30-krat na srečanje. Zdaj trojke mečejo praktično vsi košarkarji. Klasičnih petic skorajda ni več oziroma so tudi najboljši centri v večini zelo solidni strelci, ki z metom z razdalje širijo igro. Štafetno palico pri tem novem trendu so nosili Golden State Warriorsi s svojo zlato generacijo, obraz sprememb pa je bil zagotovo Steph Curry.

Sinu prav tako zelo dobrega strelca z razdalje Della Curryja pred odhodom na kolidž ni nihče napovedoval tako izjemne poti, kot jo je nato 191 centimetrov visoki branilec prehodil. Toda na univerzi Davidson je začel dodobra opozarjati nase in kmalu se je znašel tudi na radarju NBA-ja. Leta 2009 je bil izbran na naboru kot sedmi in Bojevniki so kmalu ugotovili, kakšen biser so dobili. Namreč do zdaj še ni bilo ostrostrelca s tako širokim arzenalom. Ne le, da kot imenitno sprogramiran stroj zadeva ogromno število trojk, v njegovem slovarju skoraj ne obstaja beseda predaleč.

Preprosto je preoblikoval standarde meta z razdalje. Poskuša z razdalj, od koder se je nekoč metalo le ob sirenah, iz zelo zahtevnih položajev, hkrati pa je sposoben sam iz "driblinga" skreirati met. Curryjevi koši niso le trojke. Zadeva lahko z vseh položajev in je med najbolj vsestranskimi strelci. Eden najbolj tehnično podkovanih košarkarjev je z domiselnimi zaključki uspešen tudi v hitrih in iznajdljivih prodorih. Golden State je Curryju dodal še Klaya Thompsona, še enega zunajserijskega strelca z razdalje, Warriorsi pa so kmalu dokazali, da je tudi met za tri točke – ob seveda dobri obrambi, ki je osnova in so jo vedno igrali – lahko glavno orožje, celo pri osvajanju prstana.

V letih, ko so bili najboljša zasedba, so bili tudi najpopularnejši v ligi. V njihovem nekdanjem domovanju Oracle Areni je bilo vzdušje vedno izvrstno, prav tako pa so bila gostovanja Golden Stata nekaj posebnega, ko se je že na ogrevanju zbrala množica košarkarskih ljubiteljev, da bi pozdravila druščino s Curryjem na čelu, ki je vedno tudi navduševal s svojo rutino pred tekmami. Ob prihodu nobene druge ekipe v tistem obdobju ni bilo tako in v dvorani na nobeni drugi tekmi ni bilo toliko gostujočih dresov. Praviloma s številko 30 in napisom Curry na hrbtu.

Tri prstane si je Steph na roko nadel, dvakrat pa je postal tudi MVP rednega dela. Do njegovega prihoda na največji košarkarski oder je v eni sezoni največ trojk zadel Ray Allen, ko se je leta 2006 ustavil pri 269. Sedem let pozneje je z 272 Steph izboljšal rekord, ki ga je v sezoni 2015/16 prestavil na neverjetnih 402 – na 79 tekmah in 45-odstotnem metu za tri točke. V tisti sezoni je bil kot edini do zdaj soglasno izbran za najkoristnejšega posameznika rednega dela.

Letos je na večni lestvici najboljši "snajperjev" na drugem mestu prehitel Reggieja Millerja, enega izmed svojih vzornikov, ki je bil v karieri izza črte natančen 2560-krat. Curry je od januarja številko dvignil na 2757 in zaostaja še za 216 trojk za rekorderjem Allenom, ki jih ima torej na svojem strelskem računu 2973. Če bo vse potekalo po načrtu, bo Steph, ki tako ali tako piše svojo knjigo ostrostrelskih rekordov, že naslednjo sezono izboljšal še en mejnik.

Do tekme z Washingtonom je na desetih aprilskih obračunih zadel 72 trojk, kar je seveda rekord v takšni seriji tekem. In to iz 143 poskusov. Medtem je tudi postal najboljši strelec v zgodovini franšize Bojevnikov, ko je na prvem mestu prehitel Chamberlaina. V tej sezoni je že na šestih obračunih zadel vsaj deset trojk. Klay Thompson jih je vsaj deset zadel petkrat. A to v celotni karieri, pa je s tem na drugem mestu večne lestvice. Tretjega si s po tremi takšnimi dosežki delijo James Harden, Damian Lillard in J. R. Smith, le še Zachu LaVinu pa je to uspelo dvakrat. Torej vsem naštetim skupaj do zdaj manjkrat kot Stephu Curryju, ki je takih tekem zbral že 21 (!).

Lansko sezono je praktično celotno izpustil zaradi poškodbe. Letos, ko je zdrav, znova dokazuje velemojstrstvo. Ves čas že igra zelo dobro, vrhunsko formo pa je ujel v najpomembnejšem času, ko bi se sicer že igrala končnica, v letošnji sezoni, urnik katere je skrojil covid-19, pa se Warriorsi, ki nimajo več tako močnega kadra in se jim zato še toliko bolj pozna odsotnost poškodovanega Thompsona, borijo za čim boljši položaj in t. i. turnir 'play in', ko se bodo štiri moštva pomerila za dve mesti v končnici.

"Skušam si ne naložiti preveč pritiska in enostavno le igrati košarko. Želim biti agresiven in dati vse od sebe, ampak nekako dopustiti, da igra sama pride k meni. Preprosto uživam na igrišču in očitno deluje," je povedal Curry, ki je za Golden State že nekaj časa neprecenljiv. Trenutno pa igra v taki formi, da je celo stopil v MVP-pogovore, nagrado, ki si jo sicer letos najbolj zasluži Nikola Jokić.